Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Plja~ka

Pljaèka

 

Najbolji posao u Srbiji: podela tuðih para uz pomoæ korumpiranih direktora

 

Pranje para u Dunavu    

 

Veæ skoro pola veka Dunav osiguranje postoji na ovim prostorima,  i lider je, ali je poslovanje u plusu najèešæe obezbeðivano prevarama, kako klijenata, tako i same države Srbije. Sa druge strane, milionske sume su na volšeban naèin završavale na raèunima preduzeæa koja nemaju nikakve reference, osim što se "tale" sa direktorima Dunava.

 

M. Glamoèanin

 

 

Kompanija Dunav osiguranje a.d. je jedan od najveæih i najstarijih osiguravajuæih zavoda no ovim prostorima. Osnovana je 1963. godine, a od 2004. godine, njen uplaæeni novèani kapital iznosi 74.259.279,97 evra. U 2011. godini je Dunav ostvario ukupne poslovne prihode od 17.172.890.000 dinara. Pitanje je jedino koliko je od toga zaraðeno legalnim putem, a koliko prevarama.

   Krajem 2011. godine je Dunav napravio dogovor sa vladom Republike Srbije po kome država preuzima potraživanja kompanije od odreðenih državnih firmi u restruktuiranju.

 Na spisku od oko 100 firmi èija dugovanja je preuzela država nalazi se i odreðen broj onih koji su redovno izmirivali svoje obaveze, kao na primer: Mostogradnja, Tehnohemija, Internacional CG...

 Uplate ovih preduzeæa su preknjižena na primljene avanse u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dinara, a kasnije je deo tih uplata rasknjižen na nove fakture.

   Tako uzimajuæi pare i kada je to po zakonu i kada nije, Dunav je ostvario prihode koje je posle mogao da arèi kako se æefne rukovodstvu. Znaèajno su tako poveæani troškovi poslovanja koji za prva tri kvartala tekuæe godine iznose 6.696.994.000 dinara, što je poveæanje u visini od 174,23 odsto u odnosu na isti period 2008. godine. Rast troškova reklame i propagande je u odnosu na isti period 2008. u prva tri kvartala ove godine iznosio èak 381,63 odsto.

   Èesto se dešavalo da kompanija zakljuèi ugovore vredne i po više desetina miliona dinara sa preduzeæima koja su nedavno osnovana, nemaju zaposlene i imaju minimalni osnivaèki ulog. Tako je na primer Mikrofilm sistem registrovan za fotografske usluge sa upisanim kapitalom od 160.000 dinara, a samo za prvih devet meseci ove godine Dunav mu je za usluge mikrofilmovanja dokumentacije platio 24 miliona dinara. Pri tome, u finansijskom izveštaju Mikrofilma za 2011. njegova ukupna aktiva iznosila je 24 miliona dinara, a samo od Dunava je naplatio 69 miliona dinara.

   MFC Komerc je registrovan za raèunarsko programiranje sa novèanim kapitalom od 333 hiljada dinara, a za prvih devet meseci ove godine od Dunava je za usluge mikrofilmovanja naplatio 18 miliona dinara, dok je u celoj 2011. naplatio èak 81,5 miliona dinara. Firmi Žižgin je plaæeno 60 miliona dinara na ime organizacije putovanja delegacije Dunava u Brisel.

   Isti je sluèaj i sa firmama sa kojima kompanija zakljuèuje ugovore o promotivnim aktivnostima, a u pozadini stoje isplate provizije za poslove iz prodaje osiguranja (na primer Mix&Solo d.o.o. iz Beograda, Trio Xenic...)

   Korporativne obveznice se èesto daju firmama koje su u odreðenim finansijskim problemima ili su pred samom blokaadom, odnosno steèajem. Tako je Europolis 011 d.o.o. dobio ukupno 110 miliona dinara zajma, pri èemu je njegov osnivaèki kapital iznosio samo 500 evra?! MB Pelikan d.o.o. iz Niša, koji je u meðuvremenu otišao u steèaj, imao je upisani novèani kapital u visini od 39.750 dinara, a od Dunava je dobio pozajmicu vrednu 60.000.000 dinara. Milenium Grup iz Beograda je raspolagao osnivaèkim ulogom od 500 evra, ali je bez obzira na to od Dunava dobio pozajmicu od 35 miliona dinara... Najveæu pozajmicu je, meðutim, dobila Galenika, èak 320 miliona dinara,

   Dunav je za veæi broj komintenata dao garancije Dunav banci kako bi im ova odobrila kredite (tu su bila preduzeæa: Galenika, Valjaonica bakra, Zastava, Vitro grupa). Valjaonica bakra nije izmirila svoje obaveze prema banci, pa se Dunav banka namirila iz namenskog depozita Dunav osiguranja. Inaèe, provizije koju Dunav banka zaraèunava svojoj matiènoj kuæi Dunav osiguranju nekoliko puta su veæe od onih koje naplaæuju druge banke.

   Dunav osiguranje ima vozni park od èak 350 vozila, a samo u 2010. je za nabavku novih automobila plaæeno 90 miliona dinara. Znaèajna sredstva se ulažu i u razvoj informacionih sistema, ali i pored toga kompanija još nema centralizovani sistem koji bi zadovoljio moderne standarde. Tako je firmi Fadata u periodu od 31. jula 2009. do 29. februara 2012. plaæeno 287 hiljada evra za usluge održavanja licenciranog softvera za sistem koji je delimièno poèeo sa radom tek 1. februara 2012. Za prvih devet meseci ove godine Fadata je Dunavu fakturisala 119 miliona dinara, dok je u 2011. naplatila 58 miliona dinara.

   Pare se u Dunavu peru i preko stalnih, beskonaènih renoviranja odmarališta na Zlatiboru. U rekonstrukciju i nabavku opreme za to odmaralište Dunav je od 2011. uložio 220 miliona dinara iako je ono kao obnovljeno u rad pušteno u oktobru prethodne godine. Zakup odmarališta Dunav osiguranje fakturiše Dunav turistu u iznosu od jednog evra po kvadratnom metru. Posle toga Dunav osiguranje svom Dunav turistu daje novèane pozajmice da bi preživeo. U ovoj godini je ukupno dato 16,8 miliona dinara.

   Pošto je 2011. kompanija dobila sudski spor sa Avala filmom u vrednosti od 65 miliona dinara, ona odmah zakljuèuje ugovor sa Steco-m, preduzeæem koje je u vezi sa Avala filmom, pa preko fiktivnih ugovora o zakupu poslovnih prostorija Avala firmu vraæa novac dobijen po sudskoj presudi.

 

A 1.

 

Koliko fotelja za ovoliko direktora

 

   Bord direktora Dunav osiguranja èine: Milenka Jezdimiroviæ, generalni direktor, Rajko Tepavac, Milica Deviæ, Dejan Drljaèa, Vladimir Škrbiæ, Toma Bušetiæ i Siniša Eriæ.

   U nadzornom  odboru sede: Tatjana Matijaš, Nebojša Burgiæ, Zoran Debeljkoviæ, Milorad Ivaniševiæ, Marko Æulibrk, Stanimirak Mijailoviæ, Goran Maèkiæ, Danica Radosavljeviæ

  

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane