Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tigar Tyres - poslednje pismo

Pljačke uglja i zagađenje

U trenutku kada se na teretnoj vagi pojavljuje vozač kamiona za dostavu uglja, sa punom kovertom novca za vagara, smesta je prijavljen. Omogućeno mu je da pobegne iz firme sa novcem, izjave onih koji su prijavili su zanemarene. Na uglju se krade na dva načina. Direktor Nabavke ugovara cene i količinu, uzima procenat na ruke. Vagari u dogovoru sa vozačima, lažiranjem merenja nadoknađuju ono što su šoferi prodali usput i vagarima donose novac na ruke.

Od toga i deo nižeg menadžmenta uzima procenat. Tek nakon što su obavešteni istražitelji iz Francuske, doneta je odluka da se uđe u zamenu uglja gasom. Paradoksalno je da Tigar AD, koji je godinama u stečaju koristi gas, a Tigar Tyres zbog plačke ugalj - na uglju se dobro krade.

Nikome iz društveno odgovorne kompanije nije smetalo to što Pirot zasipaju sumpornim jedinjenjima i teškim metalima, niko nije ni pomišljao da se na dimnjake postave adekvatni filteri. Samo zato što je Ivica Antić upozorio da "u ugalj" nikako ne dira, jer će "oni" da ga isteraju, prvo što je Džunić rekao Francuzima bilo je:

Prvo ćemo o uglju....

***

Finansije i Nabavka

Jedna od većih prevara vezana za finansije je naduvavanje faktura. Carinske fakture za uvezene viljuškare su sa realnim cenama, ali se posle kreiraju fakture na značajno povećane iznose. Novac se delio sa dobavljačem. Kada bi se pojavila potreba da se takvo vozilo registruje zbog izlaska iz fabrike, to bi postalo problem, jer je razlika u cenama u uvoznoj i drugoj fakturi ogromna. Ozbiljna provera finansijskog poslovanja i naduvanih faktura bila bi šok za sve.

Služba Nabavke je poznata po primanju mita. Svi podizvođači i oni koji snabdevaju Tigar Tyres znaju da bez datog mita ne mogu da sarađuju sa Tigrom. Najslikovitije je to opisao jedan referent Nabavke rekavši:

- Šta se bunite? Poštenog čoveka u Nabavci kad tražiš je isto kao da očekuješ da neko nevin izađe iz javne kuće!

Premotavanje i ušivanje uloški

Ovaj posao je eksternalizovao Miodrag Ivančev, Pargin kum, da bi sa podizvođačem mogao da deli novac. Eksternalizacija tog posla je čist gubitak i Džunić je tražio da se posao vrati u Tigar Tyres i tako se dodatno uposle OSI radnici i da se uštedi - i ta ideja je dočekana na nož. Tu se i dalje dobro krade.

Krađa inox kuhinjske opreme nakon obnove kuhinja i menzi

Iako je tri godine ranije rađeno sređivanje menzi i profesionalna kuhinjska oprema kupljena nova, ulazi se opet u restauraciju menzi i kuhinja. Oprema se odvozi na plac za čuvanje metala, gde se po direktivi prodaje za tričavih 3000 eura., i to pre nego što je išta od te opreme rashodovano. Milan Tošić, poslušni izvršioc - naravno. Sve se prodaje jednom pirotskom ugostitelju, koji kompletno oprema svoju novu kafanu, a ostatak opreme prodaje, putem oglasa, za 28.000 eura i novac deli sa direktorom Nabavke. Inače, kuhinje i sve u njima je u vlasništvu Tigar Tyres-a, čak i tečnost za posuđe. Firma koja priprema hranu posluje pod privilegovanim uslovima i garantovano im se plaća 800 obroka, čak iako ih ne usluže. I tu se uzima provizija na ruke.

Grupa Pravda (17 inžinjera koji su uputili pisma menadžerima sajta)

Grupa od 17 inžinjera, poštenih ljudi, donosi odluku da napišu pismo direktorki Karmen, a kasnije Igoru Zjemitu, u kome upozoravaju na sledeće stanje stvari:

-Slavko Mitrović za zapošljavanje uzima 5.000 eura, po glavi. Mesečno ga plaća i Parga ( SZTR Stojanović). Isti podizvođač mu u selu Pakleštica besplatno pravi most preko reke, do vikendice. Materijal (metalni profili ) je ukraden iz fabrike.

- Upozoravaju da Miloš Potić i Miljan Nikolić namerno zapošljavaju narkomane, da bi uzimali procenat od lokalnih dilera. Kada je kupljen novi, precizni, uređaj za testiranje na narkotike, Petar Nikolić je dobio batine i uređaj nikada nije korišćen - nema punjenja - je zvanična laž. Broj konzumenata heroina dostigao je oko 200 ljudi, prodaja teče u svakoj od 4 smene. Postoji po jedan čovek koji donosi i deli - za svaku smenu.

- Upozoravaju da se loše ocenjeni menadžeri unapređuju i da im se lažiraju rezultati.

- Upozoravaju da se pored 2 procesuirane ekipe za prodaju radnih mesta provukla i Radmila Potić, koja je poznata po prodaji radnih mesta i primanju mita. Zaposlila je celokupnu širu familiju, njena sestričina Jelena Petrović vodi projekat Triatlon - takve projekte vode samo provereno korumpirani ljudi! Govorili su o primeru kada je Jelena Petrović ucenila gazdu firme Mag Mont - Mikija Anđelkovića, da za dobijanje posla moraju da tetka Radmili srede grejanje u vikendici na Zavojskom jezeru i napune ga antifrizom. Naravno, tokom intervencije, bile su prisutne obe, jedna da se kliberi, druga da se razmeće profesionalnom nesposobnošću i neznanjem. Ista Radmila Potić je najdirektnije odgovorna za pogibiju 3 radnika od strujnog udara, pored onih koji su svoju ekipu održavanja iz Valjare doveli na intervenciju - umesto obučene i opremljene ekipe iz Energetike koja je po pravilu trebala da interveniše. U vreme dok je ona bila zadužena za bezbednost na radu, zbog greške jednog podizvođača (ostala otvorena rupa na krovu) gine radnik drugog podizvođača. Pada kroz rupu sa 12 metara, pravo na metalni regal i gine na licu mesta. Korumpirani Zoran Ilić, u dogovoru sa Radmilom Potić utovaruje mrtvog radnika u sanitet, tvrde da je umro na putu do bolnice - samo da ne bude da je u Tigru!

Zbog loše organizovane obuke, radnik na obuci za viljuškaristu biva pregažen i sa otvorenim prelomom primljen u bolnicu - 3 dana kasnije umire od sepse! Tako je o bezbednosti brinula Radmila Potić i svi odgovorni su se izvukli, niko nije odgovarao za ove smrti!

- Upozoravaju da Dušan Dukić namerno loše i neprofesionalno radi svoj posao i da direktno štiti kriminalce iz redova menadžmenta. Falsifikuje izjave, šteluje navode, krši kolektivni ugovor i zakon o radu.

- Upozoravaju na konstantno pijanog Miljana Nikolića i njegovo seksualno uznemiravanje kolegenica.

- Upozoravaju da Dejan Stefanović upošljava firmu svog teče advokata - Elvod iz Kraljeva - preko koje uzima novac. Upozorili su da isti, pored toga što Tigar ima prevodioce koje plaća, oglašava potrebu za prevođenjem i za prevođenje upošljava svoju ženu. Kada je prevođenje odrađeno, insistira da mu se što pre šalje na odobrenje za plaćanje, da bi što pre uzeo novac. Sam naručuje, sam odobrava - sam sebi plaća! Za poslednje tri godine, samo po ovom osnovu je uzeo oko 15.000 eura. Čist sukob interesa i zloupotreba.

Menadžere sajta ovo ne zanima, niti išta rešavaju. Iznos njihove zarade je oko 28.000 eura na mesečnom nivou ( približno, varira iznos zavisno i od procenta proizvedenih guma), dobiju luksuzno opremljen stan i kompanijsku karticu za sve troškove, nov automobil, odmah počinju i njima da daju procenat od svih prevara - zašto bi ubijali zlatnu gusku?

- Jedna od smešnijih krađa je krađa novog, velikog espresso aparata iz uprave Tyres-a. Naručen je aparat od firme koja snabdeva kafu za aparat, da se koristi, a novi aparat koji je Tigar kupio je preko Zaštitne radionice isteran iz firme i prodat jednom kafiću. I danas mnogi Piroćanci iz njega piju kafu - blizu je semafora (Piroćanci će se setiti gde je). Da je ukraden, primećeno je kada je morao da se vrati onaj pozajmljeni.

Da li je Članarina Crvenog krsta ili DDK?

Ova pljačka je ispod svakog nivoa ljudskosti. Godinama se svim radnicima, linearno odbijalo za članarinu Crvenog Krsta. Kada je grupa radnika kontaktirala Crveni Krst saznalo se da nikada ni dinar tamo nije uplaćen. Novac koji se sakupi je trošen na večeru za dobrovoljne davaoce krvi, kusur je delilo par ljudi. A kusur na sadašnji broj zapošljenih je bio oko 8.000 eura, pa naviše. Kada se saznalo da radnici znaju i govore po firmi o tome, ekspresno je napisan cirkularni mail u kome se kaže da je program pogrešio i da je to članarina aktiva dobrovoljnih davaoca krvi (DDK) i da jeste uzimana nezakonito - bez da su ikoga pitali, ali će eto, promeniti naziv i tražiti saglasnost od, svakog pojedinačno, da novac uzimaju. Kad god su uhvaćeni u prevari - jednostavno to nazovu greškom.

Krađa Ekologa sa Papir servisom

Iz kuhinja je karton i papir ispred 2T i Perionice skupljao direktno kamion Papir servisa, otpremnice je pisao Jovan Stojanović - Ekolog i po izlasku kamiona i on i Zoran Ilić su cepali svoje primerke. To je bio džeparac za Jovana Stojanovića. Inače isti je nakon sramnog učešća u proveri prilikom krađe smese, proglašen za menadžera za zaštitu imovine i lica - zato ga i zovu Koza Koja Čuva Kupus.

Mrtve ture i pocepane otpremnice

Mrtva tura je tura kojoj se po izlasku iz fabrike gubi svaki trag. Ekolog i Zoran Ilić su cepali otpremnice, jedan primerak u Finansije nije dolazio na knjiženje. To je trajalo godinama. Kada je Zoran Ilić, kao director Tigar Obezbeđenja, potpisao štetni ugovor po Tigar Obezbeđenje, kojim isto dovodi u zavistan položaj od firme Securitas - dva dana u buretu iza vatrogasnog spremišta pali otpremnice. Ostavlja jednu kutiju posebno vrednih otpremnica, koje krade prilikom poslednjeg dana na poslu u Tigar Obezbeđenju i odnosi kući - da bi se ucenom osigurao. Sutradan već počinje da radi kao branch menadžer u firmi u čiju korist je potpisao štetni ugovor. Zbog svih prekršaja i lopovluka, novi director Tigar Obezbeđenja - Dejan Stanković piše krivičnu prijavu Zoranu Iliću, koji je već bio uslovno kažnjen i morao bi da ide u zatvor. Postoji i izjava vozača kamiona koji je u Ilićevoj garaži morao da iz kamiona istovari 16 guma (novih), da se ukradu! Tu prijavu zaustavljaju i Dejanu Stankoviću, zbog neposlušnosti pakuju proneveru 27 miliona RSD, iako nije odgovoran. Cilj je poniziti ga i eliminisati. Predmet je još uvek na sudu i prekvalifikovan je iz krivičnog u prekršajni postupak. Zbog javnog govorenja o mrtvim turama Ilić Zoran i Berberin Džuniću smeštaju prvu prijavu - za "lošu komunikaciju". Dalje Ilić je mrzeo Džunića jer je ovaj govorio da Tigar Tyres mora sam da štampa identifikacione kartice radnika i da štampač košta samo hiljadu dolara, te da je neprimereno ustupati lične podatke radnika trećoj strani. Ilić je ovo štampanje kartica sprovodio u sopstvenoj režiji - ovo je bio njegov džeparac.

"Epidemija" autoimunih bolesti u Tigar Tyres-u

Zbog loših uslova rada, velikog zagađenja i ogromnog stresa, kome su radnici izloženi, prosto je eksplodiralo razboljevanje od autoimunih bolesti. Samo od multipla skleroze je obolelo 6 ljudi za manje od 2 godine. Ostale bolesti je već teško i izbrojati. Zbog besramnog odnosa menadžmenta prema radnicima imali smo i pojavu bombaša u fabrici - ali o tome su mediji već izveštavali. Ono što nije preneto je da je nesposobnom menadžmentu trebalo više od tri sata da obaveste policiju, a onda su prvi pobegli iz firme, pre svih radnka. "Bombaš" im je napravio štetu od 900.000 eura - samo zato što su kompletno nesposobni.

Specifikatorska služba Slavka Mitrovića

- Je deo Centralnog održavanja i namenjenna je za kontrolu podizvođača radova. Kako oni rade? Prosto reketiraju sve podizvođače. Primer je specifikator Neša Milić, koji je po zatvaranju svoje firme, U Tigar tyres došao da radi sa dugom od 2,5 miliona prema Fero Eksportu. Da bi se razdužio favorizuje Fero Export koji po višestruko naduvanim cenama uzima poslove. Kada se razdužio, bogami je počeo i dobro da zarađuje. Pozdrav i za Boksera - suvlasnika Fero Exporta, koji sa tom firmom pere novac od "sportskih" aktivnosti - ne plašimo te se, pile malo! Kada su rađene nove saobraćajnice u fabrici firmu AD Drumovi Milić nije ni kontrolisao. Tako se desilo da šahtovi ostanu zatvoreni daskama, a da pojedini šahtovi uopšte nisu ni spojeni sa kanalizacijom - i dan - danas nisu! Ulica ispred uprave je toliko loše urađena da su morali da budu postavljeni dvostruki ivičnjaci na jednom kraju i da se naredi gašenje automatike za navodnjavanje u memorijalnom centru - da voda ne izbacuje zemlju na put. Svi poklopci šahtova štrče kao svetionici - voda ne može u njih. Važno da su svi uzeli novac. Tokom projekta Triatlon (proširenje TC2), u novembru 2020 bagerom je izbijena konstrukcija i paneli - podizvođač je zaštićen, ugašene su kamere u TC2 i dugo nisu radile - da se ne dosete Vlasi! Da je bilo koji Tigrov radnik bio kriv ili više njih - odmah bi ostao bez posla.

Ista ta specifikatorska služba je stvorila mašinu za vodu! To je veliki levak, na dugačkoj cevi. Cev je na metalnom postolju punom betona, koje ima točkove. Kada kaplje sa krova hale, ova "mašina" se dotera da voda kaplje u levak. Iz levka, kroz gibljivo crevo voda ide do cevi na kraju postolja - gde po želji postavite lavor ili kofu. Ova totalna glupost je basnoslovno plaćena i sakrivana od svih Michelin-ovih poseta.

Jedna od retkih firmica za pranje para, koja nije stigla da se razvije, je firma Steva Montist. Kada je Džunić primetio da se u njihovom kamionu svakog jutra krade metal i izvozi u vrbak, kod kapije 4, pored puta koji je još bio u izgradnji i tovari u drugi kamion, - svakog dana u vremenu od 07 do 08 sati - to je bio kraj Steve Montista.

Dokle ćemo ići u prošlost i u budućnost?

Ako vam kažemo da smo od finansijskog inspektora u penziji uzeli svedočanstvo o tome kako je prošao kada je Ljubišu Mitića (osnivača D Company) uhvatio u proneveri 3 miliona maraka i kako je šef zaključao predmet u fioci, da bi mesec dana kasnije šef dobio stan od 100 kvadrata na poklon, onda vam je jasno.

Još jedan primer pljački iz prošlosti je firma Karmod, čiji se lažni vlasnik Tatara hvali kako Kominjak stariji (otac Zorana Kostića) ima gomile keš novca, koji mu daje kada god mu treba i koliko mu treba. Ono što lažni vlasnik ne govori je da je firma Kominjakova. U toj istoj firmi su na početku pandemije prekršena sva pravila i prvi teži slučajevi su potekli odatle - žurili su da se bogate šivenjem maski i prodavali ih po basnoslovnim cenama, dok su radnice šile prekovremeno, bez zaštite. O tome su mediji već obaveštavali. Toj istoj firmi je dat povlašćeni položaj - sva odela za Tigrove radnike šiju se tamo i preko njih se nabavljaju zaštitne rukavice. Vladimir Stavrić je naručene rukavice protiv prosecanja iznosio iz Tigra i vraćao, umesto da deli radnicima - dobijao pare na ruke! Iste rukavice se vrte, pare se uzimaju i dele. Naručivao je odela u zelenoj boji, po znatno višim cenama i namerno ponižavao radnike - i za to isto dobijao pare.

Kako se muva i krade na konsignacijom i sa Tristrelom?

Koliko je para od odobrenih 6 miliona eura za proširenje Logistike namenjeno za privatne džepove, ko je glavni izvođač i kako će se prati novac? Ko će biti lider projekta? O svemu tome u doglednoj budućnosti. Ovo su pronevere i pljačke teške stotine miliona eura i traju decenijama. Direktorska deca se rađaju da budu direktori - da sve ostane sakriveno.

Znamo za još mnogo afera i pokradenih para - ali za sada pozdrav za korumpirani menadžment. Držimo vas na tihoj vatri - rokenrol na 9 bara.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane