Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Družina nadahnuta zakonodavnim, sudskim i izvršnim improvizacijama

 

Otporaši, sada podrepaši

 

O slučaju zastarelosti procesa protiv Marka Miloševića, ali i nekim drugim okolnostima koje se tiču ili ne tiču ministarke pravde Snežane Malović, piše Tabloidov urednik Josip Bogić, penzionisanu pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

 

Josip Bogić

 

Da se u ovoj našoj nazovidržavi dešava sve i svašta, da se ne "zna ko pije (elita) i ko plaća (narod)", da je vrag odneo šalu ili po onoj narodnoj "lud zbunjenog", govori i najnovija, u najmanju ruku skandalozna izjava ministarke pravde Snežane Malović da će se prodružiti inicijativi "Otpora" za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković jer je dozvolila da zastari postupak protiv Marka Miloševića. Ovu izjavu ministarka je dala samo nedelju dana posle posete Kragujevcu (14.11.2011.), kad je "utvrdila" da je srpsko pravosuđe na dobrom putu ka ostvarenju reformi i da je sada "pravi trenutak da se sagledaju rezultati rada sudija i sudova". 

Mnoge stvari u ovoj izjavi nisu jasne... Da li Ministarstvo pravde vodi stvarno ministarka pravde, "Otpor", odnosno Homen, ili neko treći? Šta, u stvari, znači izjava ministarke da će inicijativu otporaša odmah uputiti Visokom savetu sudstva i pridružiti joj se. "Nedopustivo je da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe?"

 

Ako je ona stvarno ministarka pravde kao što tvrdi, a ja nemam taj utisak, kako je mogla da dopusti da  sudija koji je dozvolio da predmet zastari bude reizabran u reformi koju je upravo ona sprovela i za koju je tvrdila, a i dan-danas tvrdi da je bila uspešna? Ovaj predmet traje već čitavu deceniju i vrapci na grani znaju šta se dešavalo sa njim. Sada ispada da jedino ministarka pravde nije znala za ovaj slučaj, sve do momenta pokretanja inicijative "Otpora", iako je tu istu sudiju izabrala. Veće sudije Vidojković je 17. novembra po treći, a ne prvi put oslobodilo krivice Marka Miloševića i njegove telohranitelje za prebijanja Nebojše Sokolovića, Momčila Veljkovića i sada pokojnog Radojka Lukovića u Požarevcu 2. maja 2000.

 

Ministarka dalje očekuje da će ova inicijativa biti ozbiljno razmotrena i naglašava da će se o njoj sigurno raspravljati veoma brzo, na jednoj od narednih sednica Visokog saveta sudstva. "Postupanje u ovakvim slučajevima, koji su povezani sa teškim nasleđem 90-ih i prema kojima građani sagledavaju uspešnost reforme, moraju biti efikasno okončani kako bi se poslala jasna poruka da pravosuđe radi samo po zakonu. Efekti reformisanog pravosuđa već se vide, i to upravo na slučajevima iz prošlosti koji su nas opterećivali i trajali godinama. Posle decenijskog razvlačenja doneta je presuda Andriji Draškoviću, presuđeno je Sretenu Jociću, pa i Stanku Subotiću", navela je ministarka. Kao da je uključila diktafon sa unapred snimljenim odgovorima. 

 

Otkuda ministarki uopšte pravo da se meša u rad "nezavisnog i reformisanog pravosuđa" koje je sama izabrala. Da li je nju delegirao "Otpor" i odakle joj pravo da staje na stranu jedne organizacije ili pojedinca? Ovo nije 2000. godina kada je "Otpor" rušio tadašnji sistem i bio nekakva opozicija. "Otpor" je na vlasti već više od 10 godina. O čemu se tu radi? Ministarka i ostali se ponašaju kao da su opozicija a ne vlast. Zašto se nije oglašavala za mnogo veće greške reformisanog pravosuđa koje su činjene prema običnim građanima? Koliko ljudi je gubilo sporove zbog grešaka reformisanog sudstva? Koliko kriminalaca je oslobođeno ili minimalno osuđeno od reformisanog sudstva?

 

 Umesto da se odmaraju, oni se i dalje bave revolucionarnom delatnošću. Izgleda da će sami sebi doći glave jer metode koje je "Otpor" nekada primenjivao, nemaju iste efekte. U Srbiji nikako da završe započete radove, a revolucionarne ideje izvoze i u druge države. Pretpostavljam da to rade zbog uverenja i da ih niko ne finansira.

 

Po kom zakonu ministarka ima pravo da komentariše presudu suda? Po kom zakonu ministarka ima pravo da komentariše presudu suda i da se stavlja na jednu stranu, bez uvida u predmet? Da li istinu utvrđuje sud ili ministarka? Izjava ministarke direktna je pretnja svim sudijama. Povodom ovakvog istupanja ministarke treba da se oglase sve sudije i, naravno, Društvo sudija. Pošto svi ćute, verovatno su uplašeni. Nije se oglasilo ni tužilaštvo. Zašto se nije pridružila inicijativi da budu razrešene dužnosti sudije kod kojih su predmeti zastareli u raznim drugim aferama? Ne sećam da se ministarka nasekirala kad je, npr., zastareo predmet krađe glasova u Narodnoj skupštini i slični. Isti aršini treba da vladaju za sve.

 

Šta znači "pridružiti se otporašima!? Snežana Malović je ministar pravde, a ne navijač bilo koje grupe građana ili navijača, te bi morala da vodi računa o svojim izjavama. Pa ko je ovde na vlasti, gospođo ministarka? Kako bi to izgledalo kada bi se premijer pridružio nezadovoljnim radnicima koji štrajkuju? Mada, ne bi me čudilo da i njega vidim na barikadama kako protestuje protiv aktuelne vlasti. Nakon svega iznetog postoje indicije da će se i Visoki savet sudstva pridružiti inicijativi?!

 Ministarki izgleda niko nije objasnio da nije isto pridružiti se Evropi, kao pridružiti se inicijativi "Otpora" za smenu sudije. Sloba je odavno na onom svetu. U ovom slučaju njeno pridruživanje za smenu sudija nije dovoljno, jer je ona direktno odgovorna za rad sudija i pravosuđa uopšte. Što znači da pored pridruživanja zahtevu za smenu sudije, moralno je i da podnese ostavku.

Kad sudije loše rade prema otporašima onda ih ministarka smenjuje. Kada loše rade u moru slučajeva prema građanima Srbije, onda nikom ništa. Svi smo mi građani, a smenjuje ih zato što je pukla bruka i što je fotelja počela da joj se ljulja, jer se izbori približavaju. Kako nema uvid u to kako sudije rade i kako funkcioniše sudstvo i zar to nije njen posao? Ovo zastarevanje i postupak ministarke samo su jos jedan od mnogobrojnih pokazatelja da je reforma pravosuđa koju su sproveli samo još više unazadili pravosudni sistem. Ona je bila u komisiji koja je birala sudije i znala je da dotična odugovlači sa suđenjem. Zašto su je onda uopšte izabrali? A izbor sudija je urađen tako dobro, bar tako je gospođa tvrdila. Pa ministarko, ti treba da podneseš ostavku zato što sudije ne rade svoj posao, a ne da im se pridružuješ. Ako stvarno zeliš da pomogneš srpskom pravosuđu - podnesi ostavku! Ti si član VSS-a, ti si birala tu sudiju, kao i mnoge druge sudije čiji postupci zastarevaju.

 

Sudija je verovatno radila u skladu sa zakonom, a što je odugovlačila, to je drugo pitanje za koje ima pokriće, jer sudije imaju mnogo predmeta a malo ih je. Norma im je 25 presuda mesečno, oko 300 godišnje, a imaju u radu i preko hiljadu predmeta. Ne mislim da je dotična sudija toliko drska da po treći put donosi takvu odluku. Neko je morao da joj nešto šapne na uvce. Istine radi bilo bi pristojno porazgovarati i sa Gordanom Vidojković. Možda i ona ima šta da kaže?! Možda je tajna i u koalicionom sporazumu vladajuće elite.

  

Pa zar se ministarka prva nije izjasnila da je protiv pritiska na rad sudija? Kako da donese sudija pravednu odluku ako zna da će zbog nje da nastrada? Ako želite da ispitate odluku sudije, neka to uradi nadležno telo u okviru sudstva, a ne da nam ministarka daje ovakve izjave. Sramotno je to ponašanje. Opozicija ne treba da se brine na predstojećim izborima. Njen najbolji džoker je upravo ministarka pravde sa svojim "inovacijama i uspesima".

 

Zašto nije pratila i kontrolisala makar ovakve procese, koji zaista vređaju svakog normalnog čoveka, nego reaguje naknadno? Šta će narodu njeno pridruživanje i otkaz sudiji kad je Marko oslobođen? Zašto inicijativu za smenu sudije pokreće opet narod a ne država? Neka barem proveri kako izgleda kada neko ide ka vama sa motornom testerom...

 

Umesto da podnese ostavku ili bude smenjena, "pridružuje se inicijativi". Ako ona kao ministarka treba da se pridružuje inicijativama, a ne da radi po slovu zakona i automatizmu smeni tog sudiju, onda se tu radi o teškoj demagogiji. Prvo ih puste da urade ovakve slučajeve, a onda ih kobajagi kude?!

 Po Zakonu o sudijama zastarevanje postupka je jedan od discipilnskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije. Druga stvar je što svi znamo da su i ona i njeni šefovi znali kako će se to završiti, pa sada glume iznenađenost i ogorčenost "nemarom sudije". I to se zove nezavisno sudstvo?! 

 

Ministarka nema zakonsko ni moralno pravo da se pridružuje bilo kakvim inicijativama, pogotovu kad postupajući sudija nije ni mogao da donese odluku jer je Marko bio nedostupan sudu, i trebalo bi da zna da je osnovno načelo zakonitog postupka pravo na odbranu, koje je i ljudsko pravo zagarantovano mnogim međunarodnim konvencijama. A to što organi gonjenja nisu mogli da uhapse Marka i izruče ga Srbiji, nije njena odgovornost a ni posao. Zar ne?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane