Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Borba za opstanak

Borba za opstanak

Zrenjanin: Lekari zrenjaninske bolnice zatrpani krivičnim prijavama

 

Ko preživi, čini to na vlastiti rizik

 

Očigledna nestručnost i nebriga za građane pet opština srednjeg Banata, koji su samodoprinosima postali vlasnici megalomanske zrenjaninske regionalne bolnice u večitoj izgradnji "Dr Đorđe Jovanović" proizveli su za kratko vreme pedesetak krivičnih prijava protiv ovdašnjih, do nedavno nedodirljivih lekara-funkcionera

 

Zoltan Horvat

 

Teško objašnjiva golgota pacijenta Nikše Papića, rođenog 1984. godine, ukazuje na svu tragediju bliskog susreta sa zrenjaninskim medicinarima-funkcionerima. Nikša je 13. maja 2003. primljen na odeljenje ortopedije nakon povrede zadobijene na fudbalskoj utakmici. Pacijent je tom prilikom, još uvek prljav od blata nakon nesrećnog pada, urlao od bolova, pa je kao "prvu pomoć" od neposrednog lekara dr Čede Kordina "popio" - šamar. Nesrećnom pacijentu su zatim stavili zatvoreni gips na prljavu ozleđenu ruku.

Dva dana kasnije, usled nesnosnih bolova i , ispostavilo se, sepse, pacijent je sa svojim roditeljima očajnički tražio od konzilijuma ortopeda da bude upućen na ultrazvučni pregled. Konzilijum u sastavu Čeda Kordin, Ivan Popov (tadašnji načelnik ortopedije), Lazar Endre i Mile Damjanov (aktuelni načelnik odeljenja) to je odbio uz obrazloženje da se pacijent i njegovi roditelji ne razumeju u medicinu!Tek 21. maja, kad se stvar iskomplikovala, konzilijum je dozvolio pregled gde je konstatovano i uvećanje slezine. Istog dana vraćen je na Ortopedsko odeljenje. Tek sutradan Nikša je upućen lekaru za plućne bolesti gde je dijagnostikovano otežano disanje uz gušenje. Ishod bi zbog isključivosti članova konzilijuma bio fatalan da dr Milica Dautović iz zrenjaninske Plućne bolnice nije izdala hitan uput za dalje lečenje u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Lekari Instituta za plućne bolesti su nakon rutinske kontrole konstatovali zapaljenje pluća sa obe strane i tešku tromboemboliju u plućnom tkivu, a nakon skidanja gipsa i - sepsu. Usledila je hirurška intervencija kojom je odstranjeno 500 mililitara odumrle i krvave mase. Dolazi i do anemije uz popuštanje bubrežne funkcije i jetre pa pacijenta šalju u novosadski Klinički centar.

Posle dvonedeljne kome (za vreme koje je izgubio 35 kilograma), a isključivo zahvaljući svom ekstremno jakom organizmu, Nikša se ipak probudio... Slede još dva operativna zahvata, posle kojih ga otpuštaju na kućno lečenje, gde roditelji odraslog sina "ponovo uče" hodanju. Krajem godine, 28. novembra, Nikša je ponovo operisan u Ortopedskoj bolnici na Banjici.

Sedam godina kasnije Nikša se vratio iz mrtvih. Međutim, bitku protiv nestručnog i nesavesnog lečenja i ciničnog ophođenja zrenjaninskog tima lekara, sve vreme biju Nikšini roditelji. Iako je krivična prijava podneta 2004. godine i zavedena u pisarnici Opštinskog suda, a Nikšino lečenje još uvek nije okončano, jasno im je da su, blago rečeno, izvisili na sudu. Maraton od sudskih klackalica je, rešenjem vanraspravnog veća Opštinskog suda kojim je predsedavao Branislav Surla, okončan obustavom krivičnog postupka zbog apsolutne zastarelosti gonjenja. Privatna žalba je odbačena kao nedozvoljena, uz dodatno obrazloženje da bivši pacijent Nikša i njegovi roditelji nisu ovlašćeni za podnošenje tužbe?!

Krivičnu prijavu protiv gotovo kompletne lekarske ekipe Odeljenja ortopedije sudija Opštinskog suda Žarko Maćešić (danas u penziji) uzeo је u razmatranje tek pet godina kasnije (?!), tačnije januara 2009. Prva presuda sudije Maćešića je Popova, Lazara i Damjanova oslobodila odgovornosti i kažnjavanja, a Kordin je oglašen krivim uz uslovnu osudu na kaznu zatvora od tri meseca. Dr Kordin se potom žalio na presudu, pa je i on oslobođen.

Opštinski sud je žalbu privatnih tužilaca odbacio, sa čim se solidarisao i opštinski javni tužilac Zoran Vucelja odustajanjem od gonjenja. Ni zvaničan nalaz veštaka, članova medicinskog odbora iz Niša, nije pomogao u donošenju odgovarajuće presude gde se navodi da su zrenjaninski lekari u lečenju Nikše Papića načinili evidentne stručne propuste.

Ni ovaj slučaj, uz mnoštvo bivših pacijenata koji u širokom luku zaobilaze zrenjaninsku bolnicu, nije naterao nadležne da se oglase u javnosti. Ćuti i Branka Bulatović, večiti načelnik Republičkog ministarstva zdravlja. Jedina reakcija bila je od Gordane Kozlovački, direktora bolnice, koja je na internom sastanku sa svojim najbližim saradnicima (Mile Damjanov se pominje kao njen budući naslednik u fotelji direktora) naredila da je - nagomilan "prljav veš" bolnice zabranjeno iznositi u javnost.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane