Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Srpsko zdravstvo u punom rasulu i u kandžama mafije

Popuši ga sad

Ministarka u ostavci prof. Danica Grujičić još nije rešila smrad koji je ostao iza Vučića, a ni sudbinu kovid bolnice u Batajnici. Bivši ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar se vešto izvukao, ostavljajući prljav veš na pranje i peglanje dr Danici Grujičić. Umesto da smanje spiskove čekanja na specijalističke preglede, na kvalitetno pružanje usluga, na nabavku lekova, na zabranu eksperimenata nad pacijentima, ministarka je pokušala da makar zabrani pušenje na javnim mestima.

Milovan Brkić

Prošla (2023) godina obeležila je i velike pljačke u zdravstvu. Doduše, dosta manje nego prethodnih godina. Ali...

Kupovinu mamografa, rentgen aparata, skenera za kliničko-bolničke centre i domove zdravlja, krečenje nekih zdravstvenih ustanova, pratila je Velika propaganda laži, a sve je otvarao uz hvalospev samom sebi, srpski predsednik Aleksandar Vučić.

U praksi, građani Srbije i dalje satima čekaju na preglede, specijalistički pregledi se zakazuju za nekoliko meseci, dok bolesni ne odu na onaj svet.

Nestašica lekova je sve veća, a direktorka Republičkog zdravstvenog fonda sve češće najavljuje uvoz inovativnih lekova, koji su, ustvari, eksperimentalni, a građani Srbije služe kao zamorčići.

Crna statistika pokazuje da se u zemlji Srbiji smanjuje prosečan život, da je smrtnost od malignih oboljenja u naglom porastu, da veliki broj umire „od smrti", jer ne dočeka medicinski tretman.

Ministarka zdravlja u ostavci prof. Danica Grujičić imala je velike planove da „uvede red" u rad zdravstvenih službi. Šta je uradila?

U zasluge joj se može upisati smena direktorke Neuropsihijatrijske bolnice dr „Laza Lazarević", dr Ivane Stašević - Karličić, čiju smenu su sindikati do tada bezuspešno tražili, više puta štrajkujući i iznoseći podatke o njenim teškim zloupotrebama.

Gospođa Stašević - Karličić je supruga Miljkana Karličića, visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije, advokata koji ima kancelariju u zgradi SPS-a na Studentskom trgu.

Advokat Karličić je i član Republičke izborne komisije. Poznat je javnosti kao pomoćnik ministra informisanja u Vladi Mirka Marjanovića. Upamćen je po zlodelima, kada je izvršavao naređenja tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Vučić je tvorac najozloglašenijeg Zakona o javnom informisanju koji je ikada donet u Evropi.

Prekršajne sudije su izricale milionske kazne medijima, koje su odmah izvršavale.

Miljkan Karličić je lično zaplenio imovinu Dnevnog Telegrafa i nedeljnika Evropljanin, a direktoru firme, koja je izdavala ove medije, Ivanu Tadiću zaplenio je i dečja kolica (dete nije, jer nije imao ovlašćenja). Smenu njegove pomahnitale žene dr Ivane Stašević - Karličić niko nije smeo da sprovede, osim „lude" Danice Grujičić, jer SPS je bio koalicioni partner u Vladi SNS-a.

Imperija je, međutim, uzvratila udarac pa je podnela Višem tužilaštvu krivična prijava protiv prof. dr Danice Grujičić, zbog navodnih „zloupotreba službenog položaja".

Osim ove opravdane smene, ministarka nije mogla da makne dalje. Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović ovejani je kriminalac. Oterali su ga građani Barajeva, sa mesta njihovog Doma zdravlja. On je, pravdao se, ipak „završio medicinski fakultet" u Tuzli, za vreme rata u BiH, a specijalizaciju iz oftamologije je nabavio na tržištu diploma kao i većina SNS kadrova. U članu 4 Zakona Zakona o komorama zdravstvenih radnika propisano je da je „članstvo u komori lekara obavezno za sve doktore medicine, doktore stomatologije, diplomirane farmaceute"... Osim po spornim obrazovnim kvalifikacijama, Stojanović je poznat i po bahatosti, po pretnjama zaposlenima, mobingu i pozivanje na prijateljstvo s višegodišnjim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

- Ima vas viška, a ima ih duplo više na birou koji traže posao. Za sve što se bude desilo: neljubaznost, cirkus, daću otkaz. Dovoljno je samo da kažem Lončaru, za 15 dana ću vas sve izrotirati. Vi ćete promeniti radno mesto, neko u Borču, neko u Krnjaču. Ko god bude komentarisao, završiće na birou. Tamo ih ima na tone, ne mogu da se odbranim koliko zovu. Bio sam jasan, ovo je poslednje upozorenje, poslaću vas u Krnjaču - pretio je Stojanović zaposlenima.

Stotine pisama zaposlenih u ovom najvećem beogradskom domu zdravlja, raskrinkavalo je nasilje i kriminal ovog lažnog doktora. Ministar Zlatibor Lončar je tvrdio da Stojanovića ne štiti on, nego neko drugi iz vrha SNS-a.

Europol, po nalogu tužiteljke Laure Koveši, istražuje kriminal oko kupovine vakcina, respiratora, lekova i druge opreme za kovid bolnice, a novcem dobijenim iz fondova Evropske unije, koji je završio na računima srpskog predsednika. A reč je o novcu od nekoliko stotina miliona evra.

Ministarka u ostavci prof. Danica Grujičić još nije rešila smrad koji je ostao iza Vučića, a ni sudbinu kovid bolnice u Batajnici. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar se vešto izvukao, ostavljajući prljav veš na pranje i peglanje dr Danici Grujičić. Kao i svoje saradnike, državne sekretare u ministarstvu zdravlja na čelu sa Mirsadom Đerlekom.

Danas u Ministarstvu zdravlja deluje nekoliko jakih klanova bivših ministara, koji se obračunavaju, a sve na štetu građana, a u korist Aleksandra Vučića.

Ministarka u ostavci je nemi posmatrač ovih sukoba, jer ona, ipak, nije pripadnik klanova. Prethodni ministar Lončar je ostavio svoje ljude, koji i danas drmaju srpskim zdravstvom, koje je u punom rasulu.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin je njegov kadar, koji zapošljava mahom lekare i medicinsko osoblje iz Crne Gore. Praktično, on je „gazda" u najvećim kliničkim centrom u Srbiji, uključujući i Urgentni centar, na čijem je čelu dr Marko Ercegovac.

Ministarka Grujičić nije mogla, ili smela, ili nije htela da pomeri bilo kog iz Lončareve ekipe.

U trećem jakom klanu su kadrovi u Socijalističkoj partiji Srbije, koji su ostali iza ministarke Slavice Đukić Dejanović. Oni kontrolišu KBC „Dragiša Mišović", a Šešelj, preko Milovana Bojića, KBC „Dedinje"...

Na nabavci mamografa i medicinske opreme, čije puštanje „u rad", a neki nisu još ni raspakovani, predsednik je uzeo proviziju koliko je god mogao. Neko, po njegovom diktatu, čini sve da Srbija ostane bez lekara!

Od potpunog kolapsa, zdravstvo spašava medicinsko osoblje, koje se trudi da koliko je to moguće, pomogne bolesnim građanima.

U Srbiji, prema podacima EU, 24,6 odsto građana živi ispod granice siromaštva. Za njih su lekovi nedostupni, jer su izuzetno skupi. Privatne bolnice, klinike i poliklinike niču kao pečurke. Pregledi su izuzetno skupi i mogu da ih plate oni iz Vučićevog kartela. Srbija, saopšteno je, ima 35.000 dolarskih milionera!

Potpisnik ovih redova imao je pregled u Klinici za bolesti digestivnih organa „Klinike A", kod dr Lene Martinović, koja mu je zakazala pregled kolonoskopije za 18. mart, a CT pregled za 1. april (nije aprilska šala), prepisujući mu šaku lekova, za bolest koja je sa lošom prognozom.

Smrtnost u Srbiji je najveća u Evropi! Maligne bolesti, kardiovaskularne, odnose živote, jer im srpsko zdravstvo ne može pružiti zaštitu, a privatne klinike i bolnice, koje rade izvan kontrole Ministarstva zdravlja, pružaju neadekvatnu zaštitu, jer u njima, posle rada u državnim ustanovama, prekovremeno rade specijalisti i profesori, često premoreni i dekocentrisani.

Ministarstvo zdravlja nema nikakav plan zapošljavanja lekara i medicinskog osoblja, sistem specijalizacije i program da se lekari i medicinsko osoblje, u čije školovanje je uložen veliki novac, zadrže u Srbiji.

Ministarka u ostavci Danica Grujičić preklinje mlade lekare da idu u unutrašnjost, a da pritom, njihov povratak se ničim ne stimuliše. Njenom šefu se osladila kupovina skupih aparata, koje mnogi ne umeju da koriste, jer su nestručni.

Pritom, ministarstvo nema kapacitet da vrši reorganizaciju, van dozvole Vučićevog kartela.

Sukobljene struje u beogradskom zdravstvu uveliko ratuju, a kabinet ministarke zdravlja je potpuno nemoćan.

Zdravstveni sistem u AP Vojvodina je izvan nadležnosti Ministarstva zdravlja i samostalno vodi kadrovsku, finansijsku i svaku drugu politiku, uključujući i nabavku opreme.

Tužno deluje ministarka prof. Danica Grujičić u kampanji zabrane pušenja na javnim mestima u kafanama, hotelima. Ideja jeste dobra, ali takve odluke donosi Vlada Srbije, a sprovode državni inspekcijski organi.

Umesto da smanji spiskove čekanja na specijalističke preglede, na kvalitetno pružanje usluga, na nabavku lekova, na zabranu eksperimenata nad pacijentima, ministarka je pokušala da makar zabrani pušenje na javnim mestima.

Zdravstveni sistem je nemoguće promeniti bez odlaska Vlade naprednjaka. Ako oni nastave da vladaju, nema nam spasa. A ministarka može da nekažnjeno popuši!

A1

Ministarka zdravlja pod lupom istražitelja

Dana pljačka državnu kasu

Danica Grujičić, Vučićeva omiljena ministarka zdravlja, sada već u tehničkom mandatu, duboko je zavukla obe svoje ručice u državnu kasu preko fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić".

Magazin Tabloid je došao do podataka da je Vlada Republike Srbije iz budžetskih rezervi za 2022. godinu dodelila fondaciji ministarke Grujičić 21,2 miliona dinara zbog čega je protiv nje podneta krivična prijava i prijava Agenciji za sprečavanje korupcije.

Novac je navodno potrošen za realizaciju međunarodnog samita „Otvoreni svet", koji je fondacija „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić" organizovala od 27. do 30. oktobra prošle godine na Zlatiboru, čiji efekti, osim lične promocije ministarke i njoj bliskih saradnika, nisu bili vidljivi nakon ovog pompeznog skupa. Učesnici su primetili da je tada nahvalila svog novog miljenika Nemanju Nedeljkovića predstavljajući ga u najužem okruženju kao posinka, koji je kasnije udomljen u ministarstvo zadravlja na poziciji - specijalni savetnik za medije.

Uvidom u dostupne podatke može se konstatovati da je dr Danica Grujičić osnovala fondaciju 2018. godine, a prošle godine kada je protivzakonito uzela novac bila je ministarka zdravlja. Obe prijave protiv ministarke podnete su 9. februara ove godine, ali se ni tužilaštvo ni Agencija za sprečavanje korupcije do sada nisu oglašavali.

„S obzirom da prof. dr Danica Grujičić obavlja javnu funkciju ministra u Vladi Republike Srbije, a da je istovremeno i član nevladine organizacije, udruženja, prekršen je član 41. Zakona o sprečavanju korupcije", navodi se u prijavi protiv ministarke zdravlja.

Zakon o sprečavanju korupcije po članu 49., kako piše u prijavi, strogo zabranjuje javnim funkcionerima da obavljaju bilo kakvu dužnost i obavezu u udruženjima i nevladinom sektoru.

Istina, ime Danice Grujičić se od 15. novembra prošle godine u Agenciji za privredne registre ne nalazi na poziciji predsednice Upravnog odbora fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić", čak je i ime skraćeno u „Zajedno za mlade", ali njen uticaj na tokove novca, tvrde upućeni, nije potpuno nestao. Prepoštena Dana ne vadi ručice iz bureta meda.

G. Predojević

A2

Nestašica lekova

U bolnicama nema dovoljno osnovnih medicinskih sredstava, a u apotekama nema lekova koje svakodnevno koristi više od milion građana Srbije.

Lekari obaveštavaju pacijente da, prilikom dolaska na operacije i druge intervencije, ponesu određene lekove, gazu, pa čak i gips, pošto toga nema u bolnicama. Nema ni lekova koji su neophodni u terapijama za neke hronične bolesti, poput dijabetesa i hašimoto sindroma, odnosno oboljenja štitne žlezde.

Od pre nekoliko meseci u beogradskim apotekama traje nestašica „glukofaža XR" za dijabetes, „eutiroksa" za štitnu žlezdu, „urutala 24" za lečenje simptoma Manierove bolesti, kao i mnogi drugi.

Građani, kojima su potrebni lekovi za terapije u hroničnim bolestima, prinuđeni su da uzimaju zamene, koje mogu da izazovu brojne neželjene efekte. Prema izveštajima farmaceuta, u Srbiji nedostaje više od 30 lekova koje građani svakodnevno traže. Samo „glukofaž", koji se nalazi među pet najtraženijih lekova, koristi više od 700.000 građana obolelih od dijabetesa. Mesecima traje i nestašica „esperala", koji se koristi kao terapijska mera u prevenciji zavisnosti od alkohola. Taj blokator je izuzetno značajan za sve koji se bore sa bolestima zavisnosti. U beogradskom Institutu za mentalno zdravlje i bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj pacijenti dobijaju dnevnu dozu „esperala", dok su pacijenti iz drugih gradova prepušteni sami sebi.

Nestašica lekova nije nastala slučajno. Vlast ništa ne preduzima kako bi obezbedila potrebne količine lekova, koji su do sada primenjivani u hroničnim terapijama, tako da lekari propisuju lekove koji su skuplji po 20 puta. Političarima i podobnim lekarima nije bitno kakve će posledice pretrpeti pacijenti, i po zdravlje i po lični budžet. Važno im je da uvoznici lekova daju dobru proviziju. Uostalom, političari se leče uglavnom u stranim bolnicama, a u domaćim dobijaju lekove i negu o kakvoj normalni ljudi ne mogu ni da maštaju.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane