Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Gluvom govoriti zalud je, ali ovde niko nije gluv nego ih jednostavno boli uvo

Zrenjanin se ugasio pre vremena

Laž leluja nad gradom kao zastava, kao podrazumevajući začin za izbore. Odjednom se dešavaju neverovatne stvari koje treba da lakome zrenjanince navedu da potpunu podršku režimu koja će da se rezultira glasanjem za suicid koji nosi pobeda sadašnje vlasti. Jedna od trenutno najvažnijih laži je puštanje prečišćene vode iz postrojenja za preradu vode. Istina, najavljeno je da još uvek nije voda za piće, ali je, eto - bela.

Milica Gardinovački

Nadležna republička komisija 3. decembra 2014. poništila je ovdašnjem „Vodovodu" (javnom preduzeću kojim gazduje Grad) postupak javne nabavke usluge prečišćavanja pitke vode. Te 2014. godine, dve nedelje kasnije, 17. decembra (baš na dan kada će se i u Zrenjaninu održati najnoviji vanredni republički i pokrajinski parlamentarni izbori), ondašnji SNS gradonačelnik Zrenjanina, a sada „samo" predsednik Skupštine Zrenjanina, Čedomir Janjić, najavio je novi tender i najkasnije za kraj 2015. vodu iz gradske vodovodne mreže koju će Zrenjaninci smeti da piju ne plašeći se za sopstveno zdravlje.

Od sadašnje vode otkazuju bubrezi, stvara se povećana mokraćna kiselina i kreatinin, postaje se nervozan. Umiru zglobovi, srčani zalisci i mozak jer je 70 % svakog čoveka voda - sve potiče od vode. Vodu kojom smeju da utole žeđ ili skuvaju supu, Zrenjaninci ni dan danas nemaju u česmama. Po potpisivanju ugovora sa kompanijom „Metito" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (baš onakvom zbog koje je Janjić 17. decembra 2014. prozivao prethodnu, jalovu i kakvu sve ne vlast) sredinom prošle godine premijerka Ana Brnabić zdravu pijaću vodu najavila je za prvi kvartal 2024.

I posle 17. decembra 2023, ma kakav bio ishod izbora, Zrenjaninci će čekati da im naprednjaci Salapura, Janjić, Mitrović, Karapandža, odnosno onaj koga moraju da slušaju jer se predstavlja kao jedini tumač volje Aleksandra Vučića, konačno isporuče ispravnu vodu za piće obećanu, sećamo se, za kraj 2015. jednog dana će sve da bude dobro. To je naša nada. Danas je sve u redu - to je naša iluzija.

Za to je većina glasala na lokalnim izborima 2016. i 2020. Da li će i za dve nedelje, ali i 2024, videćemo... Ovde ljudi glasaju kao po inerciji. Za sve imaju pravdanja i uvek postoji neverovatno velika tolerancija i za najveće propuste i prevare. Skreće se tema na kićenje grada, na dodele raznoraznih diploma, medalja, zahvalnica i to mahom sportistima. Gradonačelnik je, šuška se po gradu, u Kamenici u bolnici, ali nema potvrdnog odgovora nadležnih. Oni zaboravljaju da je to javna funkcija i da vest o bolesti prvog čoveka grada i prvog čoveka GO SNS nije stvar lične prirode. Takođe zaboravljaju da kada su u pitanju neke sudske odluke koje režimu idu u prilog objavljuju ih zamalo pa i na bilbordima, ali da je SNS direktor javnog preduzeće otišao na izdržavanje zatvorske kazne zbog nasilja u porodici i da mu je sve, priča se po mesnim odborima SNS, namestila tašta takođe SNS, e, o tome se ćuti. Sada se uveliko šire komentari da se nekadašnji direktor JP Pijace i parkinzi zamerio ili konfrontirao nekome od vlasnika vlasti i da je to izrežiran potez.

Sve su češće u opticaju neke mere prema građanima koji su na bilo kojoj opozicionoj liniji. Svejedno da li stranačkoj ili individualnoj. Takođe se u redovima direktora javnih preduzeća sve manje pronalaze oni koji su zvanično ustoličeni, a sve više je vršilaca dužnosti direktora. Da li ih na taj način drže na uzici da rade ono što gradska vlast želi i od njih očekuje ili samo da im pokaže da nisu nezamenljivi- ne zna se. Svejedno jer 2/3 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama je zaposleno po nekom privremeno-povremenom uslovu i niko za stalno, tačnije na neodređeno. Da sve bude zanimljivije skoro svi direktori su naprasno završili neke fakultete i to kada im je već započeo direktorski mandat.

Najzanimljiviji je nekadašnji direktor JP Direkcija za uređenje i izgradnju grada - Jovan Cvetić. On i njegova supruga su bili i presedan u gradu jer su i kao bračni par oboje bili budžetski direktori. On u Direkciji, a ona u Istorijskom arhivu. Prvo je, navodno, kupljena diploma sa nekog zrenjaninskog fakulteta, iako neki tvrde da je to bio radnički univerzitet. On je bio član SPS. Kada je prešao u SNS i kada je imenovan za direktora stigla je diploma nekog zaječarskog fakulteta za menadžment. U svakom slučaju sve se odrađivalo po sistemu: preko vode do slobode i ne birajući način. Stvarno ohol, a bez nekog znanja koje bi preduzeću koje se bavi izgradnjom i uređenjem i zvanično urbanizmom zaista bilo potrebno. Koliko je provereno trenutno je izvršni direktor u JP Urbanizam. Istina, drugi izvršni direktor. Onaj prvi radi, a ovaj se šeta, špijunira, intrigari, pravi podele na podesne i one druge i širi mržnju među zaposlenima. Za nekog je i to odgovoran posao, a i IZVRŠAN je. Posle su kao po inerciji počeli da se množe menadžeri. Načelnici u gradskoj upravi, savetnici direktora u JP Gradsko zelenilo i čistoća i JP Stambena agencija, pa zaštitnici građana, menadžeri u JP Sportski objekti... Najzanimljivije je zvanje menadžer komunikologije iako to i nosioci tog zvanja teško izgovaraju. Utešno je da budalu ne trebamo da tražimo svećom jer je stalno pod reflektorom.

Zaboravilo se zašto smo rušili DS i Đilasa? Kako se opstaje u društvu koje svaku reč meri, gde je državnik i roditelj naciji i predsednik naših života i naš novčanik, lekar, pravnik, učitelj? Gde je savest narodu, gde ideja da se uđe u bus za crvenu, da se da glas za dve kile makarona i kesu pirinča, da se zemlja rasparčana i prodata gleda, da migranti i kinezi imaju više prava u otadžbini od naroda? Znaš li, paćeniče, šta je to otadžbina? Nije te baba naučila šta je familija, a otac i majka iz koje si srećne suze rođen? Kako gledaš kataklizmu mutavi narode bez sramote i bez borbe? Ko će nama u Srbiji da otpeva neku rodoljubivu pesmu kada ovde ima više svih drugih osim Srba?

Uzmite laži onog Obraćatora bez protivljenja, sačekajte da vam policija uđe u kuću kad hoće i bez opravdanja jer je sada i to ozvaničeno i pocrkajte kao amebe. Da li drugo zaslužismo? Evo, ja ću da pevam diktatoru nešto simbolično. Neku pesmu o Trnovu, recimo.... Tu i on zna. Sad bi da nam natovare na kičmu SSP i Đilasa i njegove satrape... ko je lud da to prihvati? Kaže lik - Marinika je prelepa pa su protiv nje žene zato što su ljubomorne. Da, da.... i Tadić je bio lep pa je uništio vojsku i istopio oružje u Smederevu (da li je i to prevara, da li je možda prodato?). Utihnuli su proteste i pretvorili ih u kardio šetnje. Sve što kao pobuna duže traje izgubi snagu i smisao, a oni kao da su baš to hteli. Borba protiv nasilja? Lepo zvuči, a na šta se tačno odnosi? Nasilje u Ribnikaru i kod Mladenovca je izignorisano. Ako se ma šta kaže protiv SSP ili bivaš opljuvan ili ti prete. Svaka budala sme da preti... ko nas štiti od budala ili je budala superlativ od kriminalca? Nije važno da budemo slavni i poznati. Važno je da smo dorasli vremenu u kom smo.

Zrenjanin se ugasio pre vremena. Dozvolili smo da nas satre LINGLONG i da se o njemu ne govori glasno kao o Rio Tintu. Koliko god da se govori je malo kolika je on šteta i za grad i za zemlju. Gluvom govoriti zalud je, ali ovde niko nije gluv nego ih jednostavno boli uvo. Iz raznih fijoka vade prastare vesti uoči izbora i plasiraju ih kao dostignuća. Za uređene Karađorđevog parka su dobijene pare od pokrajine, a radovi su odavno trebali da budu završeni. Zamenik gradonačelnika Saša Santovac se poslednjih nekoliko dana šepuri po parku koji je zbog intenzivne i (ne )opravdane seče već postao parkić. Tobož stara i trula stabla se seku i biće zamenjena novim. Isečena su stabla pogodna za korišćenje kao ogrevno drvo i to se vidi po zdravim panjevima. Sad umesto novih sadnica prave kroz park(ić) trim stazu. Isečena stabla su već spremna za podelu sigurnim SNS glasovima.

Idemo u sunovrat. Otmeš zemlju, podeliš nepodeljivo, uzmeš deci i starima iz usta, napraviš privatnu državu, zaposliš prevarante, falsifikatore, neškolovane, batinaše, ugušiš medije, pišaš po zdravoj pameti, uništiš ono malo normalnog života i onda kažeš da svi osim SNS mrze Srbiju jer se protive SNS režimu. A Srbija je bez institucije države, poharana i porobljena režimom i pohlepom vlasnika vlasti. Pa neka seku drvorede i parkove, neka grade solitere između prizemnih kuća, neka ceo Banat pretvore u kinesku prljavu indistrijsku koloniju, neka umesto obora i štala, kočina i avlija sa pilićima dobijemo fabrike veštačkog mesa, litijumskih baterija i deponije medicinskog otpada. Putevi koje grade odvešće nas izvan Srbije jer ni u Zrenjaninu, a ni u Banatu nema još nekog dovoljno retoričnog i hrabrog da stvari nazove pravim imenom i ponudi rešenje.

U međuvremenu su izašli spiskovi sa imenima eventualnih poslanika raznih stranaka i partija nakon izbora. Neverovatno koliko spavača ima ova nakazna vlast. Prvo pitanje je koje je to zvanje politikolog, kako se stiče i ko ga zvanično nosi. E, to je kada završiš srednju školu, upišeš fakultet političkih nauka, odustaneš od studiranja, ali ne i od zvanja. Tada sebe, već ogrezlog u politici nazivaš politikologom. Bravo za Aleksandra Martona, kandidata na listi za poslanike u pokrajinskoj skupštini LSV. On godinama izbegava pokazivanje diplome, ali bar ne pokazuje lažnu, ali ni kupljenu. Ostali kandidati su ljudi koji su na tim istim listama više od 15 godina tako da iznenađenja nema.

Sa liste Narodna stranka - Vuk Jeremić najinteresantnija osoba je svakako Mile Lovre, nekadašnji dekan VTŠ Zrenjanin i profesor u istoj obrazovnoj ustanovi. Tih i nenametljiv je sačekao penzionerske dane da bi se bacio u političke vode. Nikada se ne zna kome su kakvi apetiti pa tako i ovom prosvetaru.

Izbornu listu Borisa Tadića i Saše Radulovića za mesto poslanika u pokrajinskoj skupštini konkurišu sve vedete zrenjaninske politike počev od Sanele Milošević do penzionerke Branke Ljiljak i sveprisutnog Aleksandra Korovljeva i Svetlane Vukobratović Novković. Poslednjih dvoje ne biraju ni način, a ni redni broj stranke samo da se domognu statusa poslanika. Istina Korovljev tu prednjači jer je svojevremeno bio visoko kotiran na listi SNS, ali ipak nedovoljno da uđe u Skupštinu. Nije cilj stav opozicije nego status, a cilj opravdava sredstva na radost birača. Stranku slobode i pravde nećemo ovoga puta da komentarišemo. Ako je to opozicija neka nam je nebo u pomoći. Dovoljan komentar.

Ovih dana je i skup SNS u Novom Sadu. Opustela su javna preduzeća, a zaposleni već najavljuju koje poslove privatne prirode žele da obave dok traje Vučićevo vašarište. Nikako nije razumljivo zašto uopšte idu jer im direktori istih već polako prazne fijoke u kabinetima, ali... Naši ljudi vole da budu sigurni. Jadno je to što ne razumeju da spiskovi ostaju, a i revanšizam nastupa. Biće većinu sramota što su na listama režima, ali uzalud je predočavati im nešto što svakako ne dopire do njih. U međuvremenu na adresu ustanove kulture gradski muzej pristiglo je pedesetak poziva pakistancima zaposlenim u LINGLONGU za glasanje. Divno je to što su SNS kosmopolite pa poštuju i ono što nije po Ustavu. Zaposleni ćute i čuvaju svoja radna mesta. Tuga na horizontu. Tuga u gradu bez vode i bez glasa razuma.

Sada najavljuju i put života: Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. Početak izgradnje auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. Navedeno je da će se od Beograda do Zrenjanina putovati tačno pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada mnogo kraće. Trenutno se do Beograda putuje sat vremena, a do Novog Sada pola sata. Niko ne razume kolika je važnost tih desetak obećanih minuta. Zvanično će ukupna dužina puta da iznosi 105,4 kilometra, a izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina dužine 67,66 kilometara i od Zrenjanina do Novog Sada dužine 37,74 kilometra kao i izgradnju paralelnog nekomercijalnog puta (?) dužine oko 25 kilometara na potezu Novi Sad - Zrenjanin. I naravno- najvažnije je: Izvođač radova je kineska kompanija „Šandong". Apsolutno najveću glupost koja verovatno treba da opravda pranje i krađu para je izjava Vesića:

"Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta."

Ako se uzme u obzir da trasa puta ide kroz apsolutnu ravnicu bez i jednog uzvišenja onda niko ne razume podvožnjake, nadvožnjake i mostove. Koliko neko treba da bude uskraćen pameću da se razmahujući koristi ovakvim nebulozama? Još gore pitanje je - koliko neko treba da bude idiot pa da poveruje u ovakva obećanja i planove? Posebno nas u Banatu i Zrenjaninu je ganula činjenica da će izvođači radova da budu Kinezi. Do skoro je Zrenjanin imao VOJVODINAPUT i komunalno za puteve koji su savršeno opsluživali i izgradnju i saniranje u opštini Zrenjanin. Trenutno postoji nekoliko privatnih firmi koje bi se mogle da uhvate u koštac sa izazovom umesto Kineza, ali razlozi za angažovanje nepoželjnih radnika i kineskih firmi je prioritet koji ima SNS i koji sasvim dobro plasira javnosti, a ubira kajmak sa dogovora.

Vesić je na kraju izjavio: „Ovo je auto-put života, koji će zaista oživeti Banat i dovesti nove investicije" i dok je to izgovarao opljuvao je bradu što zbog retorike, što zbog neviđene količine laži koja mu je napunila pluća.

I za kraj obzirom da se bliže izbori i jedno lokalno podsećanje - govor Gorana Kneževića koji je sa naprednjacima pre 12 godina najavio drugi pohod na vlast u Zrenjaninu. U Kulturnom centru obećao je sugrađanima koji su mu 2012. vratili krajem 2008. oduzetu žutu svemoć...

"Nećemo da na čelu grada budu marginalci već ljudi satkani od znanja i odgovornosti...Nećemo biti marionete Novog Sada i Beograda... Lažovima ćemo reći da su lažovi, nesposobnjakovićima ukazati na propuste..."

Za par dana, na glasanju 17. decembra 2023, Zrenjaninci će pokazati koliko cene ono što su za 11,5 godina na vlasti od obećanog ostvarili Knežević i njegovi sledbenici: Karapandža, Bađok, Janjić, Santovac, Salapura, Mitrović, Ćapin, Farkaš, Janošević, Kapelan i more beznačajnih i usputnih likova koji su zarad lične koristi ugrozili živote građana i od sasvim pristojnog grada napravili naseljeno mesto, kinesku ekspozituru, mrtvaju, depresivno stanište.... Nema potrebe da građani i dalje čekaju da im nešto što bogom zovu pomogne. Vreme je da ovi odu zauvek. Predstoje nam i lokalni izbori verovatno u maju dogodine. Neka ovi budu generalna proba za konačno rušenje režima.

Da li znate da trava u Srbiji raste iz suza i kostiju naših predaka? Razmislite o tome pre nego što uradite nešto na svoju štetu i protiv budućnosti. Ako vam ne smeta što je na adresu muzeja stiglo pedesetak poziva za glasanje Pakistancima koji, eto, žive u muzeju onda uzalud svaka polemika. Zaspaćemo sa jastukom mokrim od suza, probuditi se, staviti masku na lice i celog dana izigravati sopstvenu kreaturu, nešto što nismo, hladno čudovište koje pokazuje da drugi vide samo ono što ono želi.

Nedostaje nam radost i iskre u očima. E, to nam želim. Obesimo osmehe na lice i učinimo da taj 17. decembar bude čista čarolija.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane