Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Advokat Stevan Damnjanović analizira politički proces protiv glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid

Skandalozan progon Milovana Brkića

Od samog početka, sve je skandalozno u postupku protiv gospodina Brkića. Tužilaštvo nije izvelo gotovo nijednu dokaznu radnju, kojom bi potkrepilo optužbe, kojima ga terete za pozivanje na nasilno kršenje ustavnog poretka. Veće Apelacionog suda je ukinulo prvostepenu presudu i meru pritvora zamenilo merom zabrane napuštanja stana. Međutim, nametnuti su uslovi kojima su okrivljenom ukinuta sva prava, jer u obrazloženju mere nigde ne stoji kad, kako i pod kojim uslovima mogu da ga posećuju advokati i najbliži članovi porodice. Kad bi sud postupao u skladu sa zakonom, Milovan Brkić bi odavno trebalo da bude na slobodi - kaže advokat Stevan Damnjanović u intervjuu za naš Magazin.

Predrag Popović

Koliko je katastrofalno stanje u srpskom pravosuđu najbolje znaju advokati koji učestvuju u politički značajnim i medijski atraktivnim postupcima. Advokat Stevan Damnjanović se s posledicama takvog stanja suočio u mnogim predmetima, a naročito u slučaju koji se vodi protiv Milovana Brkića.

Damnjanović je, kao jedan od branilaca glavnog urednika Magazina Tabloid, uz njegove kolege Ivana Ninića i Vladimira Gajića, uspeo da u žalbenom postupku ospori prvostepenu presudu.

Magazin Tabloid: Veće Apelacionog suda je ukinulo prvostepenu presudu i odredilo meru kućnog pritvora. Milovanu Brkiću je zabranjena upotreba telefona i interneta, kao i da prima posete. Šta je sud hteo da postigne tako drakonskim uslovima pritvora?

DAMNJANOVIĆ: To je jedna skandalozna odluka suda, s obzirom da je ukinuta presuda i predmet vraćen na prvostepeni postupak, logično je bilo da se i pritvor ukine i da se okrivljeni Milovan Brkić u nastavku postupka brani sa slobode. Napominjem da krivično delo koje se stavlja njemu na teret spada u grupu lakših krivičnih dela, gde nema veći društveni značaj i težinu. Da ima veći društveni značaj i težinu, zakonodavac bi propisao mnogo veću zaprećenu kazna zatvora. Očigledna je namera suda da Milovana Brkića iz jednog pritvora vrati u drugi, jer oni nisu mogli da ukinu presuda, a da ostave njega u pritvoru, što su izgleda želeli.

Magazin Tabloid: Kako objašnjavate činjenicu da Apelacioni sud pušta iz pritvora ljude koji su, poput Zorana Marjanovića, prvostepeno osuđeni za ubistvo, i to pod mnogo blažim uslovima od ovih koji su nametnuti Brkiću?

DAMNJANOVIĆ: U svim ostalim predmetima koji su medijski interesatni i propraćeni, okrivljenima se sudi za mnogo teža krivična dela. Nemoguće je porediti postupak koji se vodi protiv Zorana Marjanovića, kome se sudi za krivično delo teško ubistvo, gde je propisana kazna zatvora od minimum 10 godina, što znači da može da mu se izrekne i kazna doživotnog zatvora (u njegovom slučaju ne može, jer mu se sudi po starom krivičnom zakonu, gde je bila propisana maksimalna kazna 40 godina zatvora) i postupka koji se vodi protiv Milovana Brkića, gde je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Gledajući samo ovaj podatak koji sam naveo, možemo zaključiti da je Milovan Brkić trebao odavno da se nađe na slobodi, a ne da se već šesti mesec nalazi u pritvoru. U slučaju Milovana Brkića očigledna je namera suda da meru pritvora kao meru obezbeđenja prisustva okrivljenog radi neometanog vođenja postupka izjednači sa krivičnom sankcijom kaznom zatvora. Eada pogledamo predmete koji su medijski propraćeni Eoluvija, Hrkalovićka, Šarić i drugi, u pitanju su postupci u kojima se okrivljenima sudi za najteža krivična dela, a okrivljeni se brane sa slobode, što nam nešto i govori.

Magazin Tabloid: Da li postoji pravni način da se spreči takvo zlostavljanje?

DAMNJANOVIĆ: Mi smo nakon dobijanja odluke o zameni mere pritvora u meru zabrane napuštanja stana, podneli Vrhovnom Easacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti. U pitanju je vanredni pravni lek i u tom zahtevu smo naveli da pritvor i previše dugo traje, da u ovom slučaju je mera pritvora, kao mera obezbeđivanja prisustva okrivljenog izjednačena sa krivičnom sankcijom kaznom zatvora. Okrivljenom su takvom merom ukinuta sva prava, jer u obrazloženju mere nigde ne stoji kad, kako i pod kojim uslovima mogu da ga posećuju advokati i najbliži članovi porodice.

Magazin Tabloid: Odluka o ukidanju prvostepene presude doneta je pre više od mesec dana, a stranke u postupku još nisu dobile obrazloženje. Da li je Zakonom o krivičnom postupku definisan rok u kome je Apelacija obavezna da to uradi?

DAMNJANOVIĆ: Shodno zakonu odluka o ukidanju presude trebala je biti dostavljena u roku od 15 dana. Međutim u naročito složenim predmetima može se produžiti taj rok, tako da predsednik veća zatraži od predsednika suda dodatan rok za pismenu izradu. Smatram da je ovde svaki zakonski rok odavno prošao i da je odluka već morala biti uručena okrivljenom i njegovim braniocima.

Magazin Tabloid: Milovan Brkić je prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora, a u pritvoru se nalazi već šest meseci. Da li može da se desi da Brkić, neosuđen, odsluži celu kaznu?

DAMNJANOVIĆ: Ta prvostepena presuda je ukinuta, tako da više nije na snazi i mora se doneti nova presuda. Ali ono što se može deseti da okrivljeni ukoliko opet bude osuđen na kaznu zatvora, da visina te kazne zatvora bude onaliko koliko je iznosila i mera pritvora. Tako da u ovom slučaju vrlo lako se može desiti da se mera pritvora, kao mera obezbeđivanja prisustva okrivljenog radi neometanog vođenja postupka izjednači sa kaznom zatvora.

Magazin Tabloid: Kako ocenjujete postupanje tužilaštva, odnosno tužiteljke Ljiljane Komnenović, i sudova, odnosno sudije Dušana Agatonovića i članova sudskog veća koje je odredilo ovakve mere kućnog pritvora?

DAMNJANOVIĆ: Ceo postupak od samog početka je bio skandalozan, tako da postupanje svih učesnika koji doprinose vođenju ovog postupka se ne može oceniti drugačije. Tokom trajanja postupka, skoro da nismo imali izvođenje niti jednog dokaza u korist optužnog akta. Sama činjenica da tužilac predlaže da se na radnju izvršenja krivičnog dela primeni zakon o javnom informisanju i medijima je sama po sebi skandal, jer ne može se primeniti taj zakon na nekog za koga nije utvrđeno da li je novinar. Isto tako u obrazloženju presude mi nismo pročitali na osnovu čega postupajući sud utvrđuje umišljaj okrivljenog Milovana Brkića, kao bitan element krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Magazin Tabloid: S obzirom na krivično delo koje se Brkiću stavlja na teret i na način postupanja tužilaštva i sudova, da li je ovo politički proces?

DAMNJANOVIĆ: Ovakav način vođenja postupka nam ukazuje da se radi o političkom procesu i progonu Milovana Brkića. Sve što se dešava u postupku počev od dužine trajanja pritvora, do presude je jedan veliki skandal od koga se srpsko pravosuđe neće skoro oporaviti. Poštene sudije, tužioci i advokati nam prilaze i čude se kako se vodi i na koji način postupak protiv Milovana Brkića.

Magazin Tabloid: Da li je Vaš branjenik izložen ovako brutalnom političkom progonu zbog verbalnog delikta ili zaista postoji opasnost da on pokrene ustanak koji će dovesti do rušenja ustavnog poretka Srbije?

DAMNJANOVIĆ: On je progonjen zbog verbalnog delikta. Naime iako je verbalni delikt formalno ukinut još pre dosta vremena, on se provlači kroz mnoga krivična dela kao što su krivično delo uvrede, krivično delo ugrožavanje sigurnosti, krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i slično. U delu javnosti je naravno predstavljeno da postoji opasnost da će Milovan Brkić da pokrene ustanak, ali to je korišćeno kako bi se uticalo na sud da donese što strožiju kaznu i kako bi se uticalo na javno mnjenje.

Magazin Tabloid: Kakvu konačnu presudu očekujete?

DAMNJANOVIĆ: Od početka postupka ne postoji niti jedan dokaz koji ukazuje da je okrivljeni Milovan Brkić učinio delo koje mu se stavlja na teret. Vaši čitaoci moraju znati da se nevinost pretpostavlja, a da se krivica dokazuje, a da je teret dokazivanja na tužiocu. Ne verujem da će u nastavku biti novih dokaznih predloga od strane tužilaštva, tako da očekujem da će sud doneti oslobađajuću presudu.

Magazin Tabloid: Sada, dok je u kućnom pritvoru, Milovan Brkić mora da se odaziva na pozive za ročišta. Zar je moguće da nijedan tužilac nije povukao tužbu iako svi vide kakvom sudskom progonu je izložen Brkić?

DAMNJANOVIĆ: Samo bih Vas ispravio postoji jedan tužilac koji je povukao tužbu dok je Milovan Brkić bio u centralnom zatvoru, a to je Vesna Lakićević. Ostali tužioci nisu pokazali nikakvo interesovanje u tom pogledu, tako da u ostalim predmetima nije bilo nekih promena. Čak je Milovan Brkić dobio i nove tužbe protiv njega, iako znaju da se nalazi u pritvoru.

Magazin Tabloid: Vi zastupate Brkića i u sporovima po tužbama Nikole Sandulovića. Mi smo objavili delove zapisnika u kojima se ističu Sandulovićeve besmislice o tome kako je njegov brat savetnik američkog predsednika Bajdena, a deda mu je bio „predsednik vlade u senci". Da li on zaista to priča u sudu?

DAMNJANOVIĆ: Čim je konstatovano na zapisniku, znači da je to rekao. Čak i za neke izbore, mislim iz 2016 godine tvrdi da su uzeli mnogo veći broj glasova, nego što je stvarno bilo utvrđeno. Mi smo povodom toga priložili izveštaj RIK-a o broju glasova koje je Republikanska stranka osvojila na izborima, međutim i dalje gospodin Sandulović tvrdi drugačije, iako nije predao niti jedan dokaz o tome.

Magazin Tabloid: Brkića zastupate i u brojnim postupcima koje je pokrenuo Nikola Petrović. Kako se on ponaša u sudnici, da li je normalniji od Sandulovića?

DAMNJANOVIĆ: On vrlo retko dolazi na suđenja, obično se pojavi kada treba da se izvede dokazna radnja njegovog saslušanja. Ono što Vašim čitaocima može biti interesantno da se on predstavlja kao ekonomista, a da je završio neki Omega fakultet u Mladenovcu, po njegovoj tvrdnji. Možda neko od Vaših čitalaca zna za Omega fakultet u Mladenovcu, pa nam može razjasniti tu situaciju.

Magazin Tabloid: Otkad je Brkić u pritvoru, Petrović je podneo još dve tužbe protiv njega. S obzirom da je Vučićev kum podneo već oko 200 tužbi protiv Brkića i Magazina Tabloid, da li je i to zloupotreba pravosuđa s namerom da izvrši pritisak i spreči objavljivanje informacija o njemu?

DAMNJANOVIĆ: To sigurno predstavlja jedan vid pritiska i na Milovana Brkića i na Magazin Tabloid. Svi ti postupci iscrpljuju kako ekonomski, tako i psihički. Treba sve propratiti, doći na sva ta suđenja, a sve to troši i vreme i novac. Zamislite sada da pored svog posla kojeg svakodnevno obavljate, treba nedeljno da odete na nekoliko suđenja u različitim sudovima.

Magazin Tabloid: U našem Magazinu iz broja u broj objavljujemo informacije o katastrofalnom stanju u srpskom pravosuđu. Šta je gore, tužilaštvo ili sud?

DAMNJANOVIĆ: Ja bih tu stavio znak jednakosti. Tu nema neke preterane razlike. I sud i tužilaštvo se nalaze u katastrofalnom stanju, a ono što je najgore ne vidi se nikakav naznak da situacija može krenuti na bolje. Svakodnevno smo svedoci različitih situaciju, od toga da suđenja ne počinju na vreme, do toga da se tužioci i sudije bahato ponašaju prema ostalim učesnicima u postupku. Meni je interesantno da ni u 2023. godini nije moguće tonski snimati sva suđenja, već sudije i tužioci unose u zapisnik šta oni žele, a mi treba da se borimo da se ispoštuje neko osnovno pravo, a to je pravo da ono što je rečeno bude istinito uneto u zapisnik. Da li je moguće da to toliko košta da je nemoguće u skorijoj budućnosti obezbediti makar tonsko snimanje svih suđenja.

Magazin Tabloid: Sudija Aleksandar Stepanović je, pre dve godine, dok je bio predsednik beogradskog Višeg suda, rekao da sudije pošteno rade, ali mnoge političke i korupcionaške afere ostaju bez sudskog epiloga jer tužilaštvo ne radi kako treba. Da li je tačna njegova procena?

DAMNJANOVIĆ: Ako pogledamo da za prethodne 33 godine, počev od 1990. godine do danas, sud nije nikada osudio nekog političara, koji je u tom trenutku bio na vlasti, čak ni na uslovnu kaznu, a imali smo puno afera u kojima se kao izvršioci najtežih krivičnih dela pojavljivali najviši predstavnici organa vlasti. Sama ta činjenica nam govori u kakvom je stanju naš pravni sistem, a ono što je najgore je da nema naznaka da će se takva klima promeniti u budućnosti.

Magazin Tabloid: Učestvujete i u postupku za ubistvo u kafani u Mladenovcu, koje se nedavno dogodilo. Na jednom ročištu ste tražili izuzeće postupajućeg tužioca, ali i Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića. Zašto Stefanovića?

DAMNJANOVIĆ: Svi tužioci rade u istoj zgradi i znaju se međusobno. Takođe, postoji ona naša narodna izreka koja kaže vrana vrani oči ne vadi, te stoga nemoguće je da Nenad Stefanović izuzme nekog tužioca iz predmeta, kada se oni međusobno znaju i on im je prepostavljeni, a da to izuzimanje bude po predlogu advokata. Stoga sam smatrao da o ovome treba da odlučuje neko ko je nepristrasan, mada u našem pravosuđu takvi da gotovo ne postoje ili ih je malo.

Magazin Tabloid: Tada Vam je tužilac Miljan Delić podrugljivo predložio da tražite izuzeće i Zagorke Dolovac. Čemu potreba tužioca da se u sred sudnice ruga zakonu, sudu i strankama u postupku?

DAMNJANOVIĆ: To pitanje i mene zanima. Meni je u jednom trenutku delovalo da njega nije zabolelo to što je neko tražio njegovo izuzeće, već što je traženo izuzeće Nenada Stefanovića. Da tužilac Miljan Delić postupa profesionalno i u skladu sa zakonom, ne bi trebao da sebi dopušta ovakve komentare, niti slične komentare druge prirode. On je samo trebalo da konstatuje na zapisnik šta je neko od branioca okrivljenih zatražio u postupku, slagao se on sa tim ili ne. Tada bi mogli da kažemo da on profesionalno postupa.

Magazin Tabloid: Šta može da se uradi da bi se popravilo stanje u toj grani vlasti, u pravosuđu, pa da se ubuduće postupci vode u skladu sa zakonom, a ne prema interesima političkih moćnika?

DAMNJANOVIĆ: Jako teško je sada to reći, s obzirom da je ceo sistem truo iz korena. Ljudi kada gledaju sa strane, oni ne znaju šta se dešava u sudnicama, kako se sudi i ko sudi. Tek kada i sami postanu učesnici postupka, oni osete na svojoj koži kakva je situacija u našem pravosuđu. Nažalost dolazimo u situaciju da je nemoguće nešto popraviti, to je kao kada imate kuću koja prokišnjava, ako malo prokišnjava, Vi možete da zakrpite te rupe i stanje u kući će se srediti. Ali šta ćete ako ona na sve strane prokišnjava, Vi morate graditi novu kuću. Mislim da smo mi u takvoj situaciji da ćemo morati da gradimo novo pravosuđe. Ako vam suđenja kasne, ako postupci traju po nekoliko godina, ako centar za socijalni rad ne radi svoj posao, ako katastar ne radi svoj posao, ako poreska uprava ne radi svoj posao kako treba, možemo zaključiti da je naše pravosuđe kuća koja prokišnjava sa svih strana.

Magazin Tabloid: Po komandnoj liniji, kao glavni urednik u nekoliko novina, svojevremeno sam odgovarao u sto slučajeva. Ne sećam se nijednog sudije, koji je na korektan način vodio postupak. Da li ste Vi ikad učestvovali u postupku u kome je sudija postupao u skladu sa zakonom? Ako jeste, ko je taj uljez?

DAMNJANOVIĆ: Nažalost ogromna većina sudija nije dorasla svom zadatku, a to je da sude u skladu sa zakonom. Dosta njih je nestručno, a dosta je pristrasno na jednu ili drugu stranu. Korektih sudija je jako malo. Retko koji bi se posvetio postupku i na korektan način doneo odluku u tom predmetu. Najčešće se može zaključiti da neko kvalitetno sudi u manje složenijim predmetima. Ali to je pogrešno, prave sudije postaju kada sude u složenim predmetima i na korektan način vode postupak, a ja to nisam doživeo.

Magazin Tabloid: Kako objašnjavate ćutanje sudija o njihovim kolegama, koje su uhvaćene u korupciji?

DAMNJANOVIĆ: Sudije sve vreme ćute, oni se do sada nisu niti jednom oglasile o bilo kojem pitanju, a kamoli o kolegama koje su uhvaćene u korupciji. Zamislite ovakvu situaciju da Vi godinama sudite oko nečega i donosite jednu odluku na iste situacije i onda nakon par godina dođe direktiva odozgo da morate da donosite drugačiju odluku o istoj stvari. Sve to donosi pravnu nesigurnost, gde možemo imati situaciju da neko juče pokrene postupak i dobije presudu u svoju korist, a da neko sutra o istoj stvari pokrene postupak i sud donese presudu gde odbija taj zahtev. Ko je tu lud?

Magazin Tabloid: Zašto ćute tužioci o svojim kolegama za koje su objavljeni dokazi koji upućuju na korupciju, kao što je slučaj sa tužiocem Sašom Drecunom? Da li je ta solidarnost izazvana strahom?

DAMNJANOVIĆ: Ako je neko očekivao da će se sada tužilačka udruženja ili pojedinačno tužioci oglasiti, taj se grdno prevario. Postavljen je takav sistem da bi onaj ko bi se oglasio nagrabusio više od učesnika korupcije. Zbog toga kod tužilaca vlada strah, tako da je nerealno očekivati da se bilo ko u budućnosti oglasi o bilo kojoj aferi.

Magazin Tabloid: Dok sam sarađivao s Vučićem, on mi je dao sudske spise postupka koji je vođen protiv Nemanje Kolesara. Bivši Đinđićev šef kabineta bio je optužen za korupciju. Postupak je otišao u zastarevanje. Vučić je tada ocenio da je to moguće „zato što nikad nijedan sudija nije obešen". Da li su promene u pravosuđu, tom karcinomu srpskog društva, moguće bez vešanja ili je Vučić tada bio u pravu?

DAMNJANOVIĆ: Smatram da je moguće bez vešanja i sličnih radikalnih metoda. Ljudi moraju da shvate da pravosuđe ne čine samo sudovi i tužilaštva. Pravosuđe čini i centar za socijalni rad, poreska uprava, katastar, veštaci, advokati i mnogi drugi koje nisam nabrojao. U svakoj od ovih institucija vlada opšte rasulu. Vi danas nemate kvalitetne veštake iz različitih oblasti ili imate samo par njih koji imaju znanja i veštine. Takođe, nemate kvalitetne ljude koje rade u centru za socijalni rad koji mogu da procene stepen rizika u porodičnim odnosima i zbog toga se dešavaju vrlo često situacije sa tragičnim ishodom.

antrfile

Belivuka čeka višegodišnji zatvor

Magazin Tabloid: Tokom istrage protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka zastupali ste jednog od njegovih saradnika. Da li pratite taj postupak i kakav epilog očekujete?

DAMNJANOVIĆ: To je postupak koji izaziva najviše medijske pažnje i najviše je medijski propraćen. S obzirom da ne zastupam nikoga u tom predmetu, ne mogu sada sa sigurnošću reći koja je taktika odbrane, a koja tužioca. One informacije koje dobijam su takve da mi se čini da odbrana ide na tu kartu da se postupak što više prolongira i produži, verovatno iz razloga da se medijska pažnja skrene na neke druge teme, a da ovaj postupak u nekom trenutku postane medijski nezanimljiv. U ovom trenutku pošto tužilaštvo je uspelo da nađe nekoliko svedoka saradnika, jako je teško očekivati da će okrivljeni, makar oni glavni, izbeći višegodišnje kazne zatvora.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane