Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Srđan Cvetković IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA: Politička represija u Srbiji 1953-1985. (3)

Progon unutrašnjih neprijatelja

Istoriografija je dugo zaobilazila osetljivu temu političke represije u socijalističkom društvu. Istraživače je do kraja 80-ih godina prošlog veka pokretanje ove teme često vodilo iza rešetaka. U postkomunističkom periodu istraživanje političke represije je nailazilo na otpor usled brojnih administrativnih prepreka birokratskog aparata koji nije do kraja reformisan. Istoričar Srđan Cvetković je, knjigom „Između srpa i čekića", doprineo suočavanju društva sa nedemokratskim nasleđem i političkom represijom u periodu 1953-1985. Uz presek različitih oblika kojima se politička represija manifestovala, izvršena je klasifikacija političkih osuđenika, procenjen je njen intenzitet, a poseban akcenat je stavljen na službe bezbednosti kao kičmu represivnog aparata. Arhivi bezbednosnih službi su još nedostupni istraživačima, iako je ta građa davno izgubila operativni karakter i prevazišla zakonske odredbe o poverljivosti. Ipak, autor je u radu koristio arhivske fondove u Arhivu Jugoslavije (pre svega Predsedništva SFRJ, SSUP-a i Vrhovnog suda Jugoslavije), koji sadrže brojne policijsko-bezbednosne biltene, stenograme sa sednica i sastanaka u kojima se nalaze sumirani i ekstrahovani podaci. Magazin Tabloid će u nekoliko nastavaka objaviti delove koji ilustruju načine na koje je vršena represija nad političkim protivnicima i kritičarima komunističke ideologije i njenog vođe Josipa Broza.

Srđan Cvetković

Od početka 70-ih savezna država je stalno slabila, a nadležnosti u sferi politike i bezbednosti prenošene su na republike i pokrajine (i radne organizacije u sferi ekonomije) ali je, s druge strane, proces demokratizacije društva obustavljen. Došlo je do jačanja uticaja države i partije u svim sferama: političkom životu, ekonomiji, kulturi i nauci. U političkoj sferi se to ogledalo kroz smenu liberalnih elemenata u Savezu komunista Jugoslavije, intenziviranu političku represiju i povećan nadzor nad "neprijateljima socijalizma", u ekonomiji kroz zaustavljanje liberalnih tržišnih reformi 1965, a u sferi kulture, nauke i ideologije došlo je do naglašenijeg prisustva i forsiranja ideološko-političkih sadržaja.

"Odumiranja savezne države" - konfederalizaciju zemlje nije pratila demokratizacija i slabije ideološko prisustvo SKJ, već upravo obrnuto, jačao je represivni i ideološki aparat, kult ličnosti i uloga partije u društvu. Na kraju je to ostala jedina spona koja je spajala potpuno decentralizovanu privredu i podeljeno jugoslovensko društvo.

Neki autori su skloni da fenomen povećanog intenziteta represije, uz decentralizaciju 70-ih, nazovu "neostaljinizam", koji se od integralnog staljinizma razlikuje u utemeljivanju u samoupravnoj ideologiji i drugom istorijskom trenutku. Liberalni komunistički funkcioner iz Vojvodine Mirko Čanadanović, smenjen kao liberal, ocenjuje da je početkom 70-ih nastupila "reboljševizacija partije i države". Uočava se obnavljanje staljinističkog folklora: "žigosanje frakcija", potera za "trockistima" i razne sumnje i prozivke, uz poziv na govore druga Tita, povika na truli liberalizam i prinuđivanje na samokritiku, kao i povećan intenzitet političkih suđenja.

Dolazi do ponovne afirmacije kulta ličnosti i moralno-političke podobnosti u svim oblastima radnih odnosa, naročito u društvenoj sferi. Učestali su istupi i predsednika države protiv tzv. euforije demokratizacije. Ipak, posle Brionskog plenuma i osude političkih zloupotreba Službe državne bezbednosti, više se pazilo da se ne iskače iz zakonskih normi, a neformalni vaninstitucionalni oblici represije (nezakonita hapšenja, prebijanja) postaju ređi. Iako vremenom raste intenzitet represije, poprima suptilnije i ozakonjene forme (npr. zloupotreba psihijatrije i slično).

Politička represija je 70-ih, usled "unutarnjih i spoljnih razloga" izuzetno pojačana. Po drugi put se hapse nacionalisti (Đ. Đurović, S. Banković, S. Vranješević), zatim mnogi ibeovci, učesnici Barskog kongresa, anarholiberali, liberali i drugi. Jedan od najvažnijih unutrašnjih faktora je osnažen intenzitet otpora režimu. Delimična liberalizacija posle 1966. i pada Rankovića omogućila je artikulaciju, po prvi put i različitih oblika poličkog raznoglasja izvan partije. Prvi ozbiljniji otpori - studentske demonstracije 1968. i Maspok u Hrvatskoj 1969-1971, čiji su nosioci bili mlađi ljudi, studenti Univerziteta, zbunili su i uznemiri partijske vrhuške izazivajući strah od liberalizacije. Lanac studentskih demonstracija od polovine 60-ih u SAD, preko Francuske, Nemačke i Italije, po sistemu "grudve snega" prelile su se i na omladinske pokrete kod nas. Stoga je politička represija posle smene Rankovića i dolaska liberala intenzivirana u periodu 1968-1972. (kasnije još i više) što je posledica ne toliko Rankovićevog liberalizma, niti čvrste ruke liberala, već realnih društvenih okolnosti, tj. snažnom intenziviranju otpora unutra i spoljnopolitičkih turbulencija, terorizma, ratova i kriza.

Zaoštravanje međunarodnih odnosa, praćeno nasilnim metodama rešavanja političkih konflikata, blokovskom zategnutošću i obaveštajnim ratom, išlo je na ruku podizanju temperature u zemlji. Uočljivo je da se velika globalna ekonomska kriza početkom 70-ih poklapa sa opštim porastom terorizma i političkog nasilja. Od spoljnih faktora najviše je na intenzitet političke represije u vremenu 1968-1985. uticala intervencija SSSR-a u Čehoslovačkoj avgusta 1968, oživevši sećanja na Mađarsku kontrarevoluciju 1956. i uplašivši partiju od mogućnosti sovjetske intervencije. Tito se, do 1968. delimično približio Sovjetskom savezu, preko vijetnamske krize i arapsko-izraelskog rata, a sovjetska intervencija u Čehoslovačkoj značila je ponovno udaljavanje. Rat na Bliskom istoku, kao i vojni udar u susednoj Grčkoj 70-ih, globalna nestabilnost i opšta ekspanzija terorizma u svetu (i kod ekstremne emigracije), dodatno su podrejavali temperaturu u zemlji.

U vremenu velikog stezanja posle 1971, na Zapadu je primećivano da SFRJ naginje sve više Istočnom bloku (u domenu ekonomije, političkih odnosa, bezbednosne saradnje, itd.) svrstavajući je u tzv. radikalne nesvrstane zemlje, ocenjujući da bi, u kriznoj situaciji SFRJ tražila pomoć SSSR, čime se vraća na "stari put" u okvire "socijalističke zajednice". Posle kratkotrajnog zahlađenja 1968-1970. (usled čehoslovačke krize), dolazi do intenzivnije saradnje sa SSSR-om, što se osetilo i po pitanju IB emigracije koja beži na Zapad (Francuska, Belgija) u strahu od hapšenja KGB i SDB, a takođe i kroz povećan ideološki nadzor i obračuna sa "tehnomenadžerijom, liberalima i nacionalistima".

Planovi za krizne situacije uočavali su da glavna opasnost preti od "blokovskih supersila". Jedan od strateških ciljeva SAD, pri postojanju baza u Italiji, Grčkoj i Turskoj i drugde na Mediteranu, bio je da druga "super sila" ne ojača pozicije na Balkanu. Time je motivisana podrška SAD Jugoslaviji kao nezavisnoj i nesvrstanoj zemlji. Na drugoj strani, primećeno je da su hegemonističke pretenzije SSSR prema socijalističkim zemljama motivisane željom da disciplinuje svoj lager pod plaštom proleterskog internacionalizma i odbrane socijalističke zajednice, kroz teoriju o tzv. ograničenom suverenitetu članica socijalističkog bloka. S obzirom na geostrateški položaj Jugoslavije i njenu spoljnopolitičku orijentaciju, ovo je bitan faktor s kojim se računa pri proceni političko-bezbednosne situacije. Produbljavanje krize u međunarodnim ekonomskim odnosima mogli su imati za posledicu i pojačane političke pritiske na Jugoslaviju (inflacija, energetska kriza, nezaposlenost), a ocenjivano je da bi "reakcionarne snage" mogle da iskoriste i masovan povratak naših građana na privremenom radu u inostranstvu, odnosno ako im se u "određenoj situaciji ne dozvoli povratak".

Protiv "pete kolone"

U ovim kriznim momentima na spoljnom planu primećena je ekspanzija "aktivnosti unutrašnjih neprijatelja" i raznolikih kritičara režima, koji su u ovakvim situacijama videli potencijalnu šansu za obaranje ili slabljenje režima. Kao najbitniji unutrašnji momenti, koji su dominantno predodredili intenzitet političke represije su "Deklaracija o polažaju hrvatskog jezika" 1967, "Predlog za razmišljanje" i studentske demonstracije 1968. i 1971, obračun sa Maspokom i liberalima 1971-1972, smrt Josipa Broza Tita 1980, demonstracije na Kosovu 1968. i 1981, itd. Dezorganizovan i razjedinjen unutrašnji neprijatelj je, ipak, prema procenama SDB, mogao da posluži u određenim kriznim situacijama ili slučaju spoljne intervencije kao "peta kolona".

Prema bezbednosnim izveštajima najviše se ekspanzija osetilo u vreme čehoslovačke krize, kada se naglo povećao broj napada na sistem, a ibeovci vršili propagandu na platformi solidarisanja sa agresorom i širenje defetizma u pogledu odbrane od SSSR i, s druge strane, od prozapadnih elemenata se tražio trajni prekid sa Istokom i čvršća povezanost sa Zapadom.

Tokom 1968. preduzete su zamašne mere mobilizacije u ministarstvu odbrane i organizma unutrašnjih poslova, ubrzane popune rezervrnog sastava, razmatranja planova odbrane, modernizacije vojske (nabavka uniformi, naoružanja i opreme), a sve kao posledica straha od čehoslovačkog scenarija. U SDB od druge polovine 1968. počinju ubrzane pripreme i planovi za delovanje u ratnim okolnostima, obuka kadrova, popuna rezervnim sastavom, tehnička modernizacija i drugo.

Naročita pažnja u kontekstu hladnoratovske politike pridavala se doktrini Specijalnog rata, pod kojim se podrazumevao "kompleks organizovanih aktivnosti i dejstava na ideološkom, kulturnom, naučnom, ekonomskom, psihološko-propagandnom, diplomatsko-političkom, obaveštajno-subverzivnom i vojnom planu, koji se preduzimaju protiv određene zemlje". Za formu specijalnog rata u jugoslovenskim uslovima karakteristično je "snažno psihološko-propagandno delovanje" i "povezivanje pete i šeste kolone" (politička emigracija) sa stranim faktorom i obaveštajnim službama. U Jugoslaviji je početkom 70-ih procenjivano da veći bezbednosni izazov predstavlja opasnost od nekih formi "specijalnog rata" negoli od otvorene agresije, pa je stoga detaljno razrađena strategija borbe protiv svih oblika i metoda ovih pritisaka, uključivanjem šire društvene zajednice i svih samoupravnih institucija kroz plan "opštenarodne odbrane i društvene samozaštite". U ovim nastojanjima se insistiralo posle 21. sednice Predsedništva SKJ 1972, kada je odlučeno da se planski i odlučnije krene u obračun sa svim formama neprijateljskog delovanja, koje su došle do izražaja u vremenu tzv. liberalističkih tendencija.

Posle studentskih demonstracija 1968, drugi od unutrašnjih faktora destabilizacije, a time i intenziviranja političke represije, jeste Maspok u Hrvatskoj 1971-1972, koji je dodatno uplašio vlast da dalja liberalizacija vodi u kontrarevoluciju. Nakon 21. sednice (1971) "Pisma predsednika Republike i Izvršnog biroa (18. septembar 1972), kroz Deseti kongres SKJ i Ustav SFRJ 1974, pokrenuta je odlučna akcija "za ekonomsku i političku stabilizaciju". Pitanjima bezbednosti i "razvijanja društvene samozaštite" intenzivnije se bave, u okviru svojih nadležnosti, najviša politička tela, Skupština i Predsedništvo SFRJ (naročito Savet za zaštitu ustavnog poretka), SIV, Predsedništvo CK SKJ i njegov Izvršni komitet, republički i pokrajinski saveti za zaštitu ustavnog poretka. Naglašavano "funkcionalno i akciono jedinstvo i nedeljivost" službi bezbednosti od savezne, preko republičkih do pokrajinskih u obračunu sa svim neprijateljima poretka i društvenog uređenja. Ovaj koncept odbrane trebalo je ostvariti po celokupnoj dubini društva, naročito u sklopu osnovnih samoupravnih organizacija i zajednica.

Zajednički cilj neprijatelja

Iako unutrašnji neprijatelj, u političkom i organizacionom smislu, nije predstavljao organizovanu snagu, ipak su državni organi uočavali zajednička obeležja: zloupotrebljavanje demokratskih institucija za antidržavno delovanje, zloupotreba političkih i ekonomskih problema SFRJ i oslonac na inostrane faktore ili političku emigraciju. Spajao ih je navodno isti krajnji cilj: rušenje ustavnog poretka i društveno-političkog sistema u SFRJ. Neke snage su bile oslonjene na strane političke i bezbednosne faktore, jedne su išle za političkim metodama borbe, druge su posezale i za terorizmom, a treće su kombinovale oba vida borbe u svom delovanju. Krajem 60-ih i početkom 70-ih Služba državne bezbednosti uočava aktivnost široke lepeze "unutrašnjih neprijatelja" koja je usmerena na dva osnovna cilja: 1. kompromitovanje politike SKJ i njenih nosilaca, širenje neverice i defetizma oko sprovođenja kongresnih odluka, te stvaranje atmosfere nesigurnosti u pokušaju slabljenja odbrambene moći zemlje; 2. održavanje i sticanje ovih pozicija u svim strukturama jugoslovenskog društva, uz pokušaj da se osujete akcije SKJ na eliminaciji nosilaca neprijateljske aktivnosti.

Primećeno je da delovanje unutrašnjeg neprijatelja postaje izraženije od 1968. i dobija društveno opasniju dimenziju, naročito u kriznim situacijama. U središtu napada i kritike neformalne opozicije jeste samoupravni sistem (kao zavesa za vlast uske nacionalne partijske birokratije ili oblik dezintegracija državne zajednice u svim društvenim delatnostima), program i politika SKJ, nacionalno pitanje, bratstvo i jedinstvo, socijalna nejednakost, politika nesvrstanosti, autoritarna ličnost J.B. Tita (ustavna promocija u doživotnog predsednika SFRJ) i drugih funkcionera, itd. Kao novina u odnosu na raniji period primećuje se da su neprijateljski elementi infiltrirani u socijalistički sistem i javne institucije, u pojedine listove i teoretske publikacije. U tom smislu, redakcija Studenta, zajednica samostalnih pisaca TIN u Hrvatskoj, Srpsko filozofsko društvo u Beogradu, naučni časopis Praksis u Zagrebu, Perspektive u Ljubljani, Književne novine u Beogradu, Matica iseljenika i druga izdavačka preduzeća. Konstatuje se da je delatnost, sa pozicija nacionalizma i separatizma (i kako se kaže "iredentizma na Kosovu i Istri") najrasprostranjeniji oblik i društveno najopasniji.

Aktivnosti i mere preduzete na jačanju bezbednosti zemlje značile su i veći stepen spremnosti i organizovanosti u suprotstavljanju napadima široke lepeze političkih neprijatelja na ustavni poredak. Klasifikaciona struktura unutrašnjih neprijatelja delimično je izmenjena u odnosu na period do kraja 60-ih, pa se, pored starih ibeovaca, građanskih neprijatelja, đilasovštine i rankovićevštine, beleže i nove neprijateljske grupacije, poput "birokratsko-konzervativne grupacije" (izrasli na tragu ideja "čvrste ruke", osuđene političke strukture na Brionskom plenumu) i "anarholiberala" (odnosno, tradiciji "šezdesetosme"). Uočeno je da anarholiberale pomaže Istok, dok se birokratsko dogmatske snage više oslanjaju na Zapad.

U osnovi, svi "unutrašnji neprijatelji SFRJ" su, od strane analitičara službi bezbednosti, podeljeni u dve osnovne grupe: 1. stara građanska opozicija (bivši četnici, ustaše, ljotićevci i antikomunističke snage, ostaci građanstva, klerikalni elementi, građanski liberali...) i 2. nova socijalistička opozicija (đilasovci, birokratsko-etatističke snage - rankovićevci, ibeovski i neoibeovci, liberalni komunisti, nacional-komunisti, tehnokrati, anarholiberali...)

Ako bi se pravilo poređenje 70-ih godina sa stanjem dvadeset godina ranije, neuporedivo je snažnija opozicija režimu sada stasala iz redova samih komunista, dok su se preživeli ostaci građanskih struktura više među političkom emigracijom, pa i onom ekstremnom, ali u zemlji su bili prisutni simbolično. Dok je polovinom 50-ih opozicija stasala idejno ili kadrovskih iz redova komunista bila u začetku i svodila se na sve manji broj pristalica IB, sada je predstavljala ogromnu većinu u disidentskom frontu. Na osnovu izveštaja organa unutrašnjih poslova "unutrašnji neprijatelj" je najčešće grupisan pod nekoliko naziva.

Sve vrste protivnika

Pod terminom "birokratko-dogmatska grupacija" bili su okupljeni ibeovci, neostaljinisti i slične grupe koje se zalažu za "birokratski koncept razvoja društva". Omalovažavaju aktuelno političko rukovodstvo smatrajući ga nesposobnim i idejno nezdravim, veličaju Rankovića i šire propagandu o njegovoj popularnosti u masama. Osnovna teza - čitav privredni i društveni život kroz samoupravljanje doveden je u stanje anarhije, a njihovo grupisanje oko ideje "čvrste ruke" i "jake Jugoslavije" primećeno je naročito posle Brionskog plenuma. Cilj je uspostavljanje birokratsko-centralističkog sistema, približavanje SSSR.u i uključivanje Jugoslavije u socijalististički lager.

Liberalna frankcija obuhvatala je lica udaljena iz SKJ zbog liberalističke, frakcionaške i antipartijske aktivnosti. Navodi se da šire tezu kako su u jugoslovenskom društvu zakočeni demokratski procesi i to vodi njihovom nazadovanju, a "ustavne odredbe i opšti kurs ka jačanju položaja radničke klase u društvu proglašavaju demagogijom i manipulisanjem radnicima".

Anarholiberali su mahom mlađa "lica koja deluju sa pozicija tzv. levice i trockističke grupe i pojedinci..." Od njih se negira revolucionarni karakter jugoslovenskog društva i Saveza komunista. Samoupravljanje se prikazuje kao manipulacija radničkom klasom, a komunisti kao privilegovani sloj.

Nacionalisti su definisani kao "lica kativna u delovanju sa hegemonistističkih, separatističkih i iredentističkih pozicija, a u okviru ove grupacije obrađuju se i pripadnici masovnih pokreta... Maspokovci uporno dokazuju kako je kontrarevolucija u Hrvatskoj izmišljotina, omalovažavaju rukovodstvo u Hrvatskoj tvrdeći da je nedemokratski izabrano, a svoju šansu vide u posttitovskom periodu..." U ovu najopasniju i najmasovniju grupaciju ubrojeni su, osim maspokovaca, i ostali sepratistički, iredentistički i unitaristički pokreti i grupe, zastupljeni u Srbiji, na Kosovu kod Albanaca, Makedoniji i drugde, ali sve češće bivši komunisti i ličnosti koje su nastupale sa nacionalno-građanskih pozicija kritikujući ustavne promene 1974. i neravrnopravan položaj Srbije (prof. Mihajlo Đurić, Dobrica Ćosić i drugi). Primećena je vremenom njihova idejna i akciona fuzija sa preživelim ostacima poraženih građanskih snaga.

Tehnobirokrati, odnosno tehnomenažeri su svrstani u grupu "čiji pripadnici zloupotrebljavajući svoje ekonomske pozicije rade na podrivanju ekonomske osnovice društva i uzurpiraju samoupravna prava ljudi te pretenduju na političke pozicije u društvu". Izazvali su posebnu pažnju tajne službe polovinom 70-ih, kada su otkrivene masovne zloupotrebe u oblasti spoljne trgovine "s ciljem da se izazovu poremećaji u privrednim tokovima zemlje". Time je, navodno, stvarana osnova za konrarevolucionarno delovanje. Pratilo se na celoj teritoriji, a posebno intenzivan obračun na teritoriji Srbije i Slovenije u sklopu borbe protiv liberalizma.

Stari politički i klasni neprijatelji su ostaci starih klasnih struktura, bivši četnici, ustaše i ostali kvinsliški elementi, ostaci buržuazije. Vrsta "neprijatelja države" u izumiranju svodila se na ponovno hapšenje nekih disidenata ili otkrivanja retkih novih pročetničkih ili proustaških grupacija ili pojedinaca u zemlji. Naročito je to vidno posle demonstracija 1968. i Maspoka 1972, u sklopu opšteg stezanja i intenziviranja političkih progona.

Klerikalci (klerofašisti) su "lica koja neprijateljski deluju sa pozicija verskih zajednica...". Misli se pretežno na aktivnosti Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve u zemlji, a naročito izraženim prema brojnoj jugoslovenskoj emigraciji u Zapadnoj Evropi.

Sve ove grupacije se u izveštajima iz druge polovine 70-ih nazivaju "peta kolona" i upoređuje se sa kolaboracionističkim snagama u Drugom svetskom ratu, mada u izmenjenom društveno-političkom i istorijskom kontekstu. Uočena je naročita povezanost klera i nacionalista sa ekstremnom emigracijom (tj. stare građanske opozicije) i, s druge strane, informbirovaca sa IB emigracijom i određenim institucijama istočnoevropskih zemalja.

Kao društveno najopasnije pominju se etatističko-dogmatska i liberalističko-frakcionaška grupa što se, za razliku od ostalih, "radio i o određenom broju lica - bivšim funkcionerima i drugim licima koja imaju određeni ugled u društvu".

U okviru ovih grupa posebno su obrađivani nosioci "etatističko-centralističkih aktivnosti koji su neretko nastupali i sa etatističko-dogmatskih i nacionalističkih pozicija". Posebno su bili na meti hrvatski nacionalisti, rankovićevci, ali i ibeovci i tehnomenadžeri. Novije grupacije, tehnomenadžeri i liberali-komunisti, bile su u začetku, pa je služba tek krenula sa sistematičnijim i odlučnijim akcijama prema njima. Apelovalo se da politička tela brže kvalifikuju pojave i događaje kako bi služba, sudovi i tužilaštvo agilnije reagovali.

(U sledećem nastavku: Obračun sa hrvatskim Maspokom)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane