Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Kao da smo kao narod koji je predodređen da bude paćenički, ni traga svesti i zdravog razuma

Zli junaci vremena zlog

Aktivnosti opozicije u Zrenjaninu su mlako krenule. Neverovatno je da je svima mesto dešavanja pijaca. Poređaju tako svoje astalčiće jedan do drugog pa ti gledaj ko je ko i koji je čiji flajer. Obećanja su mahom ista tako da se tu razlika i ne može da pronađe. Svi pucaju na iste slabosti u gradu, a to je voda i vazduh. Jadno je da niko nema petlju i da otvoreno i javno istupi pred građanima sa konkretnim dokazima i za i za protiv politike koja nas lagano cedi i vakumira. Svi se nešto kriju jedni drugima iza leđa i svi, kanda, imaju neke konkretnije obaveze, a vreme ne čeka, narod odmahuje rukom na aktiviste pored astalčića i sve će na kraju da bude prevara u kojoj će neko da ima korist, a neko će da ostane tradicionalni luzer. I...šta se desilo sa pravom opozicijom? UMRLA!

Milica Gardinovački

Kako je jadno kada posle govora DA SE NAJEŽIŠ stignu do pitanja bez odgovora ili do više puta obećanog. Više ne znam ko kampuje, a ko navlači utopiste.... ko laže bez griže savesti i čija je koja tarifa.... Neverovatno je da otadžbina ima toliko poganih i izdajnika.... Propale ambicije nekih kojekakvih, svakojakih i nikakvih... tužno je da motivacioni govor pred masom mora da ima korist kod govornika koji je pred novom karijerom.

Jado moj... eh... Kada neko ceo život provede u istom gradu koji povrh svega i nije velegrad onda se tu lako prepoznaju ljudi i spodobe i lako ih razlikuju oni koji su zainteresovani još uvek za izbore. Mnogo obrazovanog sveta, ali i onih koji su ogorčeni neispunjenim SNS obećanjima neće da izađe na izbore. To nije nikakav osmišljeni bojkot već, jednostavno, lista za koju bi glasali ne postoji. Sasvim je jasno šta znači SVI SU ISTI jer zapravo i jesu, samo neki su uspeli da se ostrvare kroz vlast, a drugi još uvek to pokušavaju. Tragično.

U Pokrajinskoj skupštini ima zrenjaninaca. Od toga su dva kao opozicioni poslanici, a ostatak režimlije. Kada pogledate ko su oni jedina asocijacija je da gradu na lokalnim izborima spasa nema. Igor Kovačić (Ponoševo SRCE) je neko ko je poznat kao zaposleni radnik u DREKSLMAJERU.... Nigde nema obaveštenja o obrazovanju pa kakvo god da je. To može da znači da ne želi javno da eksponira svoje neobrazovanje, ali i da mu se na diplomi negde nekoj brzopotezno suši mastilo. Takav opozicionar je u pokrajini u grupi za organizaciju uprave i samouprave. Nadamo se da zna koja je zaduženja preuzeo iako je unapred sumnja za njegov pozitivan učinak više nego konkretna. Marko Šijan je sin nekadašnjeg načelnika Srednjebanatskog okruga Dušana Šijana koji nije želeo da se penzioniše (iako je imao i godine za penziju i debeli bolesnički dosije) do god nije uhlebio sina u gradskoj upravi. Išlo je dotle da kada je dobio diplomu privatnog fakulteta iz Novog Sada za nagradu od tate - Marko je išao sa zvaničnom delegacijom u Rusiju u Noginsk. Niko ne bi možda ni znao da je i on tamo da on nije poželeo da zvanično podigne zastavu na jarbol pa je oko toga izbio mali incident i, eto, put autsajdera je postao javan. E, taj Šijan Marko je takođe poslanik u skupštini, ali kao ratnik SNS. Tamo je zadužen za pitanja ustavno - pravnog položaja i u grupi za propise (!).

Branislav Grubački Guta je kafedžija koji je uvek zavisio od vlasti u gradu (koja god da je bila) i neko ko kada je konketni radni staž u pitanju vrlo sličan snsovcima..... Radio je negde nešto čekajući srećnu zvezdu. U pokrajini je dobio zadatak saradnje sa odborima narodne skupštine u ostvarivanju nadležnosti pokrajine. Možda uspe tamo i da se iskaže ako mu dozvole da organizuje rad skupštinskog restorana. Najsmešniji je ipak Darko Bađok koji upis redovnog studiranja i odbranu doktorata odradio za malo više od pola godine i to jedno za drugim. Svoj polugodišnji trijumf je objavio na društvenim mrežama tako da ga zvanično niko nije izbrukao ...to je odradio sam. Ne postoji delatnost u skupštini u kojoj nema ovog nekadašnjeg delikventa i navijača. Možda je izostavljen samo u sportu. Zadužen je za urbanizam, zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, obrazovanje i nauku. Što bi naši stari rekli: ZEMLjO, OTVORI SE! Rajko Kapelan, dugogodišnji mali od palube u DSS-u i uspešni mnogogodišnji potrčko sadašnjeg predsednika Skupštine Zrenjanina i nekadašnjeg gradonačelnika Čeda Janjića biće u Republičkoj skupštini zadužen za finansije, bezbednost i budžet. Koliko su to srodne stvari nije važno. Do pre nekog vremena momak je bio student u pokušaju, ali kako su mu rasle prinadležnosti u SNS tako je i (gle čuda) pristigla diploma. Iako je na mestu pomoćnika gradonačelnika nigde nije javno objavljeno njegovo obrazovanje.... Zrenjaninski režimci na pozicijama najviše vole zvanje menadžera komunikologa iako većina slomi jezik dok to izgovori.

U redovima opozicije (one iste koja je ukrala naziv SRBIJA PROTIV NASILjA) na listi za odbornike se pojavilo ime momka kome je strina republička poslanica i buldozer SNS - Stojanka Lekić. Interesantno je kao će momak da se porodično na nekoj slavi opravda ovoj osvetoljubivoj i pohlepnoj ženi obzirom da je i zaslužne sportistkinje grada izbacila sa spiska za nezaborav u muzeju sporta jer su joj neka imena bila sporna zbog politike. Ta ista Lekić je za vreme bolovanja svog nekadašnjeg kolegu zamenila svojim sinom u JP Sportski objekti tako da je on postao zadužen za školski sport. Sebe smatra sportistkinjom veterankom iako niko ne zna kada i gde se ona bavila rukometom. Valjda više puta pomenuta laž postaje istina-ko zna?!

Najveći promoter SNS u gradu je svakako gradonačelnik Salapura koji je je ujedno i nosilac liste. Njegovo angažovanje je došlo do otvorenog pražnjenja gradskog budžeta, ali cilj je jasan - ostajanje na vlasti. Stimulacija za preduzetnike i pomoć u novcu, nabavka bicikla za građane kroz konkretnu pomoć u parama, seoske kuće za mlade bračne parove, a sad i stipendije za učenike i studente. Dodeljeno je u cugu 126 stipendija za studente i oko sto za srednjoškolce. Čista matematika je da ta deca i njihovi roditelji automatski glasaju za SNS, ali glasaju u dede i babe i ujaci i strine jer je, eto, vlast pomogla detetu iz porodice, a mnogi bi opet jeli hleba i masti samo da imaju nadu za bolje sutra.

Inače, iz nekog mraka se išunjao i aktivizam pokreta MI -SNAGA NARODA ... Branimira Nestorovića. Njihovi javno izneseni prioriteti su očuvanje Kosova i Metohije, Republike Srpske i zaustavljanje secesionizma u Vojvodini. Takođe imaju nameru da izbore promenu imena grada u nekadašnje ime: Petrovgrad... i ne samo grada nego i gradske biblioteke. Takav nastup od starta im je umanjio mogućnost za pobedu jer najiskrenije rečeno zrenjaninci ne razmišljaju ni o tome da su postali kolonija Kine sa širenjem LINGLONGA, a ne o Republici Srpskoj. Takođe je mala verovatnoća da se neko sažali na KiM jer ima dovoljno nacionalnih manjina sa mržnjom prema tom pitanju.

Što se LINGLONGA tiče to je neka druga priča. Obzirom da izgradnja ne posustaje, da se završavaju zgrade koje liče na sve osim na proizvodne pogone gumare i da se diskretno priprema podizanje novih objekata postoji šapat u gradu koji se širi i koji sobom nosi predpostavku da u Linglongu osim gumare niče još nešto porazno za grad i građane Zrenjanina. Možda su u pitanju problematične laboratorije po kojima su Kinezi poznati, a u Zrenjaninu je to zaista ostvarljivo.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva i dokumenata može da se zaključi da svaki odbornik ili član gradskog veća u Zrenjaninu može da registruje udruženje građana, aplicira za dodelu budžetskih para na ime nekog projekta, dobije novac prečicom i nikada nikome ne daje izveštaj kako i gde je novac potrošen. To dokazuju udruženja odbornika Milana Mrkobrada (UG Čenćanska jezera), Sabo Roberta (UG Mihajlo Pupin) i nekadašnjeg člana gradskog veća Dubravke Bengin.... i tako unedogled.... To udruženje građana Mihajlo Pupin Idvorski je zapravo mašina za pranje para preko udruženja i proverenih poltrona u SNS u gradu. Jedan od trojice osnivača udruženja je Sabo Robert, preobraćeni katolik koji je u isto vreme aktivan u udruženju BANATSKIH ŠVABA. Tačnije taj Sabo je predsednik CENTRA BANATSKIH ŠABA "Haus Regina". Sabo je svestran u nacionalnom iskazivanju jer je Mađar koji vodi organizaciju Nemaca (Švaba) starosedelaca u Banatu, a bavi se ostavštinom Srbina Pupina. Sve za pare. Pitanje je koje mu je od tih aktivnosti priraslo srcu. Verovatno je to Pupin jer je preko svog udruženja (u kom je još Jaroslav Stevanov - predstavnik Slovaka u koaliciji sa SNS i bio je Goran Milinkov koji je napustio stranku) dobio iz budžeta grada 6.500.000 za renoviranje Pupinove kuće u Zrenjaninu i pretvaranja iste u mesto za mlade talente. Apsolutno ništa nije urađeno osim što je na kuću zakačena tabla sa najavom radova. Vlasnici udruženja su uživali u kojekakvim susretima sa poštovaocima dela Mihajla Pupina i seljanima iz Idvora, rodnog mesta velikog Pupina. Para nema i traži se neka nova aktivnost za legalno isisavanje iz gradske kase.

Raskol u manjinama u gradu kada je politika u pitanju takođe je očigledan odavno. Opštepoznato je da Mađari iz Saveza vojvođanskih Mađara ne podržavaju Mađare koji su se priklonili Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Prvi su Pastorovi i imaju jasan blagi šovinistički stav i uvek su uz vlast pa koja to bila. Mađari ligaši su slični većini Mađara u Banatu, a to je autonomaška varijanta, istaknuta nacionalnost, korišćenje do tančina svega što bi kao nacionalna manjina mogli da imaju i velika želja za odvajanjem Vojvodine od Srbije. Tu se vuku još tragovi Marije Terezije i velika većina sadašnjih Mađara u Banatu je i danas pod utiskom Austrougarske carevine. Nije nikakva mržnja u pitanju ni prema kome, ali stav kada je nacionalnost u pitanju nije za sve ista u Zrenjaninu. Postoji deo grada u kome je više nego većinsko mađarsko stanovništvo - Mužlja, gde je mađarski jezik zamalo pa službeni. Škola ima skoro sva odeljenja na mađarskom jeziku, a pokušaj traženja posla, recimo u trafici, bez obzira na sve pogodnosti koje daje poslodavac nemoguća je bez znanja mađarskog. Neverovatno je da je tamo to normalno, ali ne i u centru grada gde je stanovništvo šarenoliko. Zrenjanin je multinacionalna sredina, ali se ni jedna nacija osim mađarske ne izdvaja svojim činjenjem.

U Zrenjaninu je 1880. otvoren katolički zavod za vaspitavanje devojaka, takozvani KLOSTER i osnovao ga je red školskih sestara "DE NOTRE DAME". Ovaj devojački vaspitni zavod je pomenio delatnost i postao delom Osnovna škola Vuk Karadžić, a drugim srednja Medicinska škola. Restitucijom je 2013. vraćena zgrada crkvi i srednja škola je izmeštena. Do 2017. u zgradi crkve bila je smeštena Srednja poljoprivredna škola sa zakupom od 30.000 evra iz gradskog budžeta. Nakon toga je i ta škola iseljena i vlasnik DE NOTRE DAME je zgradu prodao zrenjaninskoj biskupiji i radove na renoviranju zgrade isplatila je mađarska vlada i to nešto više od 2 miliona evra. Tako je ponovo zaživeo mađarski dom za učenice... škola i neka vrsta internata za određenu kategoriju devojaka za koju je zgodnije da se školuje na katoličkim principima i pod pokroviteljstvom crkve, a da ceo projekat finansira mađarska vlada, nego u matičnoj državi.

Školu u gradu interno nazivaju školom za posrnule devojke po nameni koju je imala na osnivanju. Grad je tako dobio klasičnu i zvaničnu teritoriju države Mađarske u samom centru grada. Ne zna se zašto se tako nešto nije moglo da uradi kada su ostavštine iz srpske istorije u pitanju. Te zgrade su ili privatizovane ili srušene, a negovanje kulta austrougarske carice se itekako podgreva nebuloznim i izmišljenim pričama o njenom dobročinstvu. Upravo zato je Zrenjanin jedini grad kome nakon Drugog svetskog rata nije vraćeno staro ime Petrovgrad već ime komuniste koji čak nije ni rođen, a nije ni živeo u Zrenjaninu. Tihi rat između srpskog Petrovgrada i mađarskog Bečkereka traje i zato niko i ne pokušava da situaciju razreši. Svaka strana veruje da je u pravu jedino pravi banaćani zaboravljaju da je pod zastavom zloglasne Austrougarske carevine vazalno izginuo veliki broj banatskih paora koji su kao kolateralna šteta poslati na ratištu protiv srpske vojske. Da li je to nacionalna netrpeljivost ili zbunjujuća istina?

Sloboda je apsolutna iluzija. Zašto za svako zlo se traži opravdanje? Zašto se toleriše i brzo zaboravlja i zlo i počinilac i nosioci zla? Zašto se zlo ne zove pravim imenom nego se traže alternative? Zašto zlo osuđujemo jedino kada nas lično dotakne?

Zašto ne priznamo da su neke osobe jednostavno zle i da će uvek to zlo da nose u sebi? Vreme medveda i leptirova je odavno prošlo.... i onih ružičastih naočara. Živimo sa zlim junacima vremena zlog. Ćutimo... dok nas ponaosob zlo ne potkači. Sve bi bilo mnogo jednostavnije kada bi.... neeee, ovaj narod kao da voli kada apsolutista lupi rukom o sto i zagrmi neku besmislenu laž. Kao da smo kao narod koji je predodređen da bude paćenički. Ni traga svesti i zdravog razuma. Vladaće ovaj Obraćator oho-ho još.

A da kampanja SNS traje-pa traje li traje. Isto tako traju asfaltiranja u gradu koja kolovoze sa jednom trakom u naseljima pretvaraju u kolovoze sa trakom za parkiranje. Naplativom-naravno. Naprave tako parking ljudima ispred privatnih kuća i vlasnicima objasne da je za njihovo dobro da plaćaju parking ispred sopstvenih vrata...i zato im je grad napravio ustupak: ne moraju da plaćaju satnu ili dnevnu kartu već mogu godišnju. U isto vreme stanari su dužni da kose travu i održavaju PARKING! Trenutno im je fokus u naselju Mala Amerika. Od savršenog porodičnog naselja uz jezero napravili su (i prave) razbacane zgradurine po sistemu: gde god nađeš zgodno mestotu zgradu izgradi. Te zgrade nemaju regulisane kanalizacione mreže, a postojeće nemaju kapacitet za taj broj stanova. Prečesto pucaju cevi i javljaju se fekalni gejzeri u naselju...

Inače, poznato je da su na više lokacija u Banatu pronađeni ostaci Vičanske kulture.To su mahom tragovi naselja stari 7.000 godina. Pronađen je pokretni arheološki materijal koji potvrđuje postojanje naselja koje se pripisuje Vinčanskoj, odnosno banatskoj varijanti ove kulture (5,400 - 4.400 g.p.n.e.). Jedno takvo nalazište je postojalo na izlazu iz Zrenjanina prema Beogradu. I neka iskopavanja su počela, a onda je Obraćator sa tadašnjim ministrom Kneževićem rešio da tu LINGLONG napravi gumaru. Tu se svaka priča o Vičanskoj kulturi završava. Ipak, za utehu i jako dobro raspoloženje (svi se smeju iz nemoći) grad je navodno dobio od Pokrajine 7.492.760 dinara za rekonstrukciju parka kod gradskog bazena. Nešto malo manje para je dobijeno i za Karađorđev park koji su jedva nekako počeli da sređuju i to sečenjem stabala koja su otišla u humanitarne svrhe - glasačima sendvičarima uoči izbora. Park je proređen, mladih stabala skoro i da nema i uz ivicu parka je izasfaltirana trim staza... asfalt na trim stazi! Tako su odradili dobijene milione... tako očekujemo da bude i u ovoj ponovljenoj akciji sređivanja parkova. Park kod bazena je izuzetan i osim svetiljki i klupa malo šta bi trebalo da se doradi, no videćemo.

Mnogi kažu da je nekada sve bilo bolje... Možda je i bilo, ali nostalgija znači da se sadašnjost u kvaru... Odavno jeste, ali kao da mnogi vole da sa nostalgijom žive i tesno sarađuju. Zašto vlast i njeni podanici iz svih kategorija misle da vladaju i da će da vladaju kao neprikosloveni? Zašto misle da štap nema dva kraja i da ako udare po poslu, porodici, dostojanstvu, imovini i ma čemu neistomišljenika ne može da se desi da im se to vrati istom merom i po istim ciljevima? Zašto veruju da bi njih manje bolelo? Kako znaju da neko kome padne klapna zbog njih i odreaguje neće da ima posledice po njih, a ne po nekog drugog? E, treba oko za oko i zub za zub... pa boleće ih.... pa neka provere.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane