Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Kome predsednik Republike izvozi bezbednost

Maj nejm iz Boris, Tadić Boris

   Zašto se predsednik meša u stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti, nego u nadležnosti Vlade Srbije? U parlamentarnoj demokratiji, Vlada odgovara Skupštini a ne predsedniku. I ne samo to nego u slučaju izmene bilo kog zakona, Vlada samo predlaže, a Skupština menja! O najnovijim predsednikovim dilemama te vrste piše urednik Tabloida Josip Bogić, penzionisani pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

Josip Bogić

 

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je Vladu da izmeni zakone ali i da postojeće primeni na efikasniji način, kako bi preduzeća koja su registrovana u inostranstvu plaćala poreze u Srbiji, i da je nelegitimno da sredstva koje se ostvaruju u Srbiji ulaze u poreski sistem neke druge države. Pa je još dodao da zbog ozbiljnije kontrole of šor kompanija treba doraditi i zakon.

Zašto se predsednik meša u stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti nego u nadležnosti Vlade Srbije? Jer u parlamentarnoj demokratiji, ona odgovara Skupštini a ne predsedniku. I ne samo to nego u slučaju izmene bilo kog zakona, Vlada samo predlaže, a Skupština menja!

Ali, uprkos svemu, Tadić insistira da je on poznavalac i tumač zakona pa nastavlja: "...Jedno pažljivo čitanje i našeg zakona jasno predviđa da se of šor kompanije tretiraju prema mestu gde se prihoduje a ne prema formalnoj registraciji"!

Ovakav njegov nastup podseća na jednu legendarnu filmsku repliku kad glavni junak kaže: "...Poranim ujutro oko četiri, prostudiram Kapital do osam i onda na posao".

Ko su, bre, vlasnici

    Ali stvarno, kako predsednik misli da derogira Zakon koji je Srbija potpisala i ratifikovala sa Kiprom i drugim državama, nešto kao sukcesor, a nešto kao samostalna država?

Mada mu je skoro svaka kritička misao praćena rečenicom: "...U vreme vlade Vojislava Koštunice...", treba se zapitati koliko je on zakona, kao predsednik države u vreme te vlade, odbio da potpiše? Po svemu sudeći - nijedan! Šta sad? Naknadna pamet? Zakoni nisu dobri?

Ali, ima tu još nešto sa of šor kompanijama: one prevashodno služe da se prikrije vlasnička struktura kako bi se izvrdao zakon o monopolu, a ne da bi se izbegao porez! Tada bi svi znali ko su stvarni vlasnici čuvenih kompanija i iz koje su zemlje.

Nije se predsednik Srbije zadržao na kritici naopakih zakona, od kojih je mnoge i lično aminovao, nego je još rekao da je Srbija izvoznik bezbednosti i ključni činilac bezbednosti u regionu i EU! Da je u pravu, videlo se nedavno kad je nekoliko "izvoznih proizvoda srpske bezbednosti" bilo izmasakrirano u jednoj latinoameričkoj zemlji radeći "poslovnu pratnju" jednom narko kartelu.

 Zato što smo izvezli previše bezbednosti, dešava se da pijani biznismeni gaze sve pred sobom u centru glavnog grada, da se dešavaju misteriozna ubistva... Ali, to ne smeta predsedniku da sve više liči na Džemsa Bonda.

Sa druge strane direktor policije Veljović je izjavio da hapšenje u Sloveniji dokazuje da je saradnja srpskih bezbednosnih službi i policije sa partnerskim službama i uz koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost u borbi protiv organizovanog kriminala podignuta na viši nivo. Prema njegovim rečima, akcija "Balkanski ratnik" je na osnovu obaveštajnih podataka BIA, policije, američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) i partnerskih službi pokazala da u borbi protiv organizovnog kriminala ne postoje granice. Da nije možda greška malo u redosledu dobijanja i prosleđivanja informacija?

Prošle godine došlo je do obrta u istrazi o uzrocima smrti novinarke Dade Vujasinović, kada je utvrđeno da je ona ubijena i da nije reč o samoubistvu. Za takav zaključak bila je potrebna decenija i po, a danas direktor policije Milorad Veljović saopštava da je i taj slučaj prioritet u radu policije: "Mi smo skorije dobili zahtev višeg tužioca iz Beograda i trenutno postupamo po tom zahtevu..."

 Znači, taj predmet nije zatvoren, nego je on i dalje otvoren za rad. Što se tiče ostalih nerešenih ubistava, sigurno da je prioritet rada kriminalističke policije rad na tim predmetima i njihovo rasvetljavanje. "Onog trenutka kada se budu stekli uslovi za bilo koje procesuiranje neće se ćutati". Ova izjava veoma podseća na "hit" jednog kosovskog političara devedesetih godina kada je, komentarišući svoju prethodnu izjavu, decidirano izjavio: "Ono što sam rekao  nisam rekao, a ono što nisam rekao nisam rekao!" Stvarno, zna li se ko je vršio uviđaj tada i zašto taj ko je vršio uviđaj nije obavio radnje koje je trebalo da uradi i ako nije, po čijem nalogu je to uradio?

Srbija je izvoznik siromaštva i kriminala! Prosta logika stvari nam kaže: da bi neko bio lider u borbi protiv kriminala, ta ista zemlja mora da bude i lider u tom istom kriminalu.

 

Čišćenje očišćenog

 

    Utisak je da se borba provodi selektivno, organizovani kriminal se tako ne može suzbiti. Najpre treba očistiti policiju, tužilaštvo i pravosuđe od poslušnika pa onda krenuti po organizovanom kriminalu. Ne kao što su prethodnici uradili kada su očistili policiju, tužilaštvo i pravosuđe od stručnih ljudi.

Kakva "energična" izjava da "neće odustati od suprotstavljanja mafiji". Baš sam prijatno iznenađen! Čija je vlast omogućila stvaranje više vrsta tzv. mafija? Na koje se "mafije" u Srbiji ona odnosi? Da li se to "suprotstavljanje" odnosi i na najnoviju tzv. sudsku mafiju? Za sada se "procesuira" samo bivši zamenik tužioca. Ali ne i "deformatori" iz nedavno organizovane "sudske" mafije. Bojim se da vlast, kao i obično, jedno priča a drugo radi. Dakle, i dalje će "negovati" i "razvijati" mafijaške organizacije koje je vlast omogućila ili stvorila. Vlast, najpre, omogući ili pomogne razvoj mafije. Zatim se "objavi" rat (ako DEA ili neko drugi naredi). Mafija uzvraća, preti. Ubije i premijera. Vlast onda ubije šefove mafije, sruši im vilu u Šilerovoj, sakrije ili uništi snimke video-nadzora. Vlast je "ugrožena", blindiraju nove stanove, automobile i blindirani sa svih strana "čiste Evropu od kriminala". Dobro i mafiji, a vlasti još bolje.

Sa druge strane, ljudi koji svoje živote svakog dana "nose u torbi" u stvarnoj borbi sa kriminalitetom svake vrste, uvek su zapostavljeni. Kao i sada, zloupotrebljavaju se za stranačke promocije. Mislim da bi pametnije bilo da su odmah praktično pokazali dobre namere i da ovaj novac, koji je utrošen za pokaznu vežbu i promociju političkih partija na vlasti, utroše tako što će policiji kupiti neki stan ili joj poboljšati standard?

 

Predsednik zvani infarkt

 

   Najnovije ispitivanje o percepciji korupcije pokazalo je da ogromna većina ispitanika  veruje da elita ne brine za korupciju na nižem nivou jer je ne pogađa, da velika preduzeća žele korumpiranu vladu jer imaju koristi od toga, te da političari nemaju volju da se bore protiv korupcije jer i oni imaju koristi od nje.

Zakonom se ne mogu proširivati nadležnosti predsednika Republike utvrđene Ustavom Republike Srbije, niti se proširivanjem njegove nadležnosti bez ustavnog utemeljenja može narušavati načelo podele vlasti, odnosno ustavne nadležnosti Narodne skupštine o obavljanju kontrole nad radom Vlade i samostalnost ministarstava u vršenju njihovih Ustavom i zakonom određenih nadležnosti. (Odluka Ustavnog suda Republike Srbije, IU broj 5/96 od 12. juna 2003. godine, objavljena u Sl. glasniku RS, br. 66/2003 od 1. jula 2003. godine.)

  

Ustavni sud je u sprovedenom postupku utvrdio: Nadležnosti predsednika Republike su neposredno utvrđene samim Ustavom i ne mogu se proširivati van nadležnosti koje su precizirane u članu 83 Ustava. Naime, članom 83 tač. 1) do 11) Ustava utvrđene su nadležnosti predsednika Republike koje obavlja neposredno na osnovu Ustava, a čl. 84, 85, 89 i 132 stav 1 nadležnosti koje obavlja u skladu sa Ustavom, kako je to i predviđeno u članu 83 tačka 12 Ustava.

Predsednik je postao kao infarkt - "pokriva" sve starosne kategorije.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane