Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid otkriva

Vodič Bundesvera za nemačke verifikatore na Kosovu (3)

Mir dita, ši jeni?

Tabloid će u nekoliko nastavaka objaviti do sada nepoznati dokument  "Vodiča Bundesvera za nemačke verifikatore na Kosovu" iz novembra 1998. Vodič, zapravo, predstavlja edukativno - bezbednosni dokument koji je trebalo verifikatorima da obezbedi efikasno delovanje na kriznom području. No,  iz ovog vodiča vidi se i stav Berlina prema krizi na Kosovu neposredno pred bombardovanje SR Jugoslavije od NATO marta 1999. godine i doprinos Nemačke odvajanju Kosova 

Pripremio: Miodrag Dinić

 S obzirom na pretnje koje postoje kada su u pitanju verifikatori posebno treba napomenuti da se borci OVK, od nedavno, nalaze u izbegličkom logorima i tako se maskiraju među mnoštvo izbeglica. To ukazuje da se prilikom sukoba ne može vladati situacijom jer napadi na posmatrača OEBS-a mogu bit izvedeni iz grupe albanskih izbeglica gde se nalaze i pripadnici OVK.
Za nemačke posmatrača OEBS-a OVK nije velika pretnja kao ni za druge verifikatore. S obzirom na delovanje Nemačke pri otcepljenju Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine iz bivše Jugoslavije, albanska strana na Kosovu se nada da će od Nemačke imati punu podršku za ostvarenje svojih ciljeva.
Poseban problema za bezbednost verifikatora su  kriminalne bande Albanaca na  Kosovu. One su spremne na sva moguća nasilja uključujući ubistva. Albanske kriminalne grupe na Kosovu su naoružane oružjem koje je besplatno došlo iz Albanije. Od ovakvih grupa mogu se očekivati krađe, provale, tuče, kao i povrede sa smrtnim posledicama. Posebno treba obratiti pažnju na postojanje krvne osvete koja je prisutna u odnosima između albanskih porodica. Osim krađe i pljački, moguće je uzimanje talaca radi zahteva za otkupninu u kešu.
Kosovski Albanci su organizovani u klanove koji se bave kriminalnim radnjama. Međunarodne  organizacije koje prati ponašanje ovih kriminalnih struktura navode da su one posebno pojačane na Kosovu inicijativom iz severno-istočne Albanije. Pretpostavlja se da odatle dolazi gorivo, motorna vozila, razna tehnička roba, roba za ugostiteljstvo itd.
Kosovo je deo takozvane balkanske rute za transport droge, tako da je ima u većoj količini na Kosovu. Trgovci drogama  koriste kretanje izbeglica i njihove rute za tajni transport droga.  U tome učestvuju pripadnici OVK. Takva situacija može biti kobna po bezbednost verifikatora jer se oni mogu suočiti sa ovim kriminalnim grupama, otkriti njihovo delovanje i tako postati meta. Tako nešto je veoma moguće u operacijama verifikatora u graničnom području sa Albanijom i Makedonijom. Takođe  je vidno krijumčarenje oružja na Kosovo uz posredovanje OVK. I pri takvim situacijama verifikatori podležu istom riziku kao i u slučaju ostalog  kriminala. Ipak po proceni  verifikatori iz Nemačke minimalno su ugroženi od kriminalnih grupa i OVK.
Međunarodni verifikatori na Kosovu se susreću i sa problemom posejanih mina koje ugrožavaju njihovu bezbednost. Tokom borbi, kako srpske snage, tako i OVK su minirali razna područja i to posebno u regionu Drenice, granici prema severu Albanije i u području  Velikog Junika. Većina srpskih snaga bezbednosti polagali su mine sistematski i imaju podatke o miniranju, dok su pripadnici OVK nasumice postavljali mine i ne mogu dostaviti podatke o rasporedu njihovog postavljanja. I upravo takva situacija predstavlja bezbednosni rizik za međunarodne posmatrače. Od skrivenih mina najviše strada civilno stanovništvo. Zato je preporučljivo da se koriste utabana staze i putevi kao sigurni koridori, a u šumskim područjima se savetuje oprez...
   Verifikatori mogu biti izloženi raznim napadima, kako propagandnim tako i terorističkim... Na rad verifikatora u Beogradu će se iznositi primedbe na njihov rad kroz srpska medija kao vid propaganda protiv OEBS-a i NATO. Moguće su demonstracije i nasilno ponašanje od strane Srba protiv verifikatora. Ekstremni nacionalisti će zahtevati, da rukovodstvo Srba preduzme oštre mere da spreči verifikatore u svojim namerama. Zbog njihove temeljite vojne obuke i iskustva, srpske ekstremiste kako ocenjuju da su sposobni za širok spektar terorističkih napada na Kosovu kako bi se napravio haos...
...Iako je Misija OEBS-a za kosovske Albance u početku  zauzela stav za punu nezavisnost Kosova, mogu se pojaviti problemi jer je NATO protiv deklaracije nezavisnosti Kosova, tj. odvajanja od Srbije. Taj stav je u protivrečnosti sa stavom OVK, što može uticati na neprijateljsko ponašanje OVK prema verifikatorima. Verovatnoća napada kosovskih albanskih separatista na pripadnike verifikacione misija, kao i opstruktivna dejstva radi postizanje svojih ciljeva, je relativno mala. No, može biti i veća, ako dođe do stabilizacije političke situacije što je  stabilizirajući faktor za srpski suverenitet nad Kosovom. Sve to može dovesti da posmatrači OEBS-a postanu ciljevi terorističkih napada.
Sigurnost posmatrača OEBS-a će se prvenstveno zavisiti od razvoja političke situacije na Kosovu. Zato je veoma teško predvideti bezbednosnu situaciju. Trenutno, ni Srbi, niti kosovska albanska strana nije spremna da napusti svoje stavove u rešavanju konflikta na Kosovu. Posledica  toga je  stalna latentna pretnja Misiji OEBS-a na Kosovu. Najveća opasnost za bezbednost posmatrača OEBS-a za sada su snage OVK, posebno jer je srpska strana određena da obezbeđuje verifikatore u svojoj misiji, pa je to očigledno kontra-produktivno. Još ne postoje dokazi o povezivanja OVK i islamista na Kosovu.
Povlačenje srpskih snaga bezbednosti sa Kosova izazvaće bezbednosni vakum. To će takođe uticati na bezbednost verifikatora. Verovatno dinamičan razvoj situacije na Kosovu će zahtevati razradu različitih scenarija, koja se moraju stalno razrađivati kako bi se brzo reagovalo. Preporučuje se u kriznim situacijama zaštita verifikatora u transportu oklopnim vozilima i uspostavljanje neometane komunikacije sa sve tri strane.
Kada je u pitanju područje na kome se govori albanski onda su to: Albanija (3,3 milina stanovnika), Kosovo i Crna Gora (3 miliona građana), Makedonija (700.000), Grčka (1.400.000), Turska (300.000) i Italija (90.000).
Jezik je prihvaćen od strane većine lingvista kao jedini udarac na jezik izumro od ilirskog jezika priznaju. Postoje dva glavna narečja, Ghegisch (Gekiš) kojim se govori u severnoj Albaniji, albanskim naseljenim na područjima Jugoslavije, kao i u severnom delu Makedonije.  Toskisch (Toskiš) se govori u južnoj Albaniji i Grčkoj, kao i varijante Toskisch na Siciliji i Kalabriji. Prvi pisani dokument na albanskom potiče iz 15. veka, a to je prva knjiga "Meshari" iz 1555. godine. Albanci pišu latinicom, a njihova ABECEDA ima 36 slova, od kojih je sedam samoglasnika i 29 suglasnika. No, jezik Albanaca se razlikuje u dijalektima tako da ga je teško naučiti u svim varijantama.
Na Kosovu je relativno jak evropski uticaj. Postoje opšta pravila poštovanja religije, a posebno islama. Na to posebno treba obratiti pažnju. S obzirom na ekstremnost Muslimana morala im je u duhu sa religijom, pogotovo u selima. Jedan od primera je odnos prema ženama. Nacionalni ponos je izrazit kod Albanaca na Kosovu. Albanci uglavnom prihvataju strance sa dozom nepoverenja. Poziv u albansku kuća nije neobičan. U ovakvim uslovima sadašnje ekonomske krize teško se pozivaju stranici u kuću. I pored toga ih pozivaju jer se očekuje da će pomoći u dobijanju posla ili stipendije.
Na albanskom se "dobar dan" kaže "mir dita", dobro jutro "mir e mengjes". Kada nekog pitate kako si ili kako ste kažete "ši jeni". Prijatelji ili poznanici ako nisu u žurbi na luci se pozdravljaju i vode razgovore. Pozdravljaju se i skidanjem šešira ili kapa u prolazu. To je uglavnom normalno ponašanje. Ako hoće da stupe sa strancem u vezu na ulici nude mu cigaretu. Vi mu odgovarate sa da na albanskom "po"  i ruku stavljate na grudi. Kada uzmete cigaretu kažete hvala na albanskom "faleminderit" i izrazom nuk pi - berkeit izražavate puno zadovoljstvo.  Kad vas pozovu u albansku kuću obavezno treba poneti dar. Na primer, sveže cveće, međutim, teško ga je naći. No, možete kao poklon poneti flašu vina, rakije ili kutiju "pralina", što će obradovati domaćina. Posetilac bi trebalo da zna da će njegov domaćin biti ljubazan i da će ga poslužiti  specijalitetima i alkoholnim pićima. Postoje u albanskom društvu posebne prehrambeni običaji, a samo pobožni muslimani se uzdržavaju od konzumiranja alkohola i svinjetine. Vegetarijanstvo je vrlo retko. Albanci jedu isto meso kao što se jede u Nemačkoj. Ako želite završiti obrok, to je dozvoljeno tako što ostavite malo hrane u tanjiru. Prazan tanjir domaćin vam bez oklevanja ponovo napuni. Na kraju ručka postoji i desert, voće ili kafa. U albanskim kućama  još uvek ima odvajanje muškaraca i žena za stolom. Na albanskim stolovima su često čačkalice...
 

 

Bez osude terorista (16.01.1999. godine)

Šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji, ambasador Viljem Voker (William Walker),  saopštio je danas povodom jučerašnjeg incidenta na Kosmetu, gde su ranjena dvojica članova te misije,  da je napad na njihovo vozilo izveden namerno.
U saopštenju se kaže: "Juče poslepodne blizu sela Požar, u regionu Dečana, ranjena su dvojica članova moje misije kada je na njihovo vozilo otvorena vatra iz lakog naoružanja. Srećom, njihove povrede nisu opasne po život.
Taj  incident me veoma zabrinjava. Svako nasilje usmereno na članove moje misije je neprihvatljivo. Preuzeću sve moguće korake da utvrdim sve okolnosti i odgovornost za taj napad. Naš je stav da se radi o namernom napadu na vozilo Verifikacione misije na Kosovu i Metohiji".
Sinoć u Beču portparol OEBS, Valter Kemp (Walter) izjavio je, kako je preneo "Frans pres", da je napad izveden "po svoj prilici hicima jednog ili više snajperista" iz zone koju kontrolišu albanski teroristi, što je ponovio i drugi drugi portparol OEBS Mons Niberg (Nyberg).
Niberg je dodao da postoje indicije da je namerno pucano na verifikatore.
Ucena,  pa razmena

 U selu Maziće, odnosno zaseoku Bare, u blizini Kosovske Mitrovice,  pripadnici OVK su 8. januara 1999. zadržali osmoricu pripadnika Vojske Jugoslavije. Srpski izvori su ovaj čin nazivali kidnapovanjem, odnosno otmicom, a pripadnici OVK i Verifikacione Misije OEBS-a zarobljavanjem. Kako se to uistinu dogodilo za sada nema pouzdanih informacija. Provladin Medija centar je tvrdio da je kamion sa vojnicima raznosio hranu njihovim kolegama, te da su tom prilikom "kidnapovani" od strane "terorista". OVK tvrdi da je kamion sa vojnicima ušao na teritoriju koja je pod njenom kontrolom, da je provocirala civilno stanovništvo, te da je došlo do puškaranja, kada su "zarobili" vojnike. OEBS nije precizirao kako se ovo dogodilo.
 Verifikatori OEBS-a su odmah stupili u kontakt sa pripadnicima OVK, zarad oslobađanja vojnika. I posle 48 sati nije došlo ni do kakvog dogovora. U međuvremenu VJ postavljala je vremenske ultimatume, ali je od njih odustala posto je u više navrata potvrđeno da su vojnici živi i da se dobro tretiraju. Verifikatori su slikali vojnike kao dokaz da su živi, neki od vojnika su stupili i u kontakt sa svojim roditeljima telefonom... Međutim list "Koha ditore" je prenela saopštenje OVK  u kojem se kaže da se zauzvrat želi oslobađanje svih uhapšenih i kidnapovanih Albanaca i da srpske snage više ne provociraju naselja gde žive Albanci, kao i da će vojnici biti oslobođeni kada srpska strana bude počela sa realizacijom sporazuma Milošević - Holbruk.  Uveče, 11. januara OVK je izdala novo saopštenje u kojem se kaže da će u skladu sa međunarodnim konvencijama o razmeni zarobljenika ona osloboditi vojnike u zamenu za svoje uhapšene.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane