Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

Ko je ubio dobri duh Beograda

Rajko Roki Dvizac

 

Ovih dana stigla su mi dva poziva, jedan iz Beograda, a drugi iz Vašingtona.Oba su imala nešto zajedničko - razočarali su se u dobri duh Beograda. Posle više od 20 godina javio mi se jedan prijatelj iz Beograda. Ime poznato i meni i redakciji i najširoj javnosti. Ali,nije poenta u imenu,već u onom što mi je rekao. Rođeni Beograđanin,nekada je živeo u strogom centru grada i time se ponosio, zavideo mi je što sam ja iz Beograda ''pobegao'' u Potemkinovo selu iliti Inđiju. A on je smogao snage da ''pobegne'' samo u Novi Beograd.Objasnio mi je da ništa više nije ko nekad.Sve se promenilo.Dobri duh Beograda je jednostavno nestao.Neko ga je namerno ukrao, sakrio u podrum nekog muzeja i uspostavio novi trend - partizanštinu.Baš kao u tv emisiji Snežane Dakić ''U trendu''  TV Pink. U trendu su nove vrednosti - na ceni su legalizovane lopurde, lažni patriotski biznismeni, režimski poslušnici i proizvodi fabrike Saše Popovića - instant folk pevači za jednokratnu upotrebu.Programi radio i TV stanica deluju kao raštimovani orkestar.Svi sviraju jednu te istu melodiju ali svaka falšira na svoj način. Dobri duh Beograda je je već više od dve decenije zatvoren u bocu.

Ko god je živeo u Beogradu u ''ona vremena'', a ja sam tamo živeo i proživeo 3O godina, morao je na ovaj ili onaj način da zavoli Studio B. Ni je nisam bio imun. Jedno vreme, glavni i to veoma opasan rival bila mu je ''dvestdvojka''. Njihovo rivalstvo je podsećalo na suparništvo ''Bitlsa'' i ''Rolingstounsa''. Beograd 202 su bili ''Bitlsi'', a Studio B ''Rolingstounsi''. Beše to vreme romantike, entuzijazma, nade i skrivenog bunta.U zavisnosti od trenutnog raspoloženja okretala se skala čas na jednu,čas na drugu stanicu. I svi su bili na dobitku. I radio-stanice i slušaoci.Onda su se pojavili novi ''Rolingstounsi'' - Radio Index i B 92. Ali i novi ''Bitlsi'' - novosadska ''stotka'' ,veoma omiljena i u Beogradu. Izbor - boli glava. A danas ? U trendu su uglavnom radio bilteni ili pak kompjuterski  voditelji bez elementarnog znanja,bez šarma,bez duha.Od sivila jednoličnosti tek tu i tamo se izdvaja Radio S. Bivši radio ''Bitlsa'' i ''Rolingstounsi'' su posustali zauzdani ularom dnevne politike. Dobri duh je zamenjen podaničkom poslušnošću. Radio ne radio,više ti ne treba radio.Šteta, ja volim i dalje radio

     Ni televizija nije ništa bolja, ako nije još gora. Sastavljena od gomile repriza,filmova od kojih se mali ekran zacrveni od krvi i nasilja, rijaliti budalaština i vulgarnosti, šatorskih šou-programa i TV serija čiji su scenariji pisani suzama. Prvo španskog a sada turskog i indijskog porekla.Večiti gosti su večiti političari.Sve u službi vlasti. Poslušnici napred,talenti stoj. E, tu dolazimo od drugog poziva - onog iz Vašingtona.

Javio mi se odličan student beogradskog FPN-a Mirko Čurović. Podsetio me je da sam onomad ''predvideo'' da je konkurs RTS-a za ''sto najtalentovanijih mladih novinara'' obična farsa, nameštaljka. Na navaljivanje svoje majke Vesne on se ipak nevoljno prijavio na taj konkurs iako joj je tvrdio da on tu,bez veza i vezica neće imati nikakve šanse. Dete je bilo u pravu.U međuvremenu, dok je čekao odgovor RTS-a koji nikako da dođe, spakovao je stvari i otišao u Ameriku. A Mirko ko Mirko, pametno čeljade, sa sobom u Vašington gde je otišao da radi kao volonter - konobar, poneo je i diplomu FPN. Jednog dana posle posla slučajno je prošao pored redakcije Glasa Amerike. Skupio je hrabrost, svratio i - odmah bio primljen.Ovo  nije ostvarenje američkog sna,već surova realnost srpske stvarnosti. Mirko Čurović nije bio dobar za RTS ali je odličan za Amerikance. Amerikanci su iz cuga otkrili Mirkov talenat, a Tijanić se nije udostojio čak ni da mu odgovori da je odbijen. Šta više reći? Odliv mozgova naše pameti i mladosti se nastavlja.Dokle? Pa sve dok neko hrabar ponovo ne otvori bocu i opet pusti na slobodu dobri duh Beograda.

 

 

 

 

 

 

 

                        

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane