Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zvezde
Nezaboravni XX veka Holivuda (10)

Svetiji od Sveca, nečastiviji od đavola

Dopisnica Tabloida iz Londona Sandra Skoko izdala je knjigu o dvadesetom veku Holivuda i nezaboravnim ličnostima ove filmske prestonice. Uz njenu saglasnost, objavljujemo najzanimljivije delove iz ovog obimnog i bogato ilustrovanog dela. Na preko 650 strana, počev od Etel Barimor, Me Vest, Marlen Ditrih i Grete Garbo, završno sa Nikolasom Kejdžom, Bredom Pitom, Demi Mur, Endi Mekdauel, i svim važnijim zvezdama današnje filmske industrije, autorka je sa mnogim od njih napravila intervijue i pretočila ih sa ostalim obimnim istraživanjem u izdavački podvig

Piše: Sandra Skoko

Francis Albert Sinatra (Frenk Sinatra) rođen je 12. decembra 1915. u Hobokenu - New Jersey, a u šesnaestoj godini biva izbačen iz srednje škole, nakon četrdeset sedam dana pohađanja nastave, zbog "generalne nepristojnosti". Majka Dolly, zove kuma u pomoć, zahtevajući da odmah nađe posao Franku. Kum Frank Garric, odmah se nađe na usluzi i zapošljava Franka kao kurira, u svojim novinama.  No, majka je imala veće ideje od toga. Čuvši kako je jedan od sportskih reportera poginuo u automobilskoj nesreći, Dolly saopštava Franku da pod hitno preuzme pokojnikov posao, što Frank zdušno i bukvalno čini. Sledećeg jutra, odlazi u pokojnikovu bivšu kancelariju, seda za sto i počinje oštriti olovke spreman za posao. Ali, avaj!
Glavni urednik saznaje da Garrick nije namenio taj posao Franku i Frank dobija otkaz i s pozicije kurira. U prvi brak Frank Sinatra (Frenk Sinatra), stupa 1939. sa Nancy Barbato. Iste godine, po prvi put  se pojavljuje  kao vodeći pevač u bendu Harrya Jamesa i "Music Makers-a". Zatim prelazi u Tommy Dorsey orkestar i snima prvu ploču, "I'll Never Smile Again", koja dospeva na prvo mesto top-liste. Prvu kćer - Nancy, Frank dobija 1940., nakon čega odlazi sa bendom u Hollywood, gde snimaju prvi film.
Ubrzo, Frank dobija i prvu filmsku rolu, (neovisno od benda), u "Higher and Higher". Do 1943. Frank Sinatra postaje najpopularniji pevač u Americi, a 1944. dobija sina Franka Jr-a.Šireći veze i poznanstva Frank pokazuje oduševljenje i divljenje prema Benjaminu "Bugsyu" Siegelu, šefu mafije Zapadne Obale Amerike. Tokom 1946. Sinatra sklapa petogodišnji ugovor sa MGM-om, a 1947. dobija poziv od Joea Fischettia, (zakletog mafioze i rođaka Al Caponea), da poseti šefove mafije na njihovoj godišnjoj konvenciji u Miamiu, nakon čega odlazi sa njima u Havanu, gde Lucky Luciano živi u egzilu. Sinatra oduševljeno prihvata poziv i održava koncert "momcima" besplatno. Kako je jedini uspešan film do tada Sinatri bio "Anchors Aweigh" 1945., MGM ga vraća u mornarsko odelo i Sinatra snima još dva filma sličnog žanra, "Take Me Out to the Ball Game" 1948. i "On the Town" 1949. godine.
Iako je 1948. Frank dobio i treće dete, kćer Christinu, jedva je više viđao ženu. Aktuelna postaje Ava Gardner. Ta sudbinska i fatalna ljubav, traje do kraja Avinog života. Dobivši napokon razvod od Nancy 1951, Frank ženi Avu iste godine u Philadelphiji. S karijerom koja se strmoglavljivala, Frank uspeva čuti za scenario novog filma "From Here to Eternity". Pročitavši ga, Sinatra kreće s ubeđivanjem producenta Harrya Cohna, da mu dodeli ulogu Maggia u filmu. Zatim Ava moli Cohnovu ženu da utiče na njega, dok Sinatra kontaktira i moli režisera Freda Zinnemanna i još nekolicinu ljudi za tu ulogu. Pritegnut sa svih strana Cohn popušta i ne baš drage volje daje Franku probno snimanje, a potom i ulogu. "From Here to Eternity", postaje jedan od najvećih hitova Columbia Pictures. Svih pet vodećih glumaca biva nominovano za Oscara, dok Frank dobija najbolje kritike i osvaja Oscara 1954. u kategoriji Best Supporting Actor.
Come-back je ostvaren, ali brak sa Avom propada 1953. godine. Raširivši biznis po kasinima Las Vegasa, Sinatra sa Deanom Martinom, Sammy Davis Jrom i Peterom Lawfordom, osniva tzv. "Rat Pack" družinu, održavajući zajedničke žive koncerte, žurke, kockajući se i bahanališući. Nakon Oscara, Sinatra ponovo postaje pevač broj jedan i tokom 1954. i 1955. snima više filmova od bilo koje druge hollywoodske zvezde. Kada je umro Humphrey Bogart 1957., Sinatra počinje izlaziti sa Lauren Bacall. Nakon njenog navaljivanja, Sinatra se veri 1958., no, odmah sutradan beži u Miami i raskida veridbu. U pauzama između filmova, Frank se žustro baca u predsedničku kampanju, bivajući opčinjen J.F.K.-om.
Tokom izbora 1960. J.F.K. pobeđuje zahvaljujući osamnaest hiljada glasova, za koje se govori i veruje da je dobio zahvaljujući Sinatri i njegovom aktiviranju mafioza iz Miamia i s Istočne Obale. Iako J.F.K. biva jako zahvalan Sinatri, nikada ga nije pozvao u Belu Kuću. Imenujući brata Roberta na čelu ekipe za borbu protiv organizovanog kriminala, (na čijoj listi su se nalazili i Frankovi najbolji prijatelji), John i Robert Kennedy dolaze do sporazuma kako je najbolje da John, nikada ne kroči u kuću, niti da ima veze sa čovekom koji je domaćin šefovima mafije. Sinatra nije mogao verovati svojim ušima kada mu to biva saopšteno.
Tokom 1964. Frank upoznaje devetnaestogidišnju Miu Farrow i po treći put staje pred matičara 1966. godine. No, razvod sledi odmah naredne 1967. godine. od 1971. Frank počinje izlaziti sa Barbarom, (suprugom Zippa Marxa) i nakon razvoda od Zippa, 1973, Barbara postaje Sinatrina četvrta supruga 1976. godine. Iako se povukao s filma, Sinatra snima ploče sve do 1993. kada ga zdravlje počinje napuštati. Dobivši Grammy nagradu 1994. za životno delo u muzičkoj industriji, Frank Sinatra umire 1998, ostavivši iza sebe pedeset pet filmova i preko sto albuma.

 

Čedni filmski imidž

Rođena 12. Novembra 1928. u Philadelphiji, Grace Patricia Kelly, kao srednje od ukupno troje dece, od majke Margaret Mayer - bivše "cover girl" foto modela - i oca Jacka Kellya, olimpijskog veslača i novopečenog milionera, vlasnika građevinske firme. Postavši hollywoodska zvezda, na iznenađenje svih, obzirom da je nije krasio toliko veliki glumački talenat, a i boja glasa, intonacija i naglasak kojim je govorila, uvežbavani su do iznemoglosti i "frizirani". Zasenivši svet svojom lepotom u dvadeset drugoj godini, povukavši se iz sveta filma samo četiri godine kasnije kako bi postala krunisana Princeza udajom za Princa Rainiera III od Monaca, život Grace Kelly deluje kao da je stvoren od materijala od koga se prave bajke.
No, Grace, znana kao "ledena kraljica", bila je sve drugo samo ne ledena (sigurno nadmena, ali ne ledena) i bila je večito nezadovoljna, tražeći "ljubav" u naručjima filmskih partnera, okrećući se i pijanstvu u borbi protiv "usamljenosti" tokom braka sa Princem Rainierom.Grace je bila bolešljivo dete, koje veći deo mladosti provodi u pokušajima da dobije naklonost strogog i gordo-hladnog oca. Nakon školovanja u Ravens Hall Academy i Stevens School u Philadelphiji, Grace pohađa Academy of Dramatic Arts u New Yorku. Po završetku školovanja, radi kao model nakon čega sledi debi na Broadwayu u Strindbergovoj predstavi "The Father" 1949., da bi prva manja filmska uloga usledila 1951. u filmu "Fourteen Hours". Tom prilikom biva uočena od strane filmskog režisera Freda Zinnemanna i on joj 1952. daje glavnu žensku ulogu novopečene Quaker neveste Garya Coopera u filmu "High Noon", čime karijera biva lansirana.
Pored karijere, ovaj film započinje i šablon koji prati Grace tokom čitave karijere - imanje avantura i ljubavnih veza sa svim vodećim glumcima sa kojima je igrala. U ljubavne veze ubrojeni su i Gary Cooper, Clark Gable, William Holden, Bing Crosby, Frank Sinatra, David Niven, Princ Aly Khan, Ray Milland, idr. Jednom prilikom, Skip, supruga režisera Henrya Hathawaya, izjavila je za Grace: "Ona je nosila te bele rukavice, ali nije bila svetica." A, inače, za Grace se po Hollywoodu govorilo da je lovac na muškarce i da bi spavala sa svakim ko nosi pantalone. Naravno, ovo je čuvano u tajnosti, jer u to vreme, ono što Studio nije želeo da bude objavljeno, nije ni bilo objavljeno.Verena dve godine za modnog dizajnera Olega Kassimia, Grace raskida veridbu i počinje saradnju sa Hitchcockom koji je pretvara u filmsku zvezdu. Hitchcock je u ovoj naizgled hladno-nadmenoj lepoti, (držanje koje je nasledila od oca), video seksualnu pomamu, izgradivši time jedinstveni filmski imidž ovoj glumici, filmovima kao što su "Rear Window", "To Catch a Thief", "Dial M for Murder". Dobivši Oscar nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Mogambo" 1953. Grace osvaja Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu, odmah naredne 1954., ulogom u filmu "The Country Girl". Bing Crosby koji je igrao uz Grace u "The Country Girl" i "High Society", očajnički je pokušavao da je privoli da se uda za njega, ali se Grace željna prestiža, blještavila i sjaja, umesto za Binga udaje za Princa Rainiera koga je upoznala tokom snimanja filma "To Catch a Thief" 1955. godine. Nakon gala venčanja održanog u Monacu 1956., Grace biva primorana da se povuče s filmskog platna. Novu ulogu odane i primerne princeze, Grace je revnosno i primerno igrala, rodivši troje dece; Caroline, Alberta i Stephanie; zatim postavši predsednica Monegasque Crvenog Krsta, osnovavši Grace Kelly fondaciju i sedeći na čelu odbora 20th Century Fox Studija od 1976. do 1981. godine.
No, ovo nije predstavljalo izazov i avanture za kojima je u zbilji žudela, te se okreće čašici kako bi ublažila "duhovni bol". Zanimljivo je reći, da je nakon brižljivo planirane i kreirane karijere, Grace odbila uloge kao što su "Cat on a Hot Tin Roof" i "Marnie", rekavši da bi to ruiniralo njen čedni filmski imidž i imidž princeze koji je negovala. Hollywood je definisala rečenicom: "Hollywood mi je bio tako zabavan. Svetiji od Sveca za javnost - nečastiviji od đavola u stvarnosti." Ovom izjavom verovatno je nesvesno definisala i svoj karakter. Usled teških povreda mozga, kao posledice saobraćajne nesreće, mašine na kojima je Grace bila priključena, isključene su 14. Septembra 1982. i ona umire. Kako je prilikom saobraćajne nesreće uz Grace bila i njena kćer Stephanie, šuška se da je Stephanie sedela za volanom, a ne Grace, ali da ne bi došlo do skandala kako je nepažljivom vožnjom ubila majku, zvanična izjava glasi kako je Grace vozila dobivši blagi moždani udar tokom vožnje i tako skrenula s puta u punoj brzini.

 

Odrastanje

Nicole Mary Kidman je rođena 20. Juna 1967. U Honoluluu na Hawaiima kao starija kći od ukupno dvoje dece (mlađa sestra se zove Antonia), od oca Anthonya, psihologa/biohemičara i majke Anelle, medicinske sestre, okorele feministkinje, koja deci nije dozvoljavala da poseduju niti da se igraju Barbie lutkama. Nicole vodi poreklo od australijskog bogataša zemljoposednika i vlasnika stoke, Sir Sidneya Kidmana.
Od treće godine detinjstvo i mladost provodi u Australiji, gde od četvrte godine ide na časove baleta, a od sedme na glumu i pantomimu. Nicolin glumački debi ostvaren je u četvrtoj godini, kada je u obdaništu na Božićnoj predstavi o Isusovom rođenju igrala ulogu ovce. U vezi pomenute uloge, Nicole mi je jednom prilikom izjavila: "Bila sam obučena u vuneni prekrivač automobilskog sedišta. Blejala sam tokom čitave predstave. Bila sam bleskasto dete koje je pokušavalo da nadmaši ulogu bebe Isusa." U desetoj godini uspeva da ubedi roditelje da je upišu u dramsku školu i u četrnaestoj dobija prvu filmsku ulogu u australijskom filmu „Bush Christmas" 1982. godine. Potom, 1983. Sledi film „BMX Bandits", posle koga stižu regularne uloge u australijskim sapunskim serijama i Disneyjevoj mini seriji „Five-Mile Creek".
Tokom 1989. Dobija ulogu u filmskom trileru "Dead calm", koji će joj promeniti život zauvek.Naime, Nicole skreće pažnju Hollywooda na sebe. Tom Cruise je bio toliko impresionran da je zove na audiciju za njegov film "Days of Thunder" 1990. Godine. Nicole odleće za Los Angeles, dobija ulogu i nakon Tomovog razvoda od Mimi Rogers, dobija i Toma, sklopivši brak 24. Decembra 1990. godine. Dok je još živela u Australiji, Nicole u dvadesetoj godini biva izglasana za najbolju glumicu od strane publike, a zatim dobija nominaciju za najbolju sporednu ulogu za ulogu u filmu "Emerald City" od strane Australijskog Filmskog Instituta. Iako je bila poznata zvezda u Australiji, za Nicole Kidman se u Americi i svetu nije znalo dok se nije udala za Cruisea.Za ulogu u filmu "Billy Bathgate" 1991. Godine. Nicole biva nominovana za Zlatni Globus, a osvaja ga ulogom u filmu "To Die For" 1995. Treća nominacija Zlatnog Globusa stiže filmom "The Others", dok osvaja novi Zlatni Globus i dobija prvu Oscar nominaciju u kategoriji Best Actress ulogom u filmu "Moulin Rouge!" 2001. Tokom jedne plesne scene za vreme snimanja fima "Moulin Rouge!" Nicole lomi rebro i čitava produkcija se prekida dok se nije oporavila.
Nakon traumatične vanmaterične trudnoće, bračni par Cruise usvaja bebu devojčicu Isabellu Jane (1992.) odmah po završetku snimanja filma "Malice". Kada je Meg Ryan otpala kao kandidatkinja za ulogu u filmu „To Die For" 1995. Nicole grabi priliku, zove režisera Gusa Van Santa, obavlja audiciju preko telefona i dobija ulogu. Iste godine Cruiseovi usvajaju i drugo dete, afro-amerikanče Connora Antonya. Zatim slede filmovi: "The Portrait of a Lady" 1996; "The Peacemaker" 1997.; treći film uz Toma Cruisea "Eyes Wide Shut" 1997. Itd.Mesec dana pre desetogodišnjice braka, Tom traži razvod. Tom proračunato prekida brak samo dva meseca pre stupanja na snagu novog Californijskog zakona po kome bi bio primoran da da Nicole polovinu svega što su zajedno stekli, tako da ona dobija samo kuću u Malibuu koju prodaje i kupuje penthouse apartman u prestižnoj Perry West zgradi u New Yorku. Nakon razvoda i još jedne izgubljene bebe u trećem mesecu trudnoće tokom razvoda, Nicole se baca na posao i nižu se uloge u filmovima: "The Hours"; "Dogville" 2003; „Cold Mountain" 2003. Nicole osvaja Zlatni Globus i Oscara u kategoriji Best Actress 2002. Za ulogu u filmu "The Hours" i postaje najviše plaćena glumica u Hollywoodu, dobijajući 17 miliona dolara po filmu, (u tom periodu Julia Roberts nije glumila bila je na porodiljskom odsustvu).
Nicole se kratko vreme zabavljala sa rokerom Lennyjem Kravitzom i januara 2005. Upoznaje kantri pevača Keitha Urbana za koga se udaje u junu 2006. U Sydneyju - Australija. Nicole je producent u njenoj kompaniji „Blossom Films" i snimila je najskuplju reklamu za „Chanel" dobivši pet miliona dolara. Sa Keithom Urbanom zida kuću na ranču u Tennesseeju - USA i žive u New Yorku i Sydneyju. Nicole i Keith očekuju bebu tokom 2008. I želi da se porodi u Australiji a mama da joj bude glavna babica. Zanimljivo je dodati da je Nicole origalno dobila ulogu Mrs. Smith u filmu „Mr & Mrs Smith" 2005. Dok Brad Pitt nije zatražio da ulogu dobije Angelina Jolie.
                                                                                                                           (Nastaviće se)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane