Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kosovo i Metohija

Svakog dana sve više Srba sa KiM odlazi kako godine Vučićeve vlasti odmiču

Desetkovanje

Na Kosovu i Metohiji beba sve više, dece sve manje. Čini se paradoksalnim a zapravo nije, u stvari radi se o rezultatima katastrofalne politike Aleksandra Vučića čija je veleizdaja državnih interesa u južnoj srpskoj pokrajini desetkovala srpsko stanovništvo. Posledice je nemoguće sagledati usled sistematskog obmanjivanja javnosti o svemu što se na KiM događa, naročito o pitanjima od životne važnosti što će se videti i u ovom tekstu.

Ivan Maksimović (dopisnik iz Kosovske Mitrovice)

Početkom septembra mediji su ushićeno preneli objavu Kancelarije za Kosovo i Metohiju kako je "u KBC Gračanica rođeno 29 beba više nego prošle godine".

I sam naslov, koji tekuću upoređuje sa prethodnom čak i pre kraja trećeg kvartala godine, dovoljan je da vidimo kako sa vešću, nešto ipak nije u redu.

Nedvosmisleno je da postoji nasušna potreba Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a u stvari SNS režima, da domaćoj javnosti prikaže bilo kakav pomak, bilo šta pozitivno da se dešava u pokrajini. Da, u onoj u kojoj je baš Vođa upravo te Srbe predao na milost i nemilost sve fanatičnijih albanskih separatista. I to sada predstavlja problem.

Za one koji žive na KiM evidentno je da svakog dana sve više Srba odlazi kako godine Vučićeve vlasti odmiču. Kako onda to da se rađa sve više beba?

Zvuči paradoksalno ali upravo zbog toga što su ti Srbi ostavljeni od svih. Preciznije, Srbi sa "rubnih" delova enklava usled rapidne prodaje srpskih imanja a odsustva svake zaštite i podrške državnih vlasti, prinuđeni su na iseljavanje. Ipak, zbog posla još neko vreme ostaju tu ali da bi imali kakvu-takvu slobodu naseljavaju se mahom u Gračanici kao centru sa najvećim brojem Srba. Pored toga nije mali broj onih koji u novosagrađenim zgradama i kućama za "socijalne slučajeve i povratnike" dobijaju stanove a da su iz Kosovskog Pomoravlja i drugih enklava. Na taj način se veštački "napumpava" broj Srba koji žive u Gračanici dok su usled toga druge sredine sve praznije iz dana u dan. Tako je broj porodica koje su porođaje obavljale u Pasjanu ili Kosovskoj Mitrovici manji jer ti ljudi sada žive u Gračanici te im je sigurnije, bliže i praktičnije da se porođaj tu i obavi zbog čega raste broj porođaja u KBC Priština - Gračanica.

Neopravdanu euforiju Kancelarije za KiM povodom rođenja "većeg broja" srpskih beba, demontirala je vest objavljena svega desetak dana kasnije a povodom broja upisanih đaka u prvi razred.

Naime, kako je u Kosovskoj Mitrovici naveo Miodrag Marinković, iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA):

- Prema dostupnim podacima Školske uprave za Kosovo i Metohiju, osnovne i srednje škole na Kosovu 2021. godine je pohađalo 15.520 đaka. Dve godine kasnije, prema istom izvoru, škole na Kosovu pohađa 14.610 učenika. Dakle, za samo dve godine u školama imamo skoro 1.000 đaka manje.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je navelo da je ove godine na Kosovu i Metohiji u prvi razred osnovne škole upisano 1.127 učenika, a da je u prvi razred srednje škole krenulo 1.174 đaka.

Pravo lice katastrofalnog trenda opadanja broja učenika, što je zapravo opadanje broja Srba koji žive na kiM, pokazalo bi praćenje statistike ali do nje je teško doći, barem do one realne.

Tako na primer mediji su, oslanjajući se na izvore iz Školske uprave za Kosovo i Metohiju, 2018. javili da je u Gračanici upisano 260 đaka prvaka. Na žalost, ovo se odnosi na takozvanu "opštinu Gračanica" u sastavu sistema albanskih separatista a ona predstavlja teritoriju enklave na kojoj žive Srbi u selima u njenoj blizini.

Ne idu sva deca u školu u Gračanici ali broj one koja školu pohađaju u svojim selima, u ukupnom zbiru je višestruko manji od broja dece u samoj Gračanici.

Kada se to uzme u obzir, u najboljem slučaju se može dodati još polovina na broj đaka prvaka u gračaničkoj školi kako bi se stekao utisak o približno realnom broju. Zašto mora da se nagađa videli smo upravo te godine.

Tada je "upisan manji broj đaka u odnosu na prošlu godinu, zanemarljivo manji. Ove godine su upisana 73 učenika, dok je prošle godine bilo oko 90 novih učenika" naveo je sekretar OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici, Vladimir Marković, te iste 2018. godine kada je iz Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici rečeno da je u Gračanici upisano 260 učenika!

Istovremeno u školi udaljenoj nekoliko kilometara odatle, u selu Ugljare koje pripada opštini Kosovo Polje, broj đaka je desetkovan i opada iz godine u godinu. Do kraja avgusta meseca tek desetak đaka upisalo je prvi razred. Ugljare, sa susednim Bresjem i preostalim Srbima u Kosovu Polju, do 2012. godine predstavljalo je jednu od najbrojnijih sredina naseljenih Srbima.

Odatle, kao i iz drugih manjih sela, Srbi su počeli da se naglo iseljavaju upravo 2012., po otpočinjanju Briselskog dijaloga kada je postalo jasno da su sav njihov trud i godine života provede u okruženju sa najugroženijim ljudskim pravima u Evropi, a sa nadom u povratak države, jednim potezom otišle u propast. Ono što su dopsutili da se dogodi njima, nisu želeli da se desi i njihovoj deci. Otišli su.

U školama na centralnom Kosovu, upravo onim školama oko Gračanice, 2014. u prvi razred krenulo je 400 đaka! Cifre koje danas više niko ne može ni da zamisli! Naprotiv, stanje je takvo da se "znatnim povećanjem" smatra ono što bi pre desetak godina bilo na nivou statističke greške.

Prethodne, 2022. godine, psiholog O.Š. Kralj Milutin u Gračanici, Lazar Lazić, izjavio je za medije da su "zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi veoma zadovoljni" jer će u klupama sedeti više prvaka u odnosu na tu godinu.

Lazić navodi da je za upis u prvi razred prijavljeno 83 dece.

"Za sada sve ide kako treba, mališani su spremni. Prijavljeno je 83 dece za upis, što je znatno veći broj nego prethodnih godina", rekao je Lazić.

Te godine prvi razred je pohađalo 75 đaka. Razliku od osmoro učenika Lazić i kolektiv osnovne škole u Gračanici, smatraju "znatno većim brojem" zbog čega su veoma zadovoljni...

A ove godine?

Kako je juna meseca javio portal koji su osnovali kadrovi Kancelarije za Kosovo i Metohiju, "Kosovo onlajn", u srpskim sredinama na Kosovu u narednoj školskoj godini biće upisano više prvaka u odnosu na broj učenika koji su ove godine završili osmogodišnje obrazovanje. To je za njih potvrdio načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju i član "Srpske liste", Ivan Zaporožac.

"Jako je bitno da se ni jedna škola na prostoru Kosova i Metohije ne gasi i apsolutno imamo dovoljno dece da bi nastavili u kontinuitetu rad bez ukidanja bilo kog odeljenja, a i škole", objasnio je i dodao da je ove godine na Kosovu i Metohiji 1.536 osmaka završilo svoje osmogodišnje školovanje, a u novu školsku godinu biće upisano oko 1.700 prvaka.

Međutim, kako smo već pomenuli napred, prema podacima Ministarstva prosvete Republike Srbije na Kosovu i Metohiji u prvi razred osnovne škole upisano je 1.127 učenika što je tačno 573 učenika manje nego što to tvrdi načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivan Zaporožac.

Ako je osmoro učenika "znatno povećanje" u njihovom broju, šta reći o fiktivnom povećanju od 573 učenika?!

No, šta bi tek trebalo reći ako znamo da je 2012. na ovom istom prostoru, prvi razred upisalo oko 3.000 đaka, a što je približno broju upisanih prvaka i godinu dana ranije, 2011. godine! Ovo je, u periodu kada za fabrikovanjem i preuveličavanjem broja učenika nije bilo nikakve potrebe niti je bilo kome padalo na pamet, izjavio tadašnji načelnik Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, Predrag Stojčetović za Radio KIM iz Čaglavice u vesti objavljenoj 02. aprila te godine.

Što se gašenja škola na Kosovu i Metohiji tiče, tu se tek izvode nezamislive akrobacije ne bi li se to ikako izbeglo. Školi u Gojbulji kod Vučitrna prošle godine je pretila situacija da ostane bez đaka prvaka a time i da uskoro bude ugašena s obzirom na mali broj đaka svih razreda. Jedina deca tog uzrasta u Gojbulji pripadala su mladoj porodici koju su funkcioneri "Srpske liste" sve vreme u potpunosti ignorisali. Bez ikakve podrške u situaciji kada se grabi i deli međusobno te za one koji ne žele da budu deo "Srske liste" nema mogućnosti ni da se preživi, otac i glava te porodice, počeo je da se bavi malim privatnim poslom u Kosovskoj Mitrovici. Kako je tu pronašao minimum mogućnosti da preživi, odlučio je da se preseli sa porodicom. U školi je nastala totalna panika! Išlo se dotle da je tamošnja učiteljica, inače iz Kosovske Mitrovice, pristala na to da sa sobom na posao dovodi svoju ćerku koja je takođe trebala da krene u prvi razred.

Dakle, sopstveno dete je bilo spremno za žrtvu da se škola ne ugasi i nekoliko njih ne ostane bez posla. Umesto da sa svojim drugarima pohađa školu u daleko normalnijim uslovima u gradu u kome je rođena i živi, devojčici je pretilo da u prvi razred krene u selu kilometrima daleko u kome za Srbe nema bezbednosti i tako izgubi detinjstvo i radost polaska u školu.

Kada je nešto kasnije novinar Magazina Tabloid ponovo stupio u kontakt sa ocem on je samo kratko naveo da neće da se seli jer je "sredio nešto". Po svemu sudeći, kako ne bi izgubili svoje privilegije i plate, iz "Srpske liste" su najverovatnije rešili da im obezbede nekakav minimum kako bi preživeli i ostali tu. Barem dok deca idu u školu.

Međutim, jedno drugo dete, na drugom kraju Kosova i Metohije, i dalje je u opasnosti da izgubi još jednu godinu svog života. Naime, u medijima poznata kao "mala Milica, jedino srpsko dete u Prizrenu", više nije mala. I to je njena najveća nesreća. Kako je njena majka, Evica Đorđević, ispričala novinaru Magazina Tabloid, Milica je ove godine trebala da pođe u četvrti razred Gimnazije (koja se nalazi u Orahovcu) jer prethodne godine nije išla u školu zbog problema sa prevozom. Ni ove godine za nju nema rešenja.

Evica je pokušala i jedva nekako ostvarila kontakt sa uzurpatorom trona ERP, Teodosijem (Šibalićem) sa pitanjem hoće li pomoći da se prevoz obezbedi? Lokalnom svešteniku koji ga je s tim pitanjem kontaktirao, Teodosije je odgovorio kratko i nedvosmisleno - "neka se sami snađu".

Evica je ljuta jer zna da to njima nije problem, a da i oni isto tako znaju da ona to ne može sama. Još je i više ljuti činjenica kako su Milicu svuda zvali i vodili je dok je bila mala kako bi se šepurili i fotografisali sa njom, a što se sada jasno vidi, u svrhu lične promocije. Detetu, koje se uz pomoć svoje majke i svog 90-godišnjeg dede trudilo da opstane kao jedino Srpče u carskom Prizrenu, najveći greh danas je upravo to što je uspela.

Za Vučića, znamo, tu ionako već odavno više "nema Srba" ali gde je tu Školska uprava? Ma šta će njima jedno dete kad oni o čas posla izmisle ni malo problematičnih još 500 njih...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane