Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Beograd - Bijelo Polje: osovina za kažnjavanje nevinih

 

Potpukovnika nema ko da brani

 

  Slučaj besmislene optužnice u kojoj je glavna žrtva bivši potpukovnik JNA Predrag Strugar, a onda i sramno ponašanje srpskog i crnogorskog pravosuđa u vezi s tim, govori o tome da su sve granice odavno pređene

 

Milica Grabež

 

Potpukovnik Vojske Jugoslavije Predrag Strugar, sin generala Pavla Strugara, upućen je svojevremno u brigadu u Crnoj Gori. Brigadom je komandovao major, a on, kao potpukovnik, postavljen je za komadanta bataljona!

Ratni događaji devedesetih godina prošlog veka, kada se rasturila bivša država SFRJ, uništili su, osim države, i živote mnogih građana.

Razočaran stanjem u armiji, potpukovnik Strugar dao je ostavku 2000. godine. Završio je dva fakulteta i sada je, kao državljanin Srbije, u Beogradu, na berzi rada, razočaran, postiđen, od armije zaboravljen.

Viši sud u Bijelom Polju pokrenuo je pre više od dve godine postupak protiv sedmorice rezervista, na čelu da potpukovnikom Strugarom, optužujući ga za ratne zločine.

Optužnica protiv potpukovnika je potpuno besmislena. Optužen je da je komandovao jedinicom koja je izvršila zločin ubivši N.N. lica. U vreme kada je, navodno, zločin izvršen potpukovnik je, što je utvrđeno kao nesporno, bio na odsustvu u Beogradu.

Ipak, postupajući po zamolnici Ministarstva pravde Crne Gore, nakon potpisivanja Ugovora o međusobnom isporučivanju svojih državljana, koji su potpisali ambasador Crne Gore u Beogradu i srpska ministarka pravde, policija je istražnom sudiji odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu privela gospodina Predraga Strugara radi određivanja pritvora do odluke o izručenju.

Pošto je izvršio uvid u spise predmeta Višeg suda u Bijelom Polju, pred kojim se duže od dve godine vodi postupak protiv sedmorice bivših rezervista JNA i potpukovnika Predraga Strugara, istražni sudija Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, Milan Dilparić doneo je 30. oktobra prošle godine rešenje kojim je odbio zahtev tužioca da se privedenom Strugaru odredi pritvor, nalazeći da iz dokumentacije koja je dostavljena sudu ne proizlazi osnovana sumnja da je izvršio krivično delo. Žalbu tužioca na to rešenje odbilo je Veće za ratne zločine Višeg suda u sudijskom sastavu - Vinka Nikičević-Beraha, Snežana Nikolić-Garotić i Rastko Popović.

Drugo veće Odeljenja za ratne zločine u sudijskom sastavu Tatjana Vuković, Olivera Anđelković i Dragan Mirković, 24. januara ove godine donosi rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje optuženog Predraga Strugara, državljanina Republike Srbije, pravosudnim organima Republike Crne Gore.

Advokati bivšeg potpukovnika Strugara izjavili su žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Beogradski advokat Predrag Vasić pozvao se na odredbe Ustava Srbije, navodeći članove koji su prekršeni, jer Ugovor o ekstradiciji državljana Srbije i Crne Gore nije potvrđen ni u parlamentu Srbije, a ni Crne Gore. Ugovor o izručenju građana koji su potpisali ambasador Crne Gore u Beogradu i srpska ministarka pravde ne proizvodi, shodno članu 142 Ustava Srbije, pravne posledice, jer nije ratifikovan na zakonit način.

Advokat iz Podgorice Rodić u žalbi upućenoj Apelacionom sudu u Beogradu, osim što je isticao da Ugovor o međusobnom izručenju građana ne proizvodi pravno dejstvo, jer nije ratifikovan, kako to predviđa Ustav Srbije, tvrdi da ne stoje ni druge zakonske pretpostavke, jer u spisima predmeta ne postoji nijedan dokaz koji upućuje da postoji osnovana sumnja da je optuženi Predrag Strugar izvršio krivično delo, što je i jedan od razloga za njegovo izručenje.

Odluku po žalbi doneće sudsko veće kojim će predsedavati sudija Apelacionog suda u Beogradu Siniša Važić. Gospodin Važič je bio sudija Okružnog suda u Osijeku, a njegova supruga Nevenka sudija Općinskog suda u Osijeku. Oboje su izbegli iz Hrvatske i danas presuđuju u Srbiji - Nevenka kao sudija Vrhovnog kasacionog suda, a Siniša kao sudija Apelacionog suda u Beogradu - predsednik Odeljenja za ratne zločine. U Osijeku je do smrti živela njegova majka, a njegov rođeni brat je još u Osijeku. Da li je moralno i normalno da oni odlučuju o krivici građana Srbije, optuženih za ratne zločine!

Nema sumnje da će sudija Važić potvrditi odluku o izručenju. Nakon toga, ministarka pravde Snežana Malović mora da potpiše odluku kojom dozvoljava izručenje državljanina Srbije Predraga Strugara. Biće to i kraj njegovog života, jer Viši sud u Bijelom polju za 30 meseci, koliko drži ostale optužene u pritvoru, nije doneo prvostepenu presudu.

Nastojeći da kod građana stvore nesigurnost, vlastodršci u Podgorici i Srbiji dogovorili su se da isporučuju svoje građane demonstrirajući nasilje i nepoštovanje Ustava Srbije i Ustava Crne Gore.

General Pavle Strugar, otac Predragov, osuđen je u Hagu na osam godina, koje je odrobijao. Zbog ratnih zločina počinjenih u Dubrovniku i zaleđu nije osuđen nijedan crnogorski političar i državni funkcioner, a optuženi su bili i Milošević, Tuđman, Šainović, Milan Milutinović... Danas Đukanović optužuje sve, osim sebe.

Oni, koji učestvuju kao sudije u ovom nasilju, verujemo, sešće na optuženičku klupu s ministarskom pravde zbog zloupotrebe službenog položaja. Valjda se bliži i taj dan.

 

 

 

 

 

Oni koji u ovom nasilju učestvuju kao sudije mogli bi i sami da sednu na optuženičku klupu zbog zloupotrebe službenog položaja.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane