Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Mafija

Mafija

 

Advokatska kancelarija za specijalne operacije-sa državom i protiv nje

 

Konsiljeri svake vlasti

 

Jedna privatna advokatska kancelarija iz Beograda, ortačko društvo Janković, Popović, Mitić, stalno se pojavljuje u sudskim postupcima, i to istovremeno zastupajući obe strane - i tajkune i državu koja se protiv njih, navodno, bori. Milioni evra se preko ove kancelarije odlivaju iz državnog budžeta u privatne džepove pod maskom „konsultantskih" usluga, uprkos činjenici da i u samoj administraciji ima više nego dovoljno stručnih kadrova kojima je posao ono što Janković, Popović, Mitić rade za debele honorare, ali je na ovaj način pranje para jednostavnije i sigurnije, kako se vidi i iz slučaja Večernjih novosti.

 

Igor Milanović

 

Sprega između političara na vlasti i tajkuna dubokih džepova je nešto bez čega današnja Srbija ne može da se zamisli. Retki su, međutim, slučajevi u kojima je moguće nedvosmisleno dokazati direktne kontakte između predstavnika ove dve pomenute grupe, najčešće se sve odvija preko oprobanih posrednika od poverenja.

Prvu grupu tih posrednika svakako čine takozvane konsultantske agencije koje država angažuje kada god treba da se muva ispod žita. Drugu, do sada od očiju javnosti skrivenu grupu čine advokati koji po zakonu moraju da čuvaju tajne svog klijenta, pa su tako idealni za posredovanje u muljanju. Desi se, međutim, ponekad, da neki od advokata žele i da progovore, makar anonimno.

Ortačko advokatsko društvo Janković, Popović, Mitić (JPM) iz Beograda postoji još od početka devedesetih godina prošlog veka. Dok su ortačko društvo činili samo osnivači (magistar Nikola Janković, advokat Nenad Popović i advokat Miloš Mitić) kancelarija im se nalazila u Trnskoj uluci u Beogradu (vlasništvo babe jednog od njih trojice), nedaleko od Kalenića pijace. Još tada su ortaci shvatili da je zastupanje domaćih i stranih tajkuna prihodovnije od zastupanja običnih građana, pa se ubrzo među njihovim inostranim partnerima našla i advokatska kancelarija Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati (CHSH) iz Beča, na adresi Parking Str. 2.

Još od samog početka rada JPM se trudio da nađe partnere upravo u Austriji, a kasnije će se pokazati da je to bilo iz razloga što su austrijski zakoni u to vreme bili veoma liberalni i omogućavali pranje para bez obzira što je ta zemlja u Evropskoj uniji. O ulozi advokatske kancelarije JPM iz Beograda u pranju i iznošenju para iz Srbije, kao i u mućkama oko kupovine akcija Večernjih Novosti, u svojoj ispovesti dostavljenoj srpskim medijima Stanko Subotić Cane tvrdi sledeće:

"...Sve poslove oko pranja i skrivanja para, izbegavanja plaćanja poreza kako u Srbiji, tako i Austriji, ili drugim državama radili su po nalogu Milana Beka timovi advokata i advokatskih kancelarija iz Beograda, Salcburga, Beča, Kipra, Paname, Devičanskih Ostrva, Sejšela, itd. Među njima najvažniju ulogu imala je kancelarija Janković, Popović i Mitić, iz Beograda, tada na adresi, Čarli Čaplina 37.

U toj kancelariji ključne osobe za sve nezakonite radnje Beka bili su advokati Nenad Popović i Suzana Stefanović. I dok je Stefanovićeva obavljala tehničko-administrativne poslove u Srbiji, advokat Nenad Popović je bio ključna osoba u svim Bekovim privatizacijama, pa tako i privatizaciji Večernjih Novosti. Logistiku izbegavanja poreza i pranja para u Austriji radilo je nekoliko advokatskih kancelarija, a najvažniji su bili Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati (CHSH) iz Beča, na adresi Parkring Str. 2, a odgovorna osobe iz te kancelarije bile su dr Albert Birkner i Pia Muhrer".

Nije neobično da advokati zastupaju tajkune - prestupnike, na kraju to im i jeste posao, ali je veoma neobično da isti advokati u isto vreme savetuju i državu koja se, navodno, bori protiv tih tajkuna! Srpska skupština je 29. decembra 2012. donela zakon kojim država na sebe preuzima izdavanje garancija za Srbijagas koji treba od Credit Suisse International i Deutsche Bank London Branch da dobije kredit u visini od 160 miliona evra.

Srpsku stranu u ovim pregovorima zastupaju Jelena Gazivoda i Nikola Đorđević, mlađi partneri u advokatskom ortačkom društvu JPM. Istog dana kada je u ime države preuzela garancije za kredit Srbijagasu, skupština je izglasala i Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine, koji je nastao na ruševinama nekadašnjeg Fonda za razvoj Vojvodine i Razvojne banke Vojvodine koji su se fuzionisali samo godinu dana ranije.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin je odmah posle glasanja obelodanio da Fond raspolaže osnovnim kapitalom od 18 milijardi dinara. Savetodavnu ulogu kod Ministarstva finansija i ekonomije oko primene ovog zakona na sebe su preuzeli advokati Nenad Popović, Jelena Gazivoda, Aleksandar Hadžić i Nikola Đorđević, svi članovi advokatskog ortačkog društva Janković, Popović, Mitić.

Prosto je neverovatno da jedno ministarstvo inicira donošenje nekog zakona, a zatim angažuje privatnu advokatsku kancelariju da mu taj isti zakon i protumači!?

Najveću štetu Srbiji partneri iz JPM-a naneli su u slučaju Agrobanke. Advokat Nenad Popović na čelu tima koji su činili još neizbežni Jelena Gazivoda, Aleksandar Hadžić i Nikola Đorđević podržani još advokatom Urošem Markovićem savetovao je Ministarstvo finansija i ekonomije prilikom donošenja zakona o transformaciji Agrobanke u Novu Agrobanku, kada su na cedilu ostavljeni poverioci i akcionari likvidirane Agrobanke, da bi njena imovina na kraju bila pripojena Poštanskoj štedionici u državnom vlasništvu. Cela ova akcija je do sada budžet Srbije koštala preko 200 miliona evra, a JPM se hvali kako je ovom otimačinom u stvari spašena stabilnost srpskog bankarskog sistema.

Da bi muljanje državnih para putem "privatizacionih tendera" moglo besprekorno da se odvija, kao i da se novac poreskih obveznika bez problema prebacuje na privatne bankovne račune, potrebno je nekoliko posrednika. Kako to funkcioniše vidi se iz primera do dana današnjeg neuspele privatizacije JAT-a na koju je već potrošeno pola miliona evra, a da se uopšte ništa nije uradilo.

Ovdašnja agencija Dilojt i Tuš, koja osim imena nema ništa drugo zajedničko sa istoimenom, svetski poznatom kompanijom, poznat je svima po prvorazrednim vezama u srpskom političkom establišmentu. Za njegov rad vezivan je i "veliki brat" srpske privatizacije Danko Đunić, sa kojim je u neraskidivom finansijskom braku do skora bio Aleksandar Vlahović.

Gotovo da ne postoji srpski političar iz sfere finansija, ekonomije, privrede ili nečeg bliskog koji se bar jednom nije pojavio na platnom spisku Dilojta, tako da nikako ne iznenađuje dodeljivanje državnog posla teškog 100 miliona dinara baš ovoj kompaniji. Na tenderu za savetnika u transformaciji JAT ervejza i pronalaženju strateškog ino-partnera za novo preduzeće pobedila je svojevremeno konsultantska kuća Dilojt.

Ponude ostala dva učesnika, Prajs Voterhaus Kupersa i Bejn end kompany odbijene su kao neispravne. Na nameštanje poslova prijateljskim firmama već oguglalom auditorijumu ova vest bi, verovatno, prošla nezapaženo u moru sličnih režiranih tendera, da Dilojt nije odmah objavio sa kim će da radi na projektu prebacivanja JAT-ove imovine u privatne džepove. Između ostalih pominje se i ortačko-advokatsko društvo Janković, Popović i Mitić iz Beograda. Srpska vlada je Dilojtu odmah uplatila pola miliona evra za konsultanske usluge i to nevezano za uspešnost transformacije i privatizacije nacionalnog avio-prevoznika.

 U slučaju uspeha biće uplaćeno još toliko. Plan koji su stručnjaci iz JPM-a izradili za transformaciju i privatizaciju JAT-a identičan je onome primenjenom u slučaju Agrobanke. Naime, treba da se prvo osnuje posebno preduzeće "Novi JAT" na koje će biti preneta zdrava potraživanja i imovina sadašnjeg JAT-a kome će, zauzvrat, ostati samo dugovi i nenaplativa potraživanja. I JAT je, kao i stara Agrobanka, akcionarsko društvo, tako da bi planom advokata iz kancelarije Janković, Popović, Mitić, mali akcionari ostali praznih šaka, što bi dokrajčilo ionako poljuljanu Beogradsku berzu koja već sada ima dnevni promet manji od prosečne beogradske pijace.

Bez obzira na štetu, JPM je preko Dilojta već naplatio svoje usluge, a zbog rastegljivo formulisanog ugovora sa državom i drugih pola miliona evra biće transferisano čak i u slučaju da domaći avioprevoznik bude prodat direktnom pogodbom srpske vlade sa nekim stranim investitorom. Malo je verovatno da će svih milion evra završiti samo na računima Đunića i ortaka iz JPM-a, zaobilazeći političare zaslužne za ovo nameštanje. Da su saradnici JPM-a zaista duboko infiltrirani u srpskoj vlasti, vidi se i iz sastava zvanične državne delegacije koja je 30. marta 2012. u Milanu učestvovala na srpsko-italijanskom ekonomskom samitu.

Pored raznih državnih funkcionera o trošku poreskih obveznika Srbije na pomenuti sastanak je otputovao i Vladimir Bojanović, još jedan mlađi partner privatnog advokatskog ortačkog društva Janković, Popović, Mitić. Kako je moguće da se državne pare troše na finansiranje privatnih advokatskih kancelarija (pored svih pravnika koji su na stalnoj službi u republičkoj administraciji) i to bez raspisivanje bilo kakvog tendera?

Očigledno je da se članovi kancelarije Janković, Popović, Mitić preporučuju vlastima svojim ranijim uslugama, tako da nije potrebno raspisivanje tendera. U krajnjem slučaju angažovanje ide preko konsultantskih kuća koje pobeđuju na nameštenim tenderima, a složna bratija iz vlasti, konsultantskih kuća i advokatskog ortačkog društva lako podeli plen ugrabljen iz državne kase.

 

A 1.

 

Fino, bogami...Srpska salata, američka plata

 

 

Advokatsko ortačko društvo Janković, Popović, Mitić iz beogradske ulice Vladimira Popovića, čini preko 40 saradnika podeljenih u četiri grupe. Na vrhu su stariji partneri i osnivač i Nikola Janković (rođen 1960, advokat od 1987.), Nenad Popović (rođen 1961, advokat od 1990.) i Miloš Mitić (rođen 1963, advokat od 1989.). Mlađi partneri su: Zorica Alavantić, Vladimir Bojanović, Nikola Đorđević, Jelena Gazivoda, Aleksandra Hadžić, Marko Jovković, Uroš Marković, Đorđe Novčić, Jelena Stanković, Milica Subotić, Nedeljka Šorak i Zoran Teodosijević. Tu su još i takozvani stariji advokati i mlađi advokati, kao i pripravnici. Plata iznosi najmanje 2.000 evra, uz učešće u čistoj dobiti i plaćene troškove.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane