Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Srbija

Srbija

 

Sombor: Vanškolske aktivnosti školskog sluèaja Janoša Horvata

 

Samo od životinje nema ljudskog rešenja

 

  U loptanju izmeðu raznih institucionalnih nadležnosti i partijskih potreba, gubi se potreba obiènog èoveka. Još je gore što se gube i interesi dece, koja sama ne mogu da se zaštite. U Somboru se pitaju ko je jaèi: Janoš Horvat ili sud i zakon ove zemlje

 

Igor Milanoviæ

 

U junu 2004. nastavnik fizièkog vaspitanja u Srednjoj tehnièkoj školi u Somboru Marko Šarèanski dobio je otkaz zajedno sa još jednim kolegom, nastavnikom matematike Goranom Stajinom. Prethodno su njih dvojica u nekoliko navrata istupali protiv direktora pomenute škole Janoša Horvata optužujuæi ga za privredni kriminal, nezakonitosti i zloupotrebe u radu. Dok je Stajin odmah našao drugo radno mesto, Šarèanski je odluèio da potraži sudsku zaštitu.

Pet godina kasnije, u leto 2009, sud je konaèno doneo pravnosnažnu presudu kojom je obavezao Srednju tehnièku školu da Šarèanskog ponovo primi na posao. Istovremeno, sudskim putem je Šarèanski dokazao da je bio montiran ceo disciplinski postupak protiv njega, koji je poslužio kao osnova za otkaz.

U meðuvremenu, direktor Horvat je protivzakonito, još dok je trajao sudski spor, na radno mesto Šarèanskog primio drugog nastavnika, i to u stalni radni odnos! Tog novog radnika direktor ne samo što po zakonu više nije mogao da otpusti veæ to nije ni hteo da uèini. Za Horvata je novi radnik bio idealni saradnik koga po potrebi može da drži na kratkom lancu.

Po verodostojnim iskazima koje smo dobili iz opštinske školske uprave u Somboru, Janoš Horvat èak nije hteo ni da prijavi da ima višak zaposlenih. Verovatno u strahu da mu ne oduzmu novosteèenog doušnika. Umesto da postupi po slovu zakona i u skladu sa sudskom presudom, direktor Horvat veæ na poèetku nove školske godine ponovo daje otkaz Marku Šarèanskom. Tako se vrzino kolo ponovo pokreæe.

Pored novog obraæanja sudu, Šarèanski je potražio i zaštitu od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Zoltan Jegeš, sekretar za obrazovanje u Novom Sadu, na ovu funkciju je došao kao nestranaèka liènost, pošto je njegov prethodnik Zoltan Bunjik (SVM) pritvoren zbog malverzacija.

U jednom razgovoru nam je Jegeš potvrdio da je upoznat sa celim sluèajem i da Sekretarijat pokušava da naðe neko ljudsko rešenje ovog problema. Nezvanièno nam je reèeno da su Pokrajinskom sekretarijatu vezane ruke, jer direktor Horvat ima jaku politièku zaleðinu.

Kako smo saznali, on ne samo da je politièki angažovan u Savezu vojvoðanskih Maðara veæ je blizak i sa Demokratskom strankom kojoj zgodno doðe da reklamira njenu nacionalnu tolerantnost. U Somboru veæ svi govore da je direktor Horvat nesmenjiv.

Naèelnica Školske uprave u Somboru Etelka Jerinkiæ potvrdila nam je da je njena služba veæ nekoliko puta podnosila prijave protiv Janoša Horvata zbog nezakonitog rada, ali da se tu završava ingerencija Školske uprave. "Mi ne smenjujemo, niti postavljamo direktore", rekla nam je Jerinkiæeva. "Posle naših prijava trebalo bi da se oglasi školski odbor, a ako on to ne uèini sledeæa instanca je Pokrajinski sekretarijat".

A Sekretarijat æuti! Indikativno je da se, i pored jasne nadležnosti pokrajinskih organa, u sve što ima veze sa Janošem Horvatom meša i - Ministarstvo za obrazovanje. Zamenik ministra Zoran Kostiæ veæ je nekoliko puta tražio na uvid dokumentaciju, a zatim davao sugestije kako da se postupi.

Iako po novom Zakonu o obrazovanju prijava za kršenje zakona automatski sobom povlaèi i suspenziju direktora, Kostiæ je uvek insistirao da Horvat samo bude opomenut. I da nastavi da dalje krši zakon.

Najviše su, meðutim, ošteæeni sami uèenici, koji nisu sigurni koji nastavnik æe da im predaje, a koji da im zakljuèuje ocene. Sud smatra da je to posao Marka Šarèanskog, direktor Janoš Horvat misli da je to posao njegovog poslušnika.

Ko je jaèi: sud i zakon? Ili Janoš Horvat?

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane