Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Šćućurićemo se pod onu šljivu i pravdati se time da smo gologuzi, ali čistog obraza

Kako zaglibismo ovako?

Zrenjanin samo bezveznjaci i luzeri posećuju ili estrada. Valjda ti nikogovići podižu rejting gradskom režimu jer neuk i nezainteresovan narod nikada ne zagrebe vest... čak ni kada je sažvakana. Gradska vlast možda i radi kako najbolje zna, ali baš tako ne treba. Naprotiv. No, kako su prohtevi režimlija i apetiti ogromni stalno su pod tenzijom pronalaženja novih izvora za otimačinu. Ipak se od lopovluka može pošteno da živi. Oni su nesebični jer više od sebe vole vlast i cilj im je samo što bolja pozicija na rang listi sahranitelja naroda.

Milica Gardinovački

U posetu Zrenjaninu došle su dve kineske delegacije. Razlog je nastavak privredne saradnje i projekata koji bi trebalo da realizuju te kompanije. Prva je kompanija "Šandong Hajspid grupa", koja bi trebalo da počne (ako se dogovor završi kako je planirano) radove na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Delegaciju je predvodio Džang Điančao zamenik generalnog direktora. Tema je bila vezana za namere kineskih graditelja o gradilištu autoputa. Žele da bude otvoreno i u blizini Zrenjanina, odnosno da se istovremeno radovi izvode iz oba pravca... i iz Beograda i iz Zrenjanina. Da li će to biti i realizovano zavisiće i od određenih odluka na republičkom nivou, ali su potencijalni izvođači radova u ovom trenutku spremni i za takvu opciju.

Naravno da su spremni. Dovukli su preventivno u grad nekoliko hiljada sunarodnika koji ili rade privremeno-povremene poslove u LINGLONGU ili besciljno špartaju gradom. Divota je da se vidi kako u grupama po desetak zaviruju u dvorišta ili ulaze u markete kabadahijski. Većina i popije pa tako veseli postaju još odvratniji. Dan kasnije je Zrenjanin posetio i Bao Šunđing, savetnik za ekonomske i komercijalne poslove u ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji i zajedno sa saradnicima održao sastanak s gradonačelnikom. Sastanku je prisustvovala i Cica (zvanično ime) Vučković, pomoćnica gradonačelnika koja je kao SNS kadar iz Beograda poslata na to mesto u Zrenjaninu. Jadni građani Zrenjanina nisu mogli da iznedre nekog tako savršeno sposobnog za legalno sahranjivanje grada nego je poslata dotična. Ili je došla po kazni ili sa određenim zadatkom. Sigurno joj nije Banat u srcu kao razlog.

Cela ta kineska priča u Zrenjaninu je toliko prljava da osim nemoćnog besa koji se oseća među građanima ne postoji ideja o ma kakvom suprotstavljanju. Gledaju građani kako svakih desetak dana u grad pristižu nove grupe nekakvih radnika koji očekuju Dembeliju u ovoj TIGRASTOJ zemlji. To je itekako veliki problem. Prvo su vijetnamski radnici bukvalno napravili pobunu u kineskoj gumari zato što su im oduzeti pasoši. Smeštaj je bio u praznim halama mrtve zrenjaninske socijalističke privrede bez tople vode, grejanja i bez više meseci isplaćenih plata. Niko se od srpskih zvaničnika nije smeo da dotakne teme jer se sve dešavalo u krugu LINGLONGA. Svi pokušaji novinara i inspekcija su se završavali kod zatvorene kapije jer im je uredno (i sa pravom) rečeno da se nalaze na teritoriji države Kine i da bi bilo najbolje po njih da odu. Jedino merodavno delovanje u takvim slučajevima ima kineska policija koju službe iz gumare pozovu iz Beograda ako zaključe da je potrebno.

Nakon toga se pojavio problem sa indijskim radnicima jer su bez pasoša, boravišne i radne dozvole su im istekle, žive u neuslovnim objektima, nemaju dovoljno hrane i preti im deportacija. Dobili su samo po 500 dolara i Linglong im ponaosob duguje oko 2.000 dolara. Zvanične plate su im 700 dolara. Dobro upućeni kažu da ne postoji ni jedna tačka u ugovoru koji je potpisan sa zaposlenima koja je u skladu sa zakonom. Pre dva dana, a posle pet sati ispitivanja u policiji u barake u kojima su smešteni radnici na gradilištu Linglonga došli su kineski menadžeri koji su se sa njima cenjkali. Radnici su prihvatili njihovu ponudu da im se isplatilo po 1.400 dolara po osobi (to je 700 dolara manji iznos od onog koji im kompanija duguje) i rečeno im je da su im karte za Indiju za povratak rezervisane za 4. i 5. februar. Oko ponoći iste večeri u smeštaj je upala grupa od 12 menadžera koji su ih maltretirali i terali ih da se spakuju i odmah da ih vode u Beograd. Indijci su odbili, a onda je došlo i do fizičkog napada jer je jedan od napadnutih radnika telefonom snimao dešavanje. Sve je to uredno prijavljeno policiji... i tu se i završilo. Rasplet očekujemo do kraja prve nedelje februara, a dotle je već pristigla nova grupa za arbajt u logoru LINGLONG sa Filipina. Možda se odnekud pojavi neki dobri duh Brus Lija ili Ip Mena i pomogne ovim jadnim ljudima da prežive... ne da zarade- da prežive. Do tada svi su gluvi, mutavi i bez očiju. Dobrodošli u Banat, žitnicu koja bi mogla da hrani celu EU, ali, eto, više voli kinesku gumaru.

Dok zima traje, dok se led na putevima zadržava zahvaljujući niskim temperaturama koje održava poznata ravničarska košava u gradu niko nije zadužen za održavanje puteva posebno u zimskoj službi. Polovinom decembra prošle godine zaključen je okvirni sporazum sa preduzećem EKO gradnja o obavljanju usluga zimske službe održavanja puteva i ulica na teritoriji grada. Posle žalbe drugog ponuđača ni jedna prijava na tenderu nije prihvaćena . To znači da trenutno niko nije zadužen da obavlja ovu uslugu. Iz budžeta je za taj posao namenjeno 75 miliona dinara. Trenutno najveću mogućnost za dobijanje ovog posla ima firma iz Valjeva i INGRAP OMNI iz Beograda. Pored svih banatskih putarskih firmi valjevci će da bacaju so i čiste Zrenjanin. Nenormalnostima nikad kraja. Vlast ze zaigrala i zanela. Mogli su i da angažuju neku firmu iz Mađarske ili Rumunije obzirom da su obe zemlje bliže Zrenjaninu od Valjeva... No, eto im ideja. Kroz grad ide komentar da Eko gradnja nije htela da plati reket za dobijanje tog posla nekom SNS-ovcu i da je zato posao izgubljen.

Nije samo voda za piće problematična. Naime, različita istraživanja pokazuju da je Begej jedna od najzagađenijih reka u zemlji. Kad naraste vodostaj na Dunavu i Tisi tada se zatvaraju ustave (male brane koje regulišu nivo vode) koje kontrolišu vodostaj Begeja zbog priliva vode iz rumunskog dela iste reke. Reka tada stoji i smrad se širi gradom. U reku Begej se bez prečišćavanja ispušta kanalizacija, a mulj u reci nikada nije čišćen i nikada nije rađeno izmuljavanje. U Begej otpadne vode direktno ispušta i mlekara (vlasnik je Francuz) i uljara DIJAMANT (rusko vlasništvo). Žabokrečina i to fekalna je zarobila površinu reke, a trska i barsko bilje obale. To nikoga ne dotiče. Najstrašnije je kada se sa mosta u centru grada gleda u cevi iz kojih izlazi kanalizacioni otpad... tu na 200 metara od kabineta gradonačelnika. Taj gradonačelnik je obećao sve ono što nije mogao da ispuni, a ispunio je sve ono što nije smeo da obeća. Verovatno se zbog toga od katoličkog Božića do kraja januara slika samo sa sportistima i školarcima. Oni mu dođu kao tampon zona, ali koliko će još to biti moguće ne zna se jer: Hemijsko-prehrambena-tekstilna škola se ukida u Zrenjaninu. Potpisao gradonačelnik sa diskutabilnom diplomom doktora fizičke kulture i sa iskustvom nekog sportiste džudoa ili karatea... Ma, sve škole u gradu treba režim da zatvori. Većina njih se privatno ionako zgražava na obrazovanje jer su svoje diplome kupili. Treba da ostave samo gimnaziju sa režimskim direktorom i VIP đacima.

Svim školarcima podeliti gratis diplome o srednjoškolskom obrazovanju i poslati ih u pečalbu. Izeš i školu i decu. U tim zgradama neka otvore kockarnice, kladionice, striptiz barove sa porno menadžerima i MOŽDA odelenje za gumarske tehničare. Umesto hranu da proizvodimo neka bedinuju u LINGLONGU Kinezima. Kako Visoko-tehnička škola u gradu ima smerove koje upisuju učenici hemijsko- prehrambeno-tekstilne struke pa to asocira i na pretvaranje ove visokoobrazovane ustanove u akademiju. To je plan od pre nekoliko godina i taj plan izgleda da sprovodi Slaviša Vlačić koji povlači konce oštinske prosvete. Slaviša je polufabrikatni predstavnik režima koji u svoj svojoj narcisoidnosti i želji za dominacijom ima priliku da akademiju pripoji novosadskom univerzitetu i time VTŠ stavi pod ingerenciju SNS koji bi zvanično mogao da postavlja i razrešava i profesorski kadar i sve odbore u školi. Ozvaničio bi državnu ustanovu sa rangom MEGATRENDA.

I nije tu kraj priči o školi koju žele da ukinu.To je jedina škola takvih smerova u Banatu.To znači da će i novosadski univerzitet takođe da bude uskraćen za banaćane koji žele da studiraju hemiju, poljoprivredni fakultet ili tehnološki. Zrenjaninci su se organizovali tako što trenutno postoji potpisivanje peticije protiv ukidanja škole, a pre nego završimo sa ovom temom važno je da ti isti zrenjaninci znaju da je grad u nekoliko navrata izdvajao po deset miliona za obnovu zgrade tehničke škole, ali pare su na neverovatne načine ko zna gde završavale. Sada čelnici grada žele da tehničku školu presele u zgradu hemijsko-prehrambeno-tekstilne škole i to, naravno nije jednostavno. Ne postoji mogućnost normalnog obavljanja nastave, a i veliko je nezadovoljstvo (opravdano) profesorskog kadra. Sindikati se bune i traže intervenciju iz pokrajine, a bez odluke skupštine grada, gradskog veća za prosvetu i bez zvaničnog elaborata opravdanosti gradonačelnik je potpisao zatvaranje i otišao na kobasicijadu u Belo Blato umesto na sastanak sa sindikalistima.

Narodu ostaje samo da pljuje i psuje. Eh, tugo... oni koji su iz osnovne škole zarolali diplome visokoobrazovanih ustanova pomoću para i stranke... gase prosvetne centre i vraćaju grad u kameno doba. Nije bilo dovoljno da se sprdačina sa domarom specijalne škole 9. maj pretvori u vest. Naime, domar je zamenio profesora predavača u toj školi davanjem na prikaz svoje diplome nekog fakulteta koji je završio (gle, pet godina ranije, ali, eto, voleo je da bude domar). Vlačić nepogrešivo vodi prosvetu u ambis, a većina roditelja iz škole koju gase pominje profesorski kadar koji će gašenjem škole biti tehnološki višak kao i kadar koji nije podložan hirovima i zahtevima gradskog SNS. Eto kazna! To što se škola zatvara zbog želje istaknutog gradonačelnika i prepametne načelnice gradske uprave za društvene delatnosti Jelene Dragić (koja je godinama bila član saveta VTŠ po porodično-stranačkoj liniji) i nije tako strašno koliko je jadna činjenica da do zatvaranja dolazi samo zbog te želje, a bez elaborata za javni uvid. Sindikat škole je obavešten da postoji elaborat opravdanosti izmene pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola u APV u delu koji se odnosi na Zrenjanin. O tome niko nikada nije ni obavešten, a ni konsultovan u toku njegove izrade pa sve ima asocijaciju na spuštanje ustava u obrazovanju kao onih na Begeju. Smrad preuzima prosvetu.

A voda za piće nije više žuta... sada je bela. Ne providna nego bela. Vodovod obaveštava građane da je u pitanju neka od faza prečišćavanja, ali ne daje objašnjenje zašto deca dobijaju osip posle kupanja, a stariji svrab i crvenilo kože. Vodokotlići, bojleri i prečišćivači na slavinama po kućama jednostavno umiru. Kojim otrovima građane poje Arapi iz postrojenja za preradu vode i režimci iz grada kada su prešli na otvoreno perutanje kože umesto operutanih novčanika? Narod ćuti, a ćuti i samozvana opozicija. Najglasniji govornici su se dokopali pokrajinske skupštine i što bi Ćuta rekao -za to su se krvavo borili. Ostalo ih ne interesuje. Malo su se busali u prsa, a sada lagana nirvana. Neće novi izbori odmah, valja uživati u blagostanju. One pametne može da spase samo luda sreća, a ovi lažovi, koristoljubivi i primitivni plivaju i u blatu... Ostaje nepojmljivo kako je narod zaboravio da je SNS pristigao u vlast umesto jedva oteranih žutih... Setite se Đilasa pre SNS... a sad ruku u vatru za njega. Gladni ga slušaju otvorenih usta i strašni sud će nam biti glad.

Strast za istinom je najbolji izraz životne snage u čoveku i posebni oblik poštovanja samog sebe. Da li to još postoji ili je ostala samo definicija? Nema samopoštovanja, potrebe za pravdom, saosećanja... Kako možemo da budemo indiferentni na povratak varičela, vaški, šuge, magarećeg kašlja, polnih bolesti? To su bolesti devetnaestog veka, a mi okrnjismo četvrtinu dvadesetiprvog? Ako smo već tako jaki i ekonomski i vojno zašto dozvoljamo ovako primitivne igre vlasti prema narodu? Uzalud priča. Nego, da mi završimo onaj stadion na Karađorđevom trgu, deca rastu. Valja trčati za loptom. O školi je uzaludna polemika. Svi nešto peru ruke od istine i neverovatna je količina pravdanja. Retko kad istinito pravdanje postaje ružno i smešno jer i onaj ko ga izgovara i onaj ko ga sluša zna da je neistina.

Kako zaglibismo ovako? Ne može režim da nam uzme ma šta koliko mi toga možemo da damo. Šćućurićemo se pod onu šljivu i pravdati se time da smo gologuzi, ali čistog obraza. A obraz- odavno je i on gologuz.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane