Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Kako je očerupano i saobraćajno preduzeće

Ko su lastavice u Lasti?

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je nedavno javnosti izveštaj o brojnim nepravilnostima u poslovanju Saobraćajnog preduzeća „Lasta". Podsetimo, „Magazin Tabloid" je u više navrata ukazivao na pitanje da li ostajemo bez „Laste", koje su u svojim pismima postavljali brojni zaposleni i zabrinuti građani.

Mersiha Hadžić

Prema izveštaju DRI, „Lastu" je tokom 2015. uz otpremnine napustilo 640 zaposlenih za koje se utvrdilo da su „višak", a na njihova radna mesta je posle manje od tri meseca primljeno 310 novih radnika. „Preduzeće je kao jedini kriterijum koristilo princip dobrovoljnosti i na ime otpremnina isplatilo iznos od 386,6 miliona dinara", navode revizori. Inače, u obaveštenju koje je uprava "Laste" sredinom prošle godine uputila svojim zaposlenima u vidu Odluke o sprovođenju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije, navode da je ovo preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji, da je tehnička ispravnost vozila veoma niska,jer ne postoji novac koji bi se izdvajao za nabavku rezervnih delova. Takođe, nabavka novih vozila je u ovom trenutku nemoguća zbog potpisanog reprograma sa bankama i lizing-kućama koje ne dozvoljavaju novo zaduživanje. Niska tehnička ispravnost i nemogućnost nabavke novih vozila utiču na neodržavanje ugovorenog prevoza i linija kojima SP "Lasta" Beograd saobraća, što dodatno utiče na pad prihoda.DRI navodi i da su novi ljudi zaposleni bez saglasnosti Vlade Srbije, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Uredbom o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno angažovanje korisnika javnih sredstava.

U slučaju istinitosti ovih navoda Državne revizorske institucije odgovornost za postupanje mimo zakona snosilo bi rukovodstvo ove saobraćajne kompanije, a pre svega izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove. Odnedavno se na tom mestu nalazi gospođa Jasenka Rašajski iz Vršca. Podsetimo, gospođa Jasenka Rašajski supruga je Ljubomira Ilkića, bivšeg visokog funkcionera SPS-JUL i potpredsednika Holdinga SIMPO koji je uhapšen 2014. zbog osnovane sumnje da je raznim zloupotrebama oštetio tu kompaniju i Budžet Republike za oko 300 miliona dinara, zbog čega mu je javno tužilaštvo odredilo meru zadržavanja - pritvor, koji je Ilkić u trajanju od 45 dana izdržao u Opštinskom zatvoru u Prokuplju, da bi zatim bio pušten da se u krivičnom postupku dalje brani sa slobode. Ilkićevo ime vezuje se i za privatizaciju vršačkog distributera gasa i vode, Komunalnog preduzeća „Drugi oktobar" u Vršcu, kojim je doskora upravljao SPS.

Izvršna direktorka Jasenka Rašajski - Ilkić je pre napuštanja Vršca i zaposlenja u „Lasti" u Beogradu radila kao direktor pravne službe Sportskog i poslovnog centra „Milenijum" AD u Vršcu, koje je sada na budžetu te opštine. Iako je prema navodima zaposlenih Centra Milenijum koje „Tabloid" poseduje, gospođa Jasenka Rašajski - Ilkić u vreme obavljanja odgovornih dužnosti u toj kompaniji imala falsifikovanu diplomu Pravnog fakulteta u Beogradu, o čemu je obavešteno Ministarstvo pravde, zapravo je zvanično bila student Više vaspitačke škole u Vršcu.

O brojnim nepravilnostima u SPC „Milenijum" Vršac kao što su lično prisvajanje kompanijskih lap-topova i mobilnih telefona, neopravdani poslovni ručkovi koje plaća kompanija, neopravdana službena putovanja i drugim vidovima samovoljnog i bahatog ponašanja, savesni zaposleni redovno su pismeno obaveštavali gospodina Miodraga Babića, tadašnjeg predsednika Koncerna „Hemofarm", koja je u to vreme bila najveći akcionar „Milenijuma". Međutim, gospodin Babić očito nije mogao mnogo toga da uradi budući da je SPC „Milenijumom" tada rukovodio bivši načelnik OUP Vršac, Jovica Zarkula, jedan od vodećih kadrova SPS, kasniji predsednik SO Vršac, a danas kao istaknuti kadar Srpske napredne stranke (SNS) - predsednik Skupštine Grada Vršca.

Gospodin Jovica Zarkula nedavno je bio predmet komentara na društvenim mrežama zbog pisanja medija u vezi sa glasanjem u opštini Vršac kada su aktivisti SNS na ponovljenom glasanju za predsednika republike u selu Uljma navodno delili prasiće sa Zarkuline farme svinja „Pigfarm" u zamenu za „glas za Vučića", što nije dokazano. Zarkuli bivši koalicioni partneri iz DS u medijima stavljaju na teret navodni kredit od države u iznosu od 9 miliona evra za tu farmu, čiji je brend „Meso Meso". „Magazin Tabloid" je došao u posed veoma detaljnog pisma u kome se nabrajaju finansijske mahinacije i nezakonite radnje u Milenijumu, a koje tadašnja šefica pravne službe Centra Milenijum i prva uzbunjivačica Jelena Bešlin(sada Jelena Patrić, supruga uglednog vršačkog advokata Bojana Patrića, inače nedavnog doseljenika u Vršac iz sela Istoka, AP Kosovo i Metohija) upućuje Miodragu Babiću: „Sve navedeno predstavlja samo mali deo onoga što se dešava u Centru Milenijum. Najniže ljudske i moralne pobude koje se u preduzeću dešavaju nisam pominjala iz razloga što takve stvari čak ni papir ne može da izdrži, a u koje sam se lično uverila, i koje su mi potvrdile moje koleginice Nada Pavičić i Vidosava Sekulić (tada rukovodioci finansija i sekretarijata u Centru Milenijum), a koje se tiču lične veze Jasenke Rašajski i Jovice Zarkule.

Kako mi je objašnjeno, moja obaveza bila je da uklonim tragove pijanstva koji su nastajali nakon povratka rukovodilaca sa službenog puta, u vreme koje je prelazilo i 20h. I nisu se samo tada održavale pijanke, već i tokom radnog vremena posle kojeg su ostajale prazne flaše i ostaci hrane, kao i velika količina duvanskog dima odnosno miris alkohola. Čest slučaj je bio da Vojkan Marić (tadašnji pomoćnik predsednika Hemofarma, zatim, gradski menadžer Vršca, i nakon privatizacije te kompanije generalni direktor HENKEL Kruševac, a sada na dužnosti direktora srpskog ogranka američke kompanije MOLSON KOORS, vlasnika Apatinske pivare i Nikšićke pivare u Srbiji) dođe oko 12 h u Centar Milenijum da bi se tada otpočelo sa nedoličnim ponašanjem. U takvim situacijama ja sam morala da se sklanjam i da satima boravim u ženskom WC. Vojkanu Mariću nisam htela da dam moj privatni broj telefona, a na insistiranje Jasenke Rašajski da učinim navedeno, bila sam prinuđena čak da zapretim da ću obavestiti oca. Takođe, sigurna sam, i to tvrdim, da je Vašoj supruzi (gospođa Babić bila je direktor Fondacije Hemofarm) podmetnut Ugovor o donatorstvu u kome je suma donacije 196.000 dinara ( tada iznos od oko 3.500 eur) kojim Hemofarm Koncern vraća isplaćeni novac za autoprevoznike koji su izvršili prevoz za Demokratski centar (tada stranka Dragoljuba Mićunovića). Prava suma je dosta manja, a fakture su fotokopiranjem duplirane!"

Pre samo šest meseci, krajem novembra prošle godine (21.11.2016.), grupa od oko pedeset ogorčenih radnika „Laste" iz Obrenovca, Loznice, Kragujevca, obratila se medijima saopštenjem za javnost. U tom saopštenju tvrdi se da je „Lasti" nanet udarac od koga se neće oporaviti. U pitanju je gubitak posla vrednog 785 miliona dinara, ili 6,5 miliona evra. Tvrdi se dalje da je privatizacija nameštena, da se primaju lica bez odgovarajućih kvalifikacija, da su primane naprimer medicinske sestre a otpuštani saobraćajni inžinjeri, automehaničari i vozači. Tvrdi se da rukovodstvo organizuje nameštene nabavke u kojima se delovi za autobuse kupuju po tri puta većim cenama od tržišnih, što umanjuje vrednost ovoj kompaniji. Vrhunac bahatosti jeste zaključenje ugovora o kupovini 100 autobusa iz uvoza, plaćenih 10.000 evra skuplje od domaćih, „Ikarbusovih" autobusa.

U saopštenju se tvrdi da je podneta krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv čelnika „Laste" i njenog menadžmenta, među kojima je i Jasenka Rašajski - Ilkić, i to zbog krivičnog dela iz čl. 234 KZ - zloupotreba ovlašćenja u privredi. Tvrdi se da je šteta načinjena „Lasti" takva da se kompanija neće oporaviti. Podsetimo, gospođa Jelena Bešlin -Patrić tvrdila je da je gospođa Jasenka Rašajski u vezi sa svojim direktorom Jovicom Zarkulom. Gospodin Zarkula je nakon isteka mandata u Centru Milenijum i mandata predsednika Opštine obavljao je vrlo odgovornu dužnost državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja Milutina Mrkonjića (SPS).

Podsetimo, saobraćajno preduzeće „Lasta" je privredno društvo čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, sa 65% kapitala, i to neposredno i posredno, preko PIO Fonda i Akcijskog fonda.

Ima li spasa za „Lastu" i njene radnike?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane