Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krtica

Krtica

 

BEÈEJ: Kako je grupa odabranih ojadila Sojaprotein

 

Victoria i dalje maršira

 

 

  Nastavak prièe o tome kako je mala grupa prevaranata više puta kupila Sojaprotein novcem samog Sojaproteina, akcije prodala, pa na kraju odluèila da celu firmu kupi novcem uzetim od seljaka

 

Milan Malenoviæ

 

Pošto su momci iz nekadašnjeg "zemunskog klana" 2001. "ubedili" pobunjene radnike i male akcionare Sojaproteina iz Beèeja da pristanu da Victoria Group iz Novog Sada otkupi od države 39,63 odsto akcija i to novcem od kredita dobijenog od Hypo Alpe-Adria banke uz zalog imovine firme koja je tek trebalo da bude preuzeta (o èemu smo pisali u prošlom broju), pljaèka ovog renomiranog preraðivaèa soje mogla je da poène. Prvo što su vlasnici Victorie (Stanko Popoviæ, Zoran Mitroviæ i Milija Baboviæ) uradili bilo je da novcem i robom samog Sojaproteina, koju su prodali ili založili, izvrše dokapitalizaciju ovog preduzeæa, koju su prikazali kao sopstvenu investiciju, i tako steknu veæinsko vlasništvo.

Pohlepa za novcem je, meðutim, Victoriu naterala da u narednom periodu proda deo akcija koje su na ovaj naèin steèene. Tako je od veæinskog Victoria opet postala manjinski vlasnik Sojaproteina. Naredna akcija ponovnog preuzimanja veæinskog paketa nije bila ništa manje inventivna.

Zaslugom svojih poslušnika u samom vrhu Sojaproteina, na prvom mestu Maje Radonjiæ iz knjigovodstva i Nikole Dominika, pravnika i èlana Upravnog odbora, kao i predsednika UO Zorana Mitroviæa, Sojaprotein je na Victoria Logistic d.o.o. prenela najvrednije delove: prodaju, komercijalu, sirovinski sektor i izvoz. U okviru Sojaproteina je ostala samo prerada. Victoria Logistic u potpunosti pripada Victoria Groupu.

Da su pomenuti sektori poslovali u okviru Sojaproteina vidi se i iz jednog reklamnog spota koji je 2003. u èast preuzimanja državnih akcija objavila Victoria. U meðuvremenu se u novim reklamnim materijalima oni više ne pominju.

Posle toga Victoria Group na osnovu ove imovine dobija kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja postaje i èetvrti suvlasnik Victoria Groupa, i ponovo kupuje veæinski paket akcija Sojaproteina. Sojaprotein je tako, u korist Victoria Groupa tri puta kupio samoga sebe!

Radnici Sojaproteina su protiv odgovornih podneli kriviène prijave koje su završile u neèijoj fioci.

Konaèno ovog leta Victoria objavljuje svoju ponudu za preuzimanje svih akcija od malih akcionara. Za razliku od ranijih kupovina, ovoga puta je država bila velikodušni donator sredstava. U okviru Victoria Groupa posluju i proizvoðaèi mineralnog ðubriva, a država subvencijom od 10.000 dinara po toni ðubriva navodno pomaže seljacima. Umesto seljacima, novac ide Victorii, jer ona tonu svog ðubriva prodaje po ceni od 22.000 do 24.000 dinara, a od države dobija još onih 10.000 za subvencije, pa je tako tonu ðubriva realno naplaæivala preko 300 evra, umesto 160-235 evra, kolika je cena bila u tom trenutku. Da bi sve bilo besprekorno izvedeno država je raspisala tender za subvencionisano ðubrivo, na kome je pobedila Victoria èime je bila iskljuèena moguænost da neko drugi zaradi na ovoj muæki.

Pošto je po bilansu za 2008. godinu Sojaprotein iskazao neto zaradu od 407.103.000 dinara, što je po ondašnjem kursu bilo nešto više od 4,5 miliona evra, èudno je da Victoria samo u toku ove godine želi da uloži preko 40 miliona evra u otkup firme èiji je ionako veæinski vlasnik. Naš izvor nam potvrðuje da se ovo radi samo zbog toga da bi se zataškali tragovi prethodnih manipulacija, jer je za pokretanje sudskog postupka potrebno da predlog predaju akcionari koji u svom vlasništvu imaju najmanje 10 odsto akcija.

Poslovno carstvo Victorie, koja nominalno ima osnivaèki kapital od oko 17.000 evra, podosta je naraslo u poslednje vreme. U okviru nje, ili u privatnom vlasništvu trojice suvlasnika (ne raèunajuæi EBRD), posluju i: Fertil d.o.o. iz Baèke Palanke, Victoria Oil a.d. iz Šida, SP Laboratorija a.d. iz Beèeja, Veterinarski zavod Subotica a.d. iz Subotice (posredno uèešæe 34,50 odsto), Luka Baèka Palanka a.d., Victoria Biodizel iz Novog Sada, Sinteza Invest Group a.d. (brokerska kuæa preko koje je išla kupoprodaja akcija Sojaproteina), Vobex Intersoja d.o.o. iz Moskve, MI Lala Stankoviæ iz Bogatiæa, Victoria Logistic d.o.o. iz Novog Sada, Victoria Phosphate d.o.o. iz Bosilegrada...

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane