Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kultura

Narodno pozorište u Beogradu, treba da vodi Andrej Nosov, čovek iz depeša američkih ambasadora na sajtu Vikiliksa

Koga Nosov vuče za nos?

Vlada Republike Srbije već mesecima ignoriše odluku Upravnog odbora Narodnog pozorišta da na čelo te kuće postavi reditelja Božidara Đurovića, sa čijom odlukom se, kažu upućeni, složio čak i servilni ministar Ivan Tasovac. Umesto toga, "viša sila" gura na to mesto Andreja Nosova, čoveka koji je "dokazan" u nevladinom sektoru i plaćeničkim evroatlanskim medijima. Od devet drugih kandidata, nijedan nije dorastao vladajućoj kliki na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jer ni nakon šest meseci od konkursa - Narodno pozorište još tumara po mraku

Piše: Nađa Andrejević Keleri

Od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast, mnoge javne ustanove su godinama u VD stanju. Tako je i u Narodnom pozorištu u Beogradu, na čijem je čelu punih dve i po godine dirigent Dejan Savić. Da li to znači da u Srbiji nema obrazovanih i sposobnih ljudi za direktorska mesta, osim politički podobnih, ili pak nepodobnih, ili je u pitanju „viša sila".

Narodno pozorište u čijem su sastavu tri ansambla: Drama, Balet i Opera, prepušteno je zaboravu, i to ni manje ni više već od strane Vlade Srbije. Naime, Vlada Republike Srbije već mesecima ignoriše odluku UO Narodnog pozorišta da na čelo te kuće postavi reditelja Božidara Đurovića, sa čime se složio i ministar Tasovac!

Zbog čega je to tako - kad Zakon o kulturi čl. 37 kaže da VD direktora može obavljati dužnost najduže do godinu dana!? Zbog čega je Narodno pozorište već dve i po godine u VD stanju? Podsetimo se zato šta je tome prethodilo...

Naime, na prvom konkursu Narodnog pozorišta za direktora, poništena je kandidatura Dejana Savića iako je bio jedini kandidat!

Reditelj Jug Radivojević se na vreme povukao, svojevoljno ili dojavom "odozgo". Sve je ostalo pod velom je tajne, ali je očigledno da je Zakon prekršen, i to namerno!

Drugi konkurs je propao, jer je bilo pritisaka na predsednika UO Radoslava-Laleta Pavlovića, koji je podneo ostavku, a i na članove UO.

Posle dva neuspešna konkursa, usledio je treći na kojem je za mesto direktora konkurisalo čak devet kandidata: Dejan Savić - dirigent, Božidar Đurović - reditelj, Svetozar Cvetković -glumac, Ivana Vujić -reditelj, Predrag Kolarević -glumac, Predrag Miletić - glumac, Đorđe Pavlović - dirigent i Maja Rajinčić - pijanista. Da li je moguće da od ovih devet kandidata nijedan nije dorastao vladajućoj kliki na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kad ni nakon šest meseci od konkursa - Narodno pozorište tumara po mraku?

Kome to ide u prilog? Ansamblu Narodnog pozorišta svakako ne, ali ko je imao prilike da pogleda depeše američkih ambasadora iz „Vikiliksove" arhive, shvatiće da je Srbija toiliko podjarmljena, da se ni za šta ne pitamo, pa čak ni za direktorsko mesto najuglednijeg srpskog pozorišta.

Zato je besmisleno pitanje-da li je moguće da Srbija nema adekvatnog čoveka iz kulture koji može da stane na čelo Narodnog pozorišta, institucije od nacionalnog značaja. Naravno da ima, ali su Vučićevom režimu i njegovim američkim nalogodavcima nepodobni!

A, sve je počelo tako što je Upravni odbor Narodnog pozorišta izglasao za novog direktora reditelja Božidara Đurovića i to dostavio ministru kulture Ivanu Tasovcu u skladu sa Zakonom o kulturi. Ministar Ivan Tasovac se složio sa tim izborom i tu odluku dostavio Vladi Republike Srbije. Predlog UO koji je prihvatio ministar i prosledio Vladi, čeka naimenovanje više od pet meseci. Vučić hoće Nosova! Nosova hoće i Zapad i takozvani nevladin sektor.

Najveća ustanova kulture od nacionalnog značaja je u beznađu. Ona više nije ni u VD stanju, jer to stanje je isteklo 14. oktobra prošle godine! Ko danas upravlja Narodnim pozorištem i po kom principu i sa čijom saglasnošću je pred kraj sezone, zaposleno šest ljudi?

Dejan Savić je imalo odličnu saradnju sa UO, sve do trenutka teme konkursa. Nakon izbora Božidara Đurovića od strane UO, krenuli su orkestrirani napadi na članove UO, sukob interesa, lična omalovažavanja, vređanja...

Kao u dobro režiranoj predstavi, hajku vode neki sindikalci koji štite svoje lične interese ( zaposleni su im članovi porodice, raspoređeni su na radna mesta za koja nemaju adekvatnu stručnu spremu, dobili su veće plate, a neki ne moraju ništa ni da rade za tu platu)...

U takvoj situaciji sve je "privremeno, uvek je kriv "neko drugi", a sve bi bilo drugačije da nije to ipak samo VD stanje".

VD stanje je pokriće za razna gostovanja po sistemu "ja tebi ti meni", vrti se neki novac a umetnost i kvalitet te umetnosti je u drugom planu? Sednica UO Narodnog pozorišta održana je krajem sezone. Na njoj nije prisustvovao Dejan Savić jer je kako saznajemo bio na turneji po Bugarskoj i Rusiji.

Zbog čega se ignoriše Odluka UO o izboru Upravnika, koju je prihvatilo Ministarstvo kulture i prosledilo Vladi? Kome to odgovara da taj predlog ne stigne na Kadrovsku komisiju Vlade!?

Po kom kriterijumu ste popunili šest radnih mesta koja su Vam odobrena? Poseban skandal je kako saznajemo - zaposlenje Nevene Pavlović u Operi, koja je bez ikakve umetničke karijere, potpuno nepotrebne ansamblu Opere NP, kao i zaposlenje Nade Macanković u Drami? O neisplaćenim honorarima, štrajku Baleta, zapošljavanju bez ikakvog kriterijuma - po političko prijateljskoj liniji - da i ne govorimo!

Ovo su samo neka od pitanja koja smo dostavili dirigentu Dejanu Saviću, a koja su ostala bez odgovora. Nisu više mete nezavisne scene i male grupe alternativnih umetnika poput „Reks" na Dorćolu, „Centra za kulturnu dekontaminaciju" i dr. koji se stalno bave politikom i to vrlo ciljano. Oni više nisu zanimljivi. Krenulo se na institucije kulture: „Narodno pozorište", „Sterijino pozorje", „JDP", „Terazije", „BDP"...

A 1. Nosov njuškao i za američke službe

Uskoro će Narodno pozorište u Beogradu da vodi čovek koga su izvukli iz nekakvog „Udruženja pravnika za građanska prava", poslali ga da studira na Akademiji glumu i režiju. Njegovo ime se nalazi u brojnim depešama Američke ambasade koje je Vikiliks objavio.

Glavni cilj im je da dokažu da pozorišta ne mogu da opstanu i da mi ne možemo da imamo Operu i Balet, da je naša Filharmonija grozna, da država ne može da otkupi ni jednu sliku od slikara, da svi umetnici gladuju. Da je jedan od korifeja kulturne revolucije Petog oktobra, nesrećni glumac iz Narodnog pozorišta Ljubivoje Tadić, mogao da izgori zajedno sa svojom sestrom i porodicom zato što nije mogao da plati struju. To je stanje svih naših umetnika.

Za Andreja Nosova i njemu slične a „podobne" uvek će biti mesta. A, kako i ne bi, kada su njegove prepiske u Vikiliksovim tajnim depešama izgledale ovako: "...Tema: Srbija u predvečerje proglašenja nezavisnosti Kosova. Poreklo: Ambasada u Beogradu. Vreme slanja telegrama: 14. 02. 2008. u 6.15. Prvi put objavljeno u petak, 26.08. 2011: NVO zabrinute. Predsednik NVO Inicijativa mladih za ljudska prava Andreje Nosov rekao je službeniku političkog odeljenja ambasade, 13. februara, da se NVO koje se bave ljudskim pravima 'užurbano sastaju' kako bi isplanirale opcije za postkosovski period.

Tema: Civilno društvo u Srbiji u strahu od nasilja. Nesigurno političko okruženje. Poreklo: Ambasada u Zagrebu. Vreme slanja telegrama: 3. Mart 2008. : Andrej Nosov je okrivio Vladu Srbije za nasilje 21. 02. i za održavanje političke nesigurnosti...".

Glosa

Glavni cilj im je da dokažu da pozorišta ne mogu da opstanu. Da mi nemamo Operu i Balet, da je naša Filharmonija grozna, da država ne može da otkupi ni jednu sliku od slikara, da svi umetnici gladuju.

Glosa

Poseban skandal je zaposlenje Nevene Pavlović u Operi, koja nema nikakvu umetničku karijeru, kao i zaposlenje Nade Macanković u Drami - kojoj je Danica Drašković tetka.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane