Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i član predsedništva Saveza za Srbiju

Zaustavićemo umiranje Srbije

Naprednjaci su uveli praksu kleveta, uvreda, pretnji i batina, a na kraju će se međusobno obračunavati oko toga ko je više ukrao, kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i pokreta Zdrava Srbija i član predsedništva Saveza za Srbiju u intervjuu za Magazin Tabloid.

Razgovarao: Predrag Popović

PP: Potpisnik ste „Ugovora sa narodom". Preuzeli ste ozbiljne obaveze u budućem uređenju države. Šta sve treba da se dogodi da biste dobili priliku da ispunite te obaveze?

MS: Najpre bi trebalo promeniti vlast na republičkom nivou, kako bi došli u situaciju da ugovor potpisan sa narodom i ispunimo. Bez tog uslova ne možemo govoriti o značajnim pomacima i konkretnim promenama u našem društvu i državi.

PP: S obzirom na ideološke razlike članova Saveza za Srbiju, da li ste zadovoljni saradnjom?

MS: Savez za Srbiju za sada dobro funkcioniše, bez obzira na ideološke razlike. Potpisnici ovog osnivačkog akta su tolerantni i razumni ljudi, te za sada nema nikakvih problema u radu, imamo zaista pozitivnu saradnju.

PP: Protesti se šire Srbijom. Da li ste očekivali ovakvu masovnost i energiju?

MS: Masovnost, da budem iskren, nisam očekivao, ali energiju jesam. Duži vremenski period srpski narod je nezadovoljan i izložen manipulacijama i lažima režima Aleksandra Vučića. Mnogo toga je aktuelna vlast obećavala, a malo toga ispunila, zato sam uveren da će tokom vremena masovnost i energija protesta širom Srbije dostići još veći nivo.

PP: Da li grešim kad kažem da građane na ulicu nisu izveli lideri opozicionih stranaka, negoVučić i njegovi bahati saradnici?

MS: To je apsolutno istina, jer svaka greška, nova laž i očajan potez vlasti izaziva još veće nezadovoljstvo naroda koji je spreman da izađe na ulice i iskaže svoj stav i šta misli o bahatoj i nenarodnoj vlasti Srpske napredne stranke.

PP: Kako objašnjavate izjavu partijarha Irineja, koji je ocenio da protesti ni kome ne donose korist?

MS: Više puta sam u svojim izjavama govorio da bi za patrijarha i Srpsku pravoslavnu crkvu bilo delotvornije da se sedište Crkve vrati u Pećku patrijaršiju, i da je to jedini način da se pokaže veleizdajniku Vučiću, albanskim teroristima i NATO okupatorima, kome pripada Kosovo i Metohija. Premeštanjem trona SPC u Peć, omogućićemo opstanak srpskog naroda na KiM, sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet, ali i srpsku imovinu vrednu više stotina milijardi dolara. Nije uloga srpskog patrijarha da podržava bilo koju političku opciju u Srbiji, već da bude uz svoj celokupan narod i vernike.

PP: Određeni Vučićevi saradnici, poput Vladimira Đukanovića i Miše Vacića, prete nasilnim sprečavanjem protesta. Da li je to samozastrašivanje građana ili postoji realna opasnost da izazovu nerede?

MS: Od SNS-a ne možete ništa drugo ni očekivati. Oni su spremni na sve da sačuvaju vlast i svoje funkcije. Ne treba zaboraviti da je od dolaska na vlast naprednjaka, uvedena praksa batinanja, pretnji, uvreda i kleveta.

PP: Šta organizatori i učesnici protesta mogu da urade ako se Vučić odluči da upotrebi provokatore, navijačke i kriminogene grupe?

MS: Narodu jedino ostaje da se brani i pokaže po ko zna koji put ko stoji iza svih nečasnih radnji u Srbiji i ko je glavni inspirator takvih akcija.

PP: Na jednoj od prvih protestnih šetnji istaknut je zahtev za ostavkom ministra policije Nebojše Stefanovića. Zašto je on izdvojen iz grupe Vučićevih najbližih saradnika, podjednako loših i štetnih?

MS: Svedoci smo zataškavanja velikih slučajeva nasilja nad nedužnim narodom, kao i poslednjeg koji se odnosi na smrt osobe u saobraćajnoj nesreći, u kojoj je učestvovao visoki funkcioner SNS-a.

PP: Sad se zahteva i smena ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Šta je konkretan povod za to?

MS: Izuzetno loše stanje u zdravstvu koje se prikriva, sigurno je ključni razlog za to. Deca se leče sms porukama, nema uslova za lečenje, računi velikog broja zdravstvenih centara blokirani su po nekoliko godina unazad. To je moguće samo u zemlji gde ne vlada pravoŠ i pravda već anarhija.

PP: Šta je smisao iznošenja zahteva kad je očigledno da Vučić nijedan neće prihvatiti?

MS: Najvažnije je da je opozicija iznela u javnost konkretne zahteve, u kojima traži poštovanje osnovnih postulata demokratije, drugačijeg mišljenja, kao i obezbeđivanja svih uslova za održavanje fer i demokratskih izbora. Dakle, važnije je što su ti ključni problemi artikulisani i što je narod upoznat s njima, nego šta će Vučić da kaže.

PP: Protesti su razbili strah. Da li je vreme da šetnje prerastu u marš na institucije, da se ide na prave adrese, pred Vladu i Predsedništvo?

MS: U predstojećem periodu to će sigurno biti jedan od planova, jer je to jedini način da se ukaže na loš rad institucija, iz razloga što njima upravljaju i njihovu politiku vode, isključivo pojedinci koje treba javno etiketirati kao negativnu pojavu.

PP: Kakav konačan rezultat protesta očekujete? Da li se na ovaj način vlast može prinuditi da promeni izborne uslove?

MS: To je prvenstveno cilj i želja ovih prostesta, da se demokratskim putem dođe do promene vlasti, ali da se prethodno obezbedi sve ono što je u skladu sa zakonom. Opozicija ne traži ništa van Ustava i zakona. Tražimo samo da se najviši pravni akt i zakoni poštuju, da se ne zloupotrebljavaju institucije, kao i da se poštuje izborni proces.

PP: Šta da se radi akoVučić prihvati sređivanje biračkog spiska i dopusti javnom servisu da objavljuje priloge o delovanju Saveza za Srbiju? Da li je to dovoljno da se prekinu protesti i odustane od najavljenog bojkota sledećih izbora?

MS: Naravno da nije dovoljno. Sređivanje biračkih spiskova i medijska ravnopravnost svih političkih stranaka samo je jedan od nekoliko važnih uslova. Takođe, moraju se osloboditi institucije, zaustaviti politički pritisci i progoni, batinanje naroda i kupovina glasova, jer bez toga nema ni kontrole samog izbornog procesa.

PP: Šta može da se postigne bojkotom?

MS: U trenutnoj političkoj situaciji kakva je u Srbiji, bojkotom izbora postiže se sve. Kao prvo, vlast izlaskom na izbore bez opozicije neće biti legalna i legitimna, a kao drugo neće imati mandat da donosi odluke koje su u opštem interesu svih građana.

PP: Da li Vučić i SNS mogu da padnu s vlasti izborima?

MS: Pod ovakvim izbornim uslovima, svima je jasno da Vučićev režim ni na jednim narednim izborima neće pasti. Jedino ako se obezbedi fer izborna utakmica, oslobode pojedini mediji i uspostavi demokratska kontrola izbornog postupka, možemo očekivati da narod svojim glasovima presudi SNS- u i njenom lideru.

PP: Nedavno ste podsetili da su i naprednjaci s kraja devetnaestog veka s vlasti oterani motkama. Da li Vam se, kao i meni, čini da i ovi, današnji, naprednjaci izazivaju takav rasplet?

MS: Napravio sam paralelu i rekao da ne želimo da se ponovi takav scenario, koji bi bio najlošiji po narod Srbije.To se Srbima kroz istoriju jednom desilo, ne bi bilo dobro da se ponovi, ali svi današnji događaji i rasplet situacije u Srbiji ukazuju na to da će se desiti obračun. Obračun neće biti među srpskim narodom, desiće se u okviru Srpske napredne stranke gde će se oni međusobno obračunavati. Vidim da će sukob nastati po pitanju ko je više ukrao, kao što pamtimo da se često dešavalo kroz našu istoriju.

PP: Kako objašnjavate stav Evropske unije da napuštanje parlamenta od strane poslanika opozicije nije prihvatljiv način političke borbe?

MS: Uz mnogo grešaka i pogrešnih saveta u prošlosti, Evropska unija i ovim povodom ne savetuje dobro ni opoziciju ni stranku na vlasti. Evropska unija bi ovde trebalo da ukaže na problem funkcionisanja parlamenta i odnosa vladajuće koalicije prema malo opozicije koja je zastupljena u njemu. Em ih vređaju, em im ne daju da vode raspravu, oduzimaju im vreme i kažnjavaju ih. To nije demokratija. U zemljama EU nisam video da podržavaju ovakav stav vladajućih koalicija.

PP: Dokle će SAD i EU da podržavaju diktaturu u Srbiji? Dok se ne potpiše sporazum kojim će se Srbija odreći Kosova i Metohije? MS:Verovatno će do tada i podržavati i dati mogućnost Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću da radi ovo što sada radi. Dok ispunjava njihove naloge, on je dobar za njih. Onog momenta kada ne bude ispunjavao naloge, biće smenjen ili će se inicirati unutrašnji nemiri kako bi ga prisilili da odradi ono za šta je i postavljen na čelo Srbije.

PP: Da li će Vučić prodati Kosovo za još nekoliko godina na vlasti? MS:Vučić neće uspeti da ostane na vlasti jer ova energija naroda i sve ono što je do sada radio i prikazivao putem ličnog marketinga i blokiranih medija, većina naroda je prozrela i neće mu dozvoliti donošenje odluka na štetu srpskog naroda.

PP: Zapadni mediji pominju 12. jun ove godine kao krajnji rok za Vučićevo i Tačijevo potpisivanje sporazuma o „dobrosusedskim odnosima". Ako se to ostvari, šta će to značiti za budućnost Srbije? MS:Ako potpišu sporazum, to znači da je indirektno ozvaničeno priznanje i odvajanje Kosova i Metohije od Srbije. Sada se vidi da se svi ti postupci od strane Albanaca na KiM čine na štetu srpskih nacionalnih interesa i Srbija mora naći način da zaštiti svoju teritoriju, svoj narod i svoje interese na Kosovu.

PP: Da li bi razgraničenje, za koje šef diplomatije Ivica Dačić tvrdi da je zvanični stav srpske Vlade, moglo da bude prihvatljivo rešenje?

MS: Za to što govori Ivica Dačić, da je u bilo kojoj evropskoj državi sa jakim institucijama, bio bi uhapšen. Kada ne budu na vlasti, Ivica Dačić mora odgovarati za takve izjave i svoje postupke, učinjene na štetu srpskog naroda. Sećamo se njegove izjave kada je rekao da nam Ustav ništa ne vredi, uzmite Ustav, stavite pod mišku i šetajte Kosovom.To je za svaku osudu.

PP: Da li opozicija može nešto da uradi kako bi sprečila predaju Kosova?

MS: Naravno da može. Narod je nosilac suvereniteta jedne države, a ne političari i političke partije. Narod će sigurno uzeti stvar u svoje ruke. Posao svakog poštenog Srbina i jeste da svojim glasom i svojim protestom iskaže neslaganje sa takvim odlukama srpske aktuelne vlasti.

PP: Kada padne s vlasti, a to će se desiti kad-tad, šta će Vučić ostaviti iza sebe, kakvu Srbiju?

MS: Ostaviće pustoš iza sebe. Kao što se vidi sada, to što je uradio sa srpskom ekonomijom, institucijama, sa prirodnim resursima, niko do sada nije uradio. Preostaje nam da vidimo rasplet oko Kosova, na koji način će to sprovesti. Vladavina Aleksandra Vučića će biti upisana crnim slovima u istoriju Srbije.

PP: Kako mogu da se reše problemi koje su naprednjaci stvorili - rasprodaja državne imovine, korupcionaške afere, katastrofalno stanje u pravosuđu i sve ostalo?

MS: Sve njihove katastrofalne odluke se moraju poništiti, kao i sve nameštene privatizacije i sve ono što su uradili mimo zakona i na osnovu nekih uredbi koje ne mogu biti jače od zakona. Ko bude došao posle njih, moraće dobro da pospremi Srbiju i dobro se pozabavi njihovim enormnim bogaćenjem. Mora se doneti zakon o ispitavanju porekla imovine, kao i da im se oduzme nelegalno stečena imovina.

PP: Kako da se vrati oteta imovina i sprovede lustracija?

MS: Zakonom o ispitivanju porekla imovine, gde će svaki političar koji se u ovom periodu bavio politikom ili nekim važnim odlukama, morati da dokaže kako je sticao imovinu. Da bi se to uradilo, mora se prvo rešiti pitanje katastra. Katastar je vrh ledenog brega, sve što se nečasno i nelegalno uradi, preko Geodetskog zavoda se završava. U toj instituciji od 1933. godine, od Nikole Kalabića, ništa značajno nije urađeno. Imovina se mora tačno popisati, ona koja je upisivana na treća lica i ljude koji su prihvatili da budu vlasnici imovine u ime političara koji su opljačkali državu.

PP: Da li se nadate da ćete uspeti da vratite onih 2.213 hektara, koje je od Zlatibora otela ministarka Zorana Mihajlović?

MS: Mi smo im rekli da će narod Zlatibora braniti tu imovinu. Nije isključeno da ta borba protiv otimanja srpske imovine krene sa Zlatibora. Mi smo imali nekoliko moba i protesta sa izuzetnim odzivom za jedno malo mesto. Nije isključeno da će pozitivne promene za zaštitu nacionalnih interesa krenuti baš sa Zlatibora.

PP: U poslednjih sedam godina Srbiju je napustilo oko 600.000 mladih i obrazovanih ljudi. Šta treba da se uradi, pa da se zaustavi taj odliv?

MS: Samo ono što mi radimo na Zlatibor i u opštini Čajetina da preslikamo na nacionalni nivo. Časno, pošteno i odgovorno radimo svoj posao, pravimo ambijent i za građane i za investitore, što oni prepoznaju. Na teritoriji naše opštine se iz godine u godinu povećava broj stanovnika i broj novorođene dece, što je i najvažnije. Zlatibor i opština Čajetina su model za Srbiju.

PP: Srednjoškolci, malo u šali, a više u zbilji, kažu da uče nemački i arapski jezik. Ako uspeju da odu, trebaće im nemački, a ako ostanu arapski. Šta Srbiju može da snađe ako zaista postane sabirni centar za migrante s Bliskog istoka?

MS: Realno postoji velika opasnost od nekontrolisanog ulaska migranata. Reč je o ekonomskim migrantima koji nisu ugroženi. Čini se da je dugogodišnja strategija da se izmeni struktura stanovništva Srbije, da naša deca služe po belom svetu, a da ovde, u idealnim uslovima, uživaju neki drugi narodi.

PP: Da li preko Komiteta za monitoring lokalnih vlasti Saveta Evrope uspevate da plasirate istinu o odnosu vlasti prema opštinama u kojima ne vlada SNS?

MS: Pomak je napravljen, ali može mnogo bolje i efikasnije. Sadašnja vlast ima upliva u sve institucije - onaj ko ima novac ima uslove i da lobira, da kupuje i zloupotrebljava. Sve je to još u početnim fazama. Nadam se da će, kako vreme odmiče, biti sve bolji rezultati.

PP: Naprednjački mediji malo su usporili kampanju satanizacije Vas i Vaših kolega iz Šapca i Paraćina. Da li to znači da je normalizovana saradnja s republičkim vlastima?

MS: Nisu usporili. Ovih dana doživljavamo najbrutalnije optužbe koje ni Nemci nisu sprovodili. Ako neko osnovnu životnu potrebu, kao što je voda u našem slučaju, koristi za politički obračun sa političkim neistomišljenicima, onda to nije normalna država.

PP: Beogradska gondola, koja će biti duga jedan kilometar, koštaće 17 miliona evra, a zlatiborska, duga 9 km, samo 13 miliona evra. Kako je to moguće? Da li ste vi suviše štedljivi ili se gospodari Beograda ugrađuju u posao?

MS: Mi smo na tom jednom primeru objasnili, a ima ih na desetine samo na Zlatiboru. Primera radi, sporno zemljište u vrednosti od oko 4 milijarde evra, koje je ministarka Mihajlović prenela na privatno lice. Beogradska gondola je mali projekat i za Beograd i za Srbiju, ali se jasno vidi kako ekipa oko Gorana Vesića može da ukrade 7 miliona evra. Mi smo to dokumentovali i objasnili. Možemo da pravimo poređenja kako kradu na koncertima ili javnoj rasveti, a koliko to košta kod nas. Enormno se bogate i kradu i ne znam zašto Beograđani to trpe, ali mi Zlatiborci nećemo to dozvoliti. Moja dužnost i obaveza kao predsednik opštine je da ne ćutim kada imam saznanja o zloupotrebama i krađama.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane