Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Energija

Energija

 

Urgent: Zašto je Srbiji neophodna nuklearna elektrana?

 

 

Uskoro neæemo imati ni za za elektriène stolice

 

 

I iz lokalnih i iz globalnih razloga Srbija mora da poène da razmišlja o gradnji nuklearki. Kako o ovakvim i sliènim pitanjima odluèuju laici (uglavnom politièari), vredi ih podsetiti na neke prednosti ovog vida energije. Barem zbog toga što æe uskoro moæi da se konvertuje u politièke poene.

 

 

Miloš Zdravkoviæ

 

 

Izgradnja jednog nuklearnog kompleksa, velièine koja bi zadovoljila potrebe zemlje kakva je naša, koštala bi oko pet milijardi evra. To bi, naravno, predstavljalo grinfild investiciju, èiste novce iz fondova koje obezbeðuju proizvoðaèi opreme. Napominjem da izbor proizvoðaèa, isporuèioca opreme i kreditora ne utièe na cenu (SAD, Rusija, Francuska, Nemaèka, Velika Britanija, Kanada i Kina).

Ako se uzme u obzir cena, trajanje, kao i asanacija terena po prestanku rada nuklearke, dolazi se do podataka da je to ekonomski najisplativiji naèin proizvodnje struje. To se vidi iz cene proizvodnje elektriène energije: 1,8 centi za kwh nuklearne energije, 2,2 centa za kwh dobijen sagorevanjem uglja i èetiri centa za kwh dobijen u gasnim elektranama.

I ne pominje se cena proizvodnje struje u hidroelektranama, jer u zavisnosti od cene izgradnje elektrane (primera radi, nije isto da li se pravi centrala na Dunavu ili Drini) varira od dva do 2,8 centa za kwh! Takoðe, sa strateškog aspekta, cena elektriène energije proizvedene u hidroelektranama nije od presudnog uticaja, jer je tehnološki nemoguæe obezbediti više od 25 posto proizvodnje ovim putem. Primera radi, sve hidroelektrane u Srbiji, ukljuèujuæi i one najveæe, "Ðerdap" i "Bajinu Baštu", zajedno obezbeðuju manje od 20 posto ukupne proizvodnje struje.

Pošto se, posle zatvaranja dva bloka bugarske nuklearke "Kozloduj", u regionu oseæa veliki nedostatak struje, dok se na èetiri nova, èija je izgradnja u toku, mora saèekati minimum pet godina, Srbija se ukljuèuje u izgradnju znaèajnih kapaciteta. Procena EPS-a je da zemlji nedostaju dve elektrane ukupnog kapaciteta 700 megavata. Pored pregovora sa strancima, vode se pregovori i sa Elektroprivredom Republike Srpske o zajednièkom ulaganju u hidroelektranu "Buk Bjela" i o kupovini hidroelektrane "Višegrad".

Uz sve to, potrebno je reæi i da se, u sluèaju da se zemlja vrati na industrijski nivo iz 1989. godine i u svako domaæinstvo unese raèunar i klima-ureðaj (što se danas smatra civilizacijskom potrebom), procenjuje da bi se potrošnja elektriène energije poveæala najmanje - dva puta!

Sledi racionalno objašnjenje da bi bilo ekonomski najisplativije i najlakše (jer bi najlakše bilo obezbediti kredite) uæi u projekat izgradnje nuklearne elektrane!

Kako zbog poveæane potrošnje potrebe za proizvodnjom rastu, poveæana proizvodnja obezbedila bi zemlji sigurne prihode na duže vreme.

 

Atomi stabilizovali Bugarsku

 

Ako se zna da se stanovništvo Zemlje udostruèava svakih 30 godina, a danas ima približno sedam milijardi ljudi, normalno je da se razmišlja kako obezbediti uslove za život buduæih stanovnika. Pored hrane i vode, tu je i energija. Svet se nalazi u fazi razmišljanja kako bez fatalnih posledica dalje trošiti resurse naše planete. Znaèi, iz potrošaèke doktrine, gde je bio važan samo profit i gde su se resursi Zemlje trošili bez ostatka sa velikim odbicima i otpadom, prelazi se na eru sofisticirane industrije, kada æe se težiti maksimalnom korišæenju resursa.

Nuklearna energija u buduænosti ima primat iz više razloga. Struktura ukupne proizvodnje elektriène energije u svetu izgleda ovako: 40 posto ugalj (rezerve ovog fosilnog goriva trajaæe još nekoliko stotina godina, a dalja upotreba je ogranièena sporazumom iz Kjota); 25 posto nafta i gas (nafta za približno 30 godina odlazi u istoriju kao energent i postaje dragocena hemijska sirovina); 20 posto nuklearno gorivo (trenutno jedino moguæe rešenje koje nudi nauka. U perspektivi, kao atraktivno rešenje, postoji moguænost fuzije, èiji su rezervoari u morskim vodama praktièno neistrošivi. Prema prognozama struènjaka, nauka najranije za 50 godina može da ponudi rešenje za primenu fuzije); 15 posto hidroenergija (voda ima krajnje ogranièene kapacitete, pošto se ne koristi samo za proizvodnju energije).

U svetlu nedavnog potpisivanja naftnog i gasnog aranžmana sa Ruskom Federacijom, svedoci smo da je Bugarska, recimo, dobila daleko bolje uslove od nas upravo zbog toga što je energetski stabilnija zemlja (upravo zbog postojanja nuklearke "Kozloduj", iako raspolaže znatno slabijim prirodnim resursima). U sluèaju iskorišæenja svih prirodnih kapaciteta, kao i izgradnje, za poèetak jedne (moguæe je izgraditi dve nuklearke, za rad je potrebno mnogo tekuæe vode) naša zemlja bila bi energetski lider regiona, samim tim bi bila nezavisnija od ruskog gasa, uvoza struje... A kroz celu istoriju gospodari energije bili su i gospodari sveta.

Isto tako, kad se kaže nauka, misli se da je to nauka u jednom momentu, a veæ u narednom prelazi u sistem znanja iz koga proistièe tehnologija. Jedan od vidova je svakako nuklearna industrija.

U EU je kao mera uzeto da bi bilo najbolje da se energetske potrebe Unije podmiruju za poèetak sa 30 posto nuklearne proizvodnje. Za srednje razvijene evropske zemlje postavljen je standard da treba da ima instalisanu snagu na nivou od dva kilovata elektriène snage po stanovniku.

Neminovno se nameæe pitanje: gde je tu Srbija, ako se zna da su napredak i emancipacija društva vezani upravo za energiju? Srbija je proteklih godina dosta zaostala u tehnološkom razvoju. Meðutim, kada bi treæina ili milion porodica u našoj zemlji kupile po raèunar i klima-ureðaj, što je danas izdatak od 500 evra, naša zemlja bi se našla u problemu, odnosno manjku za 1.000 megavata ili za jednu novu termoelektranu velièine Obrenovca!

Zemlje koje imaju ili su zainteresovane da izgrade nuklearne elektrane ubuduæe æe gorivo koje su iskoristile, odnosno nuklearni otpad, vraæati proizvoðaèu. Tako glasi ponuda koju je svetu nedavno uputio Klub 7, koji èine zemlje proizvoðaèi nuklearnog goriva (SAD, Rusija, Francuska, Nemaèka, Velika Britanija, Kanada i Kina). Ova ponuda rezultat je saradnje koja ima za cilj da predupredi potencijalne krize energetskih resursa u svetu i borbu protiv terorista koji mogu da zloupotrebe nuklearni otpad u vojne svrhe!

Najveæi otpor izgradnji nuklearki bio je strah od otpada, što je i razumljivo. Skladištenje otpada koji æe se razložiti za 100.000 godina zaista izaziva strah. Ali, najnovija ponuda Kluba 7 o davanju goriva na lizing, odnosno vraæanju u zemlju proizvodnje nakon korišæenja, dovodi do preokreta. Nauka radi na projektu skraæenja vremena razlaganja nuklearnog otpada i na novim sigurnim reaktorima. Nesporazum sa javnošæu napravljen je zbog nedovoljne informisanosti.

Dalje, u svetu postoji 440 reaktora, èiji je instalisani kapacitet 400.000 megavata. Morima kruži još 100-200 podmornica na nuklearni pogon. Upravo su iskustva sa podmornicama doprinela velikom proboju u stvaranju novih bezbednih reaktora tzv. 4. generacije. Ti reaktori ne prelaze 300 megavata snage. Dizajnirani su na zahtevima da nema nikave liferacije goriva, na principu održivosti (odnosno izbaèena su kritièna mesta sigurnosti) i na ekonomiènosti rada. Na tržištu æe se naæi izmeðu 2013. i 2015. godine, a njihova važnost se ne ogleda samo u proizvodnji elektriène energije nego i teènog vodonika, koji æe zameniti benzin kao pogonsko gorivo u saobraæaju.

 

 

 

 

Pa ti sad smesti tri miliona tona

 

Slovenaèka nuklearka "Krško" godišnje proizvede desetak tona nuklearnog otpada, koji zauzima prostor od jednog kubnog metra. Nije greška, 10 tona stane u jedan kubni metar! U isto vreme, TE "Obrenovac" za godinu dana sagori tri miliona tona uglja, gde je za smeštanje sagorelog materijala potrebno tri miliona kubnih metara prostora. Proporcije narušavanja životne sredine su oèigledne. Èinjenica da nema nikakvog emitovanja sadržaja u vazduh još je jedan prilog za korišæenje nuklearne energije.

 

(Autor je diplomirani inženjer elektrotehnike)

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane