Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

EPS: zbog preskupih i nenamenskih kredita, građani će platiti takođe preskupo uvođenje tri miliona novih brojila

Ubijanje građana elektro-šokovima

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović treba da bude uskoro smenjen, a smenjuje ga, navodno, Nikola Petrović, direktor Elektro mreže Srbije i kum predsednika Vlade Srbije. Šta je prava istina u vezi sa tim, govori i činjenica da se EPS sprema da uzme kredit za tri miliona električnih brojila kod komercijalnih banaka, a novac će, umesto za tu namenu, prebaciti na račun Vučićevog suludog projekta "Beograd na vodi".

V. Stanić

Istražujući šta stoji iza ove priče, novinar Magazina Tabloid se obratio sagovornicima iz vrha Srpske napredne stranke, koji kažu, da od ovakve smene nema ništa: "...Ma kakvi...Aleksandar Vučić ga kao pljuje po medijima, ali mu funkciju ne diraju. Neće ga Nikola smeniti, jer je on Nikolina isturena ruka...".

Suprotno njihovim tvrdnjama, po Ministarstvu energetike kruže priče da je Vučić veoma ljut na Obradovića što je radio prevare samo za sebe, bez da u njih uključi prijatelje iz vrha SNS-a. Priča se da je predsednik Vlade toliko ljut, da Obradović na funkciji direktora EPS neće dočekati kraj januara.

Izvori Tabloida u EPS-u imaju sasvim treću priču, oni kažu da Obradović sada sigurno neće biti smenjen, jer mora da obavi zadatak sa nabavkom brojila. Naš sagovornik iz EPS-a, koji kaže da će aktuelna vlada nedostatak novca u budžetu pokušati da nadoknadi kreditima koje će podići EPS za nabavku brojila:

"...Obradović je vrlo bitan, jer on zna kako da iskoristi kreditne sposobnosti preduzeća na čijem je čelu. Vlast nema novca za projekat 'Beograd na vodi', niti šeik planira da iz džepa izvadi 150 miliona evra i investira ih u Srbiju". Prema njegovim rečima, priprema se scenario po kome će biti raspisan tender za nabavku brojila. EPS će založiti imovinu, podići će kredite od komercijalnih banaka, brojila neće biti kupljena, a novac će biti preusmeren za projekat "Beograd na vodi".

Kasnije će se brojila ipak nabavljati, ali u etapama, i biće plaćana novcem od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Tabloidov izvor takođe smatra da je bitno javnosti saopštiti sledeće podatke iz kojih se jasno vidi da s spremaju mahinacije sa brojilima...

Ovo je pregled činjeničnog stanja i informacija vezanih za nabavku brojila u EPS-u.

1. Tender EPS-a za nabavku sistema za daljinsko očitavanje brojila je dodeljen ATOS-u, odlukom od 29. jula. Rokovi isporuke su dve godine, što znači da realizacija tog tendera neće doneti popravku trenutnog nedostatka brojila. Vrlo indikativno, prvo se kupuje softver za ogroman novac,bez da je testiran na novim brojilima i opremi, što je krajnje sumnjivo.

2. Direktor EPS-a je izdao naredbu od 14. jula 2015. godine, kojom se obustavljaju sve javne nabavke brojila, bez obzira na trenutni status u kome se nabavka nalazi. Ta naredba ima za posledicu povećanje nestašice brojila sa ciljem da se opravdaju radikalne mere i izuzeci u nabavci kada dođe vreme za to.

3. Vlada Srbije i Skupština su po hitnom postupku usvojile izmene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 12. avgusta, 2015. godine. Izmene su usmerene na smanjenje kontrole i ograničenja za naručioca da sprovodi nabavke.

4. Predsednik Republičke komisije za zaštitu prava potrošača je podneo ostavku. Biraju se nova dva člana.

5. Direktor EPS-a je tražio od Odbora za finansije Skupštine Srbije sastanak radi upodobljavanja propisa za javnu nabavku.

6. Postoje indicije da se EPS zadužuje kod domaćih banaka, a da namerava da refinansira skupe kredite kod domaćih banaka sa kreditom EBRD od 200 miliona evra. Indicije su da je taj kredit odobrila Vlada.

7. Postoje indicije da EPS vrši pripreme da raspiše jedan tender za zamenu svih brojila u Srbiji (tri miliona komada) i da taj posao bude dostupan samo strancima po finansijskom kvalifikacionom kriterijumu. Ovaj tender bi se finansirao iz sredstava opisanih u tački 6.

8. Opisane namere su štetne. Ispravan put je javno-privatno partnerstvo EPS-a i domaćih i stranih preduzeća na čitanju brojila, dostavi očitanih podataka i održavanju mernih mesta po cenama koje je odredila Agencija za energetiku i koje danas plaća svaki potrošač. Time se zamena brojila finansira iz redovnih mesečnih računa bez zaduživanja i upropašćavanja EPS-a sa skupim kreditima.

Sve je dostavljeno Savetu za borbu protiv korupcije . Oni su ovo trebali da istraže. Ali...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane