Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Srbija u drugom planu: da li je Vladimir Putin postao Vučićev poslovni partner

Opet sami

Vučićeva Srbija je nakon odlaska ruskog predsednika Putina i njegove svite, izgledala još depresivnije nego pre njegovog dolaska. Razloga za to ima na pretek. Duboku ekonomsku, socijalnu, državnu, političku i duhovnu krizu u Srbiji, neće rešiti Putinova Rusija niti Putin lično. Jer, njegovi su interesi vezani za opstanak na vladarskom tronu, ali i za poslovanje preduzeća, banaka i investicionih fondova pod njegovom kontrolom. Sa druge strane, Vučić je na isti način, kao što je to i Milošević uradio sa kiparskim bankama i of-šor kompanijama, počeo da izvlači novac iz Srbije i da ga "obrće" preko Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, i takođe, preko of-šor zona. Putin je njegov novi poslovni partner, a ''ruski investicioni fondovi'', nova prilika za pranje opljačkanih para

Nikola Vlahović

Na svečanom ručku za ruskog predsednika Putina u Beogradu, 17. januara ove godine, bilo je preko 100 zvanica. Visoko za "sofrom" bili su naš slavni režiser Emir Kusturica, i glumac Miloš Biković. Zvaničan meni je bio sastavljen od srpskih tradicionalnih jela poput sarme, proje, ajvara, kajmaka, pršute i sira, a za atmosferu se pobrinuo vojni ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić imao je procenu da se oko Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, nalazilo između 120.000 i 125.000 građana.

Bio je to četvrtak, radni dan, a za mnoge u Srbiji kao državni praznik. Zaposleni su imali "radnu obavezu" da "organizovano" dođu u Beograd stotinama autobusa. Mnogi su svoju dnevnicu od 1.500 dinara stavili duboko u džep. Popili su pola litre flaširane vode, pojeli sendvič i jabuku i videli haos u Beogradu. I sve to zarad Vučićevog, uglavnom poslovnog, a mnogo manje političkog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom...

Šta se, ustvari, dešavalo iza zvanične ceremonije? O kakvim poslovima su Vučić i Putin razgovarali, ako znamo da je pitanje Kosova i Metohije prepušteno "sudbini" i dobroj volji Trampove administracije u Vašingtonu? Šta su to Vučić i Putin poslovno ugovorili, ako je jasno da Rusija ne vidi veliki ekonomski pa čak i geostrateški interes za isporuku gasa, mimo volje pojedinih članica EU? Po svemu sudeći, 17. januara u Beogradu, dva predsednika dogovorili su samo jedan siguran posao (osim bajki o železnicama koje će da "tutnje" i 200 kilometara na sat).

Naime, duže od godinu dana, daleko od javnosti, Ruski investicioni fond "Marera propertiz" (koji uopšte i nije registrovan u Rusiji!), planirao je da u novobeogradskom Bloku 18. investira kapitala u savsko priobalje. Reč je o ruskoj varijanti "Beograda na vodi". Taj plan je delimično postao javan tek kad je 17. januara 2019. godine, u Beograd kročio predsednik Ruske federacije, Vladimir Putin, po svemu sudeći, novi poslovni partner Aleksandra Vučića čiji je udeo u ovom investicionom fondu sigurno značajan. Ideja o ulaganju na prostoru od pedeset hektara novobeogradskog bloka 18, saopštena je u gradskoj upravi Beograda na dan Putinove posete gde je javnosti saopšteno da će "Marera Propertiz" (iza koje stoji Putinova poslovna imperija) graditi poslovni kompleks u kome će biti smešteni svi organi Vlade Srbije i Skupštine Beograda sa sekretarijatima. Vučić je i ovo saopštio "preveo" tako da bude "ugodno ušima" naivnim građanima, tvrdeći da će "Beograd i Republika, bez utroška novca iz budžeta, dobiti najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad". Naravno, ništa od ovoga nije tačno. Jer, cenu za takav projekat, plaćaju građani Beograda i Srbije (ili su je već, višestruko platili).

Da plan nije od juče, govori i podatak da beogradsko predstavništvo ruskog investicionog fonda "Marera Propertiz", postoji duže i od već pomenute ideje. Blok 18 trebalo bi da bude njihova prva grinfild investicija u Srbiji. Još se ne zna da li će to zemljište dobiti u vlasništvo ili pod zakup i po kojoj ceni. Njihovi predstavnici su se pohvalili: "...To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope..."

Ruski izvori ovog magazina govore da se "Marera Propertiz" bavi isključivo dugoročnim izdavanjem poslovnog prostora i da je to njegova jedina delatnost, ali da u Rusiji ne posluju niti je tamo registrovan, nego na Kipru, kao of šor kompanija.

To, u ovom slučaju znači da će, ukoliko se ostvari ideja o kompletnoj seobi Vlade Srbije i Skupštine Beograda sa sekretarijatima, svaka od tih institucija iznajmljivati prostor u svom gradu i u svojoj zemlji od stranog rentijera!!!

Centar Beograda je u fokusu “Marera properties”, koja poslednjih desetak godina posluje u Srbiji tako što kupuje stare zgrade, obnavlja ih i izdaje ih. U vlasništvu imaju oko 60.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, među kojima su bivše zgrade Jugohemije u Resavskoj 31 i Trudbenika u Bulevaru kralja Aleksandra 79, i zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra 28.

Priča o tome da će Beograd preko ovog ruskog investicionog fonda dobit svoj "City", kao što ga imaju Njujork, Pariz ili Singapur, predstavlja drsku podmetačinu. U pitanju je opasna sprdnja sa građanima Srbije i mešetarenje njihovom imovinom.

Niko od nezavisnih građevinskih stručnjaka u Srbiji ne zna kada i kako će 50 hektara u novobeogradskom Bloku 18. biti transformisano ruskim ulaganjem a najbolji poznavaoci govore da će najveći problem biti prodaja nepokretne imovine na vrednijim lokacijama i veliko je pitanje kako će ona biti realizovana, osim ukoliko ne bude primenjeno nasilje kao u "slučaju Savamala".

Ali, ako su Vučićeva i Putinova administracija sve dogovorili, kako je lakonski saopšteno, ruska "Marera Propertiz" bi već sledeće godine mogla da otvori gradilište po ideji arhitekata koji su 2016. godine pobedili na anketnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje na levoj obali Save. U pitanju je projekat Vanje Panića, Marka Veskovića i Aleksandra Kneževića, arhitekata koji su dobili prvu nagradu na konkursu za Blok 18., a koji predviđa izgradnju šetališta između Gazele i Brankovog mosta, a u tom kraju planiran je veliki trg i na njemu zgrada opere (mada je ta zgrada već planirana za gradnju na Trgu Republike, na mestu današnjeg "staklenca"), dok će na drugom kraju promenade pored Starog sajmišta biti manji trg sa zdanjem nacionalne galerije. Njihovo rešenje bilo je osnov za izradu plana nove detaljne regulacije koji se nalazi u Urbanističkom zavodu, a, kao u dobra stara staljinistička vremena, "kopija mu je u Moskvi"!

Takođe, Vučić je već obezbedio da nema obavezu da raspisuje novi konkurs za skoro pedeset hektara između dva mosta i ulica Zemunski put, Vladimira Popovića i Bulevara Arsenija Čarnojevića, nego će ruski investicioni fond "Marera Propertiz" nesmetano da uđe u prostor priobalja Novog Beograda koji je u svim projektima prethodnih decenija bio je posmatran kao nerazdvojivi deo Savskog amfiteatra. A, sada će ga na svaki način odvojiti od njega. Konačno, pitanje je i ko će na toj lokaciji da kupi oko 4.200 stanova, hotele i nove ugostiteljske, trgovinske i poslovne objekte, ako je već jasno da ni "Beograd na vodi" sa druge strane Save nema perspektivu?

U Bloku 18. dozvoljeno je zidanje oko 750.000 kvadratnih metara i planom je predviđeno da naseli oko 12.000 stanovnika. Kojih, to niko ne kaže. Beograd je sve siromašniji, urbanistički haos sve veći, a preskupih "investicija" sve više.

Ovde počinje i najvažnije pitanje u rusko - srpskim ekonomskim i političkim odnosima, a tiče se strategije Putinove vlade prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, i energetsko pitanje. Kad je 17. januara, javno, pred kamerama saopštio da je stav Rusije po pitanju Kosova jasan - da se Moskva zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 1244 SB UN, ukratko, da KFOR i dalje ostane tamo, kao jedina vojna sila, postalo je jasno da je Srbija i u ovom pitanju prepuštena sama sebi. I da se Srbi i Albanci dogovore. Dakle, to je suština ruske "strategije o Kosovu".

Sa druge strane, kad je u pitanju energetska nezavisnost Srbije, nje neće biti. I to je na svoj način saopštio Vladimir Putin Vučiću, dok mu se on besramno, podanički klanjao kao pravom "caru baćuški". Naime, Vučić mu se požalio: "...Još nisam video nijedan kubni metar drugog gasa sem ruskog. Nude nam tečni gas po dvostruko višoj ceni. Mi da plaćamo dvostruko veći cenu - ne možemo. Hoćemo najbolji i najjeftiniji gas, a to je ruski"...A, na to je Putin, odgovorio kratko: "...Malo toga od nas zavisi..." i pomenuo neke evropske države, pa i Bugarsku preko koje ide "Turski tok" i zbog koje je Rusija obustavila izgradnju "Južnog toka".

Dakle, od čitavog izliva ljubavi i uzavrele atmosfere, skoro kao da je nacionalni praznik, pucanja iz topova i intoniranja himni, te masovnog dočeka kod Hrama Svetog Save, sve zbog dolaska Vladimira Putina, ostalo je veliko ništa. Srbija je opet ostala sama.

Nema sumnje da ruski i srpski narod imaju mnogo veće, iskrenije i snažnije veze nego što ih imaju njihovi političari. I tačno je da Srbija u Rusiji, ruskom narodu, ruskom vojniku i Ruskoj pravoslavnoj crkvi ima veliki oslonac. Ali, kakav i koliki? I, treba postaviti pitanje: koliko je štete Srbiji naneo ovaj i neki prethodni režimi? Zašto je Putin onako važnim odlikovanjem Aleksandru Vučiću, udario šamar većini građana u Srbiji? Mnogo je pitanja, a malo pravih odgovora.

Vreme pred nama će pokazati šta su prave vrednosti. I šta će otići na đubrište istorije.

Vlasnik na Kipru - nepoznat

Postoji preduzeće Marera Properties sa adresom na Novom Beogradu (bavi se izgradnjom i u Srbiji već ima nekoliko desetina hiljada kvm.), čiji je vlasnik Marera Real Estate limited LLC na Kipru. Njegov vlasnik je i dalje nepoznat!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane