Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Šta se očekuje od izbora za Evropski palament

Bekstvo od propasti

Parafrazirajući Vinstona Čerčila koji je povodom napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez uskliknuo: "Ovo, možda, nije početak kraja, ali je svakako kraj početka", mora da se primeti kako su predstojeći izbori za Evropski parlament početak jednog novog razdoblja - razdoblja korenitih promena u Evroskoj Uniji i njenog vraćanja korenima iz najranijih početaka.

Fridrih Emke (dopisnik iz Frankfurta)

Izbeglička kriza, strah od islamskog ekstremizma, privredna stagnacija, nezaposlenost - to su teme koje će na mnogim mestima dominirati kampanjom za majske izbore za Evropski parlament. Brojni Evropljani sumnjaju da je Evropska Unija u stanju da reši te probleme. U takvoj atmosferi plodno tlo za svoje parole nalaze evroskeptične, nacionalističke i desne populističke partije, a najnovije ankete potvrđuju da će one svoje biračko telo na evropskim izborima još uvećati.

U najvećim i najvažnijim državama EU evroskeptična desnica je već duže vremena u usponu. U Italiji ona je deo vladajuće koalicije, a u Nemačkoj je najjača opoziciona stranka. U Francuskoj su na političkom vrhu dva populistička pokreta, kako ih nazivaju etablirani mediji, „Nacionalni savez" i „Republika u pokretu", dok su tradicionalne partije na izdisaju. Narod, jednostavno, traži nešto novo, drugačije-

„Alternativa za Nemačku" (AfD), koja je pod provokativnom parolom "Sloboda umesto Brisela" u subotu, 6. aprila započela svoju evropsku izbornu kampanju, veruje da će na evropskim izborima potvrditi svoju snagu. Ono što je značajno za Srbiju jeste činjenica da AfD ne želi ovu zemlju u sastavu Evropske Unije, ali ne zato što je mrzi ili ne veruje u mogućnosti demokratizacije u njoj, već da bi činila mosta između EU, sa jedne strane, i Rusije i Kine sa druge strane. AfD se sve više zalaže za Evropu otadžbina, kako ju je zvao Šarl De Gol, koja bi obuhvatala i Rusiju.

Sa velikim dobicima može da računa i italijanska „Liga sever", ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, koja prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja može da dogura i do 30 odsto glasova, čime bi postala najjača politička partija u Italiji. „Liga" je, inače, najžustriji pobornik objedinjavanja svih evroskeptičnih, patriotskih stranaka u Evropi. Zapitan o savezu sa, kako su ih neki mediji krstili, „profašističkim partijama, Salviniji je odgovorio da u to ne ulazi, jer je „svaka članica EU dužna da takve stranke i pokrete zabrani". Ako nisu zabranjeni, znači da nisu neo-fašisti, poentirao je potpredsednik italijanske vlade.

U Francuskoj vlada uverenje da će „Nationalni savez", bivši „Nacionalni front" Marine Le Pen sa osvojenih više od 20 odsto glasova završiti na drugom mestu, iza saveza „Republike u pokretu", šefa države Emanuela Makrona, i liberala, piše agencija AFP.

U Holandiji na izbore izlaze čak dve ultradesničarske partije: islamofobna „Partija za slobodu" (PVV) Gerta Vildersa, i pre dve godine osnovani desničarski i populistički „Forum za demokratiju" (FvD), koji je bio veliki dobitnik martovskih pokrajinskih izbora. Zajedno, te dve partije mogu da računaju na dobrih 20 odsto glasova.

Jako su povoljne prognoze i za „Austrijsku slobodarsku partiju" FPOe, ultradesničare iz separatističke partije „Flamanski interesi" (Vlaams Belang) i za druge. Očekuje se da se prvi put u Evropskom parlamentu nađu i predstavnici španske krajnje desnice - partije „Vox", koja je u Španiji od decembarskih regionalnih izbora zastupljena u lokalnom parlamentu Andaluzije.

Ogromna većina tih stranaka nije protiv Evropske Unije, već je protiv ovakve EU. Uz sve ovo dolazi i Bregzit koji se odužio preko svake očekivane mere. Britanija, po zahtevima koji preovlađuju u trenutku nastanka ovog članka, mora da učestvuje na majskim izborima za Evropski parlament, iako je jasno da će ta zemlja u najkraćem roku izaći iz EU. Francuska i Nemačka su izradile neku vrstu „džentlmenskog sporazuma" kojim bi britanski evro-parlamentarci prihvatili da se suzdrže od glasanja vezanog za dugoročne teme, ali je pitanje da li će oni to zaista i činiti.

Osim toga, sve su glasniji u Britaniji oni koji zagovaraju bojkot evro-izbora, jer tvrde kako je, faktički, njihova zemlja već napustila Uniiju.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane