Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Zašto su Srpski građani protiv rijalitija

Sve teče uobičajenim tokom...

U Zrenjaninu nema vode za piće, oskudeva se i sa vazduhom, obilaznicu pominju vlasnici vlasti pred svake izbore, cene hrane divljaju, gorivo koristimo sa grižom savesti, ali imamo vatromete. Svako malo pa vatromet kod gradske kuće u Zr. Valja nahraniti zaduženog za vatromete u gradu... Jeste da je, paćenik zaposlen u JP Čistoća i zelenilo i da ih tamo savetuje za novce... pa dodatne SNS kombinacije što keš, što banka i devize, ali Cigani iz Bosanske ulice u Zrenjaninu imaju najbolji vatromet u celom Srednjebanatskom okrugu, a i muzika je bolja od one na trgu.... i tako godinama. Istina je i priznajem.

Milica Gardinovački

Obzirom da pomenuti vatromet - majstor i trguje romskim glasovima za svake izbore možda se dogovori sa njima i o budućim vatrometima... Događanja sa pevanjem na trgu su počela proletos i traju... trajaće do jeseni. Svi oni kvazi umetnici koji ili nisu nikada imali uspeha na estradi ili su odavno postali estradni metuzalemi uredno bivaju pozvani da se prezentuju građanima u ove tople dane. Nije to po onoj: hleba i igara. To je više po sistemu - njima malo, organizatorima dovoljno, a malo je ipak više od ničeg.

Informacije vezane za grad i dešavanje uglavnom obiluju reklamama, trivijalnim dešavanjima ili samohvaljenjem. Ničeg jasnog i istinitog. Tužna klovnovska scena. Osim Marinikinih pulena i novoformirane frakcije nekadašnjih PUFovaca opozicija je usahla. Oni šetaju u proširenom familijarnom sastavu noseći Đilasove transparente i uveravaju građane da je njihova opcija baš ona koju zrenjaninci iščekuju tuce godina. Ostalo je muk. Ne shvataju mnogi toliku apatičnost, toliku neodgovornost, toliku nebrigu za sebe i svoju decu, za svoju budućnost, toliki primitivizam, cinizam i nemoralnost zrenjaninaca... da im je teško da izađu na protest, za sebe, za svoja prava, za bolje sutra svojoj deci, za svoju budućnost, na protest protiv ovog ludila koje nas jaše 30 godina, a nije im teško da izađu na jeftinu zabavu, kič manifestacije i koncerte, naravno, ispunivši trg, maksimalno! Da li "To" treba nazivati narodom, ili nekim drugim imenom? Mislim ovo drugo.

Promiče kroz grad priča da se da sprema zamena nekih direktora javnih preduzeća koji su predugo vršioci dužnosti bez zvaničnog zvanja rukovodioca. Neki se spremaju i za lokalne izbore na proleće i tu je splet želja neverovatan. Kao i uvek i u svakoj priči tako i ovde ima sijaset insajdera. Zanimljivo je da nekoliko njih iz JP Pijace i parkinzi već najavljuju novog direktora umesto dosadašnjeg Ace Točka. Zamena mu je sudeći po glasinama više nego ponižavajuća, ali voli to naš narod. Dakle Dragan Petrin (univerzitet John Neisbitt Beograd, pre toga zvanje šofer) koji je do 2012. prodavao kozmetiku na pijačnoj tezgi, a trenutno je neki kontrolor naplate pijačarine na glavnoj zrenjaninskoj pijaci je kandidat za direktora JP. Čak se i pominje da je moguće da mu desna ruka bude Bogoljub Simić, odbegli zaštitnik građana trenutno zaposlen u istom preduzeću kao neko savetodavno lice nakon što je sudu dostavio kao dokaz svoju lažnu diplomu i time se kompromitovao, ali i stavio na listu onih koji su obmanuli OJT. Nema veze što nije pravnik... nije važna ni obmana suda, ni kupovina romskih glasova na izborima ispred izbornog mesta,ni nezasluženo avanzovanje sa bogovskom platom. On je SNS štićenik koji je u ranim radovima SNS uspevao kao i Petrin da sendvičarima napuni autobuse na radost nekadašnjeg aflatoksičnog ministra. Isplatilo se. Ako su dva prethodna direktora bila takođe potkovana diplomama (jedan je bio vozač direktora pre dolaska SNS na vlast, a drugi je po zanimanju bio rezervni vojni starešina) onda ovaj budući i nije tako katastrofalan. Ako se još napomene da je član nadzornog odbora u dva ili tri saziva Ljilja Stanižan, rođena sestra pokrajinskog poslanika i angažovanog hirurga u pokrajinskom ministarstvu zdravlja... e, onda sve postaje sasvim jasno.

Kampanja SNS traje bez pauze. Gradonačelnik Salapura koji je istovremeno i predsednik gradskog odbora SNS u gradu ne prestaje sa aktivnostima. Istina, sve su to gluposti i trivijalnosti, ali ipak je neko dešavanje. Ako i nije dešavanje onda je samo trenutak za kratak snimak ili fotografiju tako da gledaoci na mrežama mogu da zaključe da se stvarno nešto i dešava. A ništa ne prepušta slučaju. Fejsbuk stranica Grad Zrenjanin zapravo i nema nikakve veze sa gradom. Trebala je stranica da se zove Salapurinih 24 časa i tako unedogled. On uređuje ili samo deli blagoslove za objave administratorima i koristi zvaničnu stranicu grada za ličnu promociju. I dok traje to bavljenje samim sobom ni njega, a ni vlast u gradu ne brine zvanični izveštaj Batuta da su najviše standarizovane stope incidencije od raka pluća i bronhija u odnosu na stopu u zemlji kod muškaraca u Srednjebanatskom okrugu (Zrenjanin). Nikoga ne dotiče to što LINGLONG i Petrohemija izbacuju čađ i sumpordioksid noću... da se ne vidi crni dim i da su zbog toga Zrenjanin i Elemir na crnoj listi po zagađenosti vazduha.

Ne... to niko ne primećuje, ne obelodanjuje se i ne čini ništa da se stanje popravi, ali zato se SNS hvali pristiglom magnetnom rezonancom u bolnicu. Regionalna bolnica je godinama građena iz samodoprinosa građana, ipak umesto da dobije nov dijagnostički aparat dobija polovan. Banaćani bi rekli uzraubovan... Pokrajinska administracija je odlučila da novokupljena magnetna rezonanca ostane u Novom Sadu, a polovna iz Kliničkog centra Vojvodine da se udeli Zrenjaninu. Informaciju je potvrdila i ministarka zdravlja... ona ista kojoj je najvažnije da se zabrani pušenje gde god i ukine bolovanje ako je moguće kao kategorija. Nov aparat košta 300.000 do 3 miliona evra u zavisnosti od performansi i modela. Da napomenemo da direktor bolnice aktivno učestvuje u svim promocijama SNS i prati gradonačelnika na njegovim samopromocijama.

Koliko budžetskih para je potrošeno na periferne stvari u gradu počev od toga koliko je potrošeno za dane piva, KORZO fest i pevače na trgu mogao je da se kupi ako ne aparat za dijagnostiku onda sigurno neki od neophodnih aparata za bolničko lečenje ili po navici čekamo da neko odbaci neki polovnjak? Ako možemo da budemo grad koji prima medicinski otpad iz cele EU onda možemo i krtog aparate da proslavljamo kao neverovatan napredak za zrenjaninsku medicinu. Zrenjanin je oduvek bio druželjubivo mesto. Otkako je standard porodica u gradu pao, otkako ni paori više ne žive bogovski e, od tada sve manje druželjubivost postoji. Nema saosećanja, zajedljivost je velika, pohlepa još veća, a trpeljivost neograničena. Ova vlast će vladati još dugo ako se uzme u obzir koja sve opravdanja zrenjaninci imaju za loš život u gradu u kome je mogao da bude raj na zemlji.

Zanesu se sada nezadovoljstvom, a onda se pozovu na svađu vezanu za ime grada (da li Zrenjanin, Petrovgrad ili Bečkerek) polemiku o dođošima (ružan naziv za naseljene 1945. i izbeglice iz devedesetih) ili manjinama. Druželjubivi su samo vlasnici vlasti. Da ne bude nejasno - Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji se prečesto bratimio sa nekim gradovima zvanično, a bez zvaničnog razloga. Zrenjanin ima za bratske gradove: Teplice, Bekeščabu, Arad, Temišvar, Rešice, Đulu, Bijeljinu, Laktaše, Trebinje, Uhtu, Štrpce, Krnjak, Travnik, Gornji Milanovac, Kamnik, Kotor, Peć, Slavonsku Požegu, Strumicu, Noginsk i kineski Jentaj. Koje je opravdanje za to bratimljenje? Neki od gradova su prirasli za srce dobro kotiranim članovima SNS kao Noginsk i Uhta u Rusiji.Oba grada je posetio doskorašnji načelnik Srednjebanatskog Okruga Dušan Šijan koji je u Noginsk vodio i sina kome je taj put bio nagrada od tate za završeni privatni "neznamkoji" fakultet. Trebinje je slaba tačka za predsednika gradske skupštine Čeda Janjića, Krnjak je mesto iz kog je sa Olujom došao odbornik Mukobrad... i tralalala.

I sve teče uobičajenim tokom u gradu... nestaje struja u kućama bar tri puta nedeljno nenajavljeno, voda i češće... Grad posle dana piva je sablasno prazan već od popodneva. Stižu uvećani računi za odvodnjavanje, stiže i predlog za uvođenje socijalnih penzija koje ne bi trebalo da budu manje od 100 evra(!). Policijska uprava radi neviđeno aktivno... uhapšena osoba sa 147 grama marihuane, a konkursi za posao koji se oglašavaju nemaju rok trajanja-dok se neko ne javi... Gradonačelnik se slika bar tuce puta na nekim dešavanjima koja i nisu dešavanja,ali on voli da ih tako nazove. Neverovatna vest iz sportskog života grada je da je pas utrčao na teren za vreme trajanja neke fudbalske utakmice (RADNIČKI (ZR)-TISA (Adorjan) i da su nova mesta u upravnim odborima i nadzornim komisijama ovoga puta zauzeli provereni veterani SNS. Gradski odbor SNS u Zrenjaninu na mrežama nema objave vezane za grad i ljude. Isključivo se bave kampanjom predsednika odbora u gradu,izveštajima o sakupljanju đubreta po selima os strane mesnih stranačkih aktivista i fotografijama predsednika države ispod kojih kao krilatice piše: zidao sam, gradio sam, napravio sam, dozvolio sam, odlučio sam... Sve kao i što jeste-diktatorski. Kako je moguće da smo stigli do ove Nedođije od života? Kako je moguće da usred plodne banatske ravnice imamo fabriku guma?

Kako je moguće da, umesto Vojvodine kao druge evropske Holandije, imamo kinesku prljavu industriju kao radni logor za zatvorenike iz Bangladeša, Vijetnama, Kine? Kako smo se pretvorili u mesto u kome se o uslovima rada u stranoj kompaniji ne može da sazna ništa iz lokalnih medija? Kako smo došli u situaciju da izveštavanje o istinski problematičnim temama ne možemo da saznamo ništa iz lokalnih medija? I lokalni mediji nisu lokalni nego beogradski u Zrenjaninu. Pišu o naručenom. Pišu o nevažnom, sporednom, besmislenom. Pišu na hrvatskom kolumnu. Piše je urednik lista. Odvratno forsira hrvatski jezik i iritira građane, ali ne odustaje. U tu čast i kola koja vozi imaju tablice sa prva dva slova ZR, a zadnja dva ZG. Jasno li je?

Dana 23.avgusta 2018, Knežević je poslušao Vučića i bez da pita građane potpisao dolazak mega gumare na banatske njive. Kako već priliči demokratski izabranoj i uređenoj zajednici tog četvrtka 23. avgusta 2018. u Zrenjanin je umarširala otelotvorena zla ideja o kineskoj fabrici guma u koju će da bude uloženo skoro milijardu dolara. Prošlo je od tada pet godina i na prostoru od sto hektara najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta koji su poklonjeni kineskom investitoru počela je proizvodnja pneumatika (čitaj:guma). Fabrika još nije završena, ali deo proizvodnje radi i za koji dan kad proradi i čađara definitivno Zrenjanin postaje grad koji pripada trećem svetu... robovlasničkom, neplaćenom i zagađenom zauvek. Da LINGLONGU bude prijatno i okruženje oko same fabrike potrudiće se radnici iz Pančeva koji su angažovani da saniraju nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni na pet hektara katastarske parcele i gle čuda-naspram pogona i upravne zgrade LINGLONGA, a desno od puta Zrenjanin -Beograd. Radovi su u toku, a pančevačkoj firmi koja izvodi radove EKO MABER INŽENJERING biće plaćeno nešto više od 253.000.000 dinara. Simbolično... iako još nije dat elaborat na uvid o uticaju Linglonga na ekološki svet i prirodu u Zrenjaninu. Kada bi svako ko ume da koristi tastaturu i fotoaparat sebe smatrao novinarom onda bi gradonačelnikov kabinet bio redakcija Njujork tajmsa.

Kotrljaju se ovi pretopli dani po ravnici, a otupeli paori motaju kablove, oblače se na pijaci polovne tobe (tri stvari 100 dinara) i idu na koncerte u centru koji vlasnicima pune džepove, a narodu srca. I ne postoji ni kraj, ni početak. Postoji beskrajna strast za životom. Uzdamo se u to. U protivnom zrenjaninska filharmonija ne bi na otvorenom trebala da svira filmske hitove nego rekvijem... Narode, ne hodaj na prstima. Kroz život se gazi... zaboravili smo to.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane