Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nemaèka

Nemaèka

Hiljadugodišnja orijentacija politièke elite u Berlinu je -  Stari kontinent

 

Ekonomski džin - evropski lider

 

Posle hiljadugodišnje tradicije zanimanja za evropsku politiku Nemaèka ima dovoljno iskustva, ali i kapaciteta da postane evropski voða. Vlada u Berlinu to ne gura agresivno, ali je ovo razmišljanje uoèljivo u potezima koju vuku nemaèki politièari još od pada Berlinskog zida.Vlasti u ostalim evropskim zemljama bi ovo trebalo da uvide i da pokušaju da interese svojih zemalja usaglase sa nemaèkim interesima.Od Karla Velikog do Angele Merkel veæina nemaèkih vladara je sebe videla kao lidera Evrope, samo što su se promenile metode kojima se demonstrira to liderstvo. Nekada su to bili ratovi, danas je oružje - ekonomija

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

Nemaèka nacija veæ više od hiljadu godina predstavlja okosnicu Evrope, jedan od najvažnijih stubova na kome poèiva Stari kontinent. Te konstatacije nije svestan proseèan Nemac, ali jeste svaki nemaèki politièar.

Posle milenijumskog iskustva da je supersila okružena drugim silama, Nemaèka je nauèila i kako da balansira izmeðu razlièitih stranih interesa. Upravo u ovo vreme je uoèljivo novo buðenje starih antagonizama izmeðu Istoka i Zapada. Nemaèka je, kao i uvek, u centru. Vlada u Berlinu je svesna da vojno i politièki pripada zapadnim savezima, ali da su njeni privredni interesi itekako zavisni od Istoka. Zato treba odati priznanje kabinetu Angele Merkel na taktiènosti kojom je nastupala kako prema svojim zapadnim saveznicima, tako isto i prema istoènim prijateljima, na prvom mestu Rusiji.

 

Lokalno plemstvo

 

Od kako je Karlo Veliki, kralj germanskog plemenskog saveza pod imenom Franci, na Božiæ 800. u Rimu dobio krunu i titulu Rimskog imperatora, pa do danas, Nemaèka predstavlja nezaobilazni faktor evropskog zajedništva. Karlovo krunisanje za rimskog cara nije bilo nimalo sluèajno, jer je ta titula tradicionalno podrazumevala vlast nad celokupnom Evropom. Posle njegove smrti ovu titulu još vek i po nasleðuju nose njegovi potomci koji su u ponovo podeljenom carstvu vladali italijanskim krajevima. Od Otoa I Velikog carsko znamenje ponovo dolazi u ruke franaèkih vladara, buduæi da se oblast današnje Nemaèke, gde je Oto I vladao, tada zvala Istoèna Franaèka.

Francuska, zapadni deo nekadašnjeg prostranog carstva Karla Velikog, bila je veèiti rival svog istoènog brata i taj je antagonizam na kraju i doveo do nestanka Svetog rimskog carstva nemaèke nacije 1806. koje je sahranio jedan francuski car - Napoleon I Bonaparta.

Nemaèka srednjevekovna razjedinjenost je varljivi prikaz kojim decenijama profesori plaše nove nemaèke naraštaje. Sveto rimsko carstvo se zaista sastojalo od desetina feudalnih državica, ali nije bilo ništa više razjedinjeno nego bilo koja druga evropska država u srednjem veku. Ono što jeste taèno,  to je da su u vremenu  stvaranja snažnih država na Starom kontinentu nemaèki vladari ostali neaktivni.

Dok su Francuska, Engleska, Rusija, Španija, Švedska i ostale evropske države uspevale da se centralizuju, dotle je nemaèko carstvo ostalo da poèiva na komplikovanom balansu snaga lokalnog plemstva i centralne, carske vlasti.

Od poèetka su nemaèki kraljevi (koje je papa krunisao za careve Svetog rimskog carstva) birani po drevnom obièaju poreklom još iz paganskih vremena i plemenske demokratije. Elektori ili izborni kneževi, èiji je broj varirao, predstavljali su celokupni narod i imali su pravo da slobodno biraju kralja kome bi kasnije bili najvažniji savetnici.

Ovo nikako nije bila demokratska institucija, jer su sami elektori bili apsolutistièki vladari na svojim feudima, ali to nije bilo ni izvor stalne nestabilnosti, kako se èesto smatra. Kroz vekove su nemaèki kraljevi, kao i samo plemstvo nauèili da žive u ovakvom sistemu.

Sama èinjenica da je papa mogao, ali nije i morao, nemaèkog kralja da kruniše za rimskog cara, dovela je do toga da nemaèki kraljevi svoju politiku usklaðuju sa interesima Svete stolice. Univerzalistièke pretenzije katolièke crkve dovele su do toga da i nemaèki kraljevi, odnosno imperatori Svetog rimskog carstva nemaèke nacije, poènu da razmišljaju na slièan, globalistièki naèin. Na kraju krajeva, oni su sebe smatrali legitimnim i od pada Carigrada pod tursku vlast i jedinim naslednicima sveevropskih careva antièkog Rima.

  

Lider Evrope

 

Posle užasnog Drugog svetskog rata Nemaèka je bila potpuno razorena i podeljena zemlja. Sile pobednice su Hitlerov rajh podelili na èetiri okupaciona sektora od kojih su nastale dve nemaèke države - Zapadna i Istoèna Nemaèka (zvanièno: Savezna Republika Nemaèka i Nemaèka Demokratska Republika). Moglo bi da se pomisli kako su posle sloma Treæeg rajha Nemci izgubili volju da vode globalistièku politiku, ali to se nije desilo.

Nemaèki posleratni lideri, bar oni na Zapadu, bili su najglasniji u zalaganjima da se sruše evropske unutrašnje granice i da se ceo kontinent ujedini. Zajedno sa svojim kolegama u Francuskoj i Italiji oni su u ujedinjenoj Evropi videli garanta veènog mira. Više od šest decenija od završetka najkrvavijeg rata u istoriji èoveèanstva Evropa je ujedinjena, a u njenom centru stoji ujedinjena Nemaèka.Od Karla Velikog do Angele Merkel veæina nemaèkih vladara je sebe videla kao lidera Evrope, samo što su se promenile metode kojima se demonstrira to liderstvo. Nekada su to bili ratovi, danas je oružje - ekonomija.

I Angela Merkel i ceo nemaèki politièki  establišment izuzetno su svesni ne samo znaèaja koji Nemaèka ima za Evropu, veæ i znaèaja ujedinjene Evrope za Nemaèku. Padom granica i unutrašnjih carina moæna nemaèka privreda je dobila novi zamajac i ova zemlja je skoro neozleðena prošla kroz aktuelnu ekonomsku krizu.

Na nedavnom samitu evropskih lidera nije prošla nemaèka ideja o uvoðenju nadnacionalnih komesara koji bi kontrolisali fiskalnu disciplinu prezaduženih zemalja, na prvom mestu Grèke. Sa druge strane, uvodi se mehanizam koji bi omoguæio brze intervencije kada neka od zemalja èlanica upadne u ekonomsku krizu, a koji predviða rigoroznu kontrolu javne potrošnje.

 

Spoljnopolitièki kurs

 

U suštini, Nemaèka kao i svaka velika sila imperijalne tradicije i naèina razmišljanja, ne menja generalni kurs u spoljnoj politici sa promenama vlade ili samog ministra spoljnih poslova. Još se Kancelar ujedinitelj, Helmut Kol, vratio Bizmarkovim idejama rusko-nemaèkog savezništva, istina manje na politièkom ili vojnom planu, a više na ekonomskom. Dve decenije od pada Berlinskog zida ništa se nije promenilo kada je u pitanju nemaèki spoljnopolitièki kurs.

Intenzivni dijalog Berlina i istoènih prestonica, ne samo Moskve, jedan je od najvažnijih oslonaca sveukupne politike Evropske Unije. Nemaèka vlada je toga svesna, kao i svoje istorijske odgovornosti za sva zla koja su njeni prethodnici naneli tim narodima. Zar nije pre pola decenije poljsko rukovodstvo javno govorilo kako bi Poljska, da nije bilo nacistièkog masakra u Drugom svetskom ratu, danas imala 60 miliona stanovnika i tražilo shodno tome da u Evropskoj parlamentarnoj skupštini ova zemlja ima isti broj poslanika kao i Francuska, Britanija ili Italija?

To što je vlada Angele Merkel uzdrmana na unutarpolitièkom planu i što se govori o moguænosti vanrednih parlamentarnih izbora pošto je Ustavni sud neustavnim proglasio njen izborni zakon, ne znaèi da æe Berlin da menja spoljnopolitièki kurs. Saradnja sa Istokom je imperativ nemaèke privrede, jer su tržišta EU i SAD zasiæena i u recesiji, dok su ona Rusije i Kine u usponu.

Ni u prošlosti Nemaèka nije pokazivala tendenciju da evropsku politiku zanemari zbog unutrašnjih problema. Jednostavno, hiljadugodišnja orijentacija ka Evropi usadila se duboko u mentalitet nemaèke politièke elite. Jedino što bi neka druga vlast umesto trenutne vladajuæe koalicije mogla da izmeni pojedine detalje nemaèke spoljne i evropske politike, a nikako da napravi nagli zaokret kursa koji je postavljen još pre pada Berlinskog zida.

Zato bi svaka evropska vlada pametno uradila ako sagleda dugoroène nemaèke spoljnopolitièke ciljeve i pokuša da se, u skladu sa objektivnom snagom zemlje na èijem je èelu, uklopi u te planove. Posebno je za Nemaèku znaèajno oèuvanje ne samo politièkog i ekonomskog jedinstva Evropske unije, veæ i jaèanje fiskalnog jedinstva kojim bi se uskladila javna davanja i poreske stope. Takoðe je sigurno da Berlin neæe bez bobe odustati od zajednièke evropske valute, makar se evro-zona svela na samo nekoliko zemalja, ali onih sa stabilnom ekonomijom.

Jedna oblast od izuzetnog nemaèkog interesa je i Balkan i tu treba oèekivati veæu aktivnost Berlina u najbližoj buduænosti. Upravo na Balkanu se pokazuje da moderna Nemaèka i Rusija sebe više ne vide kao neprijatelje, veæ kao saveznike i saradnike. Niti Berlin želi u Jugoistoènoj Evropi da ugrozi ruske interese, niti je Moskva voljna da tu ugrozi nemaèke interese. Oni koji igraju na kartu nepostojeæeg rusko-nemaèkog antagonizma oèigledno da ne razumeju modernu politiku.

 

 

 

Saradnja sa Istokom je imperativ nemaèke privrede, jer su tržišta EU i SAD zasiæena i u recesiji, dok su ona Rusije i Kine u usponu.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane