Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Tragom vesti

Urbanistička mafija“ preti gradonačelniku Leskovca Slobodanu Kociću!

 

Gde god nađeš zgodno mesto, ti pečat udari

 

U Leskovcu ima oko pet hiljada objekata sagrađenih "na divlje", a pojedini investitori su dobijali dozvole da grade i tamo gde je urbanističkim planovima to strogo zabranjeno. Tome se usprotivi gradonačelnik, ali se i njemu protive. Što neradnici sa zvanjem inženjera, što fantomski i stvarni investitori za koje oni rade...

 

Danilo Kocić

 

Gradski inspektori ne rade dovoljno kvalitetno i zato smo bili prinuđeni da se bavim rušenjem nezakonito sagrađenih objekata kako ne bismo izgubili krupne investicione projekte...

Ovim rečima je Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca počeo svoju priču o urbanističkom  haosu sa kojim se suočava...

-Ključni problem lokalne samouprave je urbanizam u gradu i zato sam se odavno oglasio povodom tog pitanja, ali sam izložen raznim pretnjama, posebno ,,urbanističke mafije'' - precizirao je Kocić u nedavnom razgovoru sa Sašom Jankovićem, zaštitnikom građana.

Ali, da problem nije od juče, najbolje govori činjenica da je gradonačelnik još davno ukazao na postojanje ,,urbanističke mafije'' u Leskovcu.

Treba podsetiti da je upravo on nedugo posle preuzimanja ove dužnosti kazao da je reč o ,,sistemskom problemu'', koji nije u stanju sam da reši, i da se Direkciji za urbanizam i izgradnju grada, čiji se rad finansira iz budžeta lokalne samouprave, ponašaju se kao da su ,,van sistema'', jer mnogi inženjeri iz tog javnog preduzeća rade privatno i deo radnog vremena provode u dokolici, igrajući video igrice!

Direkcija za urbanizam i izgradnju godinama beleži gubitke, vodi brojne sudske sporove, jer neki izvođači radova ne poštuju dogovore, a pojedine ulice i drugi objekti grade se mesecima iako su predviđeni rokovi neuporedivo kraći, a ta neefikasnost skupo košta poreske obveznike Leskovca. Na žalost, i pored jasnih ocena o nepovoljnom stanju u Direkciji, stanje se ne menja nabolje, a jedan od razloga je solidarnost koja vlada u tom kolektivu pošto svima odgovara sadašnje stanje koje bi se moglo najblaže da opiše kao - bezakonje!

 

Podmazivanjem do dozvole

 

Prema procenama urbanista, u Leskovcu je čak oko pet hiljada objekata sagrađeno "na divlje", a pojedini investitori su dobijali dozvole da grade i tamo gde je urbanističkim planovima to zabranjeno. Urbanistički haos posebno je uočljiv u novosagrađenim kvartovima, ali i u samom centru grada.

-Po gradu kruže priče o velikim parama koje se daju za izdavanje građevinske dozvole. Međutim, niko od onih koji tvrde da su oštećeni nije došao kod mene, niti je ko podneo krivičnu prijavu. Ja lično nisam videla da neko nekome daje pare, a ovde sam duže od dve decenije.

 Posle upozorenja gradonačelnika, pooštrili smo mere i niko ne sme da uzme zahtev na ruke, jer imamo šalter u Uslužnom centru grada gde se zahtevi podnose zvanično. Lično pregledam svaki i niko od naših uposlenika ne sme da odugovlači sa rešenjem zahteva, kako ne bi imali osnova da ucenjuju stranku. Najveći problem kod individualne gradnje je taj što retko koja parcela ima samo jednog vlasnika, a retko ko hoće da proda svoje parče zemlje, već čekaju od nas da budemo arbitri - kaže Jadranka Miljković, načelnica Gradske uprave za urbanizam i komunalno-stambene poslove.

Nedavno je pravobranilac Leskovca Ninoslav Cvetković podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca za legalizaciju porodične kuće koja se prostire na delu magistralnog puta M-9 pored nadvožnjaka na ulazu u Leskovac, gde se izvode ozbiljni građevinski radovi, jer će objekat biti proširen i kompletan saobraćaj izmešten iz centralne gradske zone.

U Leskovcu se odavno zna da je na mestu gde su sagrađene pomenute kuće, još pre ravno tri decenije, određeni prioriteti, odnosno definisana saobraćajnica.

 Dragana Stošić, pomoćnica leskovačkog gradonačelnika ističe da su pojedini objekti sagrađeni na mesto od ,,opšteg interesa''.

-Čudno je, kada se sve ovo zna, kako je vlasnik mogao da legalizuje kuću na putu M 9 - pita se Stošićeva, a u Gradskoj upravi za urbanizam kažu da je tzv. ,,finalno rešenje'' potpisao tadašnji načelnik Saša Nikolić, ali da se za sada još sa sigurnošću ne može da precizira ko je konkretno radio na tom slučaju.

Leskovački gradonačelnik bez uvijanja govori o čemu je reč:

 "...Radi se o kriminalu, jer se zna ko je potpisao dokument i sada je na potezu tužilaštvo!  Taj kriminal će umanjiti budžet za čak 40 miliona dinara."

 Kuće su, inače, legalizovane 2005. godine, iako su podignute pre više od tri decenije. Jedan od vlasnika kuće, Milorad Manasijević, ističe da u vreme legalizacije nije imao novca da plati taksu, ali je iz građevinske inspekcije stigla opomena pod pretnjom da će njegov objekat biti srušen kao bespravno sagrađen ako ne namiri obaveze! Grad je za rušenje objekta ponudio deset hiljada evra, ali se Manasijevići ne slažu, jer smatraju da je u pitanju skromna cifra!

 Prošle godine je iz tzv. Tekstilne ulice iseljeno sedam porodica zbog gradnje fabrike, a u dva slučaja zgrade su bile legalizovane pod krajnje čudnim okolnostima i vlasnicima svih tih objekata grad je bio primoran da isplati oko 420.000 evra nadoknade.

 

Za početak, zapečati pečate!

 

Pre nepune dve godine, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić je na sastanaku sa direktorima i predsednicima sindikalnih organizacija gradskih uprava i javnih preduzeća najavio čišćenje "augijevih štala". Pored odlučne racionalizacije gradske administracije, najavio je rešavanje urbanističkog haosa u gradu i obračun sa višedecenijskom korupcijom u oblasti urbanizma i izgradnje. Prozvao je dve srodne institucije u toj oblasti - Direkciju za urbanizam i izgradnju i Gradsku upravu za urbanizam i komunalno-stambene poslove.

Progovorio je tada i o nekim neprijatnim istinama: da inženjeri u ovim institucijama koriste svoj položaj i ucenjuju investitore da za izgradnju ili za izradu projektne dokumentacije angažuju firme njihovih supružnika, rođaka i prijatelja, pri čemu obećavaju da će lakše dobiti sve potrebne dozvole, kao i priključke za telefon, struju i vodu.

Prema pričama koje je teško proveriti, izgradnja dvospratne kuće treba da se „podmaže" sa oko 2.000 evra.

-To su oni koji privatno obavljaju nadzore na izgradnji nekih objekata, a na radnom mestu igraju igrice ili po hodnicima jure svoju klijentelu. To su oni koji imaju firmu na ženino ili bratovljevo ime i građane i investitore ucenjuju da će im ubrzati dozvole samo ako im njihova žena izmalteriše kuću ili uradi druge građevinske poslove.

Zbog toga je neophodno da se za početak borbe protiv korupcije u urbanizmu stave pod kontrolu licencirani pečati inženjera i da se koriste samo uz dozvolu direktora i načelnika - bio je kategoričan gradonačelnik.

I zaista, u Direkciji za urbanizam i izgradnju ima više od 30 inženjera koji imaju licencirane pečate.

Direktor Direkcije, Novica Nikolić, zbog ovoga je doneo naredbu za sve zaposlene koji poseduju pečate u okviru registrovanih delatnosti preduzeća da ih predaju njemu. Biće zaključani u njegovoj fioci i moći će da se koriste samo u službenim prostorijama, dok je za korišćenje van sedišta Direkcije biti potrebno njegovo posebno odobrenje, a sve sa ciljem da se uvede kontrola upotrebe pečata, da se konačno zna ko šta radi...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane