Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Beli kriminal

Umesto reformi, u srpskom zdravstvu caruju kriminalni klanovi, beda, nemoral i prostakluk

I doktori su pacijenti

U vrlo kratkom roku zdravstvo Srbije je ostalo bez novca i kadrova. U inostranstvo su, od pre desetak godina, sa kartom u jednom pravcu, odlazili čitavi hirurški timovi, a danas odlazi svako ko ima lekarsku diplomu. Mrak, primitivizam, alkohol, narkomanija, kriminalna udruživanja, političke spletke i opšta materijalna i duhovna beda, to je danas slika srpskog zdravstva

Milica Grabež

Novi sindikat zdravstva, prema svemu što on predstavlja,  predstavlja najobičnije nasleđe dr Predraga Peška, digestivnog hirurga Kliničkog centra Srbije, profesora i akademika, prijatelja bivšeg predsednika Tadića i nezaobilaznog druga svake značajne ličnosti iz jata demokratskih jastrebova. Ovaj okoreli kockar i alkoholičar, ostavio je isto onoliko štete u srpskom zdravstvu koliko i njegov "digestivni" kolega dr. Tomica Milosavljević, pa je i sindikat o kome je reč namenski smišljen za uništenje njegovih protivnika u srpskom zdravstvu.

U međuvremenu, Peško se javno hvali svojim vezama u podzemlju, ali i onim "nebeskim", preko Crkve i njenog istaknutog trgovca na veliko, vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, vezama u Vojsci Srbije preko Demokratske stranke i Dragana Šutanovca, ali i veza u pravosuđu i MUP-u, gde ima, kako sam kaže, "najjače uporište"!

Ova "osebujna" ličnost, ostaće upamćena i po cirkuskim predstavama u Upravnom odboru Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" i po mnogim drugim javnim, tajnim i poluzatvorenim "nastupima".

Njegova žena Slavojka, preko svoga zemljaka Svetislava Bate Đurovića (šef UBPOK-a) oduvek je vedrila i oblačila, završavajući čak i prljave poslove za mračne frakcije policijske sile. Međutim, novi sindikat zdravstva o kome je ovde reč, klasična je kriminalna organizacija kojom predsedava Predrag Peško sa najjačim uporištem u Kliničkom centru Srbije, gde mu je "pozicionirana" njegova verna pudlica, Živorad Mrkić, sa svojom hanumom Mirom Baucal.

Odatle pa do novih sukoba i podela u najvećem kliničkom centru u Srbiji, nije bilo daleko...

Počelo je akcijom protiv novog direktora Kliničkog centra Srbije Đorđa Bajeca (koji je i sam "politički direktor" te se ovo može smatrati unutarstranačkim obračunom!) lepljenjem plakata novog sindikata na kojima je napisano kako je Bajec svoju ljubavnicu bez adekvatnog obrazovanja postavio za pomoćnicu direktora službe u upravi Kliničkog centra Srbije.

Akciju su podržali verni Peškovi satrapi iz uprave KCS, Mile Trifunović i Biljana Dimitrijević, pa je Bajec morao da odustane od nekih namera koje je osmislio oko preuređenja upravo ove, nekada ugledne i moćne zdravstvene ustanove...

Sa druge strane, jedna od Bajecovih akcija bilo je i sprovođenje ministrovih zamisli za formiranje službe za borbu protiv mobinga u KC Srbije, sa podrškom Republičkog centra za mobing u Vršcu, pa je "mr. Džordž" (Bajec) odredio drugaricu iz generacije dr Maju Milošević za šefa ove službe.

          Jer je, nema nikakve sumnje, ta služba bila preko potrebna. Naime, dešavalo se, zaista, sprovođenje mobinga prema čestitim i poštenim lekarima širom Kliničkog centra Srbije,  koji su bili ugroženi, pre svega od poverenika novog sindikata zdravstva po klinikama i u te svrhe angažovana je i službenica Aleksandra na preporuku državnih organa koja je odmah otpočela sa poslom.

Međutim, u konflikt sa njom odmah ulazi rukovodstvo novog sindikata zdravstva posle akcije raskrinkavanja kriminala aktivista ovog sindikata u Klinici za plastičnu hirurgiju.

Naime, zloglasna Mira Baucal stupa na scenu i sprečava produženje ugovora ove službenice iz KC Srbije, bez obzira i na  vrelo jasnu preporuke iz Vlade Srbije, pa se tu videla jasna podrška koju novi sindikat zdravstva ima u Nemanjinoj ulici od nekakvih "diskretnih"struktura unutar ministarstva zdravlja, a koje, sudeći po "rukopisu", odgovaraju podršci koju godinama uživa dr Predrag Peško. Ukratko, reč je o istim ljudima...

          Kada je, konačno, Bajec čvrsto rešio da uruči otkaz povereniku Novog Sindikata Zdravstva na plastičnoj hirurgiji KC Srbije zbog niza krivičnih i prekršajnih dela, u KC Srbije se pojavio prof. dr Živko Kulić, profesor na policijskoj akademiji koji je kao predstavnik Agencije za mirno rešavanje radnih sporova tražio celokupnu dokumentaciju o tom slučaju.

Međutim, i pored svih pravnih elemenata koji su išli u prilog odluci rukovodstva KC Srbije da se pomenutom odredi mera otkaza, Agencija je zataškala slučaj i odbacila dokumenta iz tužilaštva prema kojima je taj poverenik Novog Sindikata učestvovao u krađi dokaznog materijala za vreme trajanja istražnog postupka, koji je protiv njega vođen u palati pravde ali i jos nekih krivičnih postupaka koji se protiv istog vode.

Supruga profesora Kulića, koja je, inače, predavač u Višoj medicinskoj školi, žalila se koleginicama kako njen muž "...mora da brani nekog idiota iz sindikata sa gorim krivičnim delima od Al Kaponea, jer su na njenog muža i direktora agencije Kostića vršili pritiske iz vrha stranke...".

          U ovoj "pripovesti" nije baš jasno o kojoj se stranci radi, jer Novi Sindikat zdravstva ima članove u svim strankama, baš kao što je i dr Predrag Peško u svojoj porodici svakoga učlanio u po neku stranku pa po tom mehanizmu vodi i sindikat. Predsednik ovog sindikata u KC Srbije, Živorad Mrkić, već je ranije, "za svoje zasluge", sagradio kuću u Jajincima koja je od temelja do vrha nastala sredstvima sindikata, mada mu to ne bi bilo teško i od onih nekoliko megalomanskih plata koje dele on i njegova hanuma Mira Baucal.

Istovremeno, taj sindikat u KC Srbije, potpuno protivzakonito održava status reprezentativnog, jer nema dovoljan broj članova, a poverenici ovog sindikata po klinikama vrše stravične pritiske na svakog ko neće da se učlani ili hoće da se iščlani...

Drugi sindikalni predstavnici su se žalili na kolege iz novog sindikata, podnosili u ministarstvu dokaze iščlanjenim, umrlim ili penzionisanim članovima koji su, eto čuda, na volšeban način našli na spisku aktivnih članova novog sindikata!

Sve  što državni organi preduzmu protiv ovog sindikata, uspešno blokira dr Predrag Peško. Njegove veze sa kriminalom su jasne ali nisu jasne veze MUP-a i pravosuđa koji stalnim prekršajima u radu svojih službi štite aktiviste ovog sindikata od robije, dajući im čak i podatke o istragama drugih pojedinaca.Tako je, na primer, Živorad Mrkić, u vreme kada je MUP bio na tragu velike pljačke u Klinici za plastičnu hirurgiju, KC Srbije od strane tamošnjih aktivista novog sindikata, u opštim sindikalnim protestima, uzeo mikrofon i pored ostalog rekao :

"...a vladi Srbije poručujemo da smanji sive tokove pa će biti dovoljno para za plate...".

Ko je drugi mogao da preko Mrkića plasira jednu ovakvu rečenicu (i proturi je u javnost!), osim Predraga Peška, kome su dostupne sve informacije o aktivnostima vrha DS? Naravno, niko u KCS nije toliko "talentovan" za spletke kao on...

          Ostaje javna tajna da je ovo bilo upućeno direktno rukovodstvu Demokratske stranke koje je praktično moglo da pomogne dr Đorđu Bajecu da reši problem ovog, po svemu sudeći kriminalizovanog sindikata i dovede do hapšenja njegovog rukovodstva ali, očito, sam Bajec nije bio dovoljno operativan da sprovede u delo ceo taj posao. Istina, imao je i dovoljno remetilačkih faktora, ali...

Nekad institucija, a danas korupcija i prostitucija,

Grupa medicinskih tehničara sa VMA podigla je svoj glas protiv potpuno beznadežne situacije koja u dužem vremenskom periodu vlada u ovoj zdravstvenoj ustanovi. U želji da javnost konačno sazna još detalja o lekarskom klanu koji ovde doslovno "drma", medicinski tehničari o kojima je reč, na prvom mestu ističu neljudsku torturu od strane nadređenih lekara. Tu se pojedinci posebno ističu i svakako zaslužuju da se o njima i javno progovori... Pre svih, treba pomenuti slučaj dr Miodraga  Jovanovića iz Klinike za opštu hirurgiju VMA, koji je, osim drugih skandala koje svakodnevno pravi, u više navrata napao, a jednom i pretukao medicinsku sestru na radnom mestu! Ko je taj ko ima prava da digne ruku na medicinsku sestru u sred radnog vremena, šta god da je bio povod, pitaju se potencijalne žrtve ovakvog divljaštva na VMA ? Ili može da svako svakoga bije kad hoće, a da za to ne odgovara, već bude nagrađen? 

Nadležne službe, naravno, pokušavaju sve to da zataškaju, a u nečasnom poslu "peglanja" ovako ružne stvarnosti,  ističe se načelnik, Marjan Novaković. Mobing, tračeve i najružnija "smeštanja", nisu nepoznati u njegovoj tehnologiji vladavine, koju, neodvojivo od njega, čini i Jovanović. Uzgred, svima u ovoj ustanovi je poznato da je doktora Jovanovića napustila njegova prva žena zbog preljube, pa je oženio drugu 20 godina mlađu, koja je trudna. Sada i nju vara sa sestrom iz Hirurške intezivne nege! Načelnika VMA ga javno pravda rečima da danas svi varaju! Kako čovek ovakvog morala može da uliva poverenje pacijentima? Jer, nije lekar samo struka, nego i čovek!  Treba dodati i to, da dr Miodrag Jovanović nije samo bahat nego i bogat, pa se malo osilio: od one "vidljive" imovine, poseduje tri skupa automobila (Reno klio, Mini moris i Hondu). I to od plate koja ne prelazi 75000 dinara?!

Mito, korupcija, prostitucija haraju ovom kućom... Takozvani lekarski lobi štiti ovo zlo i učestvuje u njemu. U ovoj nekada moćnoj ustanovi, po prirodi posla svaki lekar ima svoju sobu i odmara se na dežurstvima. Međutim, mnogima je to mesto za uživanje, pa i susrete sa ljubavnicima i ljubavnicama...Paradoks je, ali u ovoj izvikanoj ustanovi, mlađi lekari obavljaju poslove koje treba da rade dežurni stariji...

Specijalistima su plate tri puta veće od medicinskih tehničara, imaju povlastice da rade šta hoće, nikome ne odgovaraju, a čak su i podržavani od strane Načelnika VMA. Ne poštuje se rad. Moral je na nuli. Ne poštuju zakone, manipulišu kako im odgovara i kažnjavaju one koji im se odupru. O pacijentima govore kao o brojkama, a ne o ljudskim bićima. Nemaju ni najosnovnije stvari, poput Penicilina, a nabavljaju najskuplje lekove. Tenderi se raspisuju po principu, kako im ko plati, ali "gazde" deo za sebe obavezno uzimaju. Takođe, isti klan vrši operacije u privatnim klinikama širom Srbije, i to u toku radnih dana u državnoj ustanovi. U toku rada skoro kolektivno izlaze sa posla da obave svoje privatne stvari. Mnogi koji pamte VMA kao moćni bastion vrhunske zdravstvene zaštite, sa pravom se pitaju-dokle tako?

Drogirana doktorka u operacionoj sali

U operacionoj sali Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu, medicinsko osoblje je svakodnevno izložena nezamislivim iskušenjima. Ali, ne u susretu sa pacijentima, nego u nezamislivim konfliktima koje ima sa svojim pretopstavljenima!

Ne tako davno, neko malo revnosniji iz odeljenja za anesteziju i reanimaciju, primetio je  da iz operacione sale nestaju hipnotici, zapravo lekovi za anesteziju, a ubrzo posle toga, jedna medicinska sestra je otkrila i uzrok tome. Slučajno je pronašla dr Jasnu Veselinović u toaletu, u polusvesnom stanju, sa špricem u veni i sve je bilo jasno...

Odmah je o tome obavešten i tadašnji direktor, a kasnije i ministarstvo zdravlja, jer je postojala vrlo mala mogućnost da će tadašnji direktor (Zoran Arsić), bilo šta preduzeti, s obzirom da se radilo o supruzi njegovog prvog pomoćnika dr Zvonka Veselinovića. Sve je privremeno zataškano, jer je ona ubrzo posle toga otišla na jedno duže bolovanje...

Da nevolja u ovoj zdravstvenoj ustanovi bude veća, saznalo se da je dr Zvonko Veselinović  već duže vremena u ljubavnoj vezi sa medicinskom sestrom, izvesnom  Violetom, koja radi na odeljenju opšte hirurgije. Upravo zato je više puta dolazilo do skandala i tuče između nje i Veselinovićeve supruge i svi zaposleni pretpostavljaju da se Jasna odala drogiranju zbog bračnog konflikta, koji je više nego očigledan...

Inače,  dr Zvonko Veselinović je u svim kadrovskim opcijama bio drugi čovek u Zdravstvenog centra Studenica, a 1998. godine bio je i smenjen sa mesta pomoćnika zbog dokazane malverzacija sa lekovima iz humanitarne pomoći!

Da zlo bude veće, u vreme kada je ministar zdravlja Zoran Stanković smenio bivšeg direktora, a na njegovo mesto postavio dr Zvonka Veselinovića, situacija u operacionoj sali postala je doslovno užasna. Svi strepimo šta će se desiti, a niko ništa ne preduzima. Sadašnja načelnica o ovom dramatičnom stanju ne sme da obavesti nikoga. Pre nekoliko meseci, nevolje sa lekarkom-narkomankom su se ponovile. Naime, nesrećna dr Jasna Veselinović, u vreme svoga dežurstva,  pod teškim dejstvom hipnotika, davala je anesteziju jednom dečaku, nad kojim je rađena hirurška intervencija. Na pola operacije, potpuo je izgubila kontrolu nad sobom, pa je pala preko deteta na operacioni sto! 

Srećom, iskusni medicinski tehničar (Mišo, prezime poznato redakciji...), koji je sve vreme bio tu, vešto je reagovao, sklonio je drogiranu doktorku sa stola i sam je završio anesteziju do kraja operacije...

Gde je ovaj novac potrošen ?

U prethodnih 10 godina samo iz javnih finansija za zdravstvo je potrošeno 15 milijardi evra, a po pitanju opremljenosti i kadrova Srbija je na samom dnu Evrope. S tim novcem moglo je da se uradi mnogo više da je bilo znanja i dobre volje. Tako mi i dalje, uprkos epidemiji malignih bolesti od kojih godišnje oboli 33.000 ljudi, a umre njih 20.000, nemamo dovoljan broj aparata za zračenje. Zbog toga veliki broj obolelih nikad ne stigne na radioterapiju. I u dijagnostici je slična situacija jer nedostaje veliki broj mamografa, ali, i tamo gde ih ima nema stručnih lica da ih upotrebe, jer lekari masovno odlaze iz Srbije! Zanemarena je i epidemija kardiovaskularnih bolesti, pa nema dovoljno hirurških sala i kardiohirurga...Ukratko, stanje je haotično i niko ne zna kakve će njegove posledice biti. Sigurno je jedino, da će biti dugoročne, čak generacijske...

 

U sred krize na put zadovoljstva

(Pismo iz Zavoda za transfuziju krvi)

 

Spadam u manje snabdevače medicinskom opremom transfuzioloških ustanova u Srbiji i obraćam vam se sa molbom da javnost obavestite o stanju u pojedinim zdravstvenim ustanovama, kako ste to i ranije činili. Takođe, i da javno podsetite na njihove obaveze, nadležnog ministara zdravlja, predsednika Vlade (ove tehničke ili neke koja će u međuvremenu biti), Predsednika republike...

U eri enormne krize i države koja je pred kolapsom nezajažljivi direktori tri Zavoda i pedesetak transfuzioloških banaka krvi pri bolnicama, traže sponzorstvo za Kongres u Kankunu, u Meksiku, sa odmorom na Kubi (ukupno 13 dana!), koji će biti održan u julu mesecu 2012. godine. Aranžman košta od 3500 do 4000 evra po osobi. Svako od njih, naravno, traži i dnvnice...

Prema dobro proverenim podacima, preko dvadeset  transfuziologa ide na ovaj "put zadovoljstva" preko firme Fly orienta a isto toliko preko PM plus firme. Ukupan trošak sračunat je na oko 160.000 evra.

Umesto da se taj novac uloži u službu i smanji enormni dug beogradskog, niškog ili novosadskog Zavoda i unapredi rad banaka krvi u Srbiji, neko je odlučio da ode na preskupo letovanje u svetski poznatu turističku destinaciju, meksički Kankun!

Da je imalo svesti kod ovih ljudi, mogao se sačekati sledeći kongres koji je na tlu Evrope 2013. godine, ali...

                                      (Ime i adresa poznati redakciji)

 

Bolničko iskustvo pacijenta V. A.

"...Sedeći u potpuno razvaljenom bolničkom parku prekrivenom pikavcima i smećem, po kom šugave mačke lutalice i čopori pacova raznose krvave tampone, odbačene skorele zavoje, flastere i gaze, zbunjen i zgađen, nisam mogao da se otmem tužnom utisku da neko jednostavno ne želi da se stvari ikada poprave i promene, da neko baš insistira na tome da se „lečimo" u ovako groznim zgradama, da jedemo ovako groznu hranu, da se prema nama osorno i ponižavajuće ophode medicinske sestre, da nas s beskrajnih visina osmatraju nabusiti, ćutljivi i ćudljivi lekari..."

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane