Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Ekskluzivno: ko su bili ovogodišnji učesnici sastanka „Bilderberške grupe" i šta je tamo tražila Ana Brnabić

Zlokobni zavet ćutanja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je ove godine na sastanku „Bilderberške grupe", ali o svojim razgovorima vođenim tom prilikom nije obavestila ni vladu kojoj je na čelu, a ni širu javnost. Jedino je predsednik Republike Aleksandar Vučić dobio detaljan izveštaj. Razlog za ovu tajnovitost leži u činjenici da je ona tokom svog trodnevnog boravka razgovarala o privatizaciji rudnika „Trepča" i uvođenju zakona kojim bi se omogućila proizvodnja i prodaja genetski modifikovane hrane u Srbiji.

Milan Malenović

Bilderberška grupa je nastala 1954. godine uz moto „Red posle haosa" i do sada su teme i učesnici njenih redovnih godišnjih sastanaka bili strogo čuvana tajna. U eri digitalizacije i globalnih medija, međutim, ništa više nije tajna kao što je ranije bilo, pa je tako i Magazin Tabloid od svojih saradnika u Italiji, gde se održao ovogodišnji sastanak, dobio ne samo listu učesnika i dnevni red skupa, već i dosta detaljan izveštaj o učešću Ane Brnabić.

Predsednica vlade Srbije je u Torinu, na sastanku „Bilderberške grupe" boravila od 7. do 10. juna, ali protivno zakonu o razgovorima koje je vodila tom prilikom nije izvestila ni srpsku vladu, ni skupštinu, a ponajmanje javnost. Isto tako je velom tajne ostalo obavijeno privatno putovanje Aleksandra Vučića u Njujork u januaru mesecu ove godine, tokom kojeg se sastao sa Džordžom Sorošem i, najverovatnije, Hašimom Tačijem. Da li je to jedina paralela između ova dva putovanja?

Nekadašnji poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski (koji je i ove godine bio na sastanku) bio je primoran da 2015. podnese ostavku, jer je ustanovljeno da je bio na skupu „Bilderberške grupe", ali je odbio da o tome obavesti premijera i vladu. Pravila „Četam hausa", koja se primenjuju i na „Bilderberšku grupu", zabranjuju učesnicima da javno govore o onome šta su čuli ili koga su videli na sastancima, pa čak i da prave beleške tokom razgovora.

Sa druge strane, Ana Brnabić je na skup u Torinu otišla u svojstvu predsednice vlade (kako se i navodi na zvaničnom spisku učesnika), koristila je diplomatski pasoš koji se koristi isključivo tokom zvaničnih poseta, a na aerodromu ju je (po protokolu) dočekala delegacija srpske ambasade u Rimu, što je takođe privilegija koja joj pripada isključivo na službenim putovanjima. Ona bi, zbog toga, bez obzira na zakon "omerte" (ćutanja) koji primenjuje „Bilderberška grupa" morala srpsku javnost da obavesti o svim detaljima svog boravka u Torinu.

Konferenciji „Bilderberške grupe" se može prisustvovati samo ukoliko se dobije lična pozivnica. Ovo je vrsta zatvorenog kluba u kojem se nalaze samo odabrani. Predsednica vlade Srbije je dobila poziv ne zato što je posebno inteligentna ili značajna osoba, već da bi se na nju vršio pritisak da se kraju privedu zakonske izmene na koje se Vučić obavezao još pre nekoliko godina.

Ove godine na skupu je bilo 128 učesnika iz više od 30 zemalja. Osim premijerke Srbije, sastanku su prisustvovali i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO pakta, Pjetro Parolin, kardinal i ministar spoljnih poslova Vatikana, Ursula fon der Lajen, nemačka ministarka odbrane, Šarl Mišel, belgijski premijer, Ginter Etinger, komesar za budžet i ljudske resurse Evropske Unije, i mnogi drugi iz sveta politike, biznisa i medija. Zanimljivo je da je KKR grupu (u Srbiji poznatu po vlasništvu nad kablovskom mrežom SBB i televizijom N1) zastupao kako direktor Dejvid Petreus, sa kojim je Brnabićka imala kraći sastanak, tako isto i njegov zamenik Henri Kravis. Ceo spisak učesnika biće objavljen u elektronskom izdanju Magazina Tabloid.

Od 1954. do danas jedini stalni učesnik svih skupova „Bilderberga" je Henri Kisindžer, koji se i ove godine našao na spisku, ali nije predstavljen kao bivši ministar spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (kako je uobičajeno kod drugih učesnika), već samo kao predsedavajući „Asocijacije Kisindžer". Verovatno se smatra da njemu nikakvo predstavljanje više nije potrebno.

Tokom svog boravka u Torinu Brnabićka je imala više odvojenih sastanaka, od kojih su mnogi spadali u kurtoaziju. Jedan razgovor, međutim, daje nam razlog za zabrinutost.

Tokom višednevnog boravka na redovnim godišnjim skupovima učesnici „Bilderberške grupe" moraju nešto i da pojedu. Doručkuje se i ruča najčešće sam ili u maloj grupi sa drugim učesnicima. Jedino su večere u većim grupama od po deset i više učesnika, kada se razmenjuju mišljenja o onome o čemu nije bilo reči na zvaničnom sastanku.

Mnogi pogrešno misle da se „Bilderberška grupa", između ostalog, bavi i pitanjem Kosova. Učesnike ovih sastanaka granice pojedinih država slabo interesuju, jer se oni zalažu za svet bez granica kojim bi oni dominirali, a ako i postave pitanje o statusu Kosova to je iz razloga da bi znali kome trebaju da se obrate u vezi planiranih poslova: Prištini, Beogradu, Tirani ili nekom četvrtom.

Tako je, na primer, Hoze Baroso, nekadašnji predsednik Evropske komisije, a sadašnji direktor „Goldman Sachs International" (jedne od najvećih investicionih banaka na svetu) za status Kosova bio zainteresovan isključivo u okviru pitanja rešavanja vlasništva nad rudnikom „Trepča" u koji bi želeli da ulažu neki od klijenata banke koju vodi. Da li će ovaj bogati rudnik biti kupljen zahvaljujući vlastima u Prištini ili Beogradu, za članove „Bilderberške grupe" je od sekundarnog značaja. Već i zbog ovog razgovora Brnabićka bi javnost morala da obavesti o svim detaljima svojih sastanaka u Torinu.

Na istoj večeri na kojoj je sa Barosom razmenjivala mišljenja kako da se najpovoljnije i najbrže reši problem vlasništva i „Trepča" proda stranim investitorima, predsednica vlade Srbije je imala još jedan više nego interesantan razgovor sa čovekom koji nije na zvaničnom spisku učesnika skupa i koji se po našim saznanjima u plenarnoj sali nije ni pojavio.

Radi se o nemačkom advokatu Fridrihu Mercu čije prisustvo nije izazvalo nikakve sumnje, budući da je on predsedavajući udruženja „Atlantski most" koje pokušava da približi Nemačku i SAD i član „Trilateralne komisije", takozvanog „think-tank" udruženja (trust mozgova) čije je osnivanje na skupu „Bilderberške grupe" 1973. predložio Dejvid Rokfeler. Kao takav on može da se pridruži učesnicima na nekom od neformalnih okupljanja izvan zvanične konferencije, a da to ne privuče ničiju pažnju.

Tema njegovog razgovora sa Brnabićkom bila je Vojvodina, odnosno oranice u ovoj severnoj srpskoj pokrajini. Jedan od najvećih zemljoposednika u Vojvodini je „Agrokor" koga skoro sigurno preuzima ruska „Sberbanka", a što izaziva zabrinutost kod zapadnih investitora. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg sastanka „Bilderberške grupe" bio je upravo odnos prema Rusiji i njene aktivnosti u Evropi i na Dalekom Istoku.

Merc je imao više nego dobre razloge za ovo svoje interesovanje za plodnu zemlju u Srbiji, jer je on, između ostalog, i predsedavajući nadzornog odbora (active chairman) nemačkog odeljenja (zaduženog za celu Evropu) najvećeg upravitelja novcem na svetu, „Black Rock"-a, koji je bio i ostao vlasnik „Monsanta", najvećeg proizvođača semena (posebno onog genetski modifikovanog) na svetu. Udruživanjem sa nemačkom korporacijom „Bayer" (u kojoj je „Black Rock" najveći pojedinačni akcionar) nastao je takozvano „Bayersanto", svetski lider u agrokulturi ("...Onaj ko kontroliše proizvodnju semena za biljke, vlada svetom", tvrdio je svojevremeno Henri Kisindžer nezaobilazni učesnik svih skupova 'Bilderberške grupe').

Ova fuzija je koštala 59 milijardi evra, a jedan od davalaca kredita bio je i "Goldman Sachs", na čijem čelu je Baroso, koji je i upoznao Brnabićku i Merca na pomenutoj večeri.

„Monsanto" je odavno zainteresovan da objedini oranice u Slavoniji i Vojvodini i da tako stvori najveće poljoprivredno dobro u Evropi koje će ceo svet snabdevati genetski modifikovanim žitaricama. Početkom godine je u hrvatskom saboru gotovo neprimetno prošao predlog zakona kojim se omogućuje uzgajanje GM organizama, a sličan zakon bi tokom ove godine mogao da prođe i skupštinsku proceduru u Srbiji. Tako je bar najavio dr Zoran Petrović, direktor „Monsanta Srbija" i koordinator za sve zemlje bivše Jugoslavije (u Hrvatskoj postoji formalno nezavisno preduzeće „Monsanto Croatia" d.o.o. u Zagrebu koje, međutim, sa centralom komunicira jedino preko Novog Sada).

U pomenutom razgovoru sa Mercom, Brnabićka je obećala kako će se potruditi da se zakonski reguliše proizvodnja GMO hrane na način kako je to urađeno u Hrvatskoj i da će to biti urađeno u najkraćem roku. Baroso i Merc su sa svoje strane obećali dalju finansijsku pomoć za projekte u Srbiji. Ne treba smetnuti sa uma da „Black Rock" u svojim rukama drži značajne pakete akcija ne samo „Goldman Sachs"-a, već i svih ostalih velikih investicionih banaka.

Mora se imati u vidu kako najveće banke na svetu koriste analitički kompjuterski program „Aladdin", koji je napravio i koji i danas kontroliše „Black Rock", a na osnovu koga bankari procenjuju vrednost i rizike pojedinih investicija. Da li je zato slučajno da u vreme priprema da se donese zakon o proizvodnji GMO-a u Srbiji naglo i naizgled bezrazložno skače rejting naše zemlje u većini investicionih banaka (kao na primer u „JP Morganu" čiji je značajni akcionar „Black Rock", a koji sve svoje procene bazira na rezultatima dobijenim od „Aladdin"-a)?

Izgleda da je ova večera na kojoj je Merc ubeđivao Brnabićku da se požuri sa donošenjem pomenutog zakona, a kome su asistirali svi ostali učesnici, bio jedini razlog zbog koga je predsednica vlade Srbije uopšte dobila pozivnicu za sastanak u Torinu. To je ujedno i razlog više zbog koga srpska javnost mora da dobije izveštaj o premijerkinim sastancima i razgovorima, bez obzira na pravila „Četam hausa".

(Napomena: u elektronskom izdanju ekskluzivno objavljujemo kompletan spisak članova „Bilderberške grupe")

A 1. Ko je sve učestvovao na skupu "Bilderberške grupe" od 7 do 10 June 2018. godine

2018 BILDERBERG MEETING

Turin, Italy 7-10 June 2018

CHAIRMAN STEERING COMMITTEE

Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne

Participants

* Achleitner, Paul M. (DEU), Chairman Supervisory Board, Deutsche Bank AG; Treasurer, Foundation Bilderberg Meetings

* Agius, Marcus (GBR), Chairman, PA Consulting Group

* Alesina, Alberto (ITA), Nathaniel Ropes Professor of Economics, Harvard University

* Altman, Roger C. (USA), Founder and Senior Chairman, Evercore

* Amorim, Paula (PRT), Chairman, Américo Amorim Group

* Anglade, Dominique (CAN), Deputy Premier of Quebec; Minister of Economy, Science and Innovation

* Applebaum, Anne (POL), Columnist, Washington Post; Professor of Practice, London School of Economics

* Azoulay, Audrey (INT), Director-General, UNESCO

* Baker, James H. (USA), Director, Office of Net Assessment, Office of the Secretary of Defense

* Barbizet, Patricia (FRA), President, Temaris & Associés

* Barroso, José M. Durao (PRT), Chairman, Goldman Sachs International; Former President, European Commission

* Beerli, Christine (CHE), Former Vice-President, International Committee of the Red Cross

* Berx, Cathy (BEL), Governor, Province of Antwerp

* Beurden, Ben van (NLD), CEO, Royal Dutch Shell plc

* Blanquer, Jean-Michel (FRA), Minister of National Education, Youth and Community Life

* Botín, Ana P. (ESP), Group Executive Chairman, Banco Santander

* Bouverot, Anne (FRA), Board Member; Former CEO, Morpho

* Brandtzćg, Svein Richard (NOR), President and CEO, Norsk Hydro ASA

* Brende, Borge (INT), President, World Economic Forum

* Brennan, Eamonn (IRL), Director General, Eurocontrol

* Brnabic, Ana (SRB), Prime Minister

* Burns, William J. (USA), President, Carnegie Endowment for International Peace

* Burwell, Sylvia M. (USA), President, American University

* Caracciolo, Lucio (ITA), Editor-in-Chief, Limes

* Carney, Mark J. (GBR), Governor, Bank of England

* Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne; Chairman, Steering Committee Bilderberg Meetings

* Cattaneo, Elena (ITA), Director, Laboratory of Stem Cell Biology, University of Milan

* Cazeneuve, Bernard (FRA), Partner, August Debouzy; Former Prime Minister

* Cebrián, Juan Luis (ESP), Executive Chairman, El País

* Champagne, François-Philippe (CAN), Minister of International Trade

* Cohen, Jared (USA), Founder and CEO, Jigsaw at Alphabet Inc.

* Colao, Vittorio (ITA), CEO, Vodafone Group

* Cook, Charles (USA), Political Analyst, The Cook Political Report

* Dagdeviren, Canan (TUR), Assistant Professor, MIT Media Lab

* Donohoe, Paschal (IRL), Minister for Finance, Public Expenditure and Reform

* Döpfner, Mathias (DEU), Chairman and CEO, Axel Springer SE

* Ecker, Andrea (AUT), Secretary General, Office Federal President of Austria

* Elkann, John (ITA), Chairman, Fiat Chrysler Automobiles

* Émié, Bernard (FRA), Director General, Ministry of the Armed Forces

* Enders, Thomas (DEU), CEO, Airbus SE

* Fallows, James (USA), Writer and Journalist

* Ferguson, Jr., Roger W. (USA), President and CEO, TIAA

* Ferguson, Niall (USA), Milbank Family Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University

* Fischer, Stanley (USA), Former Vice-Chairman, Federal Reserve; Former Governor, Bank of Israel

* Gilvary, Brian (GBR), Group CFO, BP plc

* Goldstein, Rebecca (USA), Visiting Professor, New York University

* Gruber, Lilli (ITA), Editor-in-Chief and Anchor "Otto e mezzo", La7 TV

* Hajdarowicz, Greg (POL), Founder and President, Gremi International Sarl

* Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University; Chairman Foundation Bilderberg Meetings

* Hassabis, Demis (GBR), Co-Founder and CEO, DeepMind

* Hedegaard, Connie (DNK), Chair, KR Foundation; Former European Commissioner

* Helgesen, Vidar (NOR), Ambassador for the Ocean

* Herlin, Antti (FIN), Chairman, KONE Corporation

* Hickenlooper, John (USA), Governor of Colorado

* Hobson, Mellody (USA), President, Ariel Investments LLC

* Hodgson, Christine (GBR), Chairman, Capgemini UK plc

* Hoffman, Reid (USA), Co-Founder, LinkedIn; Partner, Greylock Partners

* Horowitz, Michael C. (USA), Professor of Political Science, University of Pennsylvania

* Hwang, Tim (USA), Director, Harvard-MIT Ethics and Governance of AI Initiative

* Ischinger, Wolfgang (INT), Chairman, Munich Security Conference

* Jacobs, Kenneth M. (USA), Chairman and CEO, Lazard

* Kaag, Sigrid (NLD), Minister for Foreign Trade and Development Cooperation

* Karp, Alex (USA), CEO, Palantir Technologies

* Kissinger, Henry A. (USA), Chairman, Kissinger Associates Inc.

* Knot, Klaas H.W. (NLD), President, De Nederlandsche Bank

* Koç, Ömer M. (TUR), Chairman, Koç Holding A.S.

* Köcher, Renate (DEU), Managing Director, Allensbach Institute for Public Opinion Research

* Kotkin, Stephen (USA), Professor in History and International Affairs, Princeton University

* Kragic, Danica (SWE), Professor, School of Computer Science and Communication, KTH

* Kravis, Henry R. (USA), Co-Chairman and Co-CEO, KKR

* Kravis, Marie-Josée (USA), Senior Fellow, Hudson Institute; President, American Friends of Bilderberg

* Kudelski, André (CHE), Chairman and CEO, Kudelski Group

* Lepomäki, Elina (FIN), MP, National Coalition Party

* Leyen, Ursula von der (DEU), Federal Minster of Defence

* Leysen, Thomas (BEL), Chairman, KBC Group

* Makan, Divesh (USA), CEO, ICONIQ Capital

* Massolo, Giampiero (ITA), Chairman, Fincantieri Spa.; President, ISPI

* Mazzucato, Mariana (ITA), Professor in the Economics of Innovation and Public Value, University College London

* Mead, Walter Russell (USA), Distinguished Fellow, Hudson Institute

* Michel, Charles (BEL), Prime Minister

* Micklethwait, John (USA), Editor-in-Chief, Bloomberg LP

* Minton Beddoes, Zanny (GBR), Editor-in-Chief, The Economist

* Mitsotakis, Kyriakos (GRC), President, New Democracy Party

* Mota, Isabel (PRT), President, Calouste Gulbenkian Foundation

* Moyo, Dambisa F. (USA), Global Economist and Author

* Mundie, Craig J. (USA), President, Mundie & Associates

* Neven, Hartmut (USA), Director of Engineering, Google Inc.

* Noonan, Peggy (USA), Author and Columnist, The Wall Street Journal

* Oettinger, Günther H. (INT), Commissioner for Budget & Human Resources, European Commission

* O'Leary, Michael (IRL), CEO, Ryanair D.A.C.

* O'Neill, Onora (GBR), Emeritus Honorary Professor in Philosophy, University of Cambridge

* Osborne, George (GBR), Editor, London Evening Standard

* Özkan, Behlül (TUR), Associate Professor in International Relations, Marmara University

* Papalexopoulos, Dimitri (GRC), CEO, Titan Cement Company S.A.

* Parolin, H.E. Pietro (VAT), Cardinal and Secretary of State

* Patino, Bruno (FRA), Chief Content Officer, Arte France TV

* Petraeus, David H. (USA), Chairman, KKR Global Institute

* Pichette, Patrick (CAN), General Partner, iNovia Capital

* Pouyanné, Patrick (FRA), Chairman and CEO, Total S.A.

* Pring, Benjamin (USA), Co-Founder and Managing Director, Center for the Future of Work

* Rankka, Maria (SWE), CEO, Stockholm Chamber of Commerce

* Ratas, Jüri (EST), Prime Minister

* Rendi-Wagner, Pamela (AUT), MP (SPÖ); Former Minister of Health

* Rivera Díaz, Albert (ESP), President, Ciudadanos Party

* Rossi, Salvatore (ITA), Senior Deputy Governor, Bank of Italy

* Rubesa, Baiba A. (LVA), CEO, RB Rail AS

* Rubin, Robert E. (USA), Co-Chairman Emeritus, Council on Foreign Relations; Former Treasury Secretary

* Rudd, Amber (GBR), MP; Former Secretary of State, Home Department

* Rutte, Mark (NLD), Prime Minister

* Sabia, Michael (CAN), President and CEO, Caisse de dépôt et placement du Québec

* Sadjadpour, Karim (USA), Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace

* Sáenz de Santamaría, Soraya (ESP), Deputy Prime Minister

* Sawers, John (GBR), Chairman and Partner, Macro Advisory Partners

* Schadlow, Nadia (USA), Former Deputy National Security Advisor for Strategy

* Schneider-Ammann, Johann N. (CHE), Federal Councillor

* Scholten, Rudolf (AUT), President, Bruno Kreisky Forum for International Dialogue

* Sikorski, Radoslaw (POL), Senior Fellow, Harvard University; Former Minister of Foreign Affairs, Poland

* Simsek, Mehmet (TUR), Deputy Prime Minister

* Skartveit, Hanne (NOR), Political Editor, Verdens Gang

* Stoltenberg, Jens (INT), Secretary General, NATO

* Summers, Lawrence H. (USA), Charles W. Eliot University Professor, Harvard University

* Thiel, Peter (USA), President, Thiel Capital

* Topsoe, Jakob Haldor (DNK), Chairman, Haldor Topsoe Holding A/S

* Turpin, Matthew (USA), Director for China, National Security Council

* Wahlroos, Björn (FIN), Chairman, Sampo Group, Nordea Bank, UPM-Kymmene Corporation

* Wallenberg, Marcus (SWE), Chairman, Skandinaviska Enskilda Banken AB

* Woods, Ngaire (GBR), Dean, Blavatnik School of Government, Oxford University

* Yetkin, Murat (TUR), Editor-in-chief, Hürriyet Daily News

* Zeiler, Gerhard (AUT), President, Turner International

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane