Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Migranti su roba na kojoj su zgrnuli novaca Merkelova i Vučić

Angela ih zvala, Aleksandar naseljava

Stara „balkanska ruta" za prolaz migranata s Bliskog istoka u zemlje Evropske unije opet radi punom parom. Izbeglice stižu u manjim grupama, talasi su spori, ali konstantni. Balkanski lideri trljaju ruke, trgovina ljudima je unosan biznis. Najveću zaradu očekuju Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović. Oni će dobro napuniti džepove, a stradaće njihove države i migranti.

M. Hadžić

Za migrante više nema dobrodošlice u evropskim državama. Ko god nije dobio azil biće izručen zemlji porekla ili tamo gde je registrovan kao potencijalni azilant. Pošto ne mogu i ne žele da se vrate kući, većina migranata će biti deportovana u Srbiju, koja je određena za sabirni centar.

Nemačka, Britanija, Austrija i još neke stabilnije članice EU preduzele su ozbiljne bezbednosne provere gostiju s Bliskog istoka. Odobrile su boravak svima koji su mogli da dokažu svoj identitet, stručnu osposobljenost i spremnost da se socijalizuju. Svi ostali, koji nisu prošli proveru, stavljeni su pod strogu kontrolu, na listu čekanja za deportaciju.

Problem se rešava političkim pritiscima i novcem. Po dogovorenom cenovniku, Srbija dobija 15.000 evra po glavi migranta, plus 11 evra za dnevni smeštaj i hranu svakoga ko se registruje. Pored toga, međunarodne humanitarne organizacije sprovode skupe projekte, kojima podržavaju trajno naseljavanje Azijata i Afrikanaca u Srbiji. Nekoliko nemačkih, holandskih i danskih nevladinih organizacija, povezanih sa Džordžom Sorošem, finansiraju izgradnju naselja pored Kragujevca, u Čačku i banatskoj opštini Plandište.

Tako unosan biznis ne može da prođe bez Aleksandra Vučića. Smeštaj, lečenje, ishranu i ostale dnevne troškove već je prebacio na teret republičkog budžeta, kako bi mogao da zadrži onih 11 evra dnevno. Samo na taj način svakog dana uzme oko 60.000 evra. Što više migranata, veća zarada.

Režim Srpske napredne stranke organizuje prijem migranata i prilagođava zakonsku regulativu koja će omogućiti da se realizuje Vučićev plan da do 2028. godine u Srbiji bude trajno naseljeno oko milion migranata. Kako bi se amortizovalo nezadovoljstvo domicilnog stanovništva, državne institucije poput Komeserijata za izbeglice i raseljena lica i dobro plaćeni profesionalci iz raznih nevladinih organizacija svesno falsifikuju podatke o broju migranata. Predstavnici vlasti i NVO tvrde da se u srpskim prihvatnim centrima nalazi oko 4.700 izbeglica, a da samostalno prolazi još oko hiljadu.

Podaci evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) pokazuju da je od početka ove godine do jula više od 10.000 migranata pokušalo da pređe granice Srbije na putu ka zemljama Evropske unije. Ako je uhvaćeno tih 10.000, logično je pretpostaviti da je bar još njih 50.000 pokušalo i uspelo da pređe u neku od susednih država. To dokazuje i izjava Masimilijana Fedriga, guvernera italijanske regije Furlanija, koji je nedavno rekao da je „nepodnošljiva situacija s migrantima koji stižu preko balkanskih država". Fedriga tvrdi da se ta regija smatra crvenom zonom, ne samo zbog korona virusa, nego i zbog migranata.

Kasarna u Udinama nije dovoljna za prijem ilegalaca, koji stižu iz Slovenije. Humanitarna organizacija Karitas je krajem jula objavila da u Trst svakodnevno stiže od 110 do 170 migranata, koji su prešli „balkansku rutu". Italijanski mediji ukazuju na nelogične odluke vlasti da državljanima Srbije i Crne Gore zabrani ulaz u Italiju, zbog pandemije korone, a migranti iz Azije i Afrike, kad pređu granicu, slobodno se kreću gde hoće, iako nisu ni testirani na virus.

Mediji u Srbiji ćute o migrantskoj krizi i posledicama koje izaziva. Mađarski novinari su snimili dokumantarni film o stanju sa srpske strane granice. Ušli su u tunele kojima šverceri ispod Dunava prevode migrante u Mađarsku. Razgovarali su sa vlasnicima motela i privatnih kuća, koji iznajmljuju krevete. Cena je 10 evra za noć, a u sobama bude po 20-tak ilegalaca.

Na potezu Horgoš-Kanjiža-Đala, prizori pored puta stvaraju utisak da je reč o ratnoj zoni. Na svim napuštenim kućama, a ima ih mnogo, nema vrata i prozora, pa ni krovova. Migranti lome drvenariju i s njom lože vatru. U tom regionu gotovo da ne postoji selo u kome nezvani gosti nisu izvršili neki pljačkaški pohod.

Najčešće kradu stoku i odeću. U grupama od po desetak ljudi, ulaze na imanja i pred očima domaćina kolju i odnose koze, ovce i kokoške. Policija ne reaguje, ne štiti građane. Policajci nerado izlaze na uviđaj, ne preduzimaju ništa s objašnjenjem da je uzaludno, pošto ne može da se utvrdi identitet migranata, a sud ih kažnjava s nekoliko dana zatvora, posle čega ih pušta da nastave svojim putem.

Trojica migranata su opljačkali crkvu u Barajevu. Na snimku sigurnosne kamere sa susedne zgrade vidi se kako su njih trojica u noćnim satima pokušavali da uđu u crkvu. Policijska patrola je stigla s velikim kašnjenjem, tek posle nekoliko poziva. Uhapšeni su Marokanac i Alžirac, a treći saučesnik je uspeo da pobegne. Oni su odavno poznati srpskoj policiji. Za dve godine, koliko se nalaze u Srbiji, izvršili su seriju ovakvih pljački, za koje su maksimalno osuđivani na po 15 dana zatvora.

Pre nekoliko nedelja su migranti opljačkali vernike tokom službe u crkvi Aleksandar Nevski u centru Beograda. I na beogradskim ulicama učestali su prepadi migranata, o čemu je pisao Magazin Tabloid.

tome nema reči u srpskim režimskim medijima. Oni nisu objavili ni snimak kolone od stotinak migranata koji su peške prešli Drinu. Taj video je postao viralan, videlo ga je tri miliona korisnika interneta u svetu, ali ne i u Srbiji. - Granični policajci Bosne i Hercegovine su na području Zvornika sprečili ulazak skoro sto ilegalnih migranata, koji su pokušali da preko Drine, gde je nizak nivo vode, prepešače iz Srbije u BiH. To je gotovo svakodnevna slika - rekao je Svevlad Hofman, savetnik direktora Granične policije, za sarajevski portal kliks.ba.

Migranti koji uđu u Federaciju BiH, u muslimanski deo, imaju veće šanse za nastavak puta. Bakir Izetbegović ima sličan dogovor s partnerima iz Evropske unije kao Vučić. I on dobija novac za prijem izbeglica s Bliskog istoka. U nekoliko prihvatnih centara u BiH migranti žive u katastrofalnim uslovima. U Vučjaku i Toporu nekoliko puta su dizali pobune, napadali policajce i meštane. U Bihaću je dolazilo do otvorenih sukoba lokalnog stanovništva i migranata. Federalna vlast to ignoriše, a mediji smiruju građane objašnjenjima da će se problem rešiti sam od sebe kad se migranti probiju preko hrvatske granice.

Za razliku od Vučića i Izetbegovića, Milorad Dodik tvrdi da je "jedina ispravna politika da se migranti deportuju odakle su došli".

- Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante. Bilo je pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara u Banja Luci, Trnovu i Bijeljini. Migrantsko pitanje ima humanitarni karakter, ali oni su postali ozbiljan problem zbog uznemiravanja i ugrožavanja života građana. Priču o migrantima smislila je zapadna Evropa, kojoj je najvažniji cilj da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za industriju. Vlast u Sarajevu želi migrante, ali mi smatramo da je neophodna hitna deportacija, odnosno izbacivanje migranta iz Bosne i Hercegovine - tvrdi Dodik.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, upozorava da se među migrantima nalaze bezbednosno opasna lica, sklona terorizmu. Lukač tvrdi da MUP RS poseduje informacije o pripadnicima terorističkih organizacija iz zemalja Bliskog istoka koji su učestvovali u ratovima, a sada dolaze kao izbeglice.

U Klašnicama, pored Banja Luke, pre nekoliko dana je došlo do oružanog sukoba migranata i policije Republike Srpske. Kad je policijska patrola pokušala da izvrši pretres jedne zgrade u Klašnicama, migranti su ispalili nekoliko metaka iz pištolja i pobegli. Brzom intervencijom Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije RS, uhapšeno je njih 17.

- Bezbednosna situacija u RS je stabila, ali brine podatak da je policija evidentirala skoro 5.000 ilegalnih migranata na teritoriji RS, što je za 69,2 odsto više nego prošle godine - tvrdi ministar Lončar.

Vlast u RS preusmerava migrante u Federaciju, da iz nje pokušaju da pređu u Hrvatsku, a nema težeg dela "balkanske rute". Hrvatska vojska i granična policija ne uzdržavaju se od primene nasilja. Lov na migrante je brutalan. Policajci i vojnici tuku i zlostavljaju svakoga koga uhvate na svojoj strani granice. Zabeleženi su primeri da migrantima oduzimaju rančeve i opremu, pa i odeću koju nose. Gole ih vraćaju u Bosnu.

Izveštaji međunarodnih humanitarnih organizacija puni su dokaza nasilja hrvatskih policajaca, snimaka prebijanja i fotografija povređenih ljudi. Jeziv primer dogodio se pored mesta Unak, gde su Hrvati u provaliju bacili dvadesetak ulovljenih migranata.

Spaseni su zahvaljujući reakciji dva udruženja građana, koji su obavešteni o tom događaju. Hrvatska policija je izdala zvanično saopštenje u kome je objasnila da su migranti sami pali u provaliju dok su bežali.

Primer ne samo fizičkog zlostavljanja, nego i ponižavanja uhvaćenih migranata nedavno je objavio britanski list Gardijan. Uz priložene fotografije opisano je kako hrvatski policajci na glavama ilegalnih migranata auto lakom crta krstove.

Vučićeva vlast u Srbiji torturu primenjuje samo nad svojim građanima, nad studentima i ostalim demonstrantima. Za Vučića, migranti su roba kojom trguje.

Na kupoprodaji ljudi, Vučić je već zaradio velike sume, a s tim biznisom će nastaviti sve dok ne rezalizuje ideju o njihovom naseljavanju, koje će zauvek promeniti demografsku sliku, kulturu i običaje u Srbiji.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane