Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Milojevićeva strana

Milojevićeva strana

Mutni poslovi na dnu borske jame

Sadašnji generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski, očigledno je članove republičke vlade i više nego nečim zadužio čim ga puštaju da se u ovom preduzeću ponaša kao u svom sopstvenom feudu

 

Igor Milanović

Tipove kao što je Blagoje Spaskovski, generalni director RTB Bor, u literaturi nazivaju „industrijskim psihopatama“. Njegovi saradnici koji

su nam se obratili opisuju ga kao konfliktnu, dominantnu, destruktivnu, narcisoidnu i histeričnu ličnost.

Kao direktor RTB Bor, Spaskovski se proslavio sklapanjem ugovora u ime i na štetu celog Rudarsko-topioničarskog bazena. Tako je od jedne engleske kompanije naručio isporuku elektrolokomotive za borsku jamu. Lokomotiva je avansno plaćena 25.000 funti, a niti je isporučena, niti je avans vraćen. Što je najgore, niko nije ni postavljao pitanje šta je s parama.

Isto se desilo i s ugovorom o isporuci pumpi za odvodnjavanje borske jame. Holandskoj firmi GEHO, Spaskovski je uplatio avans od pola miliona američkih dolara, a pumpa nikada nije isporučena. Dok rudari još uvek gacaju po vodi, niko iz uprave nije ni zatražio povraćaj uplaćenih sredstava, a na istragu o ličnoj odgovornosti aktera ove prevare tek niko ne sme ni dapomisli.

Spaskovski je svojevremeno sa makedonskom firmom FENI ugovorio i isporuku drobilice rude. I u ovom poslu je uplaćen avans u visini od 118.000 dolara, a da se uopšte zna gde su danas te pare. Drobilica, u svakom slučaju, nikada nije isporučena.

Na mesto generalnog direktora Spaskovski je dospeo po odluci republič ke vlade koja je istovremeno i zastupnik većinskog državnog kapitala u RTB Bor. Kao takva, ona je dužna da preko Upravnog odbora kontroliše poslovanje ovog preduzeća u koje su uložene pare svih građana Srbije, a ne lična imovina članova vlade.

Umesto da nadgleda poslovanje, republička vlada pušta Spaskovskog da radi kako hoće i da krade koliko može. Kao generalni direktor on je jednostavno smenio predsednika Upravnog odbora Grbina, kog je vlada postavila ispred Demokratske stranke, i tako sprečio da se Upravni odbor uopšte sastaje.

Umesto da reaguje na bilo koji način, makar i postavljenjem novog

predsednika Upravnog odbora, vlada se igra žmurke sa Spaskovskim koji sada kontroliše samog sebe.

Da je neformalna privatizacija RTB Bor u korist generalnog direktora već faktički završena, pokazuju nam i primeri koje su nam dostavili pravde željni radnici ovog giganta.

Za vreme sankcija RTB je, kao I celokupna privreda tadašnje SR Jugoslavije, morao da koristi papreno skupe usluge posrednika vičnih prikrivanju tragova i pranju novca. Bor je najviše sarađivao s preduzećima iz Makedonije.

Otkako su sankcije ukinute i uspostavljen pun promet roba, usluga

i kapitala između Srbije i ostatka sveta, takvi posrednici su postali nepotrebni. Svuda, osim u poslovnom zabranu direktora Spaskovskog.

Da li zato što je neobavešten o ukidanju sankcija ili da bi i sam mogao da se okoristi od masnih provizija, tek Spaskovski za one najisplativije poslove obavezno uzima makedonske posrednike.

Stranci su neizbežni i u samom rudniku. I pored toga što u Boru postoji više nego dovoljno iskusnih i stručno osposobljenih radnika, Spaskovski je za rad u samoj borskoj jami angažovao bugarsku firmu. Basenu ovaj angažman nije doneo ništa osim nepotrebnih troškova.

Isti je slučaj i s angažovanjem preduzeć a DS-GALAXI iz Beograda. Ova firma je jedan od ozbiljnih snabdevača RTB Bor repromaterijalom i rezervnim delovima. Njen vlasnik Dragan Dumitrašković nekada je bio jedan od najbližih saradnika direktora

Spaskovskog, tako da upućeni sumnjaju da se iza cele firme, u stvari, krije sam generalni direktor.

Sve to, kao i zapošljavanje već penzionisanih radnika umesto perspektivnih mladih kadrova, nema ko da kontroliše, jer Upravni odbor ne funkcioniše, a država ne pokazuje nikakav interes da zaštiti novac građana.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane