Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Magazin Tabloid je pozvan

Inicijativa poslanicima Narodne skupštine za razrešenje Zaštitnika građana Zorana Pašalića

Koga jaše paša-subaša

***

Poštovani narodni poslanici,

Zaštitnik građana Zoran Pašalić doveo je ovaj državni organ u potpuni kolaps, stalnim kršenjem zakona, nestručnim radom, nezakonitim trošenjem državnog novca, bahatim ponašanjem, seksualnim uznemiravanjem i vređanjem zaposlenih koji svakodnevno rade u atmosferi straha o čemu smo već obavestili Narodnu Skupštinu, predsednika Republike i nadležne organe u ovoj zemlji.

Kako su u međuvremenu održani parlamentarni izbori i konstituisana Narodna skupština, molimo Vas da naše navode razmotrite, da ih proverite i pozovete na odgovornost Zorana Pašalića. Zabrinjavajući uslovi u kojima (ne)funkcioniše institucija Zaštitnika građana, nezakoniti rad Pašalića na svakom koraku, pronevere i zloupotrebe budžeta i mobing kojim su izloženi zaposleni a koji on lično sprovodi, čine stanje neizdrživim. Zato Vas molimo da nešto preduzmete jer smo i mi smo građani ove države.

Ovim putem vas informišemo o tome da se njegovo nezakonito i bahato ponašanje nastavlja te da je nakon dve i po godine od usvajanja novog Zakona o Zaštitniku građana konačno dana 30. aprila 2024. godine (dan uoči Uskršnjih i prvomajskih praznika) objavio na Oglasnoj tabli i Portalu Zaštitnika građana novi Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Nije slučajno što je Pašalić ovaj pravilnik objavio uoči praznika, jer je time obezbedio da stupanje na snagu ovog pravilnika (u roku od 8 dana) bude tik po završetku praznika, i da se ne ostavi dovoljno vremena zaposlenima da pročitaju predmetni pravilnik, da ukažu ne nezakonitosti kojima isti obiluje i sl.

Donošenjem ovog pravilnika smo pored „Pašalićevog zakona", dobili i „Pašalićev pravilnik", imajući u vidu da je istim predviđeno da će Zoran Pašalić imati čak 12 pomoćnika. Pritom, ukazujemo da je Zakonom o zaštitniku građana propisano da Zaštitnik građana ima zamenike koji mu pomažu u obavljanju poslova iz nadležnosti ovog organa, da poslove Stručne službe obavljaju državni službenici, ali istim zakonom nije propisano da Zaštitnik građana može imati i pomoćnike i to njih 12!

Podsećamo da je Zoran Pašalić u aprilu prošle godine ponovo izabran za Zaštitnika građana tako što je prethodno izdejstvovao da se novi Zakon o zaštitniku građana izmeni na način da on ponovo može da se kandiduje za Zaštitnika građana, kao i da može da nastavi da obavlja ovu funkciju iako je u septembru prošle godine napunio 65 godina i ispunio uslove za starosnu penziju.

Sada će penzioner koji već sedam godina obavlja funkciju Zaštitnika građana i obavljaće je još sedam (do 73. godine), pored postojeća 3 zamenika imati još i 12 pomoćnika i 3 posebna savetnika, kojima će, suprotno zakonskim propisima, on lično određivati iznos naknade za rad iako na ovo nema pravo po zakonu. Uz sekretaricu, šefa kabineta, vozača i 3 viša savetnika u svom kabinetu za stručne i savetodavne poslove, to znači da će više od 1/3 zaposlenih biti njegovi zamenici, pomoćnici ili savetnici.

Pritom, treba imati u vidu da je reč o instituciji u kojoj ukupno ima ukupno oko 70 zaposlenih, od kojih malo više od 20 radi po pritužbama građana, a većina radi u sektorima koji nemaju dodirnih tačaka sa građanima i njihovim pritužbama.

Novim pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta predviđeno je da ova institucija ima čak 12 sektora i 6 odeljenja u kojima neće imati ko da radi jer ćemo imati samo one koji rukovode, te je i predviđeno da u nekima od njih poslove obavlja svega jedan zaposleni. Na primer, u Odeljenju za promociju i unapređenje prava deteta predviđeno je radno mesto načelnika i jednog zaposlenog.

U trenutku kada se u javnosti ukazuje na gotovo svakodnevno kršenje prava dece, čija zaštita i unapređenje prava bi trebalo da bude prioritet za celo društvo a posebno za nacionalnu instituciju za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda koja, shodno novom zakonu ima i novu nadležnost, odnosno telo za unapređenje i promociju prava deteta, Zoran Pašalić je ovaj organizacioni deo vratio nekoliko koraka unazad tako što će se ovom osetljivom i složenom problemu baviti Odeljenje za promociju u unapređenje prava deteta koje će imati samo jednog zaposlenog i načelnika.

Isto je i sa sektorima u kojima će postojati po svega dva zaposlena, na primer Sektor za prava lica lišenih slobode. Da li i u jednoj instituciji u ovoj zemlji postoje organizacione jedinice sa dva ili jednim zaposlenim ? Da li je normalno da zaštitnik građana ima pomoćnika koji će da mu pomaže u rukovođenju sektorom u kojem će biti dva zaposlena? Na koji način građani ove zemlje mogu da očekuju da će se njihovim pritužbama Zaštitnik građana ozbiljno i odgovorno baviti, ako je planirano da po tim pritužbama postupa jedan zaposleni?

Napominjemo da je u svim specijalističkim oblastima koje su srž rada ovog organa pravilnikom planirano da bude ukupno 10 zaposlenih koji će postupati po svim pritužbama građana koje se odnose na specijalističke oblasti (osobe sa invaliditetom, nacionalne manjine, prava deteta, prava lica lišenih slobode i rodna ravnopravnost).

Međutim, dok po pritužbama koje građani podnose ovom organu neće imati ko da postupa, u Sektoru za medije i komunikacije predviđena su čak 4 viša savetnika i pomoćnik, koja će se baviti ličnom promocijom Zorana Pašalića a u Sektoru za pravne, kadrovske i opšte poslove predviđeno je čak 15 zaposlenih. S tim u vezi, smatramo nedopustivim činjenicu da u instituciji za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda u Sektoru za zaštitu prava deteta i rodnu ravnopravnost rade samo 4 izvršioca, isto toliko u Sektoru za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i prava osoba sa invaliditetom, a u Sektoru za prava lica lišenih slobode samo 2 izvršioca, dok istovremeno u Sektoru za medije radi čak 5 zaposlenih od kojih je jedan pomoćnik zaštitnika građana za medije i komunikacije.

Navedeno govori u prilog tome da je aktuelnom zaštitniku građana od zaštite prava građana mnogo važnija lična promocija i da mu je tu potrebno čak 5 zaposlenih. Interesantno je i da novim pravilnikom nije predviđeno da se bilo ko u ovoj instituciji bavi pravima starijih osoba iako su oni posebno osetljiva grupa.

Malobrojne zaposlene koji postupaju po pritužbama građana neće imati ko ni da vozi u nadzore i posete jer u instituciji postoje samo dva vozača, od kojih je jedan lični vozač Pašalića (koji ga vozi i u kupovine u tržnim centrima, kod krojača, u „Maderu", na Palilulsku pijacu) a drugi obavlja i kurirske poslove i poslove za potrebe prevoza zaposlenih u instituciji, zbog čega se gotovo više i ne sprovode nadzori i posete van sedišta Zaštitnika građana, kao ni promotivne aktivnosti jer za njih nema elementarnih uslova.

Još jedna od nezakonitosti ovog pravilnika sadržana je u prelaznim i završnim odredbama kojima je propisano da se položaj pomoćnika zaštitnika građana Sektora za normativne poslove i Sektora za materijalno-finansijske poslove smatra istim položajem kao i položaj pomoćnika generalnog sekretara ova dva sektora koji su utvrđeni prethodnim pravilnikom iz 2019. godine što praktično znači da su lica koja su bila postavljena za pomoćnike generalnog sekretara sada samo preimenovana u pomoćnike zaštitnika građana, što je apsolutno nezakonito imajući u vidu da je zaštitnik građana izabrano lice, javni funkcioner, a generalni sekretar položajno radno mesto državnog službenika.

Naglašavamo da je instituciju Zaštitnika građana od prvog izbora Zorana Pašalića na tu funkciju 2017. godine do današnjeg dana napustilo preko 30 zaposlenih, čime je ozbiljno ugrožen rad ove institucije, a donošenjem novog pravilnika biće paralisan.

Ovakav Pašalićev nemar, neznanje i bahatost uticaće i na položaj države pred međunarodnim telima koja prate sprovođenja ratifikovanih konvencija Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, imajući u vidu da je suprotno svim međunarodnim preporukama, Pašalić novim pravilnikom smanjio broj zaposlenih u Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture iako je i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 za pristupanje Srbije EU predviđeno jačanje kapaciteta ovog mehanizma, dok Mehanizam za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom još uvek nije počeo sa radom iako je prošlo dve i po godine od kada je Zaštitnik građana dobio ovu novu nadležnost.

Tek ovim pravilnikom predviđeno je postojanje ovog odeljenja, odnosno mehanizma, što govori u prilog tome da dve i po godine Zaštitnik građana nije obavljao ovu i te kako značajnu nadležnost. Za to vreme, neistinito je u javnosti i Godišnjem izveštaju prikazivao da preduzima aktivnosti iz okvira ove nadležnosti. Iako je u Godišnjem izveštaju za 2023.godinu i na sajtu objavljeno da postoji tim Nacionalnog izvestioca za borbu protiv trgovine ljudima, takav mehanizam nije uspostavljen.

Zoran Pašalić je stručnu i širu javnost ali i nadležne državne organe (MUP i kabinet prethodne premijerke) doveo u zabludu na sastancima lažnim predstavljanjem da takav mehanizam postoji i o zaposlenima koji u njemu navodno rade, zbog čega smo podneli krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu a o lažnom predstavljanju članova ovog tima od strane Pašalića obavestili i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i premijerku.

Sve navedeno, kao i činjenica da se suprotno međunarodnim preporukama koje su upućene Zaštitniku građana prilikom prethodne reakreditacije nije ojačala nezavisnost, samostalnost i kadrovski kapacitet ove institucije, već je Pašalić naprotiv drastično smanjio, uticaće i na status ove institucije u postupku reakreditacije koji započinje u oktobru ove godine i okončaće se u martu naredne 2025.godine. Gotova sa izvesnošću već sada možemo reći da će nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava, Zaštitnik građana po prvi put od svog osnivanja izgubiti „A" status jer u radu ne postupa ni po jednom standardu po kojem se očekuje da postupaju ombudsmani i zbog toga što nije ispunio nijednu preporuku od onih koje su mu upućene prilikom prethodne reakreditacije. Zasluge za ovaj neuspeh će pripasti isključivo Zoranu Pašaliću.

Gubitku „A" statusa će pored svega napred navedenog doprineti i izjave Zorana Pašalića koje je davao u javnosti a u kojima je u trenutku kada je u Srbiji 2023.godine ubijeno 28 žena više puta govorio o tome da „femicid ne postoji i da muškarac ne ubija ženu zato što je žena".

Navedeno je izjavio i tokom prvog dana kampanje „Stop femicidu" pokrenute u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama. Ova Pašalićeva izjava je sa zabrinutošću istaknuta i u poslednjem izveštaju Stejt departmenta kao i u stručnoj javnosti, među organizacijama civilnog društva, a čak je i više predstavnika vlasti izrazilo zadršku i ogradu od pomenutog istupa Pašalića. Podsećamo Vas da je u poslednjem izveštaju Stejt departmenta Zoran Pašalić jedini rukovodilac i funkcioner Republike Srbije koji je pomenut imenom i prezimenom u negativnom kontekstu.

Slično je i sa njegovom izjavom da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti u delu koji se tiče rodno senzitivnog jezika, iako je ova institucija učestvovala od prvog dana u izradi predmetnog zakona, odnosno imala je svoje predstavnike u radnoj grupi, a na šta je ukazao i ministar Žigmanov u saopštenju koje je objavio na veb stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Do danas, Zoran Pašalić nije predao Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je najavio u medijima, što govori o njegovoj neozbiljnosti koja ne priliči rukovodiocu institucije koja bi trebala da bude primer drugima.

U međuvremenu, Zoran Pašalić nastavlja da putuje po celom svetu, uglavnom sa svojom sekretaricom Jasnom Bogosavljević koja je u septembru 2023.godine na panelu u Moldaviji predstavljala Zaštitnika građana i lažno se predstavila kao savetnica zaštitnika građana zbog čega smo podneli krivičnu prijavu sa dokazima Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, i svojom drugaricom Mirjanom Nikolić koju je zaposlio sa falsifikovanim podacima o radnom iskustvu.

Proteklu nedelju Pašalić i sekretarica su proveli u Hagu, a ovu nedelju provode u Moldaviji, a u poslednjih par meseci su bili i u Italiji, Sloveniji, Rusiji, Bahreinu, Moldaviji, Malti i sl.

Interesantno je pomenuti i to da se njegova putovanja na koja vodi svoju sekretaricu Jasnu Bogosavljević dešavao npr. u isto vreme kada se pred poslanicima Narodne skupštine nalazio rebalans budžeta za 2023.godinu i usvajanje mera podrška građanima i privredi radi prevazilaženja efekata svetske krize koju Zoran Pašalić ne oseća. Interesantno je i da je sa sekretaricom u martu 2024. nadzirao sprovođenja izbora za predsednika u Ruskoj Federaciji, u trenutku kada se povodom pritužbi koje su građani ove zemlje podnosili vezano za kršenje biračkog/izbornog prava u Srbiji oglašavao nenadležnim, što je i naveo u Godišnjem izveštaju za 2023.godinu.

Ujedno, Pašalić nastavlja da krši Zakon o platama državnih službenika i nameštenika i Poseban kolektivni ugovor za državne organe jer svojoj sekretarici, mlađoj savetnici Jasni Bogosavljević, neprekidno od prvog izbora za Zaštitnika građana 2017. do danas, svakog meseca odobrava za isti vremenski period, za iste sate u mesecu isplatu naknade za pripravnost i naknade za prekovremeni zbog čega je oštećen budžet. Naknada za pripravnost je isplaćivana čak i u vreme korišćenja godišnjih odmora i brojnih službenih putovanja Jasne Bogosavljević u inostranstvo na koje je odlazila sa Zoranom Pašalićem od 2017. godine do danas, pa su joj za isti vremenski period, iste sate plaćane dnevnice za put u inostranstvo i naknada za pripravnost što je nezakonito.

U prilog tome da nesavesno raspolaže državnim novcem, govori i činjenica da će zbog nezakonitog otkaza koji je Pašalić dao vozaču T.J. i nezakonitog razrešenja svoje bivše šefice kabineta M.P. (za oba donete sudske presude kojima su poništeni otkaz i razrešenje), iz budžeta Republike Srbije njima morati da se isplati naknada štete od približno 5 miliona dinara.

Republika Srbija ima Zaštitnika građana koji ne poštuje i ne postupa po presudi Upravnog suda po kojoj je bio dužan da postupi još pre više od dve godine, kojom je poništeno rešenje o prestanku radnog odnosa koji je dao tadašnjoj Generalnoj sekretarki Zaštitnika građana (O.J.)

Iako je 4. maja prošle godine izvršio krivično delo prilikom zasnivanja radnog odnosa sa svojom prijateljicom iz Udruženja sudija prekršajnih sudova Mirjanom Nikolić, u zvanju savetnika, na osnovu falsifikovane isprave o radnom iskustvu, a povodom čega smo podneli i krivičnu prijavu, ista je, kako smo obavešteni odbačena od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a da nisu preduzete neophodne radnje da se utvrde sve činjenice od značaja za njenu osnovanost zbog čega smo uputili pritužbu, te je jedino objašnjenje za odbacivanje krivične prijave koje se nameće u tome da se ta ista Mirjana Nikolić na društvenim mrežama hvali druženjem sa glavnim tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenadom Stefanovićem, čije zajedničke slike objavljuje na društvenim mrežama.

Ovoj osobi, sa sumnjivom diplomom koju je stekla pre par godina na privatnom fakultetu „Primus" u Republici Srpskoj (koji je sada dom za stare) i koja nema nijedan dan radnog iskustva u oblasti zaštite ljudskih prava, Pašalić je poverio usmenim putem da obavlja poslove Nacionalnog izvestioca za oblast trgovine ljudima, a po potrebi se lažno predstavlja i kao šef kabineta( prilikom obeležavanja jubileja ombudsmana Crne Gore u septembru 2023.godine i sl.).

Međutim, ništa od ovoga nije sputalo Pašalića da sa svojom prijateljicom Mirjanom Nikolić koju je zaposlio sa falsifikovanim podacima o radnom iskustvu, nakon donošenja nove sistematizacije, početkom maja ove godine zaključi ugovor o delu kojim je omogućio Mirjani Nikolić, koja dolazi i odlazi sa posla kada želi i koja koristi službeno vozilo Zaštitnika građana kada je Pašalić odsutan, da prihoduje svakog meseca 198.000 dinara neto naknadu. Visinu njene mesečne zarade odredio je lično Pašalić, iako nije poznato koji propis je primenio u konkretnom slučaju niti koji su to poslovi koje imenovana obavlja. Želimo da pomenemo i to da je istoj u septembru 2023.godine izdao i biznis platnu karticu Zaštitnika građana.

Ugled ove institucije Zoran Pašalić narušava i svojim bahatim ponašanjima na sastancima sa međunarodnim organizacijama, predstavnicima delegacije Evropske komisije i državnim organima, kao i na konferencijama i drugim zvaničnim događajima, s obzirom da na svaki sastanak dolazi sa zakašnjenjem, da tokom sastanka obično telefonira, i da sve događaje i sastanke napušta posle 15 minuta. Sa navedenim ponašanjem je posebno upoznat ministar Žigmanov imajući u vidu nadležnosti ministarstva kojim rukovodi, prethodna premijerka Ana Brnabić, kao i ministarka Tanja Miščević, gde na sastancima na kojima se razgovaralo o preporukama međunarodnih ugovornih tela i evropskim integracijama, osim što je kasnio i iste napuštao ranije, nije znao da kaže ništa od značaja za temu, niti da predstavi rad ove institucije i aktivnosti koje preduzima u tom cilju, a što bi bilo od značaja za položaj države. Navedeno mogu da potvrde i predstavnici delegacije Evropske komisije, koji su takođe u svom poslednjem izveštaju ovoj instituciji uputili brojne preporuke, a posebno one koje se odnose na jačanje kadrovskih kapaciteta.

Sporadične sastanke koje organizuje sa zaposlenima ove institucije koristi za pretnje, ucene, vređanje, posebno žena na koje povisuje ton, obraća se na uvredljiv i ponižavajući način, govoreći da ništa ne znaju, da ništa ne rade, da će ih prebaciti na druga radna mesta, da će im dati otkaze, komentarišući njihov izgled i sl. Na tim istim sastancima hvali se skupocenom garderobom koju nosi, patikama od 600 evra koje je pokazao prilikom gostovanja u Jutarnjem programu RTS 7.maja ove godine, odelom od 2.000 evra, cipelama Santoni, Loro Piana i sl., dok zaposleni u ovoj instituciji imaju prosečnu platu od 70.000 dinara a naša institucija se bavi zaštitom prava osetljivih grupa građana od kojih mnogi žive ispod granice siromaštva.

Čest odgovor koji zaposleni dobijaju od Zorana Pašalića na pitanje koje upute jesu isključivo psovke, nepristojne i neprimerene reči. Na pitanja koja eventualno postavimo a koja su vezana za probleme u radu ove institucije, nikada ne dobijamo odgovor, već smo prinuđeni da slušamo njegove priče o islamu, o ženama koje je upoznao tokom putovanja i sa kojima je išao na večere, o njegovim odnosima sa pojedinim predstavnicima vlasti, o tome ko je šta obukao, i sl.

U danima kada organizuje prijem građana od kojih mnogi žive u izuzetno teškim socijalnim i ekonomskim uslovima , u skupoj garderobi lično razgovara sa 2-3 građanina, a kojima obično obeća da će rešiti njihov problem, a posle im se više nikada ne javlja na telefon, povodom čega građani pismeno i usmeno izražavaju nezadovoljstvo.

Na posao, kada nije na službenim putovanjima, obično ne dolazi ili dolazi na 2 sata dnevno i to u alkoholisanom stanju, uglavnom naoružan. Pošto se, na osnovu Zakona o oružju i municiji, dozvola za nošenje oružja može dati samo ako je lična bezbednost bitno ugrožena, pitamo se kakva poruka se šalje građanima Srbije i zaposlenima o bezbednosti koju im garantuje država ako zaštitnik građana mora da nosi oružje, ali i kakve kvalitete ima Zoran Pašalić zbog kojih mu je ugrožena bezbednost i da li su to kvaliteti za zaštitnika građana? Veoma smo zabrinuti i uplašeni za sopstvenu bezbednost na poslu u momentima kada je aktuelni zaštitnik građana naoružan, naročito kada se on nalazi pod uticajem alkohola, te bi bilo od značaja da se od MUP-a zatraži podatak o broju i vrsti oružja koje ima, o dozvoli za nošenje i razlozima ugrožene bezbednosti zbog kojih nosi oružje.

Krajem aprila ove godine kada se u Savetu bezbednosti UN u Njujorku raspravljalo o Kosovu i kada je pažnja domaće javnosti bila usmerena na aktivnosti naše države, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je tu nedelju iskoristio da ne dolazi na posao i da ovu nedelju „poveže" sa prvomajskim i uskršnjim praznicima. I ovu sedmicu u kojoj se u Generalnoj skupštini UN raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici, Zoran Pašalić bezbrižno provodi na proputovanju u Moldaviji.

U vreme diplomatskih aktivnosti državnih organa koje su bile u vezi sa prijemom Kosova u SE, Zoranu Pašaliću nije palo na pamet da se o tome zainteresuje kod predstavnika SE iako se radi o organizaciji koja najbliže sarađuje sa institucijom Zaštitnika građana od njenog osnivanja.

Vredno pomena je i gostovanje Zorana Pašalića u jutarnjem programu RTS 30.juna 2023.godine u kojem se vidi odsustvo elementarnog znanja, emaptije i brige za naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji koji su se našli u teškoj situaciji. Tada je rekao da su prekršena prava uhapšenih Srba iz „Deklaracije o zabrani mučenja" iako takva deklaracija ne postoji, a pritom nikada nije obišao te iste uhapšene Srbe da vidi u kojim uslovima borave.

Pašalić nastavlja da krši čl.82 Zakona o budžetskom sistemu jer još uvek nije uspostavio internu reviziju iako mu je to odavno naložila Državna revizorska institucija nakon izvršene revizije u kojoj je utvrdila ovu nepravilnost, pa novcem institucije raspolaže bez ikakve kontrole.

Nadamo se da će biti prilike i da Narodna Skupština razmatra Izveštaj o radu ove institucije za 2023.godinu koji obiluje materijalnim greškama i lažnim statističkim i drugim podacima o radu ove institucije i u kojem u Uvodnoj reči, Zoran Pašalić navodi sledeće: „2023. godinu obeležio je moj reizbor", čime navedeno predstavlja kao najveći uspeh u 2023. godini. Ujedno, iako je u obavezi da Godišnji izveštaj o radu dostavi Narodnoj Skupštini do 15. marta kao i da isti učini javno dostupnim na veb stranici ovog organa, izveštaj je na veb stranici objavljen nakon 20 dana od dana podnošenja ali je retroaktivno stavljen pod datum 15. mart 2024. godine.

Na veb stranici Zaštitnika građana ne postoji nijedna vest niti saopštenje vezano za službena putovanja na koja ide, niti iko zna ishod tih putovanja i korist koju od njih imaju zaposleni u ovoj instituciji i građani ove zemlje. Navedeno ne može da se sazna ni iz čitanja Godišnjeg izveštaja o radu jer u istom stoji da je tokom službenih putovanja Zaštitnik građana razgovarao „na marginama konferencije". Vredno pomena je da je u septembru 2023.godine putovao u Bahrein sa Mirjanom Nikolić za koju je iz budžeta plaćen smeštaj u hotelu sa 5* iako nije dozvoljeno plaćanje smeštaja za državne službenika u hotelu ovako visoke kategorije.

Takođe, na veb stranici Zaštitnika građana ne može da se vidi niko drugi od zamenika i zaposlenih osim Zorana Pašalića, koji želi da bude jedina bitna i prepoznatljiva ličnost za građane, pri čemu ujedno neretko objavljuje saopštenja o tome da je pokrenuo postupke kontrole iako pojedini uopšte nikada nisu pokrenuti a izveštaje o slučaju koje je shodno čl. 37 Zakona o Zaštitniku građana dužan da objavljuje na sajtu organa, objavljuje selektivno u zavisnosti od toga koji organ je u pitanju što se može utvrditi upoređivanjem broja upućenih preporuka i mišljenja koji je naveden u Godišnjem izveštaju za 2023.godinu i onih objavljenih na sajtu Zaštitnika građana u 2023.godini.

Takođe, iako na posao najčešće ne dolazi, to mu ne predstavlja problem da povodom poslednjeg ubistva žene koje se dogodilo na Novom Beogradu, pošalje saopštenje medijima pod nazivom „Nemojte ćutati, prijavite svako nasilje!", iako se on u trenutku kada se navedeno dešava i kada upućuje ovu poruku nalazi sa sekretaricom na „službenom putovanju" u Hagu.

Pad transparentnosti u radu Zaštitnika građana se vidi i u tome što se od maja prošle 2023.godine nijedna vest ili saopštenje ne prevodi na engleski jezik što je bila praksa institucije kako bi strani državljani koji su nastanjeni ili se nađu u našoj državi mogli da se informišu o nadležnostima Zaštitnika građana. Odsustvo informacija na stranom jeziku takođe utiče na informisanost međunarodnih institucija o našem radu i međunarodnoj saradnji na koju je Zaštitnik građana obavezan na osnovu Zakona o Zaštitniku građana, i imaće izvesno reperkusije prilikom postupka reakreditacije koji predstoji.

Poštovani narodni poslanici, ko štiti ovog čoveka? On lično se hvali da su to Aleksandar Vulin, Goran Colić, Bratislav Gašić, kao i zaposleni u Bezbednosno informativnoj agenciji sa kojima vreme provodi u streljani. Da li je moguće da u ovoj zemlji funkciju Zaštitnika građana Republike Srbije ne može da obavlja niko drugi već osoba od skoro 66 godina, koja je studirala 13 godina, sa prosekom 6.33, koja je najpoznatija po tome što je držala striptiz klub „Poš", osobi koja se javno hvali svojim emotivnim vezama sa ženama koje su mlađe od njega po nekoliko decenija, koja nema ni stručne ni moralne kvalitete za ovu funkciju, koja ne uživa ugled i poštovanje nadležnih organa Republike Srbije, međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva i građanima ove zemlje, kao ni među zaposlenima u ovoj instituciji, koja apsolutno ništa nije uradila da se poštuju i unaprede prava građana ove zemlje, već je naprotiv urušila ugled ove institucije i obesmislila ulogu i funkciju institucije ustavnog ranga.

Umesto čuvara zakonitosti koja treba da bude primer drugima u radu, institucija Zaštitnika građana na čelu sa Zoranom Pašalićem je postala institucija u kojoj prevashodno ima mesta za provere policije, tužilaštva, suda, DRI, budžetske i upravne inspekcije nad radom Zaštitnika.

Zbog svega navedenog, molimo narodne poslanike da provere navode i pokrenu postupak za razrešenje Zaštitnika građana Zorana Pašalića i uskrate legitimitet nezakonitom, nestručnom, nesavesnom i nedostojnom ponašanju naoružane osobe, sklone alkoholu, zapošljavanju na osnovu falsifikata, nezakonitom trošenju budžetskih sredstava, pretnjama, ponižavanju i vređanju žena, koji se krije iza funkcije Zaštitnika građana i koji za ovo prima platu od pet hiljada evra mesečno i koji smatra da mu je i ova plata nedovoljna jer službeno vozilo koristi za privatne potrebe, gornji limit računa za korišćenje službenog mobilnog telefona koji plaća institucija je samo tokom maja meseca ove godine povećavao u dva navrata jer je ga je dva puta prekoračio, a nijednu dnevnicu za službeno putovanje nije propustio da naplati.

S obzirom na to da je sa putovanja iz Haga poslao ženama (onim istim koje svakodnevno vređa i ponižava i onim istim kojima je rekao da femicid ne postoji) poruku: „Nemojte ćutati, prijavite svako nasilje", molimo Vas da ne ćutite na njegovo nasilje, nezakonitosti i bahato ponašanje!

S poštovanjem i nadom,

Zaposleni u Zaštitniku građana

podeli ovaj članak:

Natrag