Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(H)umorna prièa

(H)umorna prièa

 

Rupa ne vredi ako je prazna

 

Kad slušaš naše politièare, naroèito u predizbornim prièama imaš utisak da smo najveæa zemlja po potencijalima na svetu. Da smo ravnopravan partner najveæim zemljama sveta. Kako svi prièaju, Srbija je balkanski lider... Èega lider: u nezaposlenosti, dugovima, propalim firmama, kamatnim stopama, deraèkim bankama, kriminalu i korupciji, prodatom tržištu?! Mi po svoj velièini i privrednim moguænostima  nismo u stanju ozbiljnije da snabdevamo ni jednu mesnu zajednicu u Moskvi, a kamoli Rusiju. Da ne govorimo o moguænostima saradnje sa Kinom. Pa Šangaj je tri puta veæi od Srbije!

 

Piše: Neša koji još uvek nema novi pasoš, a èitaju Kinezi, Rusi i onaj ko mora

 

Bio nam u poseti predsednik Rusije Medvedev. Ali, pre bih rekao da je bio u poseti Tadiæu nego nama. Èovek ga lepo doèekao. Spremio mu i ruèak. Sve po redu. Pa i po kilo belog i crvenog da se naðe. I da ne beše valjanog javnog servisa evropske Srbije u Evropi bez Evrope, ne bismo ni znali da je Rus dolazio. Da je jeo, pio održao neku besedu u Skupštini poslanicima, koji, zamislite, nisu imali nijednu repliku. Ali, èim su se za Rusom vrata zatvorila, pobiše se k'o što je red.

Toliko su ga dobro èuvali da im nije verovao, pa je èak i svoj mali tenk doneo avionom. Pitam se: kad od nas tako èuvamo one koje volimo, kako tek èuvamo one koje ne volimo/ Šta se to dogodilo sa ovim narodom da se èak i prijatelji plaše da slobodno šetaju ovim našim prostorima? A gostoljubiv smo narod. To se oduvek znalo. Ili smo u takvoj paranoji da mislimo da su svi spremni da nas tuku i uèe pameti i da više prijatelja na ovom svetu nemamo.

A možda i nismo toliko gostoljubivi i ne vidimo se kako nas drugi vide.

Da li namerno ili sluèajno ne znam, ali Medvedev je stigao na proslavu Dana osloboðenja Beograda od fašizma. Da je bilo namerno videlo se po akademiji kojoj je prisustvovao. Lepo i primereno, u slavu svih onih boraca i onih Rusa koji su položili živote za slobodu ovog dela naše zemlje.

Sva sreæa da nije gledao televizijski program dan ranije. Sluèajno sam vrteo televizijske kanale i naletim na jedan, domaæi film, ratni. Završetak rata u Vojvodini, stižu Rusi oslobodioci i jedan pijani vojnik siluje domaæu devojèicu. Prikazivanje filma neprimereno za taj trenutak ili namerno, da se probude neka druga oseæanja. Nisam za guranje istine pod tepih, ali ni za to da se gosti doèekuju prljavim èašama i prokislim vinom. Urednik koji je pustio film u program naravno da je znao šta prikazuje, ali nije imao dovoljno sluha i pameti da se to ne radi tada ili je baš hteo ili za nekog odraðivao taj posao. Ružno i nekulturno.

U goste ti dolazi predsednik jedne od najveæih zemalja sveta i to na jedno popodne, a ti ga doèekaš prièom sve je to taèno - ali znaš li ti šta je tvoj deda radio?

Setite se samo Hrvatske kada je Nemaèka priznala ovu zemlju. Pevali su "Danke Dojèland". Nije mi se dopalo - mislim da je bilo ispod svakog ukusa. Onda smo se mi malo "tukli" s njima, ali nismo ratovali - ne daj bože. Pa je naša vlast priznala i njih. Potom je došla još lepša prièa. Stigle njihove pare u naše krajeve. Prodasmo im fabrike i radnike, dadosmo im tržište i gladna usta. Zaboravili smo im sva guranja i udaranja èvrga. Oni se razbaškarili na ovim prostorima - to im je sada domaæe tržište. Oni koji su prodali ove prostore za sitne pare, nešto im ne ide pod kapu da ne ušiæare i u narednim poslovima kada su u pitanju velike zemlje, koje veoma dobro znaju šta koliko košta, pa èak i kolika je cena NIS-a. A da ne prièamo o tome da rupa kod Banatskog Dvora ne vredi ništa ako je prazna.

Onda naši vrli mislioci na sav glas kukaju kako je to prodato za male pare. A istina je da su morali da siðu sa zelene grane na kojoj su sedeli i koju su kao koza brstili, dok je nisu oglodali. Tako nešto trebalo je neko da kupi - naravno osnovno pitanje je bilo: A koliko sam ja tu dobar?

Nisi dobar nimalo, brate. Prošlo je tvoje vreme. Moraš da registruješ stranku ponovo, pa na sledeæe izbore bez potpore, otimanja i uzimanja para od svih nas. Onda vidimo koliko su dobri Dinkiæi, Èanci, Jovanoviæi, Krkobabiæi i ostali.

Ponovo u prošlost pa o onima što su se, što bi rekli moji Sremci, malo "kurobecali" i priznali sve ostale. Je l' mi to imamo kratak fitilj u glavi, pa prvo eksplodiramo i onda se "Srbija saginje" kad dobije po njoki. Kada æe u ovoj zemlji neko veæ jednom imati pameti da kaže da je crno - crno, a belo - belo. Kada ti neko pomogne da je pristojno reæi - hvala. A ako ti neko nešto nudi, a tebi se ne dopada kaže se ne, hvala.

Nama susedne zemlje, koje Rusima imaju da zamere mnogo više nego mi, uspostavile su izvanredne politièke i trgovinske veze. A mi se setili tek sada. Kod njih je i Putin kao predsednik dolazio, a nas je obilazio kao kiša oko Kragujevca. Nije imao s kim i o èemu da prièa.

Kad slušaš naše politièare, naroèito u predizbornim prièama, imaš utisak da smo najveæa zemlja po potencijalima na svetu. Da smo ravnopravan paratner najveæim zemljama sveta. Kako svi prièaju Srbija je balkanski lider.... Èega lider: u nezaposlenosti, dugovima, propalim firmama, kamatnim stopama, deraèkim bakama, kriminalu i korupciji, prodatom tržištu?! Mi po svoj velièini i privrednim moguænostima nismo u stanju ozbiljnije da snabdevamo ni jednu mesnu zajednicu u Moskvi, a kamoli Rusiju.

Da ne govorimo o moguænostima saradnje sa Kinom. Pa Šangaj je tri puta veæi od Srbije!

Zašto su nam oèi okrenute stalno ka Zapadu. Dobro, Evropska unija. I mislite li da oni tamo samo nas èekaju da nam udele koju paru ili da kupe naše proizvode.

Oni nas još uvek ne zovu. Mi se nudimo sami. Kao baba koja prièa unuci: Znaš, kad sam bila mlada, davala sam ko god je tražio. Sad mi žao što nisam i nudila.

Šta vredi što se mi nudimo. Nemamo mi šta da ponudimo.

Mora se nešto u glavama promeniti. Mora se štošta promeniti u ekonomiji i odnosima - prioritetima. Samo pretnje i kazne za neposlušne. Nagrade stižu za lojalne i "naše".

U svim ovim nagaðanjima oko toga koliko æe biti otpuštenih zarad smanjenja troškova i naloga MMF (meðunarodni magareæi fond) da bi se odobrilo dalje korišæenje kredita, prvo æe dobiti radnièku knjižicu sa upisanim stažom èistaèice (zašto - o tome smo pisali u prošlom broju Tabloida pa da se ne ponavljamo) pa onda oni koji nisu "naši". A oni koji ne dobiju otkaz a nisu "naši" za èas æe postati "naši". Pa nisu valjda blesavi da ne glasaju za nas a mi ih ostavili na poslu.

Kinesku Novu godinu mlaði sin mi je èestitao porukom elim ti puno zdravlja i sreæe, a sve ostalo ima u Kini". On se upravo pred praznike vratio iz ove daleke zemlje. Sve u punom pogonu. U ovom trenutku je važno da se što više i jeftinije proda. Da se osvoje tržišta. Da se nahrane gladna usta.

Nama zakoni o radu i ekologija iliti zaštiti životne sredine postadoše najvažniji zakoni u državi ili su ministri dobili takav nalog da se to radi. Kao da i ranije nisu postojali ovi zakoni. Sada je najvažnije dovesti u red ove oblasti i pretiti zatvaranjem preduzeæa i pustiti neobrazovane babe i budale da ti jašu po glavi i da te zajebavaju. Kao da nije veæa muka obezbediti ljudima šta da rade, da imaju šta da jedu, da se deci u jednoj osnovnoj školi u okolini Zajeèara napravi klozet i postavi èesma. Ne brinu njih ekologija i izduvni gasovi automobila, brinu ih sopstveni gasovi koji kad krenu imaš problem, jer je prvi klozet daleko a nisi krenuo na vreme. Imaju oni dovoljno èistog vazduha, ali nemaju vodu da operu ruke, a to je mnogo opasnije od svih zagaðenja u Beogradu i Novom Sadu.

Ponovo kuknjava na postavljanje stubova mobilne telefonije. Ako se bojite zraèenja bacite svoj mobilni telefon i televizor. Oni su opasniji od svih stubova na ovom svetu. Preko njih se svašta èuje i vidi. Bacite kompjutere i oni zraèe. Ostavite jabuke da trule na drvetu jer je vaoma opasno ako su špricane ili jeftine pa ih neæe niko. Ne jedite juneæe meso da ne postanete ludi bik (u ovim mojim godinama ludi vo). Ne jedite piletinu, èuvajte se kokošijeg gripa. Pobijte sve labudove, jer oni prenose grip. Ne idite nigde jer æete dobiti svinjski grip. Ne vozite jer vas na svakoj krivini èeka ili pijani vozaè ili policajac sa radarom, ili oba zajedno. Ne idite vozom jer vozovi ne voze po redu vožnje nego na struju. Izbegavaje sex da ne dobijete sidu. Poruèuju vam sa Zapada: može sex ali samo sa kondomom i to otpozadi.

Reèe li to onaj Raškoviæ/ Ludog li naroda.

 

 

Oni koji su prodali ove prostore za sitne pare, nešto im ne ide pod kapu da ne ušiæare i u narednim poslovima kada su u pitanju velike zemlje, koje veoma dobro znaju šta koliko košta, pa èak i kolika je cena NIS-a. A da ne prièamo o tome da rupa kod Banatskog Dvora ne vredi ništa ako je prazna.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane