Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Nema leka za ministarku zdravlja Danicu Grujičić

Arambaša u suknji

Tužna životna priča iz detinjastva uticala je na formiranje lošeg karaktera dr Danice Grujičić. Odmah po preuzimanju ministarske funkcije sprovela je čistku i za mesec dana oterala 50 vrhunskih stručnjaka iz srpskog zdravstva.

Goran Predojević

Doktorka Danica Grujičić neguje imidž poželjnog neurohirurga u raspalom srpskom zdravstvu. Vredna, oštra na rečima, i nesporno dokazani stručnjak u svojoj oblasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru 2022. godine nije izabrao slučajno pomoćnika direktora Klinike za neurohirurgiju i poslove prodekana za finansije Medicinskog fakulteta za novog ministra zdravstva, u kome se obrću milijarde evra, posle smene dr Zlatibora Lončara, koga su narod i mediji prozvali Doktor Smrt.

Posle pet minuta slave i dr Grujičić će se preseliti u zaborav kao što se danas malo ko seća propalih podviga doktora Lončara i njegovih prethodinaka. Ministarka Danica Grujičić ostaće upamćena po jeziku od dva metra, bahatosti i podugačkim spiskom neostvarenih želja.

Odmah po preuzimanju kabineta u Nemanjinoj, dr Grujičić je počela da sprovodi čistku. Treba da odu svi koji imaju uslov za penziju, kazala je, i tako bez dekreta oterala iz srpskog zdravstva epidemiologa Predraga Kona, kardiohirurga Miljka Ristića, hematologa i akademika Belu Balinta, kardiologa Mišu Ostojića, infektologa Mijomira Pelemiša, čuvenog hirurga za srce Boška Đukanovića.

Srpsko zdravstvo je poput domino efekta za mesec dana ostalo bez 50 vrhunskih lekara koji su na izmaku profesionalne karijere mogli da budu od velike koristi. Mladi stručnjaci, u koje je ministarka polagala nade, nisu mogli da nadomeste tu prazninu ni po znanju ni po iskustvu i većina njih je otišla uglavnom u Nemačku za debele pare.

Da ministarka Danica Grujičić sprovodi zdravstvenu politiku po svom ćefu dvostrukih standarda svedoči podatak da je za svog bliskog saradnika, odnosno savetnika, angažovala Josipa Bogića, penzionisanog pukovnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i bivšeg načelnika Odelenja za suzbijanje finansijskog kriminala.

Dok jedne tera u penziju druge iz mirovine vraća u život!

Jedna od mera novopostavljene ministarke bio je da se lekari opredele - državna ili privatna klinika koje su u razaranju zdravstvenom sistemu Srbije nicale na svakom ćošku. Ima ih koliko menjačnica ili kladionica. Ministarka je ipak popustila i zaćutala pred moćnim lobijem, tako da državna i privatna zdravstvena zaštita funkcionišu u skladnoj kohabitaciji, bez ikakvih problema, na štetu obolele nacije. Ta gromoglasno najavljena mera je čist populizam jer je upravo ministarka radila na dva mesta.

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je svojevremeno da je dr Danica Grujičić radila istovremeno u državnoj klinici i u privatnoj praksi četiri godine.

- Dva dana nakon raskida ugovora kod privatnika u Republici Srpskoj ona je promovisala ideju o radu na jednom mestu.- rekao je Žujović.

On je potvrdio da i sam radi u državnoj i privatnoj praksi zbog materijalnih razloga i da se oseća prozvanim izjavom ministarke da je takav rad izvor korupcije. Dešava se da u državnu ordinaciju često dolaze pacijenti sa izveštajima iz privatnih klinika gde su imali "90 odsto nepotrebne dijagnostike" zbog otimanja para od pacijenata.

Dr Danica Grujičić jedna je od 500 partijskih funkcionera vladajuće partije SNS-a koja gomila funkcije. Pored ministarske, obavlja još nekoliko poslova. Zvanično, zaposlena je na Klinici za neurohirurgiju, profesorka je na Medicinskom fakultetu, predsednica je vlastite fondacije, predsednica je Komisije za kontrolu psihoaktivnih supstanci....

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije dao je pozitivno mišljenje na zahtev ministarke zdravlja da može, pored ministarske funkcije, da obavlja i poslove pomoćnika direktora Klinike za neurohirurgiju i poslove prodekana za finansije Medicinskog fakulteta.

„Navedene poslove obavljaću posle rada u Vladi Srbije, posle podne, subotom i nedeljom, jer mi je važno da i dalje operišem i lečim najteže neuroonkološke pacijente iz cele Srbije, kao i proteklih 38 godina", napisala je Grujičić u zahtevu koji je predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije Milenko Jovanov rešio pozitivno na sednici koja je sazvana po hitnom postupku.

Pozitivno mišljenje Odbora bilo je neophodno da bi Agenciji za sprečavanje korupcije podnela zahtev za davanje saglasnosti da pored javne funkcije ministra obavlja i druge poslove.

Javni funkcioner po zakonu može da vrši samo jednu funkciju. Zakon doduše ostavlja mogućnost da funkcioner obavlja još jednu funkciju, posao ili delatnost, ali se jasno navodi da je za to potrebna saglasnost Agencije i da se to dozvoljava u izuzetnim slučajevima. Odbor do sada nije prihvatio samo 27 zahteva javnih funkcionera.

Po čemu je Danica Grujičić poseban, fenomen?

Iz pisma odboru može se reći da ona nikad ne spava, radi danju, noću, subotom, nedeljom, niti piški niti šta jede. Posvećena je sopstvenim interesima 25 sati dnevno. Bila je čak predsednički kandidat, ali je tek ulaskom u Srpsku naprednu stranku lansirana u orbitu.

"Kolege s klinike 2011. htele su da mi smeste 300 evra u bombonjeru. To mi je rekao čovek kome sam operisala dete. Shvatila sam da samo javnost može da me zaštiti, a nikako to što ću sedeti u ćošku i niko neće znati za mene. Zaštita je bila kandidatura za predsednika 2012, jer kandidati moraju da budu policijski provereni", objašnjavala je motive političkog angažmana.

Srpska napredna stranka nije njen prvi politički angažman. Bila je kratko član Demokratske stranke posle ubistva premijera Zorana Đinđića uprkos tome što Čedu Jovanovića nije mogla da smisli.

"Nisam bila nešto aktivna, bila sam na jednom sastanku na Vračaru. Kad je DS bio na vlasti, imala sam puno veza i pacijenata koje sam operisala jer me je zvao neko iz ove ili one partije na vlasti. Ali me nikad nisu pitali: Dano, šta ti misliš, kuda treba da ide zdravstvo? Ako hoćeš nešto da menjaš, moraš da imaš politički uticaj".

Da će biti ministar, saznala je (u četvrtak) pred sednicu Glavnog odbora SNS. Pozvala je Ana Brnabić:

"Dano, predsednik smatra, a i Predsedništo SNS, da ti treba da budeš ministar"!

I još ministarka kaže:

"Osećam se kao produžena ruka boga kad spasem pacijenta usled komplikacija, jer nekad imam osećaj da se borim s nekim zlim silama koje ga vuku nizbrdo."

Fascinantno je da Danica ima osećaj da je produžena ruka boga i na ministarskom položaju!?

"Možda pre produžena ruka vlasti nego boga. Ali vlasti koja smatra da zaista treba izvesti reforme u zdravstvu. Iznenađena sam odsustvom direktiva koje bih morala da sledim i ukazanim poverenjem da ono što smatram dobrim i radim. I to sad neko smatra revolucionarnim...."

Tužna životna priča uticala je na formiranje karaktera doktorke Grujičić trajno, za ceo život. U jednoj ispovesti je otvorila dušu i priznala da nije imala lako detinjstvo.

"Kupala sam se u koritu, toalet je bio prekoputa ulice", deo je kazivanja dr Danice Grujičić o detinjstvu.

U njenoj nezvaničnoj biografiji ima podatak da je rođena 30. avgusta 1959. u Užicu, od oca Mila, odnosno Milo, kako se tad izgovaralo njegovo ime, jer je rođen 1933. u Andžićima kod Kravice, blizu Bratunca. Majka Cveta, rođena je u selu Draksin kod Bajine Bašte 1934. godine. Otac je bio ekonomista, a majka j profesorka jugoslovenske književnosti.

Ministarka se nije oslobodila siromaškog sindroma ni onda kada je izgradila karijeru neurohirurga. Od detinjstva vuče anomaliju - arambaša u suknji i sve mora da je po njenom.

"Dedana, Arambaša u suknji, Aždaja, Dana Komsomolka, Milostiva, Brzi Gonzales", neki su od nadimaka. U ministarstvu zdrvalja nije s odobravanjem dočekivana pre nego što je postala ministarka jer "njoj uvek nešto treba".

Samo što je sela u ministarsku fotelju povukla je rizičan potez - smena bahate direktorke duševne bolnice "Laza Lazarević" u Beogradu, Ivane Stašević Karličić, kojoj je čuvao leđa SPS, koalicioni partner SNS-a. Štrajkovi zaposlenih i protesti trajali su mesecima, sve dok direktorka "Laze", inače supruga advokata Miljkana Karličića, nije srušena. U tom ratu za vodeće mesto na psihijatrijskoj klinici zapažena uloga pripisuje se influeserki Dajani Paunović, javnosti poznatijoj kao bivša supruga voditelja Žike Jakšića. Dajanina nevladina organizacija je na državnim jaslama kroz razne programe i tendere, da bi se na upravo završenim izborima priključila taboru Srpske napredne stranke.

Osim što je po dogovru sa ministarkom Grujičić podržala smenu direktorke Ivane Stašević Karličić, Dajana Paunović je imala još jedan motiv. Njena mama radi u kuhinji "Laze" uz želju da se premesti na bolje radno mesto, ali to za sad izgleda nije moguće. Njena mama Evica je dobila krivičnu prijavu zbog falsifikovanja diplome iz jedne škole u Novom Sadu, dok je minsitarka dr Danica Grujičić prijavljena Agenciji za borbu protiv korupcije zbog toga što je nezakonito uzela više od 21 milion dinara za fondaciju „Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić", o čemu je Magazin Tabloid pisao u prošlom broju.

Ministarstvo zdravlja je žarište korupcije, nepotizma i burazerske ekonomije. Jedno istraživanje USAID-a pokazalo je da većina građana, čak 57 odsto, veruje da je u Srbiji korupcija rasprostranjena u velikoj meri. Najveći broj ispitanika smatra da je zdravstvo najkorumpiranija institucija, ispred sudstva i policije.

Umesto reforme zdravstvenog sistema, ministarka Grujičić će ostati upamćena po nizanju skandala.

U decembru prošle godine ministarka zdravlja je organizovala ispraćaj stare 2023. godine na pompeznoj žurci u jednom prestoničkom restoranu, nedaleko od OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je 3. maja jedan dečak ubio devet svojih vršnjaka i portira škole, što je bio povod za masovne proteste širom Srbije.

Ministarku Grujičić, sudeći po video snimku koji se raširio po društvenim mrežama, i oko 500 zvanica, među kojima je bilo poznatih lekara, direktora bolnica i klinika, ponela je pesma Halida Bešlića "Romanija". Sa raširenim rukama u glas pevaju "Eh da mi je, da se kući vratim malo ranije...."! Sve o državnom trošku, a koliko je polomljeno časa i koliki je ceh novogodišnjih bahanalija Magazin Tabloid će objaviti u nekom od narednih brojeva, čim nam insajderi dostave precizne podatke.

U decembru, tačnije 14. 12. prošle godine, u Termoelektrani "Nikola Tesla", u Obrenovcu, spaljeno je 1,4 tone različitih vrsta droga. Narko milioni završili su u plamenu uz potpis dr Danice Grujičić, koja je u drugom mandatu predsednica Komisije za kontrolisane psihoaktivne supstance.

Drogu su prethodno zaplenili pripadnici Uprave kriminalističke policije - Službe za borbu protiv droga i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i Policijske uprave u Subotici.

Srđan Milivojević, narodni poslanik iz Demokratske stranke, smatra da je ovakva akcija nezabeležena u novijoj istoriji Srbije i da je borba protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima prevara. On je ustvrdio da su na propratnim dokumentima navedena dva imena predsednice komisije dr Danica Grujičić, a na drugom samo dr Dana, bez navođenja ostalih neophodnih podataka. Ovo nije prvi put da Milivojević ukazuje "muljanje države narkoticima" i doveo je u pitanje sam čin uništavanja droge u pećima Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Srđan Milivojević je svojevremeno pitao aktuelnu vlast kako je moguće da je u decembru 2021. policija otkrila 23,5 tone opasne supstance benzil-hlorida u selu Vlaški Do kod Požarevca, kada se radi o istom tovaru te supstance koja je oduzeta osuđenom Milanu Zarubici još 2011. godine.

"Od 23,5 tone te supstance može se proizvesti 50 miliona komada droge 'kaptagon' slične 'ekstaziju', čija je tržišna vrednost 500 miliona evra", tvrdio je Milivojević.

Danica Grujičić je u vladajućoj oligarhiji Srbije sveprisutna. Pita se za bolnice, klinike, lekove, milijarde evra prolazi kriz njene ruke ili uz potpis. Pita se, eto, i za drogu.

antrfile 1

I Dana odlikovana

Na opšte iznaneđenje predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je 8. januara Danicu Grujičić Ordenom zastave sa srebrnim vencem na svečanoj Akademiji povodom Dana Republike Srpske.

Srbija je to odličje pretplatila ranije kroz razne donacije zdravstvenom sistemu RS.

Najviše ovacija širom RS dobio je pevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža kome je dodeljen Orden Njegoša Prvog reda. Vođa Belih orlova Dragoslav Bokan davno je još napisao da je doprinos Baje Malog Knindže u stvaranju RS nemerljiv, veći od aktivne borbe srpskog naroda preko Drine.

Dodik je odlikovao i druge "zaslužne za stvaranje i život" države srpskog naroda preko Drine. Ordenom zastave RS sa zlatnim vencem odlikovani su prof. dr Nenad Kecmanović, profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Matija Bećković i mađarski premijer Viktor Orban, kome će odličje biti uručeno naknadno u februaru.

Ordenom zastave RS sa srebrnim vencem odlikovan je i Stanimir Vukićević, bivši ambasador Srbije.

- Strašno je da Srpska demokratska stranka nije dobila orden za ulogu u stvaranju Republike Srpske, a da je juče taj orden, pre SDS, dobio Nenad Kecmanović koji je početak rata dočekao u fotelji člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda nakon što su se povukli Biljana Plavšić i Nikola Koljević - zabeležena je izjava Stevana Salatića, šefa Sektora za politiku SDS.

Aleksandar Vučić je 8. januara bio primetno odsutan sa svečane akademiji u Banjaluci, ali je Dodika udostojio pozdravnim pismom koje je na svečanoj akademiji pročitano bez frenetičnog aplauza. Vučić je na skup u Banjaluci poslao svoje emisare ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolu Selakovića, a tu je bio i Aleksandar Vulin, koga je nekoliko nedelja ranije Milorad Dodik imenovao za senatora.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane