Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pravosudna bruka

Suđenje za prvu otmicu zemunskog klana uoči zastarevanja kreće iznova

Sud 26 godina štiti ubice

Viši sud u Beogradu do danas nije rasvetlio razbojništvo od 22. avgusta 1997. godine kada su dva bivša policajca i dva člana zemunskog klana otela Novaka Stevanića (22), studenta Pravnog fakulteta iz Beograda i odnela sef iz stana njegove porodice sa četiri i po kilograma zlata, dijamantima, četiri pištolja i 100.000 nemačkih maraka. Ovaj slučaj se zbog maksimalnog odugovlačenja ubraja u jedan od najstarijih u Srbiji i preti mu zastarevanje, a glavni pretres počinje iz početka i zakazan je na Petrovdan, 12. jula ove godine.

Piše: Todor Mitić

Novak Stevanić je sedam meseci posle otmice izvršio samoubistvo zbog proganjanja i maltretiranja članova zemunskog klana, dok se sudija Vesna Božović Milošević, kojoj je slučaj dodeljen u novembru 2018. godine, za proteklih pet godina, nije previše žurila da utvrdi ko je tipovao uglednu beogradsku porodicu niti ko je kriv za smrt odličnog studenta i sportiste, jer je znala da u maju ove godine ide u penziju!

Umesto raspleta, u sudnici se dogodio apsurd po kome će ovaj slučaj ostati upamćen! Sudija Vesna Božović Milošević nije otkrila krivce koji su Novaka Stevanića naterali na samoubistvo, već je kaznila njegovog oca sa 50.000 dinara zbog navodne uvrede suda. Odlukom Apelacionog suda u Beogradu Zoranu Stevaniću je pre nekoliko dana stiglo rešenje da plati 50.000 dinara zbog izjave „da u sudu ima lopova". On je iz protesta hteo da odbije plaćanje novčane kazne i da ide 50 dana u zatvor, ali je u rešenju pisalo da će ga posetiti sudski izvršitelji i da ga čeka prinudna naplata ukoliko ne izmiri dug. Upravo zbog toga on je odlučio da uzvrati tužbom.

- To me je nateralo da presavijem tabak i da tužim sudiju Vesnu Božović Milošević zbog sumnje da nije imala hrabrosti da rasvetli vezu policije sa zemunskim klanom. Sudija je pet godina bila u ovom slučaju, ali ga nije rešila! Od 20 zakazanih pretresa održano je svega pet, a mene je izbacila iz sudnice čak četiri puta. Tokom suđenja me je maksimalno maltretirala tako što mi nije dozvoljavala da govorim o sprezi države i mafije. Posebno kriminalno u njenom ponašanju je to što mi je uskraćivala procesno pravo da ispitujem svedoke koji su saslušavani. Povrh svega je dodatno odugovlačila postupak jer je znala da u maju ove godine ide u penziju. Vrhunac je bio što je naredila privođenje Ljubiše Buhe Čumeta, kao svedoka u ovom postupku, ali nije tražila da ga policija dovede u sudnicu, već je samo konstatovala da nije prisutan! Međutim, mene je bez pardona kaznila sa 50.000 dinara zbog jedne izgovorene reči. Kada je moj punomoćnik, advokat Milisav Čogurić uložio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu navodeći da je sudija pokazala ljudsku neosetljivost na moje patnje i tražio ukidanje izrečene kazne, ona je spise prosledila drugostepenom sudu. Tako je dodatno usporila postupak jer je znala da ovom maratonskom slučaju preti zastarelost - kaže Zoran Stevanić i dodaje da ga je agonija kroz koju prolazi već 26 godina podstakla da se politički angažuje i da se bori za zdravo pravosuđe u Srbiji.

- Nikada se ne bih inatio niti sudio zbog 50.000 dinara. Povredilo me je to što me sudija kažnjava iako vrlo dobro zna da je upravo mafija koja me je opljačkala primorala mog sina na samoubistvo. Prijatelji su me posle novčane kazne podstakli da osnujem pokret Pravda za Novaka kako bismo zauvek proterali korpuciju iz parvosuđa - kaže Zoran Stevanić, koji je bio aktivni oficir JNA i koji je za vreme rada u Vojnotehničkom institutu u Beogradu, kao jedan od vodećih mašinskih iženjera, postigao izuzetne rezultate.

Dok je Surčinac Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, govorio o otmici Novaka Stevanića i podeli plena koji je procenjen na današnjih 500.000 evra, otac žrtve je izgovorio spornu rečenicu „da u depou Specijalnog suda ima lopova". On je istakao da su iz depozita Specijalnog suda u Beogradu nestali zlatan sat i JVS kamera koje je Dušan Spasojević, šef zemunskog klana poklonio Bagziju posle Novakove otmice i pljačke, navodeći da je Surčinac taj poklon predao UBPOK-u, koji ih je prosledio sudu.

- Nije važna vrednost uzetog nakita i zlatnog sata poklonjenog Bagziju, već život mog deteta! Bagzi je u policiji rekao da je Ljubiša Buha Čume tada od Dušana Spasojevića dobio na poklon dva zlatna lanca od po 400 grama. Čume je te 1997. godine, još uvek bio šef Spasojeviću i zato mu je dao poklone. Kada je Bagzi predao zlatan sat i kameru UBPOK-u, tri inspektora su sastavila izveštaj i to prosledila Specijalnom sudu u Beograd. Mi smo tražili izveštaj o tome, jer nam je to bilo važno kao dokaz. Međutim, iz suda je stigao dopis da su sat i kamera nestali, posle čega sam ja rekao da su to verovatno podelili policajci i mafija. Sudija kažnjava mene, a zna da mi je mafija ubila dete - kaže Stevanić.

Podsetimo u ovom postupku optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. „Zemunci" se terete da su prerušeni u policajce nasred ulice oteli studenta Pravnog fakulteta u Beogradu Novaka Stevanića, a potom ga držali u podrumu i mučili sve dok im nije otkrio gde njegovi roditelji drže sef.

Antrfile

Duća i Kum brusilicom isekli sef

Dejan Milenković Bagzi je u sudnici rekao da o otmici nema direktna saznanja, ali da mu je poznato da su šefovi zemunskog klana Dušan Spasojević Duća i Mile Luković Kum u stanu Stavanića našli sef sa dosta novca i zlatnog nakita.

- Dušan i Kum su dolazili kod mene i Ljubiše Buhe Čumeta u kafić „Kotobanja" u Surčinu posle tog događaja. Žalili su se da nisu mogli da otvore sef jer je bio specifičan. Nije bio standardni u zidu, već u podu, u parketu. Imali su muke da uzmu plen, pa su ga na kraju isekli brusilicom. U njemu su našli dosta novca i zlatnog nakita. Bojali su se da su ostavili otiske u tom stanu - ispričao je Bagzi i rekao da je prošlo dosta vremena i da se ne seća svih detalja, posle čega je sudija pročitala njegov iskaz iz istraga u kome se navodi da mu je Dušan posle tog događaja poklonio zlatan sat.

Antrfile

Sudija progoni oštećene

Zoran Stevanić se posle izbacivanja iz sudnice obratio sudiji Vesni Božović Milošević i ogorčeno joj rekao da stroguću treba da pokaže kada bude kažnjavala ubice njegovog sina.

- Vi hoćete da zaštitite kriminalce i ubice! Gde je Čume? Što nije došao? Budite ovako strogi i prema onima koji su mi oteli i ubili sina! - dobacivao je otac pokojnog mladića dok ga je straža izvodila iz sudnice.

Antrfile

Ko je tipovao oficira?

Zoran Stevanić je pre otmice sina bio jedan od najimućnijih Beograđana. Do danas nije uspeo da otkrije ko je tipovao njegovog sina, ali ne gubi nadu da će pravda izaći na videlo.

- Sa kolegama iz Vojnotehničkog instituta sam radio na transmisiji tenka T84. Pored toga sam rešio sistem ručne kočnice na transporteru OTM 980, kao i kočioni sistem na Nori - topu haubici od 152 milimetra. Po odlasku sa Vojnotehničkog instituta, razvio sam porodični biznis i proizvodnju lepkova za parket, kao i boja za fasade, podove i krečenje. Sve sam stekao poštenim radom, a zlatan nakit, satove i druge dragocenosti, koje mi je zemunski klan pokupio, dobijao sam od mušterija kao garanciju za kupljene boje. Posle tipovanja kriminalaca, otmice sina, njegovog samoubistva i agonije kroz koju sam prošao život sam posvetio borbi za istinu - kaže Stevanić.

Antrfile

Duća sve „dao kerovima iz policije"

Milan Radukić je u penziji, a nekada je radio u policijskoj stanici Zemun, dok je Saša Đajić bio pripadnik Žandarmerije, jedinice za obezbeđivanje. Oni su privedeni u martu 2018. godine zbog sumnje da su pomogli pripadnicima tadašnjeg zemunskog klana da kidnapuju i opljačkaju Stevanića. Saša Đajić Džaja je u novembru 2017. godine saslušan u tužilaštvu, ali je tada negirao učešće u otmici.

- Zoran Vukojević Vuk, ubijeni svedok saradnik u postupku protiv zemunskog klana, bio mi je kum, ali nikada nisam imao veze s kriminalom. Pristajem na poligraf da bih dokazao da govorim istinu - rekao je tada Đajić. Uhapšeni Goran Ristić je u svojoj izjavi datoj tužilaštvu, u oktobru 2017. godine, negirao učešće u otmici.

Klupko je počelo da se odmotava gotovo dve decenije kasnije, kada je Nikola Bajić, osuđeni „zemunac", odlučio da u tužilaštvu ispriča sve što zna o Novakovoj otmici.

- Novaka Stevanića su otela tri policajca, koja su tada radili u PS Zemun. Reč je o Milanu Radukiću, Saši Đajiću i pokojnom svedoku saradniku Zoranu Vukojeviću Vuku. Oni su ga presreli, pokazali mu službene legitimacije, ubacili ga u auto i predali Dušanu Spasojeviću, vođi zemunskog klana. Ja sam cele noći u garaži u Novom Beogradu čuvao Novaka, a Spasojević ga je tukao i davio sve dok nije priznao gde njegovi roditelji drže sef sa nakitom i novcem. Sećam se da mi je Dušan Spasojević rekao da su u sefu Novakovih roditelja našli oko 150.000 maraka, ali da ništa od tog novca nije ostalo njima, jer je sve morao dao „kerovima iz policije" - ispričao je Nikola Bajić, koji izdržava kaznu u požarevačkom zatvoru Zabela zbog zločina zemunskog klana.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane