Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

STOP TIRANIJI Sloboda za Milovana Brkića, sloboda za Srbiju

Ukinuta prvostepena presuda protiv Milovana Brkića, ali tortura se nastavlja

Hronika najavljenog ubistva

Veće Apalacionog suda u Beogradu 13. septembra 2023. godine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Milovanu Brkiću određena kazna zatvora od 14 meseci zbog verbalnog delikta. Apelacioni sud je istovremeno ukinuo pritvor glavnom uredniku Magazina Tabloid i odredio mu kućni pritvor, ali pod uslovima koji su stroži nego što ih imaju svi ostali pritvorenici u Srbiji. Brkić ne sme da koristi telefon i internet, ni da prima posete drugih lica. U rešenju se ne navodi ni da su mu dozvoljene posete advokata i članova porodice. Progon je nastavljen sa ciljem da Brkić "bude neutralisan", a njegove novine ugašene.

Vladimir Molotok

Sredinom aprila ove godine penzionisani srpski vojni obaveštajac (M.J.) saznao je u kancelariji američkog vojnog atašea da urednik Magazina Tabloid mora biti neutralisan, a list ugašen. On je, kao i ostali koji su došli do ove informacije, istu pisanim putem prosledio domaćim i stranim službama. Saznalo se, preko zaposlenih u Ambasadi SAD-a da je tu odluku doneo ambasador Kristofer Hil. Lov na urednika lista je počeo, uz pomoć domaćih službi.

I 8. maja usledilo je hapšenje. Samo sat posle prvog protesta protiv nasilja, ekipa za hapšenje Ministarstva unutrašnjih poslova našla se ispred vrata Brkićevog stana. Sa devet fotoreportera, deset policijskih inspektora, Milovana, koji je otvorio vrata, oborili su na beton u hodniku, šutirali ga nogama, vezali lisicama na leđa. Nisu mu dali ni u toalet da ide, komšija mu je raskopčao šlic.

Pretresu je prisustvovalo dvoje komšija sa sprata, od kojih je jedan slabovid i potpisao se palcem.

Veliko je razočarenje usledilo. U stanu nisu našli ni kompjuter, ni laptop, ni kodirani mobilni telefon, ni internet, ni kablovsku. Tek tada su shvatili da čovek koji piše za novine 45 godina ne ostavlja tragove.

Velika propaganda laži uveče je krenula u kampanju, ali je ućutkana.

Posle dvodnevnog zadržavanja u policijskom pritvoru, Milovan je priveden dežurnom tužiocu Ljiljani Komnenović, koja je dežurala u Višem tužilaštvu u Beogradu, mada je, formalno, još tužilac u Trećem opštinskom javnom tužilaštvu.

Brkić je perfektno odgovarao na optužbu da je pozivao na rušenje ustavnog poretka Srbije.

Ovu besmisao, u prisustvu advokata Stevana Damnjanovića, iznosio je dva sata, a nakon pet minuta tužilja (čije promiskuitetne fotografije je Magazin Tabloid objavio) tražila je od sudije za prethodni postupak da Brkiću odredi pritvor, jer je „odbio da se izjasni o optužbi i da su njegove reči izgovorene na okupljanju građana, odgovarajući na pitanja agenta provokatora, dovele do ubistva učenika u školi Vladislav Ribnikar i pokolja u Mlađenovcu, koji su se, inače, desili nekoliko dana ranije. Sudija Nikola Mikić prihvatio je predlog tužioca i Brkiću je odredio pritvor, koji je kvalifikovano veće, kojim je predsedavala sudija Olivera Đurić, UKINULO, a sudija Mikić ga je ponovio.

U ovoj akciji neutralisanja Milovana Brkića uzeli su učešće mininistarka Pravde Maja Popović, čiji suprug je Rastko Popović, zamenik predsednika Apelacionog suda u Beogradu, njen kum Marko Parezanović, načelnik u Bezbednosno informativnoj agenciji, Bratislav Gašić, kome je Maja ljubavnica, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Goran Cmolić, suprug ministarke Irene Vujović... Akciju obračuna vodili su javno Goran Vesić, ministar i zamenik premijera Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić.

Sudije se nisu libile da se dokažu. Pritvor je Brkiću produžavala sudija Zorica Avramović, o kojoj smo pisali nekoliko tekstova. Naročito se isticao Viši tužilac Nenad Stefanović, koji je iz Trećeg tužilaštva doveo zamenicu Ljiljanu Komnenović, koju je koristio za najprljavije poslove. Stefanović je homoseksualac, koga je narodni poslanik Miroslav Aleksić optužio da je sa pola miliona evra hteo da kupi majci stan! Za samo pet dana uspeo je da prolista krivičnu prijavu ministarke Zorane Mihajlović, podnetu zbog najtežeg kriminala u EPS-u, a dve zamenice su ga optužile da je opstruisao njihovu istragu u drugom predmetu u slučaju EPS-a. Tužilačka organizacija i građani podržali su ove dve tužilje, pa i ambasador Kristofer Hil.

Predmet Milovana Brkića dobio je sudija Dušan Agatonović, smenjeni predsednik Trećeg osnovnog suda, koji se proslavio u nameštanju sudskih presuda. Tako je, ni kriv ni dužan, Marko Milićev dobio četiri gođine i šest meseci zatvora, pod optužbom da je vozeći kantrimen na Brankovom mostu pogazio mladog Luku Jovanovića, mada je policija znala ko je bio za volanom. Milićev je izdržao kaznu do poslednjeg dana.

Sudija Agatonović je sa Nenadom Stefanovićem u homoseksualnim odnosima i zajedno su uzeli velike pare. Kum sudije Agatonovića je Duško Milenković, doživotni predsednik Apelacionog suda u Beogradu. Njegovo hapšenje je tražio i Europol, u ponovnom hapšenju Darka Šarića, ali je to sprečio ministar Nikola Selaković. Milenković je postavio kuma Dušana za suđenje Milovanu Brkiću. Presuda je bila šokantna. Milovan je osuđen na godinu i dva meseca zatvora, uz produženje pritvora do pravosnažnosti presude. Tačno toliko još može da traje mandat Kristoferu Hilu.

Veće Apelacionog suda u Beogradu kojem je predsedavao zamenik predsednika suda Rastko Popović, zvanični suprug mininistarke Maje Pcpcvić, potvrdilo je presudu o produženju pritvora. Za to vreme trajala je drama Milovna Brkića. On je 7. juna stupio u štrajk glađu, nakon osude. Gladovao je sve do 25 jula, kad je pao u komu i prenet u Specijalnu zatvorsku bolnicu. Spašen je i iz bolnice isteran 23. avgusta, uz obrazloženje da se "otpušta u dobrom stanju". Sve vreme Brkić je tretiran kao samoubica! Tako su kroz taj pakao provlačili i Dijanu Hrkalović, dok nije pristala na saradnju.

Stražari, kaže Brkić, snažno su podržavali Milovana i divili se njegovom radu i upornosti. Mnogi su prenosili njegove poruke redakciji i prijateljima. Jedan od neuropsihijatara je potpisao da nema ni reči o sklonosti Brkića samoubistvu, što mu je i spasilo život, tvrdi Brkić. Štrajkujući glađu Milovan je izgubio 33 kilograma, a u bolnici, pa se do današnjeg dana kreće uz pomoć štapa.

Hilov projekat sprečile su izjave predsednika DS-a Zorana Lutovca, Vuka Jeremića, poslanika Srđana Milivojevića, Aleksandra Jerkovića, a Milovan oseća večnu zahvalnost prema gospodji Mili Alečković koja je raskrinkala Hila na proslavi u ambasadi Francuske, čija je ona državljanka. Urednik Istraživačke mreže KRIK Stevan Dojčinović je snažno podržao Brkića i osudio njegovo hapšenje, a to su uradila i oba novinarska udruženja, a Milovan naročito zahvaljuje Željku Bodrožiću. Agencija Beta svakodnevno je pratila događaje oko slučaja Brkić, kao i N1, NOVA S, listovi Danas i Nova.

Iz Stejt Deparntmenta su tražili objašnjenje šta se to događa sa novinarom koji je kritikovao ambasadra. Na demonstracijma građana nošene su Brkićeve slike, a Srđan Žunić, koji je oslobođen pred Višim sudom presudom sudije Zorana Božovića, zbog i tog dela organizovao je proteste ispred Predsedništva i Apelacionog suda. Da se sazna šta se dešava sa Brkićem pomogli su Ljubomir Stefanović i Slavija info, Đorđe Višekruna i Balkanska Taraba.

I konačno, 30. avgusta sudija Agatonović šalje predmet na odlučivanje po žalbi. Sudija izvestilac sudija Snežana Jovanović, predsednik veća je sudija Mirjana Popović, i član veća sudija Miodrag Majić. Sednica je zakazana za 13. septembar. Trajala je kratko. Sudija Jovanović je objasnila da će umesto sudije Majića, koji je 30. avgusta uzeo godišnji odmor do 15. septembra, suditi delegirani sudija Marko Jocić. Sednica veća trajala je 35 minuta!

Svi prisutni su bili šokirani. Tek posle tri sata po završetku sednice Apelacioni sud je saopštio da je ukinuo presudu Višeg suda u Beogradu, a pritvor zamenio kućnim pritvorom, koji može trajati, praktično, neograničeno, mada je presuda ukinuta kao nezakonita.

Objavljujemo obrazloženje rešenja o zameni za ukinuti pritvor, jer takvo nasilje nad starim i bolesnim čovekom, nije zabeleženo i ući će u anale pravosuđa Srbije. Redakcija zahvaljuje svima koji su pomogli da Brkić i novine ostanu u životu.

Sudsko veće Apelacionog suda u Beogradu, kojim je predsedavala sudija Mirjana Popović, 13. septembra 2023. godine donelo je Rešenje, koje prenosimo u celini:

- Prema okrivljenom Milovanu Brkiću, pritvor koji mu je određen rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, koji mu se računa od 8. maja 2023. godine, kada je lišen slobode, ZAMENJUJE SE merom zabrane napuštanja stana, pa se okrivljenom zabranjuje da bez odobranje napusti stan, da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan.

Okrivljeni Milovan Brkić može bez odobrenja suda napustiti stan u kome boravi samo ako je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lice sa kojim živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, odnosno imovinu većeg obima, s tim što je okrivljeni dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija.

Na osnovu odredbe člana 190 ZKP, u vezi sa članom 188 tačka 6 ZKP, nalaže se da se prema okrivljenom Milovanu Brkiću, kome je određena mera zabrane napuštanja stana, primeni elektronski nadzor radi kontrolisanja poštovanja ograničenja, pri čemu će se uređaj za lociranje - odašiljač staviti na zglob ruke ili noge okrivljenom, odnosno na drugi način pričvrstiti od strane stručnog lica, koje će pri tom okrivljenom dati detaljno uputstvo o načinu rada uređaja. Stručno lice rukuje uređajem kojim se daljinski prati kretanje okrivljenog i njegov položaj u prostoru prijemnikom, a elektronski nadzor obavlja organ državne uprave nadležan za izvršenje krivičnih sankcija.

Okrivljeni se upozorava da se protiv njega može odrediti pritvor, ako prekrši izrečenu zabranu.

Predmetna mera zabrane napuštanja stana može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, s tim što je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano - navodi se u Rešenju veća Apelacionog suda.

U Obrazloženju tog Rešenja samo u jednoj rečenici, jednom rečju pominje se da se UKIDA prvostepena presuda, kojom je Milovan Brkić osuđen na 14 meseci zatvora. U nastavku Obrazloženja sudije opet nadugo i naširoko opisuju drakonske mere koje su odredile za kućni pritvor glavnom uredniku Magazina Tabloid.

- Nakon sednice veća drugostepenog suda, održane u smislu odredbe člana 447 i većanja i glasanja, veće Apelacionog suda u Beogradu je donelo odluku da na osnovu odredbe člana 458 stav 1 ZKP prvostepenu presudu ukine, pa je u skladu sa odredbom člana 458 stav 4 ZKP, a imajući u vidu da se okrivljeni Milovan Brkić nalazi u pritvoru, ispitao da li još postoje razlozi za pritvor i doneo odluku kao u izreci rešenja.

Naime, pritvor je poslednji put prema okrivljenom Milovanu Brkiću produžen rešenjem Višeg suda u Beogradu K.br. 276/23 od 11.07.2023. godine, iz razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 3 ZKP, nakon donošenja nepravosnažne presude Višeg suda u Beogradu. Po oceni veća Apelacionog suda u Beogradu, okolnosti na strani okrivljenog Milovana Brkića koje su postojale u vreme određivanja pritvora i poslednjeg produženja, protokom vremena od pet meseci izgubile su na intenzitetu i više nisu takvog značaja da nužno zahtevaju dalju primenu mere pritvora kao najstrože mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka, s obzirom na njegove lične prilike i zdravstveno stanje, već se ista svrha može postići i određivanjem mere zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora prema okrivljenom i uz zabranu da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan.

Zbog svega navedenog, imajući u vidu da je odredbom člana 189 stav 1 ZKP propisano da će prilikom određivanja mere iz člana 188 stav 1 ZKP organ postupka voditi računa da se ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom, a stavom 3 da će se mera iz stava 1 ovog člana ukinuti po službenoj dužnosti kad prestanu razlozi zbog kojih je bila izrečena, odnosno da će se zameniti drugom blažom merom kad za to nastupe uslovi, te da je odredbom člana 208 stav 1 ZKP propisano da sud, ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni mogao pobeći ili okolnosti predviđene članom 211 stav 1 takča 1, 3 i 4 ZKP može zabraniti okrivljenom da bez odobrenja napusti stan u kojem boravi i odrediti uslove pod kojima će boraviti u stanu. Apelacioni sud u Beogradu je ocenio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi da se pritvor zameni blažom merom, pa je, shodno tome, okrivljenom Milovanu Brkiću pritvor zamenio merom zabrane napuštanja stana, tako što mu je zabranio da bez odobrenja suda napusti stan u Beogradu, da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan, s tim da okrivljeni mođe bez odobrenja suda da napusti stan u kojem boravi ako je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lice sa kojim živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, odnosno imovinu većeg obima, pri čemu je dužan da o napuštanju stana , razlogu i mestu na kojem se nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležne za izvršenje krivičnih sankcija.

Apelacioni sud u Beogradu je, shodno odredbi člana 190 ZKP u vezi člana 188 tačka 6 ZKP, naložio da se okrivljenom mera zabrane napuštanja stana primeni uz elektronski nadzor radi kontrolisanja poštovanja ograničenja koja su mu određena, tako što će se uređaj za lociranje - odašiljač od strane stručnog lica pričvrstiti na zglob ruke ili noge okrivljenog, odnosno na drugi način, i to lice će okrivljenom dati detaljno uputstvo o načinu rada uređaja, pri čemu će stručno lice rukovati uređajem kojim se daljinski prati kretanje okrivljenog i njegov položaj u prostoru - prijemnikom, a elektronski nadzor će obavljati organ državne uprave nadležan za izvršenje krivičnih sankcija ili drugi državni organ određen zakonom.

Na osnovu odredbe člana 209 stav 3 ZKP, ovaj sud je upozorio okrivljenog Milovana Brkića da se protiv njega može odrediti pritvor ako prekrši izrečenu zabranu.

Apelacioni sud u Beogradu je na osnovu odredbe člana 209 stav 4 ZKP odredio da će se prema okrivljenom Milovanu Brkiću mera zabrane napuštanja stana primenjivati dok za to postoji potreba, s tim što je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano.

Zbog svega navedenog, a na osnovu odredbe člana 458 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku, odlučeno je kao u izreći - navodi se u Rešenju veća Apelacionog suda.

Rešenje je napisano na tri gusto kucane stranice. Samo u jednoj rečenici se pominje da je prvostepena presuda ukinuta, a sve ostalo predstavlja opis drakonskih uslova kućnog pritvora i konkretne pretnje da će i to ukinuti ukoliko okrivljeni prekrši neki od uslova. Apelacioni sud do zaključenja ovog broja Magazina Tabloid nije obavestio stranke u postupku o razlozima za ukidanje presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Veljko Belivuk i Marko Miljković su bili u kućnom pritvoru 2018. godine, dok se protiv njih vodio postupak zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Vlastimira Miloševića. Iako su bili okrivljeni za brutalnu likvidaciju u "sačekuši", koja je završena "overavanjem" žrtve hicem u glavu, imali su blaže uslove za kućni pritvor, nego Milovan Brkić, koji je okrivljen za verbalni delikt, odnosno za izjavu od nekoliko reči, izgovorenih u 23 sekunda. Pred Specijalnim sudom vodi se sudski postupak protiv organizovane kriminalne grupe Belivuka, a nekoliko okrivljenih članova tog klana sud je pustio da se brane sa slobode - Bojana Hrvatina, Srđana Lalića, Aleksandra Greka, Borisa Karapandžića... Sa slobode se brani i Dijana Hrkalović, pa i Predrag Koluvija, vlasnik najveće evropske plantaže marihuane. Bez obzira na težinu krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, prema njima sud nije ni približno strog kao prema 67-godišnjem novinaru.

Osim toga, ovakvo Rešenje veća Apelacionog suda proces protiv Brkića više se neće voditi po hitnom postupku. I dok se vodio po hitnom postupku, postupajući sudija Dušan Agatonović nije bio žurio sa zakazivanjem ročišta iako je to obaveza u tzv. pritvorskim predmetima. Posle ovakve odluke, sudija može da ročišta za glavnu raspravu zakazuje u intervalima od dva-tri meseca. Ako se to dogodi, ovakva odluka Apelacionog suda može da se u praksi pretvori u krivičnu sankciju iako Milovan Brkić nije pravosnažno osuđen.

Advokat Stevan Damnjanović, branilac glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid, podeno zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. Damnjanović je u tom vanrednom pravnom leku zahtevao da se ublaže uslovi, koje je sud odredio okrivljenom Brkiću za boravak u kućnom pritvoru. Advokat je istakao da se radi o bolesnom čoveku, koji živi sam u stanu na četvrtom spratu zgrade bez lifta, koji ne može da preživi sam, bez telefona i poseta drugih lica. Milovanu Brkiću je dozvoljeno da jedan sat dnevno provede izvan stana u kome boravi, ali to nije dovoljno ni da obavi uobičajene poslove oko nabavke hrane i lekova, plaćanja računa i drugih obaveza. Iako mu je zdravlje ugroženo, ovom odlukom Brkiću je uskraćena i šetnja u vremenu koje je dozvoljeno pritvorenicima i osuđenicima, koji borave u zatvoru.

- Sama mera pritvora produžena je merom zabrane napuštanja stana i tako se poistovećuje sa krivičnom kaznom zatvora. Milovan Brkić je pet meseci bio u pritvoru, a ova tri meseca koja treba da provede u kućnom pritvoru dovešće do toga da on, iako nije pravosnažno osuđen, u pritvorskim uslovima provede osam od 14 meseci, s koliko je kažnjen presudom koju je Apelacioni sud ukinuo. Skandalozna je odluka da se ukine presuda, a da se istovremeno na neki način produži mera pritvora od tri meseca - kaže advokat Stevan Damnjanović.

Iako je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu, nastavlja se tortura nad Milovanom Brkićem. Nastavlja se i njegova borba za pravdu, ali i za goli život.

antrfile

Bez telefona, sa nanogicom

Odeljenje za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera Uprave za izvršenje krivičnih sankcija odredilo je obaveze i prava Milovana Brkića tokom izvršenja mere zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora.

Brkić je obavezan da "neprestano nosi odašiljač", koji ne sme da oštećuje i uklanja. Obavezan je da službenim licima omogući ulazak u stan bez prethodne najave. Takođe, mora da "uredno i u predviđenom zakonskom roku plaća telefonski račun i utrošenu električnu energiju", a zabranjeno mu je da bude "pod uticajem alkohola i narkotika za vreme izvršenja mere".

- Ne sme, kako se navodi, da organizuje ili učestvuje u aktivnostima koje su vezane za nova krivična dela. U slučaju nastanka nepredviđene, iznenadne situacije (hitna zdravstvena intervencija osuđenog ili člana domaćinstva, požar, poplava...) zbog koje je bio prinuđen da napusti prostorije, u roku od najduže 48 sati, o tome mora da obavesti poverenika i da mu dostavi zvaničnu dokumentaciju - navodi se na tom spisku zabrana, uz pretnju da će poverenik "u slučaju neispunjavanja utvrđenih dogovora i ograničenja o tome obavestiti Organizacionu jedinicu, sud i mesno nadležnu policijsku upravu.

A2

Pozivamo građane, biznismene i vlasnike medicinskih privatnih ustanova da omoguće pregled Milovanu Brkiću.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane