Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Prof. dr Dejan Mirović u eksluzivnom razgovoru za naš Magazin tvrdi:

Vučića čeka robija

Prihvatanjem Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, kao i Francusko-nemačkog plana, Aleksandar Vučić je izvršio državni udar, kojim je priznao teritorijalni integritet lažne albanske države Kosovo. Kad se "Kosovo" učlani u Interpol, vlast iz Prištine raspisaće poternice za mnogim Srbima. Kad se "Kosovo" učlani u UNESKO zahtevaće da se u srpskim manastirima i crkvama služi liturgija na albanskom jeziku. Zbog tih i drugih veleizdajničkih postupaka Vučić treba da odgovara prema članu 306 Krivičnog zakonika, koji predviđa zatvorsku kaznu od najmanje deset godina. To tvrdi prof. dr Dejan Mirović, profesor na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, u intervjuu za Magazin Tabloid.

Predrag Popović

Magazin Tabloid: Albanska policija je preuzela institucije u četiri opštine sa srpskom većinom. Tog dana je nekoliko hiljada Srba sa Kosmeta došlo na Vučićev miting u Beogradu. Da li su se ti događaji slučajno preklopili ili je u pitanju još jedan dogovor Vučića i Kurtija?

Mirović: Takozvana izborna komisija Kosova je 23. aprila 2023.objavila konačne rezultate izbora na severu Kosova. Od 45.000 glasača glasalo je samo oko 1.500 od toga desetak Srba. Izbori su održani nakon odlaganja prvobitno zakazanih za decembar 2022. Setite se, tada su bile postavljene barikade na severu KiM . Šta se desilo u međuvremenu od decembra do maja? Vučić je povukao barikade i predao srpski narod na milost i nemilost ROSU, zatim je bez ovlašćenja Skupštine i Vlade zaključio u usmenoj formi sa Kurtijem 27 . februara Francusko-nemački plan i njegov aneks 18. marta u Ohridu. Ovim sporazumima je priznao teritorijalni integritet, suverenost i nezavisnost takozvanog Kosova i dozvolio da ta tvorevina uđe u sve međunarodne organizacije. Zatim je bojkotovao izbore zakazane za april po albanskim zakonima na severu KiM. Takođe 26. maja kada je isticao rok za ulazak novih albanskih vlasti u zgrade opština na severuVučićeva vlast je iznajmila oko 200 albanskih autobusa da bi prevezli Srbe kontramitnig u Beogradu. To, svakako, nije moglo bez Kurtijeve dozvole. Konačno, 29.maja Srpska lista je pozvala narod da dođe isped zgrada koje su zaposeli Albanci i tada došlo je do velikih sukoba okupljenog srpskog naroda sa KFOR-om i ROSU. Kada se analizira ova hronologija, jasno je da Vučić vodi šizofrenu politiku . Pristao je na teritorijalni integritet i suvernitet takozvanog Kosova i dozvolio da ta tvorevina uđe u sve međunarodne organizacije ali je istovremeno bojkotovao lokalne secesionističke izbore uzvikujući na konfrenciji za štampu "zapuca li albanski okupator - tada će sve biti drugačije" (dok je ROSU nesmetano pucala na Srbe). Ovakvo ponašanje podseća na baštovana iz otomanskog pozorišta senki koji beži kada ga udare i viče na sav glas "ja sam njega udario". Odnosno, Vučić je u periodu decembar-maj Kurtija proglasio za "okupacionog galuajtera", dok je istovremeno sa njim zaključio Francusko-nemački plan. Kako se zove čovek koji sa okupatorom zaključuje međunarodne ugovore? Kvisiling. Dakle, kada analiziramo hronologiju od decembra do maja možemo zaključiti da je Vučić veleizdajnik koji treba da odgovora prema članu 306 Krivičnog zakonika RS u kojem se navodi "Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina".

Magazin Tabloid: Da li su Srbi s Kosova obavešteni šta sve sadrži „nemačko - francuski plan", koji je prihvatio Vučić?

Mirović: Ne treba osuđivati Srbe sa KiM što nisu obavešteni o sadržini Francusko-nemačkog plana. Verujte mi, preko 11 godina radim u Kosovskoj Mitrovici, to je srčan i dobar narod koji je u užasnom položaju. Mislim da ni Srbi u Centralnoj Srbiji ne znaju šta sadrži taj plan. Vučićev ideolog i ratni zločinac Toni Bler i medijski pomagači iz Izraela su lukavo fokus rasprave pomerili sa sadržaja plana, na način pristanka na plan. Odnosno, umesto da se raspravlja o činjenici da je uzurpator sve tri grane vlasti Vučić izvršio državni udar tako što je, bez ovlašćenja Skupštine i Vlade zaključio sa Kurtijem plan kojim je priznao teritorijalni integritet Kosova, fokus rasprave je skoro mesec dana bio na sporednom pitanju, da li je to on pristao na to u usmenoj ili pismenoj formi. U članovima 3, 7, 11 Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora se navodi da predsednik republike može bez specijalnog ovlašćenja i u usmenoj formi da zaključi međunarodni ugovor. Presude Stalnog suda međunarodne pravde u slučaju Ihlen iz 1933. kada je Norveška zbog jedne izjave ministra inostranih poslova izgubila Grenland i Međunarodnog suda pravde UN u slučaju Novi Zeland protiv Francuske iz 1974. takođe pokazuju da predsednik republike može usmeno obavezati državu koju predstavlja. To je inače, prastaro pravilo jer još u Šekspirovom Hamletu Laert kaže Ofeliji da svaka Hameltova izjava obavezuje jer je on kraljević. Naravno, Vučić više liči na slugu Osvalda iz Kralja Lira, ali to je već druga tema. Dakle, to nije uopšte sporno pitanje, predsednik države može da usmeno obaveže državu. To je i on priznao nakon mesec dana, kada je izjavio 19. marta, posle povratka iz Ohrida, da su "Čak i moje izjave kao predsednika obavezujuće za državu" jer "član 7 Bečke konvencije kaže da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost". Kada se pročita tekst Francusko-nemačkog plana jasno je zašto je to on radio .U uvodu se navodi da će Srbija poštovati "nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suvernitet" takozvanog Kosova. U članu 1 se priznaju pasoši takozvanog Kosova. U članu 2 se Srbija obavezuje na poštovanje "suverene ravnopravnosti, nezavisnosti i teritorijalni integriteta" takozvanog Kosova. U članu 4 piše "Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji". Ovo je nesumnjivo, veleizdajnički akt Vučića. Odnosno, on treba da odgovora prema članu 307 Krivičnog zakonika u kojem se navodi "Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina". Protivustavnost Vučićevog postupanja se sastoji u tome da nije bilo 2/3 većine u Skupštini i referenduma koji bi odobrio promenu granica. Konačno, Vučić nije imao pravo da pregovara o planu jer spoljnu i politiku vodi Vlada, prema članu 123 Ustava i prema Zakonu o spoljnim poslovima i Zakonu o zaključivanju i izvršenju međunarodnih ugovora.

Magazin Tabloid: Da li će Srbi s Kosova, a i iz ostatka Srbije, biti izloženi međunarodnom progonu kad se „Kosovo" učlani u Interpol, u skladu sa „nemačko - francuskim planom"?

Mirović: Prihvatanjem člana 4 Francusko - nemačkog plana Vučić je omogućio članstvo takozvanog Kosova "u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji". Dakle i u Interpolu .To ćemo uskoro videti, u oktobru kada zaseda Generalna skupština Interpola. Prema statutu Interpola, svaka država članica ima Nacionalni centralni biro (NCB) u kome rade njeni državljani. Preko NCB se komunicira sa Generalnim sekretarijatom Interpola i na osnovu toga se izdaju poternice prema kojima mora da postupi svaka država članica ako se lice sa poternice nađe na njenoj teritoriji. Možemo samo da zamislimo kakav će biti progon Srba po celom svetu prema poternicama iz Prištine koje će se podizati u istom stilu kao i one koje su do sada služile Prištini da progone Srbe za ratne zločine posle 20 godina od završetka rata (samo zato što su tražili povratak svoje imovine). Ali Vučić i njegovo kriminalno okruženje ne brinu o tome, važno da je ne bude međunarodnih poternica za njih u vezi sa Jovanjicom ili grupom Belivuka.

Magazin Tabloid: U skladu s tim planom predviđeno je i učlanjenje „Kosova" u UNESCO. Šta će biti sa srpskim verskim i kulturnim nasleđem na KiM?

Mirović: Oko 1.600 sakralnih objekata Eparhije raško -prizrenske uključujući i Gračanicu, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Dečane koji su listi UNESKO će postati kulturno nasleđe takozvanog Kosova (Kurti već koristi taj izraz). Generalna skupština UNESKO zaseda već u novembru ove godine (i tada ćemo videti, kao i u slučaju Saveta Evrope) svu pogubnost pristanka na član 4. Nakon toga se mogu očekivati zahtevi za služenje liturgije na albanskom jeziku u našim manastirima. To je u već viđen proces. Fan Noli, jedan od osnivača Albanske pravoslavne crkve, je 1907. zahtevao da se služi liturgija na albanskom jeziku u grčkim manastirima. Nakon toga albansko sveštenstvo preuzima grčke manastire. Mene, kao običnog vernika, ne čudi ovako ponašanje Vučića. On, kao čovek bez dubljeg obrazovanja, veruje samo u novac i malograđanske mitove poput onoga koji je zastupao Čedomilj Mijatović, potpisnik Tajne konvencije prema kojima je protestanska vera, za koju Dostojevski i Homajkov pišu da je u osnovi protesni pokret razbijen na nekoliko desetina frakcija, navodno, bolja od pravoslavne. U jednom intervju od pre par godina za Vučić je rekao čak i da mu je bliži Luter nego Nikolaj Velimirović, pre toga je svoj "preobražaj" od pravoslavca u protestanta objavio kod Basare. Karikatrualno tumačenje Vebera je još poznatije i ne bih se zadržavo na tim besmislicama ovog poklonika LDP ideologije, koji verovatno i nije čuo da protestanti ne priznaju vaseljenske sabore. Ono što mene čudi je ćutanje čitavog Sabora nakon usvajanja člana 4. Da li oni stvarno misle da će SPC opstati u takozvanoj državi Kosovo? Da li stvarno misle da se neće pojaviti neki novi Fan Noli koji će zahtevati liturgiju na albanskom u Dečanima, za početak? Da li misle da će ih Amerikanci zaštititi? Nažalost, od Sabora koji je prihvatio jednoglasno, autokefalnost verske sekte u Severnoj Makedoniji i patrijarha koji je izjavio da nije protiv podele KiM i koji javno ljubi ruku papi možemo očekivati još neprijatnih iznenađenja. U tom kontekstu, bojim se da to više nije ni onaj monaški egoizam o kojem piše Berđajev već ono što Homjakov kritikuje kao veru bez dela. Naravno, ne treba ići u hipergeneralizaciju, imamo još uvek pravednike u našoj crkvi, jedan od njih je svakako crmnički lav otac Jovan Plamenac. Nažalost, više nema mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija koji su bili "lijek jarosti" Vučićeve u Srbiji, Crnoj Gori, ali i u okviru vrha SPC.

Magazin Tabloid: Da li implementaciju tog sporazuma može da spreči referendum, za koji je inicijativu pokrenula Narodna stranka?

Mirović: Vuk Jeremić i Narodna stranka su očigledno "crvena linija" za Vučića . Zato je on lično satanizovan i njemu se greške, koje je naravno imao, ne opraštaju i preuveličavaju od onih istih koji nalaze razna opravdanja za veleizdajnika Vučića. U tom kontekstu, njemu nije bilo dozvoljeno da učestvuje u organizaciji mitinga takozvane nacionalne opozicije 16 marta. Zato se i njegova dobra ideja o referendum povodom Francusko-nemačkog plana istovremeno našla na udaru Đilasa, Marinike, takozvane nacionalne opozicije i Vučićevih bojovnika poput Orlića. Izgleda da je Vukov "greh" to što on, kao intiligentan čovek, razume da se mora preći put od građanističke opcije ka nacionalnoj da bi se oborio Vučić. Takođe, smeta Vučiću što u u njegovoj stranci ima mnogo hrabrih i sposobnih ljudi i vrsnih pravnika, posebno u Skupštini. Ipak, kao da je Narodna stranka zastala sa akcijom oko referenduma. Zašto je to tako, treba pitati njih.

Magazin Tabloid: Vi ste, na Sretenje, organizovali protestni skup pred Predsedništvom Srbije, posle koga su uhapšeni Dejan Petar Zlatanović i Damnjan Knežević. Drugi skup Vam je zabranjen. Posle toga su stranke iz tzv. patriotske opozicije organizovale jedan protest i - ništa više. Da li to znači da su se građani pomirili s predajom Kosmeta?

Mirović: Skup na Sretenje 2023. je imao demokratski karakter jer sam ga prijavio u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Zahtevi su bili: 1) povlačenje Vučića iz pregovora i njegova krivična odgovornost, 2) obelodanjivanje Francusko -nemačkog plana, koji Vučić nije u Narodnoj skupštini pokazao, 3) nova platforma za pregovore u skladu sa Rezolucijom 1244, 4) Odbacivanje ZSO jer ona daje Srbima manje prava čak i od lokalne samouprave. Na skupu su govorili dr Marko Jakšić i Nebojša Jović ispred Srba sa KiM i nas još petoro govornika. Dakle, ukupno je govorilo sedmoro ljudi . Nikakvog nasilja nije bilo, otišli smo do Andrićevog venca gde sam zatražio od prisutne policije da mirno predam naše zahteve. Oni su ćutali i odbili su čak i da mi kažu ko im je načelnik. Nešto kasnije im je stiglo pojačanje u vidu ljudi u kožnim jaknama koji nisu mogli da mi odgovore na pitanje ko im je vođa i ko su oni (samo su mi odgovorili da nisu policajci). Usled velikog broja demonstranta na malom prostoru (bilo je oko 5.000 ljudi) pala je jedna zaštitna ograda, a zatim je moja malenkost bacila nekoliko jaja na zgradu predsedništva i to je bilo sve. Međutim, Vučić je ovo proglasio za još jedan navodni državni udar i atentat (naš prijatelj i govornik na skupu Ljuba Stefanović je izneo da je to bio 20-ti izmišljeni atentat). U toj farsi je svoju sramnu ulogu imala i celokupna (bez izuzetka) Vulinova BIA koja stoji iza farse sa podmetnutim karabinom nađenim, gle čuda, baš na dan našeg mitinga na oko 100 km od Beograda. Zatim je na scenu stupilo medijsko pravosuđe i sam Vučić sa morbidnim i lažnim optužbama o atentatu i državnom udaru. Na kraju te noći su uhapšeni moji prijatelji Dejan Petar Zlatanović i Damnjan Knežević. Zašto nisu uhapšeni i ostali govornici ili zašto oni upadljivo nisu pominjani u Vučićevim medijima? Mislim da jeVučić imao nameru da prećuti dolazak Srba sa KiM, ali i činjenicu da su univerzitetski profesori, uključujući i vodećeg srpskog intelektualca Mila Lompara, podržali skup. Na takav zaključak ukazuje i činjenica da sam pred tužiocem ponovio Zlatanovićeve reči "Ko potpiše njega ubiše" i da je posle toga to uradilo još desetak javnih ličnosti. Ipak, tužilaštvo nije reagovalo. U tom kontekstu, monstruozno hapšenje invalida Zlatanovića je trebalo da otvori put ka gašenju najvećeg opozicionog patriotskog kanala Srbin info, a hapšenje Kneževića da ukloni čoveka kome mladi ljudi veruju . Sve se to dešava uoči pristanka na Francusko-nemački plan, ne zaboravite. Nakon hapšenja mojih prijatelja prijavio sam još jedan protesni skup za 24 . februar, ali on je ekspresno zabranjen. Nekoliko nedelja kasnije, takozvane patriotske stranke su organizovale (po mom mišljenju kasno) skup protiv već usvojenog Francuskog -nemačkog plana. Profesor Lompar ija smo podržali i taj skup. Skupilo se duplo više ljudi nego na Sretenje, sa još većom energijom. Međutim, na uzivike"ustanak, ustanak" govornici i organizatori su odgovorili tako što su odlučili da to bude poslednji skup protiv Francusko -nemačkog plana. Zašto su to uradili nije mi jasno. U svakom slučaju, još manje mi je jasno zašto se sada ljute na organizatore novih demontracija protiv Vučića pod nazivom "Srbija protiv nasilja" koje imaju ogroman odziv. Narod je očigledno nezadovoljan i povodom KiM i povodom nasilja u društvu, i traži da ga neko povede protiv uzurpatora .

Magazin Tabloid: Učesnike Vašeg protesta Vučić je proglasio za ekstremiste. Kako objašnjavate da su vam istu etiketu prilepili američki i ruski ambasadori, Kristofer Hil i Aleksandar Bocan Harčenko?

Mirović: Mi smo ekstremisti, pod uslovom da je Vučić normalan predsednik, ili priznajem da sam ekstremista ako neko dokaže da Vučić nije izvršio državni udar prihvatanjem Francusko -nemačkog plana, Briselskog i Vašingtonskog plana pre toga, i da javno nije pravdao i podržavao najveću fabriku droge u Evropi Jovanjica i kriminalne horde koje su rušile po Savamali. Što se tiče Bocan-Harčenka, on bi trebalo i da odgovori na pitanje kako je moguće da se ruski ambasador slaže sa američkim u trenutku kada su te dve države u predratnom stanju. Ali, o toj temi ćemo više javno razgovarati kada Vučić finalizuje svoj novi kurs prema Rusiji uvođenjem sankcija.

Magazin Tabloid: Povodom tih februarskih protesta, Milija Milosavljević Ktitor, tajkun iz Banjske, poručio mi je na Tviteru, javno, da „ne podržava kosovske pse koji laju po beogradskim parkovima". Kako objašnjavate takav stav, ne samo Ktitora, nego i ostalih bogataša, politikanata i ostalih kriminalaca sa Kosmeta, koje ne zanima sudbina zavičaja?

Mirović: Što se tiče bogataša sa Kosmeta, da sam na mestu Vučića, dobro bih razmislio o činjenici da njihov "doajen" Bogoljub Karić podržava "povremeno" (u njegovom estradnom stilu) proteste u Beogradu. "Dosledan", kakav je oduvek bio , Karić se odrekao i Rusije iako joj mnogo duguje u svakom smislu. To najavljuje i za Vučića. Izgleda da Karić zna nešto što mi ne znamo, ili da se Vučiću ne piše dobro. Dakle, vidimo kako se stvari brzo menjaju od februara do maja i u biznis eliti sa Kosmeta.

Magazin Tabloid: Kako objašnjavate nezainteresovanost intelektualne elite za problem Kosova i Metohije?

Mirović: Oportunizam i lukrativni interesi. Ako ste konstantno i beskompromisno protiv Briselskog sporazuma, Vašingtonskog sporazuma i Francusko-nemačkog plana u Srbiji, vi se ne zamerate samo Amerikancima već i Vučiću. To nije laka pozicija i malo patriotskih intelektulaca je spremno da bude na margini. Podsetiću vas, samo nas petoro se okupilo u avgustu 2020. kada smo podneli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog predaje KiM. Dva penzionera, akademik Kosta Čavoški i dr Marko Jakšić, jedna dama Dragana Trifković i dva univerzitetska profesora Milo Lompar i moja malenkost su podneli tu krivičnu prijavu. Sada nas je nešto više jer je izdaja, nažalost, u terminalnoj fazi posle usvajanja Francusko-nemačkog plana i postaje očigledna.

Magazin Tabloid: Dok Vi, kao i još neki nacionalisti, ukazujete da je Vučić pristajanjem na „nemačko-francuski plan" izvršio državni udar, zašto to ignorišu pravnici proevropske orijentacije? Zašto njima ne smeta kršenje Ustava?

Mirović: Pravnici proevropske orijentacije ćute o državnom udaru koji je izvršio Vučić jer znaju da iza suspendovanja Ustava Srbije stoje Amerikanci i EU. Oni ne mogu da objasne očiglednu činjenicu. Amerikanci i EU podržavaju Vučićev nedemokratski način vladanja i suspenziju Ustava izvršenu Francusko- nemačkim planom jer je to u skladu sa njihovom imperijalnom politikom koja zahteva da se otcepi Kosovo uprkos međunarodnom pravu. Ako bi to priznali došli bi do zaključka da SAD i EU nisu sinonimi za demokratiju već za bezakonje i podržavanje kriminalaca. Niko ne želi da stane iza te istine, ne samo zbog gubitka privilegija već i zbog razokrivanja ideologije kojoj služe decenijama. Samo tako se može objasniti da ćute i na činjenicu da će takozvano Kosovo posle ulaska u Savet Evrope imati pravo da tuži Srbiju i njene građane pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Magazin Tabloid: Znam, zvučaće kao suvišno trik-pitanje, ali evo ga - zašto pravni ekspert i rijaliti zvezda Vojislav Šešelj podržava Vučića po pitanju izdaje Kosova i Metohije?

Mirović: Vojislav Šešelj i SRS kao opoziciona partija u prvom krugu predsedničkih izbora u martu prošle godine su zvanično podržali Vučića kao kandidata vladajuće koalicije. Ova politička činjenica daje najbolji odgovor na vaše pitanje. Sa druge strane, ubeđen sam da članstvo SRS i većina funkcionera ne podržavaju Vučića i da je taj kurs doneo SRS pad ispod cenzusa. Zašto je to Šešelj uradio, treba pitati njega.

Magazin Tabloid: Vi tvrdite da se Vučić plaši glasača s jačim nacionalnim i patriotskim osećajem, ali zar Vam se ne čini da ga sada ozbiljno ugrožavaju protesti koje predvode građanističke stranke?

Mirović: Pogledajte koliko se trudi da posvađa građaniste i nacionaliste, kako napada svakog nacionalistu koji se pojavi na građanskom protestu i kako pokušava da izazove nemire između njih i biće vam jasno zašto se boji zajedničke borbe patriota i građanista protiv njegove mafije. Problem je to što on razume ali prozapadne partije, izuzimajući Jeremića i par izuzetaka, ne razumeju. Zato je on još uvek na vlasti. Građanisti se nadaju da će ponoviti 5 .oktobar, ali ne vide da je sada Soroš na strani Vučića.

Magazin Tabloid: Šta je toliko ljudi izvelo na ulice? Da li je u pitanju samo šok od užasnih događaja početkom maja ili je, naprosto, puklo trpilo?

Mirović: Narod oseća da je on glavni ideolog nasilja u društvu. Pogledajte kako se hvali da je naredio rušenja u Savamali i kako neprestano priča da je navodno bio huligan. To nesumnjivo utiče na decu i ljudi osećaju to. Čovek na takvom položaju govori da je navodno bio huligan i da se tukao, zatim priznaje da je naredio kriminalcima da ruše po Savamali, pokazuje slike odsečenih glava u udarnim terminima. Društvo je bolesno, ljudi to osećaju i vide da je on glavni ideolog tog nasilja i patologije ili politička pozadina svih ovih tragedija koje su se desile, da upotrebimo taj kvazi-pravni izraz. Ima i onih koji su mislili da bezakonje i haos koje je uveo na severu KiM posle Brisleskog sporazuma neće preći Ibar i doći do Beograda. Nisu bili u pravu, pokazuju tragedije na Vračaru i u Mladenovcu.

Magazin Tabloid: Zašto Vi učestvujete u tim protestima?

Mirović: U protestima "Srbija protiv nasilja"učestvujem kao običan građanin jer smatram da patriotska i građanska Srbija mogu da imaju jednu zajedničku tačku , a to je borba protiv mafije. Znate, ako je Srđan Milvojević, koji je formalni organizator protesta "Srbija protiv nasilja" mogao iskreno i hrabro da brani Zlatanovića (mnogo bolje od većine takozvanih nacionalnih stranaka), ne vidim razlog da se ne podrže njegovi protesti protiv Vučićevog režima. Milivojević je 31. maja u Skupštini izjavio da je Vučićev režim "kriminalno-izdajnički" i ja se apsolutno slažem sa tom formulacijom (vidim da je čak i New York Times nešto slično "otkrio" kada se radi o vezama sa grupom Belivuka). Dakle, mogu se podržavati i ideološki različiti ljudi i njihovi protesti ako su opravdani i pod uslovom da ima neka zajednička tačka oko koje se slažete. Naravno, to ne znači da treba da pređete u potpunosti na suprotnu stranu kao što je to uradio konvertit Vučić kada je od hiper-radikala prešao u karikaturalnog LDP politikanta malograđanskog tipa. Preterana isključivost i verbalizam su često prvi znak izdaje.

Magazin Tabloid: Kakav epilog očekujete? Da li će Vučić pristati na zahteve građana i opozicije, ili će uspeti da potroši energiju demonstranata, a možda i da isprovocira nasilje na ulicama?

Mirović: Vučić je očigledno u delirijumu nakon propasti njegovog kontramitinga od 26. maja. Njegovo kriminalno okruženje ga verovatno nagovara da primeni slične mere koje je koristio protiv nas na Sretenje. Poltroni iz BIA, pravosuđa i medija bi ga ponovo sledili. U njegovom okruženju nakon godina negativne selekcije nema čoveka sa integritetom koji bi mu rekao nešto pametno, na primer da se ne pojavljuje tako često u medijima jer iritira narod. Međutim, ogroman broj ljudi na ulicama i zaštita koju američki ambasador Hil pruža vođama prozapadnih stranaka ga sprečavaju da rastera demonstracije. Istovremeno, Hil i njegov uticaj su najslabije tačke tog protesta.

Magazin Tabloid: Da li postoji opasnost da se zaista, kao što Vučić najavljuje, i u Beogradu desi „Majdan"?

Mirović: Majdana neće biti jer bi to značilo da se Soroš stariji bori protiv svog sina, koji je Vučićev prijatelj. Može biti samo tehničke vlade ako demonstracije budu konstantne.

Magazin Tabloid: Da li će, i ko bi to mogao biti, neko od opozicionih lidera da priskoči u pomoć Vučiću kako bi mu ponudio izlaz iz ove krize?

Mirović: Ako bih morao da se kladim, to će biti nekadašnji tajkun Đilas koji je sada u Vučićevim medijima postao gospodin Đilas.

Magazin Tabloid: Da li Vučić može da se iz ovih problema izmigolji kroz izbore?

Mirović: On to pokušava već duže vreme, ali Hil je još u aprilu izjavio da nije vreme za izbore jer smo navodno u kritičnom i važnom trenutku kada se radi o primeni Francusko-nemačkog plana. Dakle, prvo mora da ispuni sve odredbe Francusko -nemačkog plana, pa da dobije dozvolu od Amerikanaca.

Magazin Tabloid:. Kako objašnjavate da Dveri, Nova DSS i Zavetnici podržavaju Vučićevu nameru da se raspišu izbori, pa da se tako zaustave ovi protesti i omogući SNS-u da opet montira izborne rezultate?

Mirović: Izbori u ovom trenutku, sa ovakvom kontrolom medija i prekidanjem protesta odgovoraju samo uzdrmanom Vučiću. Zašto ove tri stranke traže izbore meni je nejasno, kao što mi je bilo nejasno zašto su prekinuli proteste u martu ove godine. Varaju se ako misle da u Vučiću imaju pouzdanog partnera za bilo koju vrstu dogovora.

antrfile

Brkić je nevin

Magazin Tabloid: Zbog verbalnog delikta, Vučić je već pritvarao Zlatanovića i Kneževića, kao i Milovana Brkića. Ko će sledeći biti pritvoren, Vi ili ja, i zašto Vi?

Mirović: Brkić je uhašen i optužen jer, po rečima Vučića, njegova izjava (koja je inače blaža od izjave Jove Bakića) održava "misli" učesnika protesta. Nikada ništa slično nisam čuo u moj pravnoj karijeri, čak ni u Hagu. Ovo pokazuje sledeće: Brkić je nevin, a Aleksandar Vučić patološki mrzi Brkića i Tabloid jer govore istinu o njegovom izdajničko-kriminalnom režimu. Isti razlog za patološku mržnju Vučić ima u Vašem i mom slučaju. Ipak, ja ga, kao pravoslavni hrišćanin, ne mrzim već ga prezirem kao izdajnika. Što se tiče eventualnog hapšenja, videli ste u prethodnim delovima da upravo on zaslužuje dugogodišnju robiju samo zbog prihvatanja Francusko nemačkog -plana. Krivični zakonik je više nego jasan u tom delu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane