Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Izbeglice u mraku

 

Izbeglice u mraku

 

Izbeglice i raseljena lica koji su se ponadali da će u Srbiji naći sigurno utočište u beogradskom Pionirskom gradu su spoznali da nikome u ovoj zemlji ne trebaju i da niko o njima neće da vodi računa. Kao da to nisu ljudi, isti narod, već uljezi kojih se treba što pre rešiti.

 

M. Glamočanin

 

Pionirski grad u Beogradu je nekada bilo mesto gde su odlazila deca školskog uzrasta na igru i zabavu. Onda su došla neka nesrećnija vremena i umesto dece počeli su da se smenjuju izbeglice iz cele nekadašnje Jugoslavije. Jedni su ostajali duže, drugi kraće. Neki su i  danas tamo, bez izgleda da se uskoro isele na neko bolje mesto.

  Grupa izbeglica i raseljenih lica koja svoje tmurne dane sada provodi u Pionirskom gradu ima jednu muku više od prethodnih generacija - nemaju više električnu energiju.

  Izbeglice bi trebao da zbrine Komesarijat za izbeglice i migracije (nekadašnji Komesarijat za izbeglice i raseljena lica), na čijem čelu je Vladimir Cucić. Izgleda da su birokrate svoju dužnost shvatile tako da unesrećenima koji su se sjatili u Srbiju treba dati nekakav krov nad glavom, posećivati ih o najvećim praznicima i deliti po mogućnosti neke paketiće - i što je moguće pre ih sve zaboraviti i prepustiti njihovoj sudbini.

  Samo tako je moguće objasniti milionske dugove za struju koji su se godinama gomilali, bez da je bilo ko iz Komesarijata i pomislio da iste izmiri. Zakupac prostora u Pionirskom gradu je, naime, Komesarijat, a ne same izbeglice koje su tamo smeštene.

  Pošto godinama niko nije plaćao struju Elektrodistribucija ju je isključila negde sredinom maja meseca ove godine. Birokratama u Komesarijatu ovo ostavlja ravnodušnim - oni imaju struju i u kancelarijama i u svojim domovima. Elektrodistribucija traži da se plate računi za isporučenu električnu energiju koji su dosegli astronomske sume, jer se Pionirskom gradu struja isporučuje po industrijskoj tarifi. Sadašnje izbeglice smeštene u ovom centru nemaju ni mogućnosti da toliko para nađu, niti smatraju da je fer da oni plate struju koju su godinama drugi trošili. Jer, u Pionirskom gradu postoji samo jedno brojilo i nikada niko nije znao ko koliko struje troši i koliko duguje.

  Komesarijat se nije potrudio ni tu da zavede red. Izgleda da te ljude zaista uopšte više nije briga kako žive oni koji su se ponadali da će u Srbiji naći sigurno utočište.

  Izbeglice i raseljena lica, među kojima ima i puno dece, jedine su žrtve ovog birokratskog preganjanja između dve državne institucije: Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije sa jedne strane i vladinog Komesarijata za izbeglice i migracije sa druge strane. Izgleda da izbeglice zaista više nikome ne trebaju i da bi svi hteli što pre da ih zaborave.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane