Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Tragom vesti

 

Dnevna zapovest za Smederevsku Palanku i Veliku Planu

 

 

Za ovde ili za poneti

 

 

Zapad nas pritiska. Ovi naši politièari odu na Zapad. Daju im, kao u vojsci, dnevnu  zapovest, dobiju zadatke. Cirkus! Pozatvarane firme. Krojenje istorije. Tajkuni su vlasnici etnosela. Ovo je zemlja Srbija. Zemlja u kojoj omladina ništa ne govori. Ne ume ili neæe. Šta da se radi?

 

 

Miodrag Milojeviæ

 

 

 

Nemac, po imenu Jozef Šulc, dobio ulicu u Smederevskoj Palanci.

Otpisani. Pa Povratak otpisanih. Otpisani su sada Nemci. Uglavnom Nemci, Nemci i heroji.

Godine tekuæe, 2009, dana 21. septembra, Smederevska Palanka se odužila Jozefu Šulcu za ono što je daleke, ratne 1941. uèinio u Kiseljaku.

Odlukom SO Palanka jedna ulica u Palanci nosiæe ime hrabrog Nemca, koji je odbio da puca u zarobljenike i zato je streljan zajedno sa njima.

Zatim piše: - Tako je, usred pakla Drugog svetskog rata, kad je nemaèka nacija bila najomraženija u Evropi, jedan Nemac postao heroj.

Heroj sa zakašnjenjem, zakasnio malo manje od sto godina, mada nikad nije kasno. Sve u svoje vreme.

O heroju, Nemcu, æutalo se punih sedamdeset godina, njegovog imena nigde nema, nije zabeleženo u istoriji. Kad pobednici pišu istoriju, rade to na brzinu, oni ponekog zaborave. Poumirali su svedoci istorijskog dogaðaja, sedokosi, vremešni meštani. Oni za života ni jednom ne pomenuše ime ponositog, hrabrog Nemca, možda zato što nije ni postojao.

Možda nije, možda jeste. Pao u zaborav kao u duboki bunar istorije, gde su ga i bacili.

 

 

Partijski zadatak

 

Nezavisne, slobodne novine Palanaèke. Komentator Dejan Crnomarkoviæ èasno vrši postavljen mu partijski zadatak. On komentariše: - Istina o izuzetnom èinu nemaèkog vojnika dugo je bila skrivana od javnosti. Mnogi su se trudili da ona nikada ne ugleda svetlost dana, ali istina je uvek moæno oružje koje pronalazi put do onih kojima je potrebna.

Kraj citata. Omaška ili nešto drugo? Omaška, njen odnos prema idiotima, kretenima, prema nesvesnom. Istina nalazi put ''do onih kojima je potrebna.''

Razmišljam ko su oni? Vladajuæa Demokratska stranka, G 17 i LDP. Njima je, zbog evroatlantskih integracija, zbog donacija, investicija, bila potrebna ''istina'' o Jozefu Šulcu.

Tako ti je to sa istinom, sa istorijom. Istinu kroje potrebe. Istinu izmišljaju oni kojima je potrebna. Oni na vlasti imaju potrebe, potrebe za istinom. Treba jedna nemaèka istina. U redu, naruèite jednu nemaèku istinu! Za ovde ili za poneti?

Kad istorija zataji sto posto, kad svedoka nema, jedini svedok može biti plast sena u Kiseljaku. Ali koze su taj plast sena pojele hladne zime 1941. Ako laže plast sena, ne laže koza. Ako laže koza, ne laže rog.

U borbi partizana i Nemaca u Karaðorðevom selu Viševac, opština Raèa, zarobljeno je više desetina boraca, 16 je dovedeno u Palanku i smešteno u kasarnu Petog konjièkog puka  Kraljica Marija Karaðorðeviæ.

Jožef Šulc je odbio da puca, bacio oružje, pridružio se zarobljenicima, o èemu svedoèi ''više snimljenih fotografija.''

Ko je snimao? Verovatno pokojni Jozef Šulc? Ne znam ko je snimao kad se strelja. Mobilni telefon, kao priruèno sredstvo, naknadno je izmišljen, kao i potresna storija o Jozefu Šulcu, za pospešivanje puta u Evropu.

Oèevici dogaðaja, seljaci sa slamenim šeširima i šajkaèama, bez imena i prezimena, èuli su kad je Šulc izgovorio ''neæu da pucam'' na srpskom. Nemaèki nisu razumeli.

Drugo su okupatorske egzekucije u centru grada radi zastrašivanja. Egzekuciji pored plasta sena niko ne prisustvuje, jer je tajna.

Mnogo kasnije, kada je istina ''izmigoljila na svetlo dana'', Valter, brat Jozefa Šulca, prepoznao je Jozefa na nekim fotografijama. Majku nemaèkog vojnika nacistièke vlasti su zvanièno obavestile o hrabroj pogibiji njenog sina. Ako je majka obaveštena o pogibiji, logièno je da æe onaj ko skriva istinu uništiti fotografije.

Ovoga puta nije bilo tako. Nije živa majka, nije živ ni sin. Nisu živi mnogi sinovi naših naroda i narodnosti. Misterija pored palanaèkog plasta sena nije potkrepljena izjavom nijednog svedoka, živog ni mrtvog.

Komunistièki pobednici nisu imali interesa da kriju Jozefa Šulca, ta prièa radi u njihovu korist, ide im u prilog? Da je postojao, Jozef Šulc bi automatski ušao u èitanke.

Nenad Ribariæ, odbornik Nove Srbije, bio je protiv. Ne navodi se šta je Ribariæ rekao. Ako je rekao da je prièa iskonstruisana zarad dnevnopolitièkih potreba, da je vojnik Šulc izmišljen, nastupilo je politièko vreme koje traži nemaèke prijatelje, ne okupatore - u pravu je taj Ribariæ.

Novinar ima zamerke. Ribariæ ne èita knjige, ne kaže koje, ne navodi nijedan naslov. Zatim piše da su Palanèani preko interneta upoznali svog heroja.

Tako se istorija obogaæuje udaljavanjem od dogaðaja. Svedoci pomrli, ordenje pokopano, Jozef Šulc oživeo, po partijskom zadatku. Svojim herojstvom približio je Palanku Evropi. I svetu.

 Pre rata nismo imali ništa. Onda su došli Nemci i uzeli nam sve. Pre rata nismo imali ništa. Sad je došao Jozef Šulc, zbog humanitarne pomoæi. Ima li bednijeg naroda, ima li bednije vlasti na kugli zemaljskoj? 

Iznenada, jednog jutra, dobri vojnik Šulc, umesto brzim vozom, internetom stiže u Palanku.

Mogli su izabrati nekog poznatijeg Nemca, kolebali su se izmeðu Bekenbauera i Gerda Milera. Tada neko reèe: Oni su pucali slobodne udarce, preko živog zida, Jozef Šulc je odbio da puca.

Politièki cilj je dovesti u Palanku nemaèkog ambasadora. Da doðe u Palanku i položi venac na grob hrabrog vojnika Šulca. Da se to pusti na televiziji. Da ne ode u Lazarevac ili Obrenovac. Opasni su oni. I oni se služe internetom. Tehnika je èudo. Heroji putuju internetom. Samo kukavice idu peške.

Neki buduæi hronièar zapisaæe da je septembra 2009. godine Palanka dobila heroja i luksuzni supermaket, DIS komerc, od Cmane, biznismena iz sela Krnjeva.

 

 

Mesto za padanje

 

Sevne poneki blic usred medijskog mraka. Sutra osvane poneki heroj. Javni servis, tako se danas zove državna televizija, beleži da selo Pranjane kod Èaèka ima èudnu klimu. Nad selom se ukrštaju vazdušna strujanja, u selo je tokom Drugog svetskog rata palo 500 amerièkih pilota. Na druga sela ne padaju - samo nad ovo jedno. Radi zemaljskih, politièkih strujanja. Selo Pranjane je u Americi poznato po padanju. Palo je pilota dva puta više nego što selo ima odžaka! Pilot veteran, Amerikanac, duhovito reèe: - Što se gostoprimstva tièe, nije se moglo naæi bolje mesto za padanje.

U školi nikada iz istorije nismo uèili o selu Pranjane. Selo se ne pominje ni u filmovima Veljka Bulajiæa. Propagandi Josipa Broza i Slobodana Miloševiæa selo Pranjane nije bilo potrebno. Selo Pranjane iznenada postaje interesantno propagandi Borisa Tadiæa. Filmskim  zapisom se htelo prikazati kako nas Amerikanci uvažavaju, da Srbija ima prijatelje u svetu. Aleksandar Tijaniæ nadvisio istorijske falsifikate Veljka Bujaliæa! Šta je sakriveno od naroda? Ništa osim istine. U selu je postojao aerodrom. Èetnièki. Odakle su se prihvaæeni, oporavljani piloti dizali u plavo nebo. Bisernobeli zubi, osmesi. Crne ruke, bele, grube, seljaèke maramice, mahale su za njima.

U selu kod Èaèka bili su zadovoljni. Tri minuta na televiziji, u udarnom terminu Dnevnika, zar je to malo? Okolna sela nemaju ni to. Nemaju, pa žive.

Minutaža Dnevnika rasla je iz dana u dan kako je Slobodan Miloševiæ zapadao u neprilike. Zvalo se to Dnevnikov dodatak. Kako su se nevolje gomilale, srazmerno raste potreba za propagandom. Danas je politika Borisa Tadiæa u velikoj krizi. Šta se dešava? Dnevnik B 92 produžen je za petnaest minuta! Trajaæe 45 minuta! Kad potrebe za propagandom porastu - produžiæe ga na sat.

Bio je okupator, postao je dobar Nemac, prema potrebama. Mrtvi nemaju novine, televiziju. Život ne može da èeka - zbog toga se Jozef Šulc digao iz groba.

Deci je svejedno koju æe lažnu istoriju uèiti. 

 

 

Cirkus

 

Velika Plana. Zadivljujuæe èudni ljudi, èas naivni i priglupi, èas vrlo mudri: - Mene teško pogodile promene, ko retko koga. Mislim, šta ima sad da se promeni, šta ima? Otpustiše. Pozatvarane firme. Zapad nas pritisko. Ovi naši politièari odu na Zapad. Daju im, ki u vojsku, dnevnu zapovest, dobiju zadatke. He, he... Cirkuz! Šta da radiš?

Ne znam od kad je obnovljen rat izmeðu Plane i Palanke. Prošle zime lepo su živeli:  - Slabo sad ti, pokvareni ljudi, dolaze. Živeli smo lepo, imamo šalu, nikakvu svaðu nismo imali. Slabo sad Palanèani dolaze u Planu. Slabo. Loši ljudi, slabi karakteri.

Neša Fantom iz Palanke, ni on više ne dolazi: - Neša Fantom iš'o sa onu Lelicu. Lelicu, ginekologa iz Planu.

Neša Fantom iskoristio ginekologa, ne pitaj! Ne pitaj! - Lelica dala Fantomu neke pare, pa izgubila na sud!

Neša Fantom prièao po Plani i Palanci: - Jeste mi dala pare. Al' ona jednu zimu zimovala kod mene. Ja sam naplatio to što je zimovala, ne dugujem joj ništa. Izgubila na sud.

Milijana, roze mantil, što kuva u obdaništu, komentariše: - Zamisli? Zamisli, kol'ko žensko mož da bude pokvareno, pokvarena mašta... I Sve... Zamisli, Neša Fantom kol'ko je pokvaren. Ima ženu, ima decu i sve...

U Plani se lièno uveravam da su biznismeni popularni. Jedni tvrde da je lopov, kriminalac, ratni profiter. Drugi kažu: - On ima kliker, ima kefalo. On je nacrtao i napravio drveno etno selo. On privlaèi Beograðane. Etno selo nastalo je iz njegove glave, iz njegove mašte.

 Dragan, biznismen iz Zvornika, što je preko puta DIS-a u Plani kupio plac za 50.000 evra. Za biznismena, male su to pare, skupili se naslednici kad je brojao: - Dobro. Sad da idemo u banku da proverimo.

Kad se biznismen iznervira: - Ili proveravaj ili baci to u vatru! Neæu da se proveravaš, neæu ni da kupim. Vraæaj pare...

Naslednici  se zacrveneše, poèeše da ga jure: - Neæemo, neæemo da proveravamo. Ti si biznismen, ti si pošten èovek.

Nije rat, nego mir. U Plani savetuju da bez preke potrebe ne idem u Palanku: - Pazi s kog prièaš. Pazi, svi su pokvareni. Prvo pop, posle i onaj Neša Fantom...

Biznismen, on vraæa nadu: - Došo èovek iz Zvornika. Kao, prebego. Za vreme rata. Šeset osmo ili deveto godište. Kupio ciglanu. Sad ga mnogi pljuju... Otpustio, mnogo radnici. Jebi ga...

Zatim nastavlja šapatom: - Napravio etnoselo. Napravio etnoselo! Ima i crkva. Etnoselo... Sad, to zovu Moravski konaci.

Velika Plana nema pijaæu vodu. Širi se žuti kamion - cisterna opslužuje grad. Baloni kao beli mehurovi. Strma ulica. Debela žena sa mukom tegli ruèna kolica, krcata belim plastiènim kantama.

Za Planu, ovo je tajna. Prièa se šapatom da komšije ne èuju: - Vodu imamo. Nije za piæe. Komšija što radi u komunalno reèe... samo nama... Nije više ni za kuvanje. Od skoro, voda se ne hloriše. Nemoj neki da èuje... Mi ne kuvamo...

Njihov govor cenim, lukavstvo uvažavam. Da sve kažu uvijeno, naokolo, nikoga da ne pomenu...

Video sam etnoselo - Moravski konaci. Tetka Nada nije videla.Videla preko kompjutera. Nada æe ga opisati bolje nego ja: - Taj èovek snimao sve s kameru. Znaèi, tu ide narod, al' slabo kuj prièa. Mnogo lepo... Ulaziš, kao u neki park. Èudo, grad, kao neke kuæice. Nešto kao... Ne znam... Nešto minijaturno... Mnogo lepo... Tetka Nada ide na štakama, slomljena noga, pre toga lomila je i ruku. Lomovi su posledica rada u hladnjaèi gde je stekla penziju.

- Ja mnogo malu penziju imam. Al' puno mi zavide. Pitao sam tetka Nadu: "Tetka Nado, zašto ne srušite žutu kuæicu, blataru, kvari vam dvorište?"

- Ne rušimo... Reko moj otac da se ne ruši. Nije reko što. I poruèio, neæe da vidi Vrcanku da mu se maje po dvorište. I reko da se ne zadužujemo, ne znam što...

Kako je maestralno nacrtala detinjstvo, Drugi svetski rat. Ja sam stao, dugo sam se divio: - Poljska straža, Nediæevci, Ljotiæevci... Kavurma.

Kad je pala u gips gde je ležala sto dana, èudili su se: - Da l' ti, Nado, pade iz aviona? Ti se nikad nièega u životu nisi bojala?

- Ipak, gips je izvuko. Gips izvlaèi èoveka. Sad sam ki cepanica, ki onaj suvi list.

Izvuko mi mozak.

Ne može Nada sebi da oprosti što je tad bila na bolovanju. Kad je dolazila kontrola iz Beograda, poturen je jedan radnik koji je rekao: - Ne radimo u hladnjaèu. Mi sam lepimo etikete. - Da sam ja bila, ja bi rekla...

 

Sef

 

Krošnje, mrtvi vinogradi, truli i crveni krovovi, bacali su se levo i desno. Kuæa je bila obljepljena gipsom, boja bela, èista kiè boja, to æe za nekoliko godina otpasti kao krljušt na ribi bez sjaja. Milanka reèe. - Gle, ona kuæa kao u bajci!

Providni, crni Stanin džemper diše sa poda. Prašina se mrtvaèki naježi. - Šta im vredi kad su tu pet dana u godini. Šta æe mu sad? Ostario, ne može da uživa.

- Taèno.

- Treba mu jedna soba, kupatilo. Ništa više.

- I to je suvišno.

- Treba mu jedan šporet, krevet, frižider... Dok je mlad, èovek treba da ima uslovi, da imaš sve. Posle, kad ostariš, ne treba ti ništa...

Stana je mirna. Milanka podrhtava: - Bože, što sam se ja za taj novac sekirala. Bože, Bože, kako se nisam šlogirala? Ja i pokojna majka. Neka ga Bog pita...

Stana reèe, kao da izlete zeleni šlajm: - Dok Bog njega pita, tebi creva izgoreše...

- Moj otac doneo sef. Specijalni sef, iz Nemaèke, što se ne otvara. On sam ne zna da ga otvori. Trideset hiljada maraka. Ni na kog nismo sumnjali, samo na nju. Samo na nju! Volela je da ukrade sitno. Šibicu, makaze, narukvicu, upaljaè, pepeljaru, prsten, bilo šta. Pukovnik, vojno lice. Doselio se u našu zgradu u Aranðelovac njegov mlaði sin. Prodao stan u Beogradu. Ponesem ja liènu kartu, pravo u SUP.

Da li su iz SUP-a uperili prst na sina, otac vojno lice, ili na njega ukazao vraèar od glave do pete obuèen u crni pliš.

-  Što ti otac nije obeležio novèanice? Da je obeležio - za 24 sata mi bi našli! - rekli su u SUP-u.

Milanka se raspitivala o lopovu: - Pitala sam. Oženio se, nemaju dece. Vozio je majstore, majstore za kupatilo, žurili na autobus, podleteo pod traktor, pa se prevrne. Majstori polomili ruke, noge. Kad došla policija, zatvorio se u sobu, uzeo pištolj da se ubije.

Ko je na putu samoubistva, lako mu je da se ubije. Da nekoga opljaèka, ubije - doðe mu privlaènije i lakše.

- Ako misli da æe da propeva - neæe! - reèe Stana promuklo.

- A moj otac kaže: Ako prizna da je uzeo - oprostiæu mu sve. Saznalo se ko je uzeo. Saznala sam. Mesec dana od kraðe bila je svadba mom sinu. Ja sam ga zvala. Ja sam bila bolesna u Beograd, na VMA, dolazio je on, obilazili su me, svi su mi dolazili. Bilo je to pre kraðe. Svud redom, gde god je trebalo, oni su me vozili... Da tako doživim.

Zelene gajbe piva ispred prodavnice u nekom selu. Lopov, od oca što je vojno lice i Milankin otac, sede pred prodavnicom, razgovaraju.

- Sad je progovorio sa mojim ocem. Otac, sedeæi na gajbi, reèe: - Prièa se po selu, ti si otvorio sef, ti si odneo pare.

 Milanka se ne pomera: - Reè jednu nije progovorio. Nijednu reè nije progovorio! Ja, ja bi oèi iskopala da dokažem da nisam! Moj otac radio u opštini, mnoge je zaposlio moj otac. Za sebe èuvao da ima, za ne daj bože. Opet æe da sakupi pare moj otac. Al' njegovo je, njegovo je... Duša te boli za taj dinar.

- Njegovo je. Za jedan dinar duša te boli. Nepravda! - reèe Stana.

Zamišljam starca, ide od kuæe do kuæe, prièa po selu: - Samo da prizna, oprostiæu mu sve. Samo nek prizna... Zamišljam prodavnicu. Tri zelene gajbe, jedna crvena. Na njoj piše Zajeèarsko pivo... Sede, razgovaraju. Starac nosi naoèari i izlizan sako. U džepu sakoa, grebe neki miš. Ili svira tranzistor. Da li u džepu æuti službeni pištolj, pa starac, što nije siguran, èeka priznanje, da ga upotrebi.

Put je vijugav i krivudav, kao da ga otvara neka bušilica. Putnik preko puta mene gleda pravo, pogled pokriva kaèketom. Garderoba etiketirana. Ali na nogama, èarape od svile. Kratke, podvez ispod èuklja.

Ovo je zemlja Srbija. Zemlja u kojoj omladina ništa ne govori. Ne ume ili neæe. Špalir, crno grožðe, prolazi, pokidane žice, bela trava i praznina.

 

 

Moravski konaci

 

Etnoselo, Moravski konaci, nalazi se na periferiji. Dva-tri kilometra od centra grada, što se provaljuje okomito, sa dve strane betonske kule. Lièi na kanjon Moraèe.

Kopanjem zemlje za pravljenje cigle, crepa, blokova, napravljen je valovit predeo, udubljenje. Dubina oko deset metara. Reljef je lomljen, sa prevojima, što treba da predstavlja planinu. Zlatiborske kuæice razbacane kud koja, kao u mašti, kao na Zlatiboru.

Neko reèe: - Nemoj, nemoj i nemoj. Da fotografiše ciglanu Progres. Vidiš koliko su polomljeni blokovi? Šašavi su, nervozni su. Svi su nervozni. Biznismen kratko pritvoren, bio u zatvor, dolazila mu finansijska policija iz Beograd. Sad je ljut, kad je nezgodan!

Teško ih je razumeti. Ne znaju o njemu ništa, znaju samo Zvornik. Sad, odjednom, svi u Plani znaju za finansijsku policiju, to je poslovna tajna firme. Ili su svi graðani Plane kandidati za posao kod biznismena ili se ozbiljno plaše?

Puni dvosmislenosti, èesto prazni idu dalje, mašta ih vodi tamo gde su Moravski konaci.

Pred trafikom èovek reèe: - Izbegavaj biznismene. Naroèito firmu Sto posto što proizvodi koncentrate, nepouzdana je. Sedište - Kipar! Znaèi, to je lopovska firma. He, he... Obezbeðenje, nezgodno, nezgodno.

Na ulazu drvena crkva visoka kao orah. Žuta, lakirana. Pored Morave, ravnica propušta vozila. Visoki zid, plavièasti kamen, doèarava planinski predeo. Na vrhu brda, iznad bedema tri minijaturna bazena. Jedan, najmanji, dva sa tri metra. Zlatibor, Morava, veliki, žuti šumadijski opanci rumenog konobara.  Rumeni konobar stoji na vratima kao vezan. Parkirano nekoliko automobila, beogradske i smederevske tablice.

Biznismen bazen naplaæuje sto dinara, prostor nije ogradio. Možda namerava da svoj grad širi dalje, možda zato što nije stigao.

- Zemlja je ovde jeftina. Šta je to za biznismena? Nije više od 50 evra po aru.

Minijaturne planiske kuæice, crne, oštroga krova, tri minijaturna bazena na vrhu brda.

- Tu se kupaju turisti. Viðen je samo jedan iz Plane. Beograðani, niške ekskurzije. Crveni niški autobusi.

U crnom èamcu jedan radnik seèe baru, vadio je, èešljao zelena, duga vlakna. - Amur, ko je pustio ribu?

Radnik vièe iz bare: - Amur, tolstolobik, biljojedi. Zna biznismen, ne treba im rana. Šaran, šaran imao od ranije. Ima šaran od metar. U bari, oni mali karašiæi. Milion ih ima. Ima, koliko oæeš.

- Šiknula voda?

- Pao je nivo Morave. Prema Moravi se upravlja.

- Prošle godine bilo dobro na ciglani. Bilo dobro, plata 35 i'ljada. Sad slabo ide roba. Drugi radnik ne sme u èamac. Moram ja.

- Ovde ima za noæenje!

- Ima. Moravski konaci. Sama ti reè kaže.

- Koliko je daleko Morava?

- Do Morave nema ni petsto metara.

U Plani su oduševljeni biznismenom, što je iskoristio ciglanu, baru, poèupao trsku, otkopao zeleno dno bare, otvorio kao zelenu pivsku flašu, napravio ovu lepotu. Znaju da to nije za njih, više je za Beograðane, ali opet dobro: - Pa je l' bolje da ima nešto? Il' da nemamo ništa? Ajd, ajd ništa da ne radimo!

Na štakama Tetka Nada ne može do Etno sela: - Bila sam sto dana u gipsu. Mogla sam da se izbodem sa makaze. Celu noæ gledam u plafon. Al' nisam. Jer ne znaju, ja sam veliki borac.

- Biti šašav, ovde nije teško. Al' da bude èovek pametan, danas je teško. Kuj prodaje drogu, njega bi odma uza zid! Uza zid! Uza zid! Zar ti tuði život uništavaš? Najgore je pokvareni ljudi kad doðu na vlas.

Èupaju se gomile zelene trave, kao žabe skaèu u crni èamac. Obilazim lakiranu kafanu. Da su unutra Neša Fantom i Lelica, ginekolog, obavezno bih ušao. Ali oni nisu tu. Oni ne govore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane